Pagini

marți, 2 august 2011

Matasea de porumb


{jcomments on}
Denumire populara: calambuc, calambuchiu, cocenasi, cucuruz, colibas, garnisor, malai, papusoi, penche,tenchiu sau tengheri.
Denumire in latina: Zea Mays ssp. Mays; Regn: Plantae; Increngatura: Magnoliophyta; Clasa: Liliopsida; Ordin: Poales; Gen: Zea; Specia: Z.mays; Familie: Gramineae ( Poaceae)
Descriere: este o cereala originara din America Centrala si de Sud, adusa in Europa de Cristofor Columb la sfarsitul secolului al XV-lea si cultivata azi in multe regiuni ale lumii ca planta alimentara, industriala sau
furajera. Are tulpina inalta pana la 7 metri (porumbul comercial este cultivat la o inaltime maxima de 2,5 metri), relativ groasa, noduroasa, neramificata, care se numeste popular "cocean / strujean". Frunzele sunt lungi, liniare, ascutite la varf, aspre. Pe aceiasi planta, pe tulpina, se gasesc flori feminine si flori masculine. Florile masculine sunt grupate in varful tulpinii, inflorescenta fiind sub forma unui spic compus ramificat sau panicul. Florile feminine se gasesc mai jos pe tulpina, la subsoara frunzelor, grupate in inflorescenta din care se va forma stiuletele, protejat de frunzele numite panusi.
Mătasea de la ştiuletele de porumb are efecte terapeutice deosebite. Aceasta se recoltează în timpul înfloririi, sau cel tîrziu cînd porumbul este "în lapte" şi se usucă la umbră. Produsul, uscat în strat subţire, se prezintă sub forma unor filamente lungi de pînă la 20 cm, de culoare galben-deschis sau brun, fără gust şi cu miros caracteristic. Dacă mătasea de porumb se pune la păstrat incomplet uscată, ea îşi pierde calităţile.
In trecut, bunicile noastre stiau ca in bolile renale matasea de porumb si cozile de cirese sunt cele mai bune. Desi nu existau studii stiintifice care sa arate cat de buna este matasea de porumb, batranii stiau ca un ceai din matase este cel mai bun diuretic. Astazi, proprietatile acesteia au fost demonstrate stiintific. Proprietatile diuretice ale matasei de porumb se datoreaza continutului ridicat de saruri de potasiu si calciu. De asemenea, in matasea de porumb se gasesc vitaminele C, E, K, B6. Este recomandata in special in litiazele renale, avand un puternic efect de stimulare a diurezei si contribuind la eliminarea pietrelor sau a nisipului din rinichi. Atentie insa! Datorita continutului de saruri, ceaiul din matase de porumb este indicat in litiaza renala urica, dar este contraindicat in litiaza renala calcica. In acelasi timp, matasea are proprietati antiinflamatorii, hipoglicemiante si usor hipotensive. Din acest motiv, ceaiul sau maceratul la rece in care se adauga matase de porumb vine in ajutorul celor care au infectii ale cailor urinare, cistite, nefrite. Cateva cani cu ceai zilnic calmeaza iritatiile mucoasei gastrice, stimuleaza activitatea gastrica si distrug microorganismele daunatoare din tubul digestiv. Matasea de porumb are si alte efecte terapeutice. Este si un bun antiinflamator articular, de aceea noi o folosim in cazul durerilor articulare cauzate de reumatism. Prin continutul sau, matasea elimina acidul uric din organism, fiind utila in cazurile de guta. In cazul menstruatiilor prelungite, al durerilor menstruale, infuzia are efecte hemostatice. Femeilor la menopauza le recomandam amestecul de matase de porumb si salvie. Acesta actioneaza ca un reglator hormonal, datorita sterolilor care se gasesc in matase. Daca aveti probleme cu greutatea, un amestec de matase de porumb cu flori de soc este solutia, datorita proprietatilor hipoglicemiante, diuretice si usor laxative.
Matasea de porumb este un remediu naturist ce s-a dovedit a fi eficient pentru multe afectiuni. Are anumite proprietati terapeutice si beneficii, fiind utilizata sub forma de ceai (infuzie).
