Secrete.

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Starea vremurilor: în Estul Europei se anunță furtună geopolitică

în Estul Europei se anunță furtună geopolitică

Bun găsit în noul an!

Anul începe furtunos pe frontul de Est, așa cum era de așteptat.

În Ucraina se declanșează revoluția, cinci morți la ora aceasta înseamnă începutul nebuniei. Lucrurile nu sunt însă simple deloc. Riscurile ca Ucraina să se rupă în două sunt foarte mari, dar probabil este cel mai la îndemână compromis pe care îl pot face SUA și Rusia. Nu ar fi prima oară când marile puteri rezolvă probleme interne ale țărilor din zonele de influență disputate prin tranșarea problemei (adică, a țărilor).
Radicalizarea protestelor, precum și reacția autorităților pro-ruse demonstrează că miza este foarte mare și nici unii nici alții nu sunt dispuși să cedeze. Protestele concentrate practic doar în zona Kievului arată divizarea țării. Fotografia de mai jos este sugestivă pentru starea de fapt, linia roșie a fost trasă dinspre autorități, iar protestul se transformă în revoltă.
Situația explozivă din Ucraina

Situația explozivă din Ucraina își poate face simțit suflul foarte rapid în țările învecinate.

Moldova, deși a făcut un pas important la Vilnius, semnând acordul de asociere la UE, nu este nici pe departe acolo unde și-ar fi dorit liderii occidentali. Reacția de la București este fără doar și poate contradictorie și greu de înțeles. Marșarea în sensul unirii cu Moldova, în actualul context geopolitic, nu pare a fi decât o coardă întinsă la maxim care îi oferă Moscovei pretextul pentru reacție și încordarea mușchilor și nu vine absolut deloc în sprijinul demersului european al Moldovei. Oricât ne-am dori noi românii să vedem realizat idealul național, momentul este total nepotrivit, niciunul dintre cele două state nu este pregătit pentru acest act istoric, din punct de vedere economic, social, politic sau de securitate.
Ruperea Ucrainei, în ciuda aparentului răgaz oferit țărilor mai mici din jur, ar crea un context geopolitic foarte periculos pentru integritatea României. Falia odată creată ar risca să străpungă și România. România are nevoie mai mult ca oricând de unitate, de o consolidare în interiorul granițelor. Ne aflăm într-un moment de răscruce pentru viitorul regiunii și al țării noastre, dar acest moment ne găsește în degringoladă, dezbinați, frustrați, instigați unii împotriva celorlalți și peste toate, cu instituții ale statului paralizate, incapabile să se organizeze și să se coordoneze în chestiuni de viață și de moarte.

România trebuie să-și stabilească propria strategie regională.

Nu ne aflăm în poziția statelor membre ale Uniunii Europene, a căror integritate statală să fie garantată. Nici ca membri NATO nu ne va apăra nimeni, dacă noi nu suntem în stare să o facem. Suntem la poarta Occidentului, care ne va proteja exact cum ne-a protejat și la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, adică își va urmări interesul. Iar interesul Europei este să primească gaz de la Rusia. Dacă cineva are impresia că România poate înlocui sau crea premisele de a se înlocui acel gaz pentru Europa, visează cai verzi pe pereți. De aceea, miza gazelor de șist, a căilor întortocheate și nesigure către zona caspică par desprinse din filme western și sunt departe de interesele României. Fără o strategie proprie, fără demnitate și fără negociere, atât cu aliații, cât și cu țările terțe, România devine expusă la presiunile din jur, dezbinarea poate veni din interior, nu este necesar să ne atace cineva din exterior.
Sursă Cronicarul
Mai multe poze, AICI
4.00/5 (80.00%) 4 votes


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.