Gimnastica medicala in afectiunile coloanei vertebrale
Afectiunile coloanei vertebrale sunt mai frecvent cele de natura traumatica, degenerative si tulburarile de statica. In toate aceste situatii gimnastica medicala este foarte importanta in recuperare. Recuperarea trebuie sa se faca cu o grija deosebita si cu numeroase precautii in cazurile in care este vorba despre afectiunile posttraumatice.
Recuperarea coloanei vertebrale in cazul tulburarilor de statica (scolioza, cifoza, lordoza) presupune uneori chiar posturari cu ajutorul corsetelor sau cu ajutorul unor aparate speciale care aplica forte de tractiune asupra segmentelor vertebrale afectate. Aceste aparate de posturare sunt adesea foarte incomode si tractiunile sunt la inceput dureroase. Astfel, gimnastica medicala trebuie dublata de masaj si uneori chiar de medicatie antialgica (antiinflamatoare nesteroidiene). Insa, in general in corectarea curburilor coloanei vertebrale sunt necesare doar diferite exercitii active si educarea posturii. Exercitiile au rolul de a creste tonusul musculaturii paravertebrale sau mai bine zis, de a echilibra tonusul musculaturii vertebrale astfel incat coloana sa fie mentinuta drepta. Daca tonusul muscular este echilibrat, dar nu se da importanta educarii posturii corecte, tratamentul nu poate fi eficient. In tulburarile ce privesc curburile coloanei vertebrale, gimnastica medicala singura este curativa (vindeca) doar atunci cand gradul curburii este mai mic de 30 de grade (in general). In curburile mai accentuate sunt necesare corsetarile si uneori chiar interventiile chirurgicale, dar si in aceste cazuri gimnastica medicala se impune pentru intretinere.
Osteoporoza este o afectiune sistemica (afecteaza intreg scheletul), dar care are cel mai mare impact negativ asupra coloanei vertebrale. Osteoporoza apare mai ales la femeile care intra la menopauza, si presupune o demineralizare generalizata a scheletului. Densitatea osoasa poate scadea atat de mult incat sa existe chiar riscul fracturilor multiple in urma unor traumatisme mici. Exercitiile fizice in acest caz, presupun tonifierea generala a musculaturii, educarea coordonarii si echilibrului si imbunatatirea starii generale de sanatate astfel incat sa fie prevenite accidentarile. In plus, exercitiile aerobice dar si cele anaerobice (cu greutati) stimuleaza remineralizarea osoasa prin actiunea fortelor externe asupra periostului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.