Secrete.

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

EROII NOSTRI. Primul general parașutist al României a fost originar din județul Bălți- Basarabia

EROII NOSTRI. Primul general parașutist al României a fost originar din județul Bălți- Basarabia

 
 
 
 
 
 
1 Votes


Grigore Bastan, general parasutist, parasutist

Grigore Bastan

Primul general parașutist al României a fost originar din județul Bălți din  Basarabia.

S-a nascut , la data de 23.01.1922 in satul  Coşcodeni, jud. Balti (actual raionul Singerei), intr-o familie cu 7 copii: Grigore, Tamara, Raisa, Eugenia, Anatol, Dumitru si Valentina.

Fiind plecat la Tecuci la studii impreuna cu surorile sale Tamara si Raisa, Gres(cum ii ziceau fratii mai mici) n-a stiut nimic despre mama si fratii mai mici care au fost exilati in 1949 in Siberia.

Soarta avea sa le suranda cu 15 ani mai tarziu, cand o ruda a facut tot posibilul ca scrisorile fratilor stabiliti deja in Romania, sa ajunga la mama Sofia, in adancurile Rusiei. Astfel mamei vaduve cu 7 copii i s-a oferit titlul de mama eroina si familia sa a fost eliberata de gulag-ul comunist. A inceput parasutismul militar оn anul 1941 cu gradul de sergent.

La insurectia naţionala din august 1944, a participat impreuna cu Batalionul de parasutisti la luptele grele date оn sectorul de Nord, Pipera, Baneasa, Tunari, Otopeni, impotriva trupelor germane, pentru apararea capitalei, unde, prin fapte strălucite de arme s-au acoperit de glorie, fiind citat cu unitatea sa prin doua ordine de zi şi decorat cu cea mai inalta distinctie ce se putea acorda atunci gradului său: “Virtutea militara de razboi, clasa a II-a”.

Lui Bastan i se datoreaza si realizarea unui nou tip de parasuta si pentru ca nimeni nu avea incredere la acea vreme in valoare acesteia, el a sarit in brate cu propriul fiu, in varsta de 5 ani.

Aceasta frumoasă realizare romaneasca, recunoscuta si brevetata cu brevetul de invenţii nr. 2458/41559/1960, a intrat în 1961 în dotarea armatei noastre. [Extras din "Vulturii cerului" de N. Pangica, p. 333-336].

In primavara lui 1957 a оncercat o noua experienta – care i-a reuşit – sarind dintr-un Junkers-52 calare pe o motocicleta de 500m3. In august 1970 a sarit  de la 10.000 de metrii cu cadere libera de 7000 de metrii – record national nedoborat inca, astfel doborand recordul naţional de 7.100 metri.

I s-a oferit titlul de maestru emerit al sportului la parasutism. G. Bastan a realizat in 1970 un complet de parasute care este astazi echipamentul oficial al Sistemului National de Aparare.

Ca inventator al parasutelor BG-7M si BG-3M si detinator de record national de parasutare, generalul Grigore Bastan a intrat in istorie. Despre cauzele acestui neasteptat capat de drum se cunosc putine. Este confirmat faptul ca decesul a avut loc la Ministerul Apararii in cabinetul generalului Coman.

Peste orice alte detalii, s-a tras o perdea de fum, familia nu a avut acces la aceste informatii, iar ceremonia a fost preluata in intregime de Ministerul Apararii.

La 20 august 1996, in semn de omagiu cu prilejul implinirii a 26 de ani de la stabilirea recordului national, in municipiul Buzau a fost dezvelit bustul generalului Bastan Grigore, amplasat pe strada care ii poarta numele – lucrare a arhitectului Nicolae Doicu.

In anul 1998, consiliul local ii ofera generalului Grigore Bastan, in semn de omagiu, titlul de cetatean de onoare post-mortem al municipiului Buzau. Fundatia “General Grigore Bastan” exista pentru a onora si a face cunoscuta viata unui Mare Roman.

 Eduard Rotaru, Valentina Ungureanu

Sursa:basarabeni.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.