Secrete.

miercuri, 22 ianuarie 2014

Amiralul Canaris, spânzurat de două ori


Amiralul Canaris, spânzurat de două ori

Wilhelm Franz Canaris
In numarul din 16 octombrie 1950 al cotidianului International Herald Tribune s-au publicat rezultatele anchetei tribunalului care judeca pe unul dintre ofiterii SS insarcinati la inchisoarea Flossenburg cu executarea sentintei de condamnare la moarte a celor implicati in atentatul contra lui Hitler dela 20 iulie 1944.
S-a descoperit astfel ca pe şeful serviciului de spionaj militar german, Abwehr, amiralul Wilhelm Franz Canaris, SS-ul l-a tinut in celula sa pana la executia tuturor celorlalti condamnati la moarte. N-a fost o favoare cum apare la prima vedere. Hitler l-a desemnat pe Kaltenbrunner sa-i suprime imediat pe cei identificati in complot. Dar Kaltenbrunner actiona energic sa-si salveze propria sa viata in ultimele zile ale razboiului, incercand sa obtina de la Canaris suportul logistic necesar trecerii sale in serviciul britanicilor. Din jurnalul secret al lui Canaris, confiscat de Gestapo din seiful de la Zossen, Kaltenbrunner aflase ca Wilhelm Canaris era in contact permanent cu englezii inca din anul 1938 si ca britanicii facuse ramari eforturi de a-l salva pe Canaris din ghearele nazistilor cu mult inainte de arestarea sa. Kaltenbrunner l-a scos pe Canaris din celula sa de la Flossenburg si l-a dus in curtea inchisorii pentru a discuta nestingherit cu el, toate modalitatile exfiltrarii lui Kaltenbrunner din Germania. Canaris avea oroare de Kaltenbrunner pe care-l numise in cercul sau drept ucigas si nu-i de mirare ca a refuzat sa participe in vreun fel la actiunile cerute de Kaltenbrunner. Consecintele au fost sinistre pentru Canaris. A fost torturat inainte de a fi spanzurat ignorandu-se flagrant codul de procedura militara prevazut pentru ofiterii de grad inalt.
Editura Cassell din Londra a publicat in anul 2005 biografia lui Canaris, scrisa de Richard Bassett si intitulata: "Hitler’s Spy Chief - The Wilhelm Canaris mistery". La pagina 289 este descrisa astfel executia lui Canaris: "in zorii zilei urmatoare, Canaris, Oster, Karl Bonhoeffer si altii au fost condusi afara si spanzurati. Canaris a fost lasat la urmasi apoi l-au spanzurat "de doua ori", prima oara numai atat cat "sa-i dea gustul mortii". În ghilimele sunt scrise cuvintele citate ad-literam din marturia depusala tribunal de unul din ofiterii SS care au efectuat executia lui Canaris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.