De asemenea mai contin lipide, taninuri, rezine,. substante minerale si uleiuri volatile. Matasea porumbului este recomandata mai ales in afectiunile urinare, datorita proprietatilor sale diuretice prin flavonoide, saponine si saruri de potasiu. De obicei se bea, fara restrictii, decoctul facut din o mina buna de matase fiarta 10 minute intr-un litru de apa, mai ales in litiaza urinara. Matasea poate fi combinata, in ceaiuri, cu codite de cirese, rezultind un produs excelent pentru tratamentul adjuvant al bolilor rinichilor.
Ceaiurile din matase au si efecte homeostatice, activeaza secretia bilizara, grabesc purgatia si diminueaza continutul de glicogen din singe. De aceea poate fi recomandata si in obezitate, afectiunile vezicii biliare, perturbarea echilibrului hormonal feminin, reumatism.
In plan subtil matasea de porumb actioneaza asupra fiintei invatind-o sa abordeze viata cu calm si iubire si de asemenea actioneaza asupra fiintelor egocentrice aducindu-le calm si ehilibru in relatiile cu cu cei din jurul lor.
Matasea de porumb are actiune diuretica, se foloseste pentru probleme ale vezicii urinare si ale rinichilor, edeme (retentie de apa), obezitate, tulburari de prostata, avand totodata capacitatea de a reduce formarea pietrelor la rinichi. Trateaza cistita (este o boala caracterizata prin inflamarea vezicii urinare in urma unei infectii), este un medicament natural antimicrobian, antibacterian, este hipoglicemiant si are proprietati hipotensive.
Modalitatea standard de preparare a unei infuzii din matase de porumb este urmatoarea: se toarna o ceasca cu apa fiarta peste matasea de porumb si se lasa timp de 5 minute.
Daca plantele sunt in stare proaspata, se pune 1/4 din cantitate sau in cazul in care sunt uscate, se folosesc 2 lingurite de matase de porumb.
Este indicat ca ceaiul din matase de porumb sa fie indulcit cu miere. Pentru un gust mai bun se poate adauga si un strop de suc de lamaie.
Inainte de a consuma acest ceai este indicat sa va consultati medicul de familie, pentru a ocoli eventuale complicatii.
Dupa maxim 10 zile de tratament cu ceai din matase de porumb este indicat sa faceti o pauza de 5 zile.
Matasea de porumb este cunoscuta a nu avea efecte secundare si este considerata sigura, utilizand-o intr-un mod adecvat.
Matasea de porumb se poate combina cu alte plante. Astfel, in cazul edemelor renale se amesteca matasea cu cozi de cirese, in litiaza renala (pietrele la rinichi) – cu mesteacan, troscot sau coada-calului. Datorita proprietatilor diuretice, matasea de porumb este prescrisa si in cazul retentiei de apa. Si in acest caz, matasea se poate combina cu frunze de mesteacan.
Se utilizează sub formă de infuzie: peste o linguriţă de mătase de porumb se toarnă 250 ml apă fiartă şi se lasă jumătate de minut. Nu se îndulceşte. Se beau 3-4 căni/zi, cu efecte deosebite în tratarea adenomului de prostată. Administrat în aceeaşi doză, ceaiul din mătase de porumb combate artrita, colecistita, litiaza şi deschinezia biliară, hepatită cronică, reumatismul şi ajută foarte mult la slăbire în caz de obezitate. În colici renale şi enurezis se ia o lingură de ceai la trei ore.
Matasea de porumb poate fi administrata sub forma de pulbere, macerat la rece sau infuzie. Maceratul la rece se prepara din doua linguri de matase la 1 litru de apa, se lasa sase ore, apoi se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Pulberea se ia in doze mai mici: cate o jumatate de lingurita de doua ori pe zi. In ceea ce priveste infuzia, aceasta se pregateste dintr-o lingura de matase la o cana cu apa fierbinte, se beau cate patru cani pe zi. In general, tratamentul dureaza una-trei luni, apoi se face o pauza.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.