Pagini

joi, 7 iulie 2011

Masajul bebelusilor:,

Masajul bebeluşilor PDF Imprimare Email



Masajul bebeluşilorMasajul bebeluşilor
Masajul bebeluşului este o practică seculară în culturile asiatice, africane şi la inuiţi. Originile sale par a fi localizate în India, unde şi astăzi, atât bebeluşul cât şi proaspăta mămică se bucură după naştere de confortul şi relaxarea pe care le oferă acesta.

Practicarea regulată şi corectă a masajului ajută la dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a copilului şi favorizează creşterea şi luarea în greutate, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine în organism şi stimularea sistemului digestiv.
Din punct de vedere psihologic, masajul bebeluşului este o ocazie deosebită de apropiere între mamă şi copil care este de natură să întărească legătura emoţională dintre cei doi.

Masajul bebeluşului contribuie în primul rând la dezvoltarea motorie.
Datorită stimulării prin masaj, teaca de mielină din jurul fibrelor motorii ale nervilor se formează mai repede, permiţând transmiterea rapidă de impulsuri între creier şi muşchi. Astfel bebeluşul va putea să înveţe mai repede anumite mişcări şi să le coordoneze mai bine, va avea o percepţie mai bună a corpului său şi se vor preveni posibile afecţiuni la nivelul oaselor şi articulaţiilor.

Masajul este şi o sursă de plăcere pentru bebeluş, ducând la relaxarea acestuia şi secreţia anumitor hormoni în organism (endorfine) care crează o stare de bine şi au o influenţă pozitivă asupra tuturor funcţiilor organice, inclusiv asupra sistemului imunitar. Chiar atunci când copilul este bolnav, masajul ajută la recuperarea şi însănătoşirea acestuia.

Asupra psihicului bebeluşului dvs. precum şi a relaţiei părinte-copil masajul nu are decât influenţe pozitive. Bebeluşii care sunt masaţi cu regularitate plâng mai puţin, dorm mai bine, sunt mai alerţi şi mai curioşi. Masând bebeluşul,mama îi transmite semnale de dragoste, protecţie şi siguranţă.

Pentru a învăţa să faceţi masaj bebeluşului dvs. contactaţi un fizioterapeut, un medic sau o moaşa pricepută. Iată şi câteva recomandări referitoare la masajul indian, preluate din internet:
• Se poate începe cu masajul după ce bebeluşul a împlinit 1 lună şi continua până la vârsta de 3 – 4 ani.


• Masajul durează în jur de 5 – 15 minute şi se face folosind un ulei natural. Foarte bun este cel de migdale,însă se mai poate folosi şi cel de măsline.


• Alegeţi pentru masaj un moment al zilei în care dvs. şi copilul dvs. sunteţi relaxaţi şi calmi. Nu obligaţi niciodată copilul la masaj, dacă acesta semnalizează că nu doreşte.


• Nu faceţi masajul la un interval mai scurt de o jumătate de oră după ce bebeluşul a mâncat. Nu treziţi bebeluşul din somn pentru masaj.


• Asiguraţi un mediu cald şi plăcut pentru masaj. Puneţi copilul pe o păturică moale, astfel încât să se simtă bine şi protejat. Pregătiţi-vă să aveţi tot ce vă trebuie la îndemână înainte de a începe masajul (de ex. uleiul de masaj, şervetele, scutece şi hăinuţe).


• Nu faceţi masajul cu inele sau brăţări la mână pentru a nu răni pielea fină şi sensibilă a bebeluşului. Aveţi grijă să nu îl zgâriaţi cu unghiile.


• Nu frecaţi în palme mai mult de jumătate de linguriţä de ulei odată. Cantitatea este suficientă pentru a asigura alunecarea uşoară pe pielea bebeluşului.


• Începeţi întotdeauna cu masarea picioruşelor. Punând mâinile direct pe pieptul sau abdomenul bebeluşului s-ar putea să-l sperie.


• Executaţi mişcări de mângâiere uşoare şi lungi. Evitati să faceţi mişcări mecanice. Mişcările dvs. trebuie să fie gingase şi delicate.


• Evitaţi, de asemenea, rutina şi încercaţi să fiţi flexibilă. Dacă bebeluşul doreşte să schimbe poziţia lăsaţi-l să o facă.


• Menţineţi contactul cu bebeluşul pe întreaga durată a masajului, vorbiţi cu el/ea sau cântaţi-i un cântecel.


• Pe abdomen şi piept faceţi mişcări circulare uşoare, pe spate mişcări de jos în sus, pe umeri mângâieri ample. Evitaţi mişcările bruşte sau apăsate, corpul bebeluşului este fragil. Evitaţi zona coloanei vertebrale.


• Pe cât posibil, evitati să daţi cu ulei pe palmele şi degeţelele bebeluşului, deoarece este foarte probabil ca ducându-le la gură sau la ochi să apară iritaţii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.