Secrete.

duminică, 25 august 2013

CUM NE PASTRAM SANATATEA OASELOR


CUM NE PASTRAM SANATATEA OASELOR

Contrar convingerilor noastre, osul nu este o materie "inerta". El contine celule, vase de sange, fibre nervoase... si rezistenta sa depinde de un bun echilibru intre osteoblaste (celulele care construiesc osul) si osteoclaste (care il distrug). Sistemul osos este alcatuit din 206 oase si completarea lor, ce consta in cartilaje.Cartilajul este un material rezistent si flexibil si reprezinta completarea cea mai importanta a osului, mai ales acolo unde este nevoie de rezistenta si elasticitate. Osul este viu, celulele sale se inlocuiesc in mod continuu. Pentru mentinerea sanatatii oaselor, este nevoie sa consumam cantitati corespunzatoare de proteine, calciu si vitamine,pe primul loc fiind vitamina D. 

AFECTIUNILE SISTEMULUI OSOS

Cea mai frecventa afectiune a sistemului osos, la orice varsta, este fractura oaselor, dar si leziunile cartilajelor dintre oase.
Infectarea oaselor sau aparitia de tumori sunt destul de rar intalnite.
Dintre simptomele cele mai importante ale imbolnavirilor sistemului osos, amintim: durerea zonei in cauza, umflarea ei, inflamatia (se inroseste si se incalzeste peste temperatura normala), precum si ingreunarea functionarii.
Durerile de spate cauzate de fortarea usoara sau fara motiv a structurii coloanei vertebrale pot fi ameliorate luand urmatoarele masuri:
  • consumati alimente si bauturi bogate in calciu si magneziu cum ar fi: seminte de susan, nuci, alune, branza slaba(fara grasimi).
  • culcati-va pe spate(sau cum vi se pare cel mai comod), pe ceva drept si dur, si nu va ridicati pana ce nu va trece durerea, decat daca este neaparat necesar.
  • puteti sa va ameliorati starea si cu perna electrica sau cu bidoane umplute cu apa calda, asezate exact unde va doare.Puteti obtine efecte benefice si daca va culcati pe o patura (saltea) magnetica. 
  • daca durerile persista si nu se amelioreaza nici dupa 24 de ore, adresati-va unui terapeut naturist (maseur) care, daca va fi nevoie, va va indruma catre un kinetoterapeut (pot ajuta unele miscari de gimnastica terapeutica).
  •  daca durerile de spate nu se amelioreaza nici dupa 12 ore de repaus - fie ele de orice natura - adresati-va neaparat medicului.Este nevoie de o consultatie medicala imediata, daca durerile sunt insotite de: amorteala membrelor, slabiciune sau paralizie. 

Exista mai multe metode de prevenire a durerilor de spate si micsorare a presiunii asupra coloanei vertebrale. Este de o importanta esentiala ca la orice miscare, in orice situatie, sa va simtiti confortabil.

POZITIA CORECTA DE SEDERE 
SI STATUL IN PICIOARE 
  •  In pozitia corecta de sedere, spatele ramane drept, nu se "indoaie" sau "incovoaie". 
  • Alegeti un mobilier care are spatarul dur si drept.
  • Puneti picioarele pe podea, astfel incat genunchii sa formeze un unghi drept. 
  • Este bine sa va obisnuiti cu scaunul rabatabil cand executati lucrari in pozitie asezata.
  • Coloana vertebrala este cel mai putin supusa presiunii atunci cand capul, toracele si picioarele sunt intr-o linie dreapta - pozitia cu picioarele usor departate.
SOMNUL
  • Pe cat posibil, dormiti pe un pat drept, dur si avand nu mai mult de o perna plata.
  • In cazuri de necesitate, puneti o scandura dura sub saltea.
  • Dimineata, dupa ce v-ati trezit, ridicati-va usor, linistit, intindeti-va mai intai bratele si apoi picioarele, dupa care tot corpul.In acest timp, respirati echilibrat. Este indicat sa va miscati si gatul, ca sa evitati durerea de cap dimineata.
CUM SE RIDICA UN OBIECT GREU
In cazul ridicarii de corpuri grele, incercati sa ridicati obiectul respectiv tinandu-l cat mai aproape de corpul dumneavoastra. Ridicati-va cu spatele drept: indreptati genunchii, in asa fel incat muschii mai dezvoltati ai picioarelor sa sustina greutatea, si nu muschii mult mai slabi ai spatelui.

OSTEOPOROZA
Este o afectiune de care sufera mai mult de un sfert dintre femeile de peste 60 de ani. Ea este mai rara si mai putin grava la barbati decat la femei. Literal, osteoporoza inseamna "oase cu gauri", adica structura osoasa a devenit demineralizata, fragila si plina de gauri, facand ca oasele sa se rupa foarte usor.
Cunoscuta sub numele de osteoporoza, aceasta fragilitate a oaselor, care se accentueaza cu varsta, se poate totusi preveni : trebuie limitata , cat mai repede posibil, pierderea densitatii osoase.

Osteoporoza este o boala vicleana, care nu face niciun zgomot pana la fractura incheieturii mainii sau a femurului. Daca osul este fragilizat, creste riscul de recidiva.


Simptome:
Osteoporoza este o boala care se instaleaza fara sa dea de veste, asa incat  s-ar putea sa nu existe nicun simptom pana ce nu se rupe un os. Primul semn poate fi durerea in sold sau in partea inferioara a spatelui, ori o umflatura dureroasa dupa o cadere.

Femeile sunt mai expuse decat barbatii 
Femeile sunt in prima linie: ele sunt de 5 ori mai expuse la osteoporoza. 

CAUZE
Osteoporoza este produsa de diminuarea masei si tariei oaselor. Diminuarea productiei de estrogen, absorbtia defectuoasa a calciului si consumul scazut de calciu, sunt alti factori de risc. Riscul de aparitie a osteoporozei este mai mare la femei decat la barbati, mai ales datorita premenopauzei si menopauzei cu consecintele stiute. Femeile aflate in aceasta etapa a vietii, pierd anual 3% din masa osoasa datorita diminuarii productiei de estrogen. Acesta este motivul pentru care 70% dintre femei ajung, in cele din urma, sa  sufere de un anumit grad de osteoporoza.
Interesant este faptul ca se raporteaza mai putine cazuri de osteoporoza la femeile obeze. Motivul poate fi acela ca grasimea stocata in corp creste nivelul de estrogen din sange, iar estrogenul protejeaza oasele de descompunerea produsa de osteoporoza prin intermediul a doua sau mai multe mecanisme hormonale.
Viata sedentara sau lipsa de miscare este un alt factor important care duce la aceasta afectiune. Prin munca si exercitii fizice, oasele se intaresc. Nu este deloc exagerata formula "daca nu te folosesti de un lucru, ramai fara el".
Alta cauze este cafeina,sub forma ceaiului sau cafelei, care se pare ca influenteaza absorbtia calciului in organism. 
Savantii spun ca oasele noastre trec permanent prin cicluri metabolice, in care descompunerea produsa de celulele distrugatoare si sinteza produsa de celulele alimentatoare interactioneaza si se compenseaza reciproc. Dupa varsta de 30 de ani, viteza descompunerii o depaseste pe cea a sintezei, ducand la pierderea de calciu din oase. Astfel, riscul de osteoporoza creste direct proportional cu varsta.

Cum o putem detecta ? 
 Prin osteodensiometrie - un examen radiografic foarte simplu, care ne permite sa masuram densitatea osului , dar si cu ajutorul unei intregi serii de mici semne, cum ar fi: o relaxare generalizata a muschilor, pielea si parul prea fine. Din nefericire, daca osteoporoza este deja depistata, atunci nu mai exista niciun medicament-miracol. Totusi, puteti reduce consumul de carne si alimente bogate in proteine - care accelereaza pierderea de calciu prin urina si pierderea osoasa, puteti evita cofeina (cafea, ceai negru, coca-cola) - care mareste in mod egal pierderea de calciu prin urina si prin materii fecale, si puteti reduce consumul de  alcool, al carui abuz diminueaza densitatea oaselor (desigur, daca e cazul). Inca din tinerete trebuie sa ne intretinem oasele , inca din momentul in care se formeaza sistemul osos.
Prevenire si tratare
In primul rand, trebuie sa dispara legenda potrivit careia deficitul de calciu este o problema ce vizeaza doar femeile care se apropie de menopauza. In realitate, nu este niciodata prea devreme ca o femeie sa inceapa sa consume mai mult calciu. Chiar si adolescentele ar trebui sa inceapa sa consume mai multe alimente bogate in calciu, cum sunt laptele si fructele de mare, pentru a-si intari oasele. Oasele care sunt mai tari de la o varsta frageda, pot mai usor sa evite la o varsta mai inaintata pierderea de calciu si instalarea osteoporozei. Chiar si pentru femeile aflate la mijlocul varstei este important sa-si intareasca oasele deoarece in aceasta perioada productivitatea oaselor e la nivelul maxim. Aceasta inseamna ca trebuie sa consume mai multe alimente bogate in calciu, pregatindu-se pentru "zile negre". Intre timp, practicarea regulata a exercitiilor fizice, un regim alimentar echilibrat si controlarea greutatii, sunt si ele extrem de importante pentru prevenirea osteoporozei.

Precautii :
Pentru a avea mai tarziu oase sanatoase, trebuie indeplinite doua conditii : faceti sport si consumati mult calciu, care este un veritabil constructor de oase. Necesarul zilnic este in jur de 700-800 mg/zi, calciu pe care il gasiti in lapte, dar mai ales in ape minerale, fructe uscate.
Un reflex bun de adoptat : cateva stafide, doua caise uscate sau doua smochine taiate bucatele, amestecate in cerealele de dimineata sau pastrate pe o farfurioara la vedere, pentru micile gustari din timpul diminetii.

Unde putem gasi calciu ?
In alimente ca :
  • svaiter : 1000 mg calciu / 100 g produs *
  • sardine in ulei : 420*
  • lapte (1/4 litri) : 300*
  • migdale: 255*
  • smochine uscate: 170*
  • branza de vaci : 100*
  • iaurt : 100* (100 mg calciu la 100 g iaurt).
Dintre produsele naturiste pe care le puteti folosi le amintim pe cele de la firma life-care, firma cunoscuta pentru produsele bio de calitate pe care le promoveaza in Romania, cum ar fi :












Pentru informatii despre produse, consulati situl life-care !

Un produs foarte bun gasiti si la distribuitorii Herbalife, si anume Xtra-cal


Pentru mai multe informatii consulati situl Herbalife !

Firma coralclub este specializata pe produse ce au la baza mineralele extrase din coralii marini - vi le recomand cu caldura :


CURATAREA OASELOR SI A ARTICULATIILOR

Rareori intalnim o persoana care sa nu sufere de dureri de oase sau de articulatii. Numele bolii nu are nicio importanta pentru cei suferinzi: reumatism, artrita sau osteoporoza. Batranii sunt cei mai nefericiti si mai neajutorati dar ei nu atrag atentia pentru ca nu ii vedem pe strazi prea mult. In majoritatea cazurilor, ei isi petrec timpul singuri, acasa, cu durerea lor. Multi dintre ei s-au saturat de viata. Noptile nedormite si mobilitatea limitata cauzeaza o voce trista si o privire obosita. Parerea majoritatii este ca oamenii sunt norocosi pentru ca inca mai traiesc la 70 si sau 80 de ani... vorba ceea, "este greu sa fii batran, dar nu-ti fa griji, nu mai ai ce face". Oamenii mai tineri folosesc astfel de fraze fara sa se gandeasca ca, inainte sa-si dea seama, se vor afla in aceeasi situatie si poate in aceleasi conditii.
Filozofia antica tibetana ne invata : "Oasele puternice si incheieturile flexibile ne asigura o viata lunga si sanatoasa."
Sunt multi factori care influenteaza starea oaselor si a articulatiilor noastre. Regimul alimentar si nivelul de activitate fizica sunt doar doua exemple. Avem un grad mare de control asupra acestor doi factori, dar exista si un factor pe care nu il poate controla nimeni : imbatranirea.
Indiferent de cat de mult ne pasa de igiena interna, depozitele toxice de sare se vor forma intotdeauna pe oase si incheieturi. Ele ne limiteaza raza de miscare si cauzeaza inflamatii dureroase (reumatism, artrita...). Una din modalitatile de a evita aceste boli este curatarea regulata a oaselor si incheieturilor.

O etapa a terapiei dureaza 3 zile consecutive si necesita 15 g de frunze de dafin.
Ziua 1: rupeti 5 g de frunze de dafin, puneti-le in 300 de ml de apa fiarta si fierbeti la foc mic timp de 5 minute. Turnati intr-un termos si puneti deoparte 5 ore. Strecurati in alt container si beti cu inghitituri mici la fiecare 15 - 20 de minute, pe o perioada de 12 ore.
Observatie : nu beti niciodata intreaga cantitate odata - poate cauza hemoragie !

Zilele 2 si 3 : continuati ca in prima zi.

Deoarece sarurile si nisipul sunt eliminate in timpul terapiei, urina poate capata orice culoare, de la verde spre rosu deschis. Acesta este un fenomen normal. Este o terapie in doua etape intr-un interval de sapte zile si trebuie folosita o data pe an. 
Cea mai buna perioada pentru aceasta terapie este intervalul vara - toamna.

