Secrete.

duminică, 25 august 2013

MASAJ o definitie pentru masaj.

MASAJ

o definitie pentru masaj..
             Masajul este o succesiune de manevre aplicate asupra corpului uman in scop profilactic, terapeutic, intretinere sau estetic.
             MASÁJ ~e n. Metodă de tratament prin acțiunea factorului mecanic sau termic asupra organismului în vederea stimulării activității mușchilor și a circulației sângelui; fricțiune. /massage
Sursa: NODEX
             MASÁJ, masaje, s. n. Acțiunea de a (se) masa; procedeu medical de stimulare și de destindere a mușchilor, de activare a circulației sângelui etc., constând din fricțiuni sau lovituri ușoare, executate cu ajutorul mâinilor sau al unor aparate speciale. [Pl. și masajuri] – Din fr. massage.  DEX

scurt istoric al masajului...

       Putem spune cu siguranta ca inceputul masajului a fost acela cand primul om si-a pus mana pe locul dureros pentru a-si atenua durerea.
       De atunci si pana in ziua de azi masajul a existat, sub diverse denumiri si moduri de executie, raspandit pe tot globul.
      In cultura chineza gasim referiri la masaj pentru prima oara in tratatul de medicina nei ching, care ne povesteste despre punctele energetice din acupunctura.
      In India exista medicina ayurvedica cel mai vechi sistem de medicina 6000 de ani. Acesta cuprinde si masajul care era practicat de specialisti numiti vaidyas.
      Medicii egipteni şi persi au folosit masajul din anul 1500 înainte de Hristos pentru a tratarea anumitor boli. Fapte stiute evidentiate de desenele din mormintele faraonilor, care reprezinta diferite masaje.
      In Roma antica , Iulius Cezar isi atenua nevralgia sacaitoare prin masaje care i se faceau cu ulei de masline.
      In Grecia Antica credeau ca masajul ar trebui sa se aplice nu numai an medicina, dar si în viata de zi cu zi si sport, masajul a fost introdus în scoala si in armata. Au existat saloane speciale pentru ingrijirea fetei si a mainilor, unde se facea masajul igienic si cosmetic.
       In Turcia si Persia baile si masajul au fost practicate pe larg.

    Tipuri de masaj...
      
       masajul european
             Are in compozitie ca tehnici principale netezirea, frictiunea, framantatul, tapotamentul, vibratia.
       masajul reflexogen
             Este compus din reflexologia plantara, reflexologia palmara, reflexologia auriculara, reflexologia vertebrala, reflexologia limbii, reflexologia dintilor, reflexologia irisului si cea endonazala.
        masajul oriental
     Cuprinde: 
-chinezesti: ngam, tao-inn, tui-na, 
-japoneze:do-in, ann-ma, shiatsu, yumeiho
- masaj traditional tailandez
        masajul ayurvedic
      Face parte din medicina traditionala indiana si se bazeaza pe echilibrul dintre cele trei elemente care dormeaza tridosha, vata(vantul), pitta(bila), kapha(mucusul).
       masajul de drenaj limfatic
       Este un masaj medical care accelereaza de pana la 20 de ori ritmul circulatie limfatice. actioneaza asupra vaselor limfatice si asupra ganglionilor si este compus din trei parti:
sistemul limfatic
- drenajul ganglionilor limfatici
- drenajul apel
-drenajul de resorbtie
          masajul transversal profund( Cyriax)-MTP
        Mtp se adreseaza manifestarilor posttraumatice ale aparatului musculo-tendinos si capsulo-ligamentar si este compus din frictiuni punctiforme.
          masajul periostal( dupa dr Vogler)
        Tehnica dr Vogler, facuta public incepand cu 1953, se bazeaza pe declansarea efectelor reflexogene plecand cu manevre efectuate asupra anumitor puncte ale periostului.
             masajul cu gheata
         Este un masaj antiinflamator si decongestiv, mai puternic decat medicatia antiinflamatorie clasica, eficient dupa traumatisme, in contracturi sau chiar rupturi musculare, in torticolis recent, hernii de disc, periartrite sau spasmicitate neurologica. 
             masajul energetic
         Cuprinde mai multe tipuri de masaj si poate sa fie un  masaj cu contact sau unul la dispanta( fara atingere). doreste echilibrarea liniilor, meridianelor, campurilor energetice. 

