Pagini

duminică, 21 octombrie 2012

Durerea cervicala

Durerea cervicala


Mecanism fiziopatogenetic

Sus

Majoritatea cazurilor de durere cervicala provocate de efectuarea anumitor activitati, cum ar fi utilizarea calculatorului sau pozitia culcata, se amelioreaza in 4-6 saptamani cu tratamentul care presupune abordarea pas cu pas a modalitatilor de a calma durerea, modificarea activitatilor si efectuarea de exercitii fizice sau fizioterapie. Durerea cervicala provocata de leziuni, cum ar fi caderile ce au ca efect aparitia herniei de disc, se amelioreaza de obicei in 3 luni fara tratament chirurgical. Durerea cervicala provocata de leziuni aparute in urma traumatismelor cervicale prin miscari bruste de pendulare, in special in timpul accidentelor de masina poate fi de mai lunga durata dar se amelioreaza de obicei in 6-12 luni cu remanenta unei dureri recurente ocazionale.

Durerea cervicala poate deveni permanenta (cronica) cand apare in combinatie cu alte afectiuni, cum ar fi cele asociate cu imbatranirea. Printre acestea se numara ingustarea canalului spinal (stenoza cervicala spinala) si artrita localizata la nivel cervical (spondiloza cervicala). In unele situatii, durerea cervicala cronica poate fi provocata de efectuarea unor anumite miscari repetate si prelungite, cum ar fi utilizarea calculatorului timp de mai multe ore.

Durerea cervicala cronica poate avea ca si consecinte aparitia iritabilitatii, fatigabilitatii, tulburarilor de somn si scaderea calitatii vietii. In cazul in care tratamentul esueaza, durerea cervicala poate avea ca rezultat instalarea depresiei, sindromului de durere cronica sau a dependentei de medicamente.

Nou

Programeaza-te online la doctor. Click aici!

Cauze

Sus

Durerea cervicala poate fi produsa de catre o anumita activitate sau un traumatism cervical sau de catre alta afectiune medicala.

Activitatile care duc la aparitia durerii cervicale
Majoritatea cazurilor de durere cervicala sunt produse de activitati care implica miscari repetate si prelungite ale muschilor gatului, ligamentelor si tendoanelor, oaselor si articulatiilor. Acestea pot avea ca rezultat intinderea (tensionarea excesiva sau suprasolicitarea musculara), entorsa (leziuni ligamentare), spasmul musculaturii cervicale sau inflamatia articulatiilor cervicale.

Printre aceste activitati se numara:
- mentinerea unei pozitii cu capul aplecat in fata sau mentinerea capului intr-o pozitie neobisnuita pe perioade lungi de timp in timpul lucrului, cititului, uitatului la televizor sau vorbitului la telefon;
- dormitul pe o perna care este prea inalta sau care nu sustine corespunzator capul sau dormitul cu fata in jos cu gatul sucit sau aplecat;
- sustinerea capului in palme si mentinerea lui in aceasta pozitie pe perioade lungi de timp ("pozitia ganditorului");
- munca sau exercitiul fizic in cadrul carora se utilizeaza portiunea superioara a corpului si bratele, cum ar fi vopsitul unui tavan sau alte activitati care implica ridicarea bratelor deasupra capului;
- stresul si concentrarea intensa asupra unei sarcini pot contribui la aparitia durerii cervicale.

Punerea in tensiune se poate produce la nivelul unora sau mai multor grupe musculare care conecteaza capul, gatul si umerii. Acest fenomen poate duce la aparitia senzatiei de constrictie si durere la nivelul lor.

Traumatisme care pot produce durere musculara
Coloana vertebrala este alcatuita din oase interconectate (vertebre) si discuri care separa vertebrele.
Portiunea coloanei vertebrale situata la nivelul gatului poarta denumirea de coloana cervicala. Musculatura si ligamentele de la nivelul gatului sustin coloana vertebrala. Lezarea oricareia dintre aceste structuri poate duce la aparitia durerii cervicale. Leziuni minore se pot produce prin impiedicare, cadere de la o distanta mica sau miscari excesive ale coloanei cervicale.

Leziuni cervicale severe se pot produce prin pendularea brusca in fata si in spate intr-un accident de masina, caderi de la inaltimi semnificative, lovituri directe aplicate la nivelul fetei sau spatelui sau in varful capului, traumatisme in cadrul activitatilor sportive, plagi penetrante cum ar fi ranile produse prin injunghiere sau presiunea aplicata din exteriorul gatului, cum ar fi strangularea.