Puteti folosi si produse destinate curatarii interne a organismului, cum ar fi cele de la Secom:

1. Parasites Cleanse 60tb..
2. Thisilyn® Mineral Cleanse Kit
3. TotalCleanse™ Colon 60cps
4. TotalCleanse™ Kidneys 60cps
5. TotalCleanse™ Liver 60cps
6. TotalCleanse™ Lymph 60cps
7. Total Cleanse™ Uric Acid 60 capsule






Pentru informatii suplimentare consultati linkurile de mai jos:
www.secom.ro
www.naturashop.ro

REMEDII ALIMENTARE DIN MEDICINA CHINEZA
  • Reduceti consumul zilnic de cafea, bauturi racoritoare din comert, zahar, sare, alcool, carne si alimente foarte grase. Toate acestea favorizeaza pierderea de calciu. Regimul alimentar trebuie sa se bazeze pe fructe, legume, peste, alune, seminte si produse lactate.
  • Mancati multe produse din soia, tofu, mladite din soia si bauturi din soia. Consumul de soia poate creste mult densitatea oaselor.
  • Mancati mult somon, despre care s-a dovedit ca este cel mai bun remediu pentru prevenirea si tratarea osteoporozei. Urmatorul pe lista eficientei este tiparul.
  • Daca este posibil, stati o ora pe zi in lumina soarelui (pentru vitamina D).
  • Beti suc de morcov, patrunjel sau telina. Aceste sucuri naturale sunt bogate in sodiu, fier si calciu organice. Ele stimuleaza metabolismul oxigenului, dizolva depozitele de calciu anorganic din articulatii si calmeaza suferinta produsa de osteoporoza.
  • Se fierb in apa, la foc potrivit, boabe de soia sau fasole rosie si pulpa de porc taiata felii. Se consuma in timpul unei mese. Dupa parerea stramosilor chinezi, pulpa de porc contine anumite elemente care hranesc picioarele si incheieturile omenesti.
  • Beti zilnic otet de mere, deoarece ajuta la absorbtia calciului.
  • Nucile negre contin siliciu, care poate calma durerea produsa de osteoporoza. Acelasi efect il are si ceaiul de coada calului si Luffa cylindrica.

ALTE REMEDII NATURALE
  • Intariti-va oasele prin exercitii fizice. Dat fiind faptul ca oasele bolnavilor de osteoporoza sunt deja slabite, cele mai potrivite si utile pentru acestia sunt exercitiile chinezesti usoare.
  • Protejati-va articulatiile adoptand un ritm de mers si pozitii corecte, iar daca aveti dureri, apeland la o modalitate de sprijin la mers, cum este bastonul.
  • Masati-va frecvent articulatiile afectate.
  • Apasati de mai multe ori pe zi punctele de presopunctura Chenfu si Kunlun.

AFECTIUNILE ARTICULATIILOR

Simptome: durerea, umflarea si limitarea miscarilor.

Osteoartrita - este o urmare a fracturilor sau a uzurii articulatiilor, este de obicei boala gatului, a mainilor, a soldurilor sau a genunchilor.Inflamatiile tesutului conjunctiv in jurul articulatiilor (reumatismul artritic) cauzeaza imobilitate si deformatii.
 Entorsele - sunt afectiuni ale articulatiilor in care ligamentele se pot intinde sau rasuci. Acestea au ca efect durerea si umflarea articulatiei. In aceste cazuri se pun comprese reci, se bandajeaza articulatia si se sta in repaos.
Luxatiile - sunt afectiuni ale articulatiilor in care se produce deplasarea oaselor in articulatie. In acest caz, simptomele sunt durere, umflare, vanataie (echimoza), motiv pentru care trebuie urmate metodele mai inainte descrise. In cazuri mai putin grave puteti proceda astfel:
  •  raciti zona ranita prin comprese imbibate cu apa
  • fixati articulatia ranita printr-o legatura nu prea stransa
  • odihniti timp de o zi-doua membru ranit. Daca v-ati ranit la picior, asezati piciorul cat mai sus. Daca aveti o luxatie de glezna mai grava si, chiar si dupa 24 de ore, aveti dureri mari, adresati-va celui mai apropiat punct de prim-ajutor, unde vi se aplica un pansament mai tare sau chiar un ghips, pana la vindecare. In acest caz, trebuie sa va odihniti piciorul cel putin doua saptamani.
  • pentru racirea membrului ranit se poate utiliza o punga cu mazare congelata (cu mazarea putem face chiar si un masaj slab asupra partii dureroase, daca bolnavul se simte mai bine), sau puteti sa incercati sa tineti membrul direct in apa rece.De asemenea, putem folosi o punga cu gheata rece daca avem la indemana. Daca acest lucru necesita miscarea bolnavului, s-ar putea totusi sa provoace mai multa suferinta decat calmarea durerii. 
  • In cazul unor deranjamente sau leziuni la coloana vertebrala, nu este indicat sa actionati asupra bolnavului ci sa chemati de indata ajutor specializat (telefonati la 112). De asemena, in cazul deplasarii unor vertebre, este indicat sa nu apelati la maseuri sau neavizati ci sa solicitati direct ajutorul medicului chiropractician, asta pentru a evita consecintele neplacute.
 In cazul afectiunilor sistemului osos si al durerilor de oase sau de articulatii, de un real folos in accelerarea refacerii si in calmarea durerilor o are Bioptronul - citeste si: BIOPTRONUL



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.