Secrete.

duminică, 29 septembrie 2013

BLINDATE CARE AU FACUT ISTORIE – PANTHER SI TIGER –FELINELE GERMANE

BLINDATE CARE AU FACUT ISTORIE – PANTHER SI TIGER –FELINELE GERMANE

 

 Sursa:

 

http://www.rumaniamilitary.ro/blindate-care-au-facut-istorie-panther-si-tiger-felinele-germane

 s_w01_00621047
 Blindate germane in Franta, 1940
Germania a declansat WW II, dar a stat in fruntea natiunilor ce au creat mijloace de distrugere. Tara a carei ingineri au creat arme si tehnologii inovatoare, intr-o perioada in care alte natiuni considerate industrializate, bajbaiau sau habar n-aveau, de rachete, radare, motoare cu reactie si multe altele. Tara, ce si-a bazat strategia militara pe puterea de foc si patrundere a blindatelor, arma in care germanii au venit cu inovatii si tehnica de varf. Pornind de la legendara serie Panzer (I -3000 de unitati produse, II -3500 realizate, III -5644 exemplare, IV -9000 construite), au ajuns la foarte performantele “feline”, Panther (4814 unitati construite) si Tiger (1350 realizate), incheind totul cu King Tiger (Tigrul Regal, 484 de mastodonti produsi)-blindatele lor gasindu-si un loc binemeritat in istorie.
Evolutia blindatelor germane -principalul element de izbire in cadrul Blitzkrieg-ului/ Razboi-fulger, in care tancurilor germane le revenea misiunea de a-si concentra toata puterea de foc asupra inamicului,de a sprijini infanteria si a colabora cu aceasta in vederea anihilarii punctelor de rezistenta, a surprinderilor si incercuirilor, si, pentru prima data in tactica luptei cu blindate, confruntarea directa a omoloagelor inamice. Strategie despre care Heinz Guderian, tacticianul luptelor blindate in al III-lea Reich, spunea: “Este bine spus ca o singura miscare aduce victoria” –si mare dreptate avea, asa cum dealtfel aveau sa descopere pe pielea lor, francezii, polonezii, cehii, britanicii si sovieticii.   Evolutia blindatelor germane a cunoscut o dezvoltare continua, in pas cu progresele tehnicii militare autohtone dar si inamice, precum si in relativa concordanta cu evolutia teatrelor de operatiuni in care armata germana evolua. Teatre in care, pentru a supravietui, blindatele germane au avut nevoie de cresterea protectiei si puterii de foc, de sisteme de vizare si ochire moderne –toate acestea ducand la realizarea unor arme sofisticate. Au platit insa scump nivelul de sofisticare si perfectiune pe care si l-au dorit, prin numarul mic de blindate realizat in raport cu inamicii, si, nu in ultimul rand, faptul ca acestea nu erau intotdeauna 100% capabile sa reziste lipsei infrastructurii rutiere, noroaielor, prafului si mlastinilor, ce afecta in proportie de peste 80% Europa si de aproape 100% Rusia, fiindca despre Africa de Nord nici nu mai incape vorba –aici incadrandu-se cu deosebire tancurile, Panther si Tiger.
images
Rezultatul Blitzkrieg-ului
Si, daca tot vorbim de Blitzkrieg, este necesar si util sa insistam un pic asupra acestuia, el tinand de perioada fericita in care armata germana cotropea in ritm rapid tari si natiuni, unele dintre acestea considerate mari puteri, precum Franta; natiuni a caror armata era sau nu era pregatita sa lupte cu masinaria de razboi germana, unele dintre acestea cu armate considerate puternice, precum cea franceza, in mai 1940. Strategia Blitzkrieg-ului german este creatia lui Guderian (dar si a lui Manstein), strateg cu viziune, ce a intuit foarte bine ceea ce gerontocratii generali supravietuitori ai WW I, refuzau sa vada –tancul nu mai era doar un suport de sprijin pentru infanterie si deschizator de drumuri pentru trupeti, el devenise ceea ce este si astazi, principala arma a unei armate, mobila si cu mare putere de lovire si distrugere, care, daca este completata si sprijinita de infanterie si infanterie motorizata, artilerie ca suport si aviatie ca protectie, poate deveni cheia succesului. Succes, care, pentru Guderian si Manstein, insemna concentrarea diviziilor de blindate in maxim doua puncte in vederea penetrarii apararii inamice si inaintarea rapida in teritoriul acestuia –strategie cunoscuta drept “Schwerpunkt/Punct de concentratie”, ce a adus Wehrmacht-ului, in doar sase saptamani, pe 25 iunie 1940, un succes rasunator, capitularea Frantei, inamicul numarul unu pe atunci, pentru cei considerati de viziunea bolnava a dictatorului de trista amintire, Adolf Hitler, “rasa dominanta, ariana”…
