Pagini

joi, 7 iulie 2011

Bursita...

Bursita

Bursita este inflamatia bursei determinata de uzajul repetitiv, trauma, infectie sau boli inflamatorii sistemice. Bursa este un sac cu lichid care protejeaza capetele articulare ale oaselor si se suprapune muschilor sau intre oase si tendoane, piele. Acesti saci sinoviali sunt plini cu o cantitate minima de lichid pentru a facilita miscarea in timpul contractiei musculare. Bursele profunde, cum sunt cele subacromiale sau ale iliopsoasului sunt localizate in fascie. Bursele superficiale cum sunt cea a olecranului si cea prepatelara sunt localizate in tesutul subcutanat. Oamenii au aproximativ 160 de burse.

Bursita afecteaza mai ales bursele subacromiale, olecraniene, trohanteriene, prepatelare si infrapatelare. Simptomele bursitei includ sensibilitate localizata, edem, eritem si reducerea miscarii. Inflamatia determina multiplicarea celulelor sinoviale ale burselor si creste astfel formarea de colagen si producerea de fluid. O membrana capilara mai permeabila permite intrarea fluidului hiperproteic. Captuseala bursei poate fi inlocuita de tesut granular si apoi tesut fibros. Apar hemoragii. In artrita septica, trauma locala determina de obicei inocularea de bacterii in bursa declansind procesul inflamator. Bursitele pot apare prin mai multe cauze incluzind trauma acuta, frictiunea cronica, depozitarea de cristale in guta si pseudoguta, infectii si boli sistemice.
Exista trei stadii ale bursitei: acuta, recurenta si cronica. In timpul primei faze intervine inflamatia locala iar fliudul sinovial este diminuat determinind miscari dureroase ale articulatiei. Bursita cronica conduce la durere continua si determina slabirea ligementelor si tendoanelor cu ruptura lor. Datorita efectelor adverse ale bursitei cronice asupra structurilor adiacente, bursita si tendinita apar impreuna. Pacientii cu bursita prezinta istoric de durere la miscarea articulatiei si in repaus. Daca bursa este localizata superficial se observa edemul, caldura locala, eritem, sensibilitate. Miscarea articulatiei este pastrata in bursitele infectioase si limitata in alte tipuri. Pacientii cu bursita septica pot prezenta febra si asociaza celulita locala.
Chirurgia nu este indicata in majoritatea cazurilor de bursita. Procedurile chirurgicale care pot fi utilizate pentru a trata bursita cronica care este refractara la alt tip de tratament conservativ sunt aspiratia, incizia si drenaj, excizia bursei inflamate cronic si inlaturarea proeminentelor osoase. Se practica injectarea de corticosteroizi daca nu se raspunde la alt tratament. In caz de bursita septica, bursa trebuie aspirata. Pielea de deasupra bursei este sterilizata. Fluidul aspirat este trimis la analize pentru a cauta organisme infectioase sau cristale. Daca bursita este secundara unei infectii dupa o aspiratie tratamentul include antibiotice.
Mortalitatea este scazuta in bursite. Prognosticul este bun in majoritatea cazurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.