Secrete.

duminică, 9 februarie 2014

Yahweh si Anunnaki. Cap.1 Cine este Yahweh? Referinte biblice.

 
 
 
 
 
 
1 Vote

Cine este Yahweh?
YAHWEH („Eu sunt cel ce sunt” în „Vechiul Testament”), numele sacrosant al lui Dumnezeu, a cărui pronunțare este interzisă în religia mozaică. Se scrie sub forma tetragramei YHWH, care nu se citește niciodată, fiind înlocuită cu Adonay („Domnul meu”). Din acest motiv cercetatorii folosesc semnatura ADNY in loc de YHWH. Acest fapt duce defapt la Yahowah, care a devenit intre timp Yehowah.
De ce este asa? Un motiv pentru acest “e” poate fi din cauza lui Yehu, care este un nume alternativ pentru el (si aparent unul care poate fi pronuntat). Cea mai uzuala pronuntie ramane Yahweh.
Texte si inscriptii antice descoperite ne arata ca cea mai mare divinatate in religia arhaica ebraica este Elohimm, care are 70 de fii.  Unul dintre fii lui este Yahweh, care a avut-o sotie pe Asherah, o zeita. Numele ei este mentionat de 40 de ori in Vechiul Testament, acesta mai insemnand si “arbore”. Asta si din cauza faptului ca, simbolul ei este un arbore . Asadar atunci cand Vechiul Testament mentioneaza de interzicerea plantarii unui arbore in altarul lui Yahweh, se refera defapt la interzicerea punerii simbolului lui Asherah in altar. A respins-o Yahweh oare? Adevaratul zeu creator, primul creator, a fost prin urmare nu Yahweh ci Elohim.  Evident el a creat un numar de zei secundari , drept fii lui, primul dintre ei fiind Yahweh ( de asemnea creand si o fiica: Asherah). Deci, Yahweh nu este primul zeu creator, asa cum se crede a fi, chiar daca el a dat viata la numeroase creatii.
Putem recunoaste o remarcabila asemanare cu povestea scindarii sumeriene (Enuma Elish). Aceasta ne vorbsete despre primul creator divizat in Apsu si Tiamat ( pe care intr-un fel ii putem considera ca fiind partea femeiasca si barbateasca a primului creator), care au creat alte rase inferioare de zei.  Una dintre multe rase create a fost cea a Anunnaki-ilor (numita astfel datorita liderului lui, Anu). Ei s-au indepartat de primii doi creatori si au vrut sa traiasca si sa actioneze fara influenta lor. Povestenea ne mai spune si de uciderea celui mai mare zeu. Se spune ca Anunnaki au omorat intai pe Apsu apoi pe Tiamat. Este posibil sa fi omorat primii creatori? Cu siguranta nu. Asta doar simbolizeaza faptul ca ei s-au razvratit impotriva lor si nu au vrut sa mai aiba de a face cu acestia, uciderea rol reprezentand de fapt decaderea lor, caderea din lumina divina intr-un intuneric relativ. Deci, anunnaki sunt zei decazuti. Primul care a spus ca au fost omorati Apsu si Tiamat a devenit stapamnul Pamantului. Anunnaki avand totul sub control, au creat fiinta umana pe Pamant, prin manipulare genetica, ajungandu-se de la ei la omenirea de azi.
Corespondente biblice.
Prima fraza din biblie este: “La inceput Dumnezeu a creat raiul si pamantul” (in ebraica echivalentul pentru Dumnezeu este Elohim).
Este primul nume intilnit in Biblie si anume numele Elohim. Acest nume este intilnit incepind cu Geneza 1:1. Dumnezeu si Domnul sunt termenii cei mai folositi pentru a arata Divinitatea in limba romina. Este important ca sa cunoastem si forma pe care o ofera limba ebraica pentru a intelege mai bine acest nume.
Unul din cei mai folositi termeni care exprima Dumnezeirea este ebraicul ‘El cu derivatiile ‘Elim, ‘Elohim si ‘Eloah. In cele mai multe cazuri acest termen reprezinta expresia de divinitate sau maiestate. Numele Elohim a devenit cel mai utilizat ca nume propriu al Dumnezeului lui Israel atunci cind numele propriu Yahweh a fost considerat a fi foarte sacru sau sfint pentru a fi utilizat. Acest nume al lui Dumnezeu arata autoritate si onoare printre oameni. Intelesul radacinii ebraice ‘El si a cuvintelor ebraice ’Elohim si ’Eloah sunt necunoscute. Cea mai fregventa forma utilizata in Vechiul Testament de catre scriitori estepluralul ebraic: ‘Elohiym, dar utilizat foarte fregvent cu verbe si adjective la singular pentru a reflecta ideia de singular. Mai multe explicatii au fost oferite acestei folosiri al pluralului care denota ideia de singular. Aceasta exprima deplinatatea si multitudinea de intelesuri a naturii divine al lui Dumnezeu, dar si mai degraba reflecta o sesizare a ideii de Trinitate gasite in Geneza 1:26, 3:22, Isaia 6:8
Geneza 1:25-26 “Apoi Dumnezeu a zis: ,,Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapineasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamintul si peste toate tiritoarele cari se misca pe pamint”.Dumnezeu vorbeste despre Sine la plural. in limba ebraica se intilneste singular, dual si plural. Pluralul este trei si mai multe persoane. Cind Dumnezeu foloseste acest plural este clar ca sunt trei sau mai multe persoane. Nu sunt ingeri caci Dumnezeu spune in Evrei 1:7 “si despre ingeri zice: ,,Din vinturi face ingeri ai Lui; si dintr’o flacara de foc, slujitori ai Lui; Este clar ca celelalte persoane sunt de rangul lui Dumnezeu.
Oare in Biblie se vorbeste despre trei dumnezei diferiti care participa la creatie. Nu, pentru ca am vazut ca Elohim este folosit cu verbe si adjective la singular pentru a reflecta ideia de Unul. Vedem ca toate aceste trei persoane participa la crearea lumii:
Geneza 1:1-2 “Pamintul era pustiu si gol; peste fata adincului de ape era intunerec, si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor”.
Geneza 1:3 “Dumnezeu a zis: ,,Sa fie lumina! si a fost lumina”.
Romani 11:36 “Din El, prin El, si pentru El sint toate lucrurile. A Lui sa fie slava in veci! Amin”.
Vedem ca Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfint participa la crearea lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.