Durerea in cadrul unui traumatism poate fi severa si debuteaza brusc. Imediat dupa producerea traumatismului pot aparea echimozele si edematierea tesuturilor.

Traumatismele bruste (acute) pot avea ca rezultat:

- intinderea, entorsa sau luxatia cervicala;
- ruptura sau dislocarea coloanei cervicale. Acestea pot produce leziuni ale maduvei spinarii de la nivel cervical, cu disparitia sensibilitatii si motricitatii (paralizie). Este de importanta vitala ca persoana care a suferit traumatismul sa fie imobilizata si mutata corect pentru a reduce riscul producerii leziunilor suplimentare;
- ruperea discului intervertebral de la nivel cervical (hernie de disc cervicala). Daca ruptura este suficient de mare, nucleul pulpos (material de consistenta jeleului situat in interiorul discului intervertebral) poate hernia si el si duce la comprimarea nervului spinal. Hernia de disc de la nivel cervical poate aparea si ca urmare a procesului de imbatranire.


Afectiuni medicale care produc hernie de disc

Durerea cervicala poate fi provocata de sau asociata unor varietati de afectiuni medicale.
Printre acestea se numara:
- afectiuni asociate cu inaintarea in varsta, cum ar fi ingustarea canalului spinal (stenoza spinala cervicala) sau osteoartrita de la nivel cervical (spondiloza cervicala)
- boli precum meningita, care produce inflamatia foitelor care invelesc creierul si maduva spinarii si de asemenea gripa. Cand durerea cervicala este produsa de gripa, exista o tendinta de a resimti durerea la nivelul gatului si intregului corp, dar nu se remarca o rigiditate cervicala severa
- afectiunile cronice precum fibromialgia, poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta
- torticolisul - este provocat de rigiditate musculara severa sau de scurtarea muschiului sternocleidomastoidian de o parte a gatului, ducand la inclinarea capului de partea respectiva. Torticolisul este de obicei un simptom al unei alte afectiuni
- durerea referita. Durerea referita apare atunci cand o afectiune localizata intr-o anumita parte a corpului produce durere in alta parte. De exemplu, o afectiune la nivelul maxilarului (tulburare temporomandibulara) sau la nivel cardiac (infarct) pot duce la aparitia durerii cervicale - infectie sau o formatiune tumorala la nivelul regiunii cervicale
- printre efectele secundare ale unor medicamente se numara durerea cervicala.

Simptome

Sus

Caracteristicile durerii cervicale sunt urmatoarele:
- durerea localizata in regiunea situata intre baza craniului si portiunea superioara a umerilor. Durerea poate iradia la nivelul portiunii superioare a spatelui sau bratelor;
- durere care se agraveaza cu miscarea;
- mobilitate limitata la nivelul capului si gatului. Regiunea cervicala poate fi rigida si dureroasa;
- cefaleea (durere de cap). Aceasta este des intalnita si poate persista luni de zile;
- simptome de filet nervos provocate de compresia radacinilor nervilor spinali sau maduvei spinarii, printre care se numara:
- hipoestezie (amorteala, scaderea sensibilitatii), parestezii sau slabiciune la nivelul bratului sau mainii
- senzatie de arsura resimtita la atingerea pielii de la nivelul bratului sau mainii
- durere socogena care iradiaza la nivelul bratului sau mainii
- amorteala sau slabiciune la nivelul piciorului si pierderea controlului urinar (controlul sfincterian al vezicii urinare). Acest fenomen are loc in momentul in care exista compresii sau leziuni considerabile la nivelul maduvei spinarii.

Alte simptome care pot acompania durerea cervicala sunt:
- ameteala
- tulburari auditive
- tulburari vizuale printre care se numara vederea incetosata si oboseala la nivelul ochilor
- alterarea capacitatii de concentrare
- iritabilitate, fatigabilitate si tulburari de somn.

In conditiile in care durerea persista pe o perioada lunga de timp (durere cronica), efectuarea activitatilor obisnuite poate fi dificila. Efectele secundare des intalnite ale durerii cervicale sunt fatigabilitatea, depresia si anxietatea.

Factori de risc

Sus

Factorii de risc pentru durerea cervicala care nu poate fi controlata sunt:
- varsta - persoanele in varsta de peste 50 de ani prezinta o probabilitate mai mare de a prezenta deteriorarea (degenerarea) discurilor intervertebrale sau a articulatiilor, ca si de a dezvolta osteofite la nivelul vertebrelor cervicale (spondiloza cervicala)
- leziunile recente sau prezenta leziunilor in antecedente. O leziune des intalnita la nivelul gatului este reprezentata de traumatismul cervical produs prin miscari bruste de pendulare, ca de exