Pagini

vineri, 22 iunie 2012

El Dorado, o legenda sigura si un oras despre care nu se stie exact daca exista






El Dorado, o legenda sigura si un oras despre care nu se stie exact daca exista

 

Conform descoperirilor arheologice de ultima ora realizate de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Lima, El Dorado, orasul mitic, meleag al tuturor bogatiilor, exista cu adevarat si chiar a fost evanghelizat în numele lui Iisus de catre misionari. De El Dorado presa s-a ocupat intotdeauna intr-un fel sau altul. Astazi va prezentam, pe scurt, o analiza intreprinsa de cei de la Discovery.

Loc de refugiu pentru incasi

Paititi pentru incasi sau El Dorado pentru spanioli, se crede ca acesta a fost ultimul loc în care s-au refugiat incasii pentru a nu cadea prizonieri conchistadorilor care si-au început expansiunea în 1532. Aici, în pamîntul de legenda, incasii si-au îngropat tot ce aveau mai de pret, de la obiecte de cult si pîna la metale scumpe si pietre pretioase de o rara frumusete.

O pagina de istorie peruana

Arheologul italian Mario Polia, profesor la Universitatea Catolica Pontificala din Lima, a descoperit un vechi manuscris în care El Dorado este descris ca avînd zidurile împrejmuitoare acoperite cu foite de aur.

În manuscrisul descoperit sub presupusele ruine ale templelor din Paititi se fac dese referiri la miracolele ce au avut loc din mila zeilor. Document de o valoare incontestabila, manuscrisul este considerat o noua pagina din Peruana Historia, colectie ce se pastreaza în Arhivele Romane din Italia.

Misiunea de crestinare si secretele papalitatii

Una dintre personalitatile marcante ale populatiei din El Dorado era parintele Andrea Lopez. În împaratia aurului, a argintului si a pietrelor pretioase, dincolo de razboi si opulenta, Andrea Lopez a stiut sa se apropie de sufletul patimas al incasilor si sa le propovaduiasca învatatura Domnului, înainte de invazia conchistadorilor.

Dupa cum se mentioneaza în scrierile vremii, parintele Lopez, atunci cînd a cerut permisiunea Papei de a evangheliza tinuturile incasilor, i-a povestit acestuia despre fabuloasele averi pe care locuitorii din Paititi le detin. Arheologul Mario Polia este de parere ca Vaticanul nu a dezvaluit niciodata coordonatele reale ale orasului de vis pe de o parte temîndu-se de cautatorii de aur, iar pe de alta parte dorind sa nu declanseze o isterie în masa.

Gustul esecului si mirajul aurului care ademeneste si azi

În ultimele cinci secole, dupa cum se arata si pe Discovery, s-au organizat o sumedenie de expeditii, care mai de care mai ambitioase în a descoperi El Dorado. Prima expeditie importanta, din 1925, a fost condusa de colonelul Percy Harrison Fawcett. Urmeaza echipa de cercetatori francezi si americani coordonata de Bob Nichols (1972) si cea condusa de antropologul norvegian Lars Hafksjold (1997).

Ultimul mare explorator care a plecat în aflarea tarîmului binecuvîntat de zei este polonezul Jacek Palkiewicz. El este cunoscut mai ales pentru faptul ca a descoperit în 1996 adevaratele izvoare ce dau nastere fluviului Amazon. La începutul anului 2003 Jacek Palkiewicz a plecat într-o expeditie de recunoastere în jungla salbatica si necalcata de picior de om, Madre de Dios. El îsi va deschide santierul arheologic în acesta vara, în iunie, urmînd ca din august sa demareze cercetarile propriu-zise.

Brian Bauer, professor asistent de antropologie la Universitate din Illinois, Statele Unite, este sceptic în ceea ce priveste sansele de a descoperi El Dorado. El declara: Totul nu este decît un mit. A gasi orasul pierdut al aurului nu este decît un vis la fel de puternic si în zilele noastre, precum era pentru conchistadori în secolul al XVII-lea.

Documentar de Lidia Molder

 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.