indicatii... 
  • Afectiuni ale aparatului locomotor : reumatismale, neurologice, posttraumatice, psihogene – afectiuni articulare, miozite, miofasciite, miogeloze, celulite, nevrite si polinevrite, retractii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare de diferite cauze.
  • Afectiuni ale aparatului cardiovascular : staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice.
  • Afecţiuni ginecologice : inflamatii cronice, ptoze uterine, aderente etc.
  • Afectiuni psihogene : forme de nevroza astenica, spasmofilii, distonii neurovegetative.
  • Afectiuni dismetabolice : obezitate, diabet, guta.
  • Pediatrie : anemii, rahitism, sindroame hipoanabolice.
  • Geriatrie: tratament de intretinere si stimulare a musculaturii scheletice si a metabolismului diminuat, dupa explorari paraclinice.
  • Optimizarea formei sportive.
  • Sedentarism.
  • Profilaxie secundara.
  • Imbunatatirea consistentei, elasticitatii si mobilitatii pielii
  • Cresterea supletii si ameliorarea circulatiei sangelui la nivelul tesutului subcutanat si conjunctiv
  • Stimularea resorbtiei produsilor din jurul leziunilor cu refacerea mai rapida a tesuturilor respective si grabirea cicatrizarilor
  • Imbunatatirea circulatiei sangelui, cu cresterea cantitatii de oxigen la nivelul tesuturilor si cu eliminarea mai rapida a deseurilor toxice provenite din activitatea muschilor
  • Activarea circulatiei limfei din caile limfatice cu o resorbtie mai rapida a lichidelor interstitiale si a edemelor

          
CONTRAINDICATII...

          
        Se impart dupa suprafata in doua categorii:
-generale, si interzic aplicarea oricarui procedeu de masaj pe toata suprafata corpului( afectiunile maligne etc)
-partiale, interzic anumitor manevre pe anumite zone ale corpului
          iar dupa durata se impart in:
-definitive, este cazul bolilor cronice grave(afectiuni maligne sau cu potential de malignizare prin masaj; afectiuni cutanate : parazitare, infectioase, inflamatorii, eczematoase, eruptive de diverse cauze, plagi posttraumatice, fragilitate capilara; tromboflebite si flebotromboze, afectiuni cardiocirculatorii acute : angina pectorala, infarct miocardic, tulburari de ritm, insuficienta cardiaca, embolii cu diferite localizari, hipertensiune arteriala netratata;)
-temporare, atunci cand este vorba despre o afectiune trecatoare, iar dupa vindecare se poate aplica orice manevra de masaj(furuncule, abcese, flegmoane si alte colectii purulente)
          Masajul este contraindicat in toate starile patologice cu caracter general insotita de febra, agitatie, oboseala acuta si debilitate intensa, in inflamatiilor centrilor nervosi, in hemoragiile cerebrale recente si in accidente vasculare.

Masajul este interzis in următoarele zone anatomice:
  • spatiul popliteu (situat pe fata posterioara a articulatiei genunchiului)
  • triunghiul lui Scarpa (situat la radacina membrului inferior, fata anterioară)
  • axila (subsuoara)
  • articulatia cotului (fata anterioara)
  • partea anterioara a gatului
  • zona mamara
  • partea interioara a coapselor; zona cu varice

Exista contraindicatii care tin de...
  • maseur : starea de sanatate fizica/psihica
  • locul in care se efectueaza masajul : spatii neigienice, umede, reci (temperatura optima 20 – 24°C)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.