Secrete.

sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Ufologie si clarificari Teologice

Ufologie si clarificari Teologice

Imprimare E-mail
 Monsignorul Corrado Balducci (1923-2008) a fost unul dintre cei mai cunoscuti si mai respectati teologi italieni, membru al Curiei ("guvernului") de la Vatican, membru al Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor ("Propaganda Fide") si prieten personal al Papei Ioan Paul II. Expert in demonologie si parapsihologie, el a fost timp de mai multi ani exorcistul-sef al Arhidiecezei de Roma si a servit Sfantul Scaun ca diplomat in nunciatura papala de la Washington.
 Monseniorul Balducci a scris mai multe carti, inclusiv bestsellerul "Il Diavolo" (diavolul) care a ajuns la cea de a 14-a imprimare in editie hardcover. Incepand din 1995, el a fost un oaspete obisnuit al televiziunii italiene de stat Rai Due, unde a facut mai multe declaratii cu privire la fenomenul OZN. La cel putin cinci emisiuni de la acest post de televiziune, ca si in alte interviuri, el a afirmat ca fenomenul contactelor cu civilizatiile extraterestre este real si compatibil cu teologia in intelesul bisericii catolice. In acelasi sens a vorbit si la congresele OZN de la Acapulco si San Marino.
 Unul dintre articolele sale fundamentale, scris in 2001 in italiana, a fost tradus de mai multe ori in engleza si difuzat in circuitul celor interesati de problematica OZN, prin grija cercetatorului german Michael Hesemann sau a reputatului ufolog american Richard Boylan, caruia Balducci i-a dat personal acest articol in 2002.  Lucrarea sa este prima luare de atitudine detaliata, a unui important teolog romano-catolic, asupra fenomenului OZN. Mai mult decat atat, ea demonstreaza gradul de deschidere al Bisericii Romano-Catolice in aceasta chestiune si poate fi considerata prima declaratie complexa si pozitiva facuta vreodata in ceea ce priveste realitatea fenomenului OZN/extraterestri, din partea unui reprezentant important al unei religii majore din lume. Cu cei peste un miliard de credinciosi, Biserica Romano-Catolica este intr-adevar cea mai mare comunitate religioasa de pe Pamant.
 Dupa declaratiile lui Balducci, luari de atitude pozitive cu privire la acest subiect au avut si Dalai Lama (pentru budismul tibetan), mai multi rabini evrei in Israel si, in 2001, autoritati musulmane din Turcia. Prin urmare, se poate spune, nu doar ca OZN-urile nu sunt "nicio problema" pentru cea mai mare confesiune crestina, dar ele nu par sa fie nici pentru alte religii ale lumii.
 Rezumam in continuare fragmente din lucrarea lui Balducci.
 De-a lungul ultimilor 150 de ani au capatat o raspandire si o frecventa tot mai mare, doua tipuri de manifestari si fenomene, foarte diferite intre ele, dar amandoua deosebit de interesante, controversate si fascinante: spiritismul si ufologia, impartind opinia publica in doua atitudini radical diferite: sau totul este real, sau totul este fals.
 In ceea ce priveste spiritismul, exista pentru el multe marturii de-a lungul secolelor. In 1847, cu surorile Fox in Hydesville (New York), practicarea lui a revenit in atentia generala si s-a raspandit rapid in mai multe tari. Foarte curand s-a avansat o explicatie pentru fenomenele legate de astfel de practici, explicatie acceptata chiar si de unii oameni de stiinta: cauza ar fi sufletele dezincarnate ale celor morti. Aceasta explicatie a fost numita ipoteza spiritista, careia teologii i-au opus curand asa-numita ipoteza demonica. Abia la sfarsitul secolului al XIX-lea s-au facut primele incercari de a cauta o explicatie naturala, si in cele din urma, in 1922, volumul masiv al omului de stiinta francez Charles Richet, Traité de Mčtapsychique, a inaugurat oficial asa-numita "metapsihica", mai bine cunoscuta, in zilele noastre, sub numele de "parapsihologie".
 Cand am inceput cu studiile mele demonice si metapsihice, prin 1950 - scrie Balducci - m-am trezit intr-o perioada cand, pana in urma cu doua decenii, s-a negat existenta fenomenelor spiritiste (si nu doar de catre unii oameni de stiinta, ci si de cercuri largi ale opiniei publice), dar care, in acelasi timp, a oferit cele mai abundente cazuri de metapsihica.
Primii pasi spre ufologie
 Acelasi lucru este valabil, de cateva decenii, in ceea ce priveste ufologia. Dupa aceasta premisa - spune Balducci - ajungem la subiectul nostru, pentru care am doua precizari extrem de scurte:
 - Acronimul OZN (obiect zburator neidentificat), este folosit aici intr-un sens mai larg, incluzand si existenta fiintelor vii de pe alte planete.
