Secrete.

marți, 1 aprilie 2014



Blestemul Sfantului Calinic si moartea doamnei Veronica Bulai, mama Monicai Gabor

Sfantul Calinic


Blestemul Sfantului Calinic

«Acest sfânt locaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori de acolea, de aceea sub grea legătură  s-a oprit de la acest loc, să mai treacă înainte sub nici un chip, partea femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni  a trece să fie sub blestem şi toate norocirile să vie asupra lor precum: sărăcia groaznică şi tot felul de pedepse şi iarăşi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia  lui Dumnezeu  şi a smereniei  noastre  şi să vină asupra lor  tot fericitul bine»
† Calinic , Episcopul
Râmnicului , Noului Severin,
17 ianuarie 1867
Veronica si-a petrecut ultima noapte din viata la Manastirea Frasinei, la 25 de kilometri de Ramnicu Valcea, un loc cu o istorie incredibila. Situata intr-un loc izolat, pe un drum forestier care leaga Calimanesti de Baile Olanesti, manastirea este recunoscuta ca un Athos romanesc. “Femeile nu au voie pe munte. Este blestemul Sfantului Calinic, cel care a ctitorit manastirea. Au fost mai multe care au incalcat regula asta si n-a fost bine. Am avut o fata in sat, studenta, care s-a imbracat in straie barbatesti si a urcat pana la manastire. La intoarcere, a luat o masina cu lemne sa coboare in sat. Masina s-a rasturnat pe drum drept, iar fata a murit. Restul celor care era cu ea, au scapat fara nici o zgarietura”, ne-a declarat un satean.

Legenda Manastirii Frasinei spune ca Sfantul Calinic, dupa ce a ridicat lacasul de cult, ar fi plecat pentru o perioada. Cand s-a intors, i-ar fi gasit pe preoti petrecand cu femeile din sat, moment in care Sfantul Calinic a facut un legamant pe vecie, ca nici o femeie sa nu mai aiba vreodata voie sa treaca pe la manastire. Cine indraznea sa incalce aceasta regula, urma sa moara in chinuri groaznice. La doi kilometri mai la vale a asezat o piatra in care a gravat cu litere chirilice un blestem adresat femeilor care cutezau sa urce mai sus de acel semn. Astazi, in locul respectiv s-a ridicat o alta manastire unde pot veni doar femei. Aici si-a petrecut mama Monicai Gabor ultima noapte.

” A venit un grup din Bacau. S-a cazat la noi miercuri si a ramas peste noapte. Au venit cu un microbuz”, ne povesteste parintele de la manastirea de jos. Il intrebam daca stie ceva de moartea Veronicai. “Nu, noi nu prea ne uitam la televizor pe aici. Dar a fost o femeie din grup, care a urcat pe deal. Era bruneta si mai corpolenta. Stiu doar ca nu mai avea barbat”, ne spune parintele. Un alt barbat, care nu purta straie preotesti ne confirma ca e vorba despre mama Monicai. “Am strigat dupa ea cand a urcat dealul. Nu stiu de ce a facut-o. Chiar a murit? Nu-mi vine sa cred”, se mira barbatul.

Ii rugam pe calugari sa ne arate camera in care Veronica si-a petrecut ultima noapte din viata, iar acestia ne conduc la locul respectiv. Pe primul pat langa soba si langa peretele cu icoana Maicii Domnului a dormit mama Monicai, cu gandul la fiicele si nepoatele ei. “Puteti sa filmati, camera, doar sa nu ne dati si pe noi”, ne spun calugarii.
Parasim manastirea femeilor cu un sentiment ciudat si ne indreptam catre Frasinei. Pe drum ne intampina o placuta in care este scris blestemul Sfantului Calinic. “Calinic cu mila lui Dumnezeu, episcop al Ramnicului Noul Severin. Acest sfant locas s-a zidit din temelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca prin parte femeiasca putea sa aduce vreun scandal monahilor vietuitori aicelea. De aceea, sub grea legatura s-a oprit ca de la acest loc sa nu mai treaca inainte sub nici un chip parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa fie asupra loc precum: saracia, garbovia si tot felul de pedepse. Si iarasi cele ce vor pazi aceasta hotarare sa ia blagosvlovenia lui Dumnezeu si smereniei noastre si sa vie asupra lor tot fericitul bine. Amin. Calinic, Episcopul Rimnucului Noul-Severin”. Pe drum, avertismentele pentru femeile care ar putea cuteza sa ajunga pana aici se repeta de mai multe ori.

Sus, la manastire, ne intampina un alt calugar, care ne roaga sa nu-l filmam. “A murit o femeie care a vrut sa urce aici? Nu ma mira, au fost multe cazuri. Chiar si anul trecut, un profesor a venit cu sase femei, cu toate ca stia ca n-are voie. S-a imbolnavit si a murit, pentru ca blestemul nu se abate asupra femeilor ci si a celor care le permite sau le invita sa vina aici”, ne spune calugarul.
http://www.wowbiz.ro
O facem, dupa care plecam spre sat, unde avem o noua revelatie. Multi dintre locuitori, mai ales dintre cei tineri, au defecte fizice. Asa ne aducem aminte ce ne-a spus parintele: “blestemul nu se abate doar asupra faptuitorilor ci si asupra urmasilor”. Ne dam seama ca tinerii din sat sunt, probabil, urmasii femeilor care in urma cu 300 de ani i-au tentat pe calugarii de la Frasinei, lucru care a dus la cel mai aprig blestem pe care un slujitor al bisericii l-a aruncat asupra slujitorilor ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.