Russland-Mitte, Heinz Guderian
Heinz Guderian
Cuvintele cunoscutului analist militar britanic, spuse dupa savarsirea acestui eveniment incredibil pentru intreaga lume, n-au nevoie de niciun comentariu: “Evolutia societatii umane a luat o noua turnura”, schimband intr-un final soarta Europei si a unor intregi natiuni, si noi facand parte dintre acestea. Exista insa si voci care pun la indoiala Blitzkrieg-ul (precum istoricul german, Karl-Heinz Frieser, in cartea “Mitul Blitzkrieg-ului” aparuta in anii *90, dar si altii), considerandu-l un concept a carui aplicare nu aducea cu sine automat succesul armatei germane, aceasta beneficiind, cel putin in prima parte a razboiului, de o organizare excelenta si chiar de noroc, si, nu in ultimul rand, de incapacitatea Aliatilor de a se coordona si de gafele monumentale comise de esaloanele superioare –factori care ar fi adus de fapt victoriile rasunatoare.
Mit sau nu, Blitzkrieg-ul a adus Germaniei succese notabile, dintre care enumeram doar cateva:
-Franta, 1940, Corpul XIX al lui Guderian a parcurs in ritm rapid, de necrezut chiar si pentru germani, aproximativ 240 km in doar sapte zile;
-URSS, 1941, Grupul 2 Panzer, a ajuns pana la Smolensk in doar o saptamana, parcurgand aproximativ 440 km, ca in doua saptamani sa ajunga la doar 664 km de granita poloneza. Pana sa ajunga in apropierea Moscovei, Panzerele germane au reusit performanta notabila de a captura sau distruge, cel putin 14000 de blindate sovietice, 25000 de tunuri de diferite calibre, luand aproximativ 3000000 de prizonieri –un numar apropiat de cel cu care Wehrmacht-ul a invadat URSS, 3600000 de oameni…Au facut asta cu doar 3600 de tancuri si 2700 de avioane, in conditiile in care Armata Rosie era net superioara ca numar de soldati, tancuri si avioane. Si exemplele ar putea continua cu tari ce au cazut rapid, precum Polonia (a rezistat o luna de zile in fata “aliatilor” sovieto-germani), Olanda, Belgia si altele.
images (1)
Erich von Manstein
Desi normal ar fi fost sa deschid “seria germana” cu Panzer I/II/III/IV, consider ca Panther si Tiger, prin inovatiile aduse, tehnologia de varf si performantele notabile, si-au castigat un binemeritat loc unu printre blindatele germane si nu numai (viziune personala a unui pasionat, nicidecum a unui specialist). Mentionez insa faptul ca seria Panzer n-a fost deloc uitata, ea regasindu-se intr-un articol viitor.
Dar, asa cum bine zice proverbul –“Vorba lunga, saracia omului” –cuvintele n-au niciun sens fara prezentarea faptelor, este timpul sa cunoastem mai bine cele doua feline germane, Panther si Tiger, afland unde, cand si de ce s-au “nascut” acestea, minusurile si plusurile lor, cariera operationala, precum si asii care le-au “imblanzit”.
     -Va urma-
      
WW
 BLINDATE CARE AU FACUT ISTORIE – PANTHER SI TIGER –FELINELE GERMANE (II)

SURSE DATE SI POZE: Wikipedia, Enciclopedia Libera. Internet.
www.mapn.ro/…/Armata%20romana%20si%20evolutia%20armei%2
www.oocities.org/…/pzpanther/pzpanther-d
zonepsico.wordpress.com
www.bzi.ro/proiecte-imposibile-tancul-nazist-de-1-000-de-tone-2065
www.wwiivehicles.com/…/pzkpfw-v.asp -
www.cartula.ro/forum/topic/987-romanian-panther-colors/
wehrmacht-history.com
ww2drawings.jexiste.fr/…/German-Armor.h…
www.navweaps.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.