 - Scopul interventiei mele este sa subliniez ca trebuie sa existe ceva real in aceste fenomene si sa arat ca acest lucru nu contrasteaza deloc cu religia crestina, fiind acceptat chiar de teologi.
 Balducci isi imparte discursul in trei puncte:
 1. Ceva real trebuie sa existe.
 2. Consideratii teologice cu privire la posibilitatea ca alte planete sa fie locuite.
 3. Unele marturii atesta acestea.
 4. In privinta fenomenului OZN, afirmatia ca ceva real trebuie sa existe provine din considerente fundamentale, bazate pe bun simt, pe rationalismul uman si pe un curs normal si posibil al vietii noastre, luand in considerare nu doar aspectele individuale si sociale, dar si pe cele religioase.
 De fapt, in zilele noastre exista o cantitate mare (si in continua crestere) de marturii privind asa-numitele farfurii zburatoare sau nave spatiale si existenta extraterestrilor, iar printre acestea exista unele provenind de la persoane de incredere, educate si care initial erau sceptice. Exista deja sute de mii de martori oculari din lume care sustin ca au vazut OZN-uri cel putin o data. Exista si multe marturii, chiar daca intr-un numar mai mic, din partea asa-numitilor contactati. Daca luam in considerare acest lucru, pare imposibil sa negam, la un nivel rational, ca fenomenul este real. Un comportament totalmente sceptic nu se poate justifica, pentru ca se situeaza a priori impotriva unei prudente elementare sugerata de bunul simt.
 Ne-am putea gandi ca acest mare numar de marturii ar putea fi cauzate de iluzii, halucinatii sau sugestie intensa. In alte cazuri, ar putea fi cauzate de efecte luminoase ori fenomene atmosferice, cum ar fi anumiti nori sau fulgerele globulare. Puteau fi luate drept OZN-uri anumite tipuri de avioane de forma rotunda, care se stie ca au fost construite in Statele Unite ale Americii in timpul asa-numitului Razboi Rece (de asemenea, este cert ca si Rusia a construit avioane de acest tip). Toate acestea au promovat, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ideea ca farfuriile zburatoare n-ar fi nimic altceva decat noi inventii, cu scop militar, evident secrete.
Probe despre activitati misterioase
 Dar aceste explicatii si consideratii nu pot explica intregul numar de marturii si amploarea fenomenului OZN. Criticile cele mai severe ar putea reduce in mare masura acest numar, dar nu vor putea niciodata sa elimine toate observatiile. Trebuie sa ne amintim ca, in mai multe tari, exista locuri, organizatii si asociatii care colecteaza si inregistreaza probe si marturii, pentru a fi examinate si studiate de experti si oameni de stiinta, dupa care intregul set este este impartit in fenomene explicabile si inexplicabile. In Franta este renumita asociatia SEPRA, in Italia exista CUN (Centro Ufologico Nazionale), avand deja 36 ani de existenta s.a.m.d.
 Balducci mai adauga o consideratie pe care a lasat-o la urma, special pentru a sublinia mai bine importanta ei. Anume, ca o neincredere generalizata, sistematica si totala in realitatea fenomenului OZN ar slabi si ar distruge valoarea marturiei umane, cu consecinte grave si imprevizibile. De fapt - spune el - marturia este o forma de comunicare a increderii in partenerul nostru. Sa ne imaginam ce s-ar intampla in viata individuala si sociala in cazul in care marturia umana si-ar pierde valoarea si impreuna cu ea, credinta. Acestea sunt esentiale pentru viata de zi cu zi, dar in particular pentru viata religioasa. De fapt, religia crestina se bazeaza pe marturia umana, Revelatia Divina fiind un fapt istoric, relatat prin marturii.
 In 1937 teologul iezuit Herbert Thurston a scris in acest sens: "Din punct de vedere logic, crestinii, care accepta minunile si alte episoade legate de Evanghelie nu pot respinge in mod incapatanat marturiile repetate ale unor martori moderni si de incredere care descriu ceea ce au vazut cu ochii lor... Tot sistemul nostru apologetic se bazeaza pe credinta in Adevarul spus in Evanghelie" (Biserica si Spiritismul, Milano, 1937, pp.179). "Demolarea sistematica si discreditarea marturiei umane privind date factuale simple mi se pare contrara, in principiu, cu credinta in seriozitatea istorica a Evangheliei, si in mod indirect, cu orice credinta in Revelatia Crestina" (op. cit PP 157.). Consideratiile teologice evocate de Balducci privind posibilitatea existentei unor civilizatii pe alte planete, ca si marturiile in acest sens incluse in lucrarea sa, le vom detalia in articolul de saptamana viitoare.
DAN D. FARCAS



http://www.revistamagazin.ro/content/view/10712/4/

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.