Secrete.

duminică, 26 ianuarie 2014

Sfarsitul Ucrainei?!

BemLssRCcAEdaBT
In Ucraina, mai exact in Kiev, se dau lupte de strada in cel mai literar sens al cuvantului de mai multe zile. Practic cerul capitalei Ucrainei este invaluit de fumul rezultat in urma incendierilor de autovehicule si cauciucuri, pe strada au aparut persoane civile cu arme de foc, iar pana acum au fost raportati cel putin cinci morti plus zeci si zeci de raniti, unii dintre ei extrem de grav. Chiar ieri un politist a fost impuscat mortal direct in cap.
In aceste conditii Uniunea Europeana a amenintat Kievul cu ruperea oricaror legaturi politice si economice daca statul nu inceteaza in a ataca populatia civila care demonstreaza pasnic?!, in timp ce Rusia a anuntat oficial ca nici nu se gandeste sa intervina in Ucraina…Cel putin nu pe fata.
Acum daca ne aducem aminte inceputurile acestei revolte, timp de cateva zile fortele de ordine au stat cuminti, atacate fiind de protestatari, unii poilitisti fiind chiar grav raniti, in timp ce guvernul de la Kiev poza in victima si facea apel la calm, doar ca acest tip de comportament al fortelor de ordine este unul foarte uzual pentru serviciile secrete ruse/ucrainene, astfel ca de foarte multe ori asa-zisi civili agresivi sunt de fapt ofiteri acoperiti printre demonstranti, care provoaca intentionat haos si ataca fortele de ordine, pentru ca mai apoi, dupa ce opinia publica se “convinge” de buna intentie a politiei si de “golania” demostrantilor, fortele guvernamentale sa atace in forta.

Nu stiu si nici nu vreau sa-mi fac pacate, poate este doar un scenariu inchipuit de mine, dar metoda este una folosita si la noi, asadar ar putea sa fie.
In alta ordine de idei, Ucraina se misca si se misca asa cum ne-am asteptat, printr-o inasprire brusca a libertatilor cetatenesti, pentru aducerea tarii la un tip de democratie de mana forte, acolo unde ai dreptul la orice opinie care indeplineste una dintre cele doua conditii obligatorii: ori o tii doar in mintea ta ori opinia ta politica este sinonima cu cea a guvernului.
Daca tulburarile de la Kiev se vor extinde si restul marilor orase ucrainene (in Cernauti au fost deja semnalate lupte de strada), daca numarul protestatarilor va creste, daca autoritatile se vor hotari sa fie si mai dure, ei bine atunci am putea asista la mai multe scenarii:
  • 1.“Rupera” Ucrainei pe zonele sale etnico-politice principale. Practic am asista la destramarea acestui stat cu totul artificial, zona estica urmand sa mearga indirect catre Rusia. Singura dilema in acest caz ar fi cat de aproape de Romania ar fi hotarul acestei zone estice, Odessa fiind, cred eu, un tel al Rusiei, tel care ar bloca accesul la mare al restului Ucrainei, iar noi am deveni din nou vecini cu rusii. O tempora :)
Foto: springtimeofnations.blogspot.com
 2. Daca puterea de la Kiev este suficient de puternica, daca implicarea Moscovei va fi totala, desi neoficiala, am putea asista la o intoarcere catre Rusia a intregii tari si revenirea Rusiei pe granitele noastre asa cum era pana in 1991, desi neoficial. Scopul Kremlinului in acest caz ar fi pastrarea Ucrainei ca stat-buffer intre Rusia si teritoriul NATO/UE
3. Razboi civil. Lung, dureros, pe modelul Yugoslaviei cu estul sprijinit de Moscova si vestul - ce mai ramane din el - sprijinit de catre UE si in particular de tarile UE care au interese majore in Ucraina, fiecare pe zona lui geografica: Romnaia in Basarabia, Bucovina de Nord si Buceag, Polonia, Slovacia, chiar si Ungaria, etc. Asta doar daca Moscova si Kievul scapa situatia din mana – putin probabil, sau daca Vestul se decide sa intervina – si mai putin probabil.
Recensamantul din 2001 -urmatorul in 2016- ponderea ucrainienilor Foto: wikipedia
Dintre toate variantele, cea de-a treia, razboiul civil, pare cea mai putin plauzibila, nici una dintre parti nu ar avea nimic de castigat, iar o Trasnistrie cat Ucraina de mare, nu pare sa intre nici in planurile Moscovei nici ale Bruxellesului. Nu cred ca astazi experienta yugoslava va mai putea sa fie repetata, mai ales daca tinem cont de marimea Ucrainei.
Cel mai probabil pentru o bucata de timp rezonabila Kievul isi va pastra integritatea teritoriala si macar  de fatada va arata ca o tara de sine statatoare, dar in practica influenta Moscovei va fi din ce in ce mai coplesitoare. Cine ar putea crede ca serviciile speciale rusesti nu sunt astazi la Kiev cata frunza cata iarba?! Eu nu cred asa ceva…
Si un fapt ingrijorator: mass-media vestica arata ce se intampla la Kiev, dar din punctul meu de vedere situatia este tratata cu foarte multa usurinta, iar de aici si pana la ideea ca Ucraina a fost deja cedata Moscovei, iar Vestul se face ca nu vede ce se intampla acolo, nu este decat un pas. Sa nu credem ca media europena nu raspundea si ea la unele “rugaminti” ale politicienilor locali, ca doar toata lumea traieste din publicitate…
RomaniaMilitary Production
(Razvan& George)
Sursa FOTO: Militaryphotos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.