Secrete.

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Cât mai rabzi, popor român?

cat mai ai rabdare popor roman
De 24 de ani te fraieresc. Îți dau un mic, o găleată și două pixuri și cu zâmbete mieroase te îndeamnă să crezi că dacă vor ajunge la putere vor face dreptate iar pe șanțul din fața porții (dacă n-ai robinet direct în bucătărie) va curge lapte și miere.  Din când în când îți dau câteva pungi de făină, zahăr și vreo două kile de ulei și-ți spun că sunt din partea lor deși sunt ajutoare de la Uniunea Europeană. Iar tu le pupi mâna cu recunoștință. Știu, ai pensia mică, te înțeleg. Și la urma urmei, e dreptul tău, bine faci că nu le refuzi. Dar te implor, popor român, nu-i mai crede. Uită-te de zece ori la chipul lor și descoperă-le zâmbetul viclean.
Te-am înțeles când i-ai crezut pe primii. Veneai din comunism, erai disperat după apă caldă, căldură și mâncare pe tejgheaua magazinului. Am înțeles apoi că i-ai girat pe ceilalți. Ți-au promis că vor face dreptate, că asasinii care ți-au omorât copiii în decembrie 89 sau cei care ți i-au bătut în Piața Universității vor fi judecați și vei putea să spui la căpătâiul lor: ”iată, tată, te-am răzbunat”. Apoi, deși erau tot unii sau alții, ți s-a părut că au apărut fețe noi și ai crezut din nou (pentru a câta oară?) că s-au schimbat. Și iar te-ai hrănit cu speranța că viața ta va fi mai bună, că ți se vor întoarce copiii acasă din zări străine, să te mai prindă în viață.
Nu știu să-ți dau sfaturi, popor român. Nu știu dacă dreapta e mai bună sau stânga. Știu însă că ești aici de peste 2000 de ani și că ai supraviețuit migratorilor, invadatorilor, războaielor, foametei și secetei. Și că toate astea trebuie să-ți fi format ochiul și priceperea să îi descoperi pe cei care, chiar dacă nu-ți vor face viața mai bună, măcar nu te vor minți de la obraz. Alege dintre ei pe cei care îți vor spune adevărul, oricât de dureros ar fi acesta.
Nu-i mai alege după zâmbet, popor român. Nu-i mai alege după ura pe care ți-o inoculează împotriva celuilalt. Nu-i mai alege ca să-i faci în ciudă vecinului tău. Și, cel mai mult te rog, nu-i mai alege după numărul de pixuri sau  spectacole pe care le dau în campania electorală. Să nu uit, popor român, să te întreb ceva: tu ți-ai da fata de nevastă unuia care e acuzat că a furat? N-aș crede, ți-ar fi frică să nu-ți fure bruma de avere pe care ai strâns-o de-o viață. Atunci, te implor, nu mai da țara pe mâna unuia care este acuzat de furt, va fura toată bruma de avere pe care au strâns-o de secole înaintașii tăi părinți.
Gândește, popor român, gândește! Tu ești în criză, abia te descurci de azi pe mâine să ai ce pune copiilor pe masă. Atunci ei de ce nu sunt? Crezi tu că banii pe care ți-i dau în campania electorală sunt bani munciți? Și-ar lua de la gura familiei lor ca să îți dea ție, dacă banii nu ar fi murdari și nu ar fi siguri că mâine fac rost de alții? Crezi că ar da spectacole gratis pentru tine, dacă nu ar avea de gând ca ulterior, să pună înapoi, din afaceri ilegale, banii pe care i-au cheltuit ca să te prostească să le dai votul?
Cât mai rabzi, popor român? Nu vezi cu câtă indiferență te tratează? Nu vezi că nu le pasă dacă îți mor copiii prin spitale sau accidente? Nu vezi că nu le pasă de sănătatea ta, de educația nepoților tăi?  Nu te sfătuiesc ce să faci, popor român și nici cu cine să votezi. E problema ta, e conștiința ta. Dar dacă totuși aș fi în locul tău, aș alege pe acela care nu îmi dă nimic în campania electorală. L-aș alege pe acela care m-ar informa cinstit că laptele și mierea trebuie să mai aștepte până țara iese din criză, că banii sunt puțini și că numai punând umărul cu toții, vom ieși din impas. Aș alege pe acela căruia i-aș da, fără teamă, fata de nevastă.
Popor român, acceptă-mi sfatul, alege pe cel care îți dă undița și nu pe cel care îți dă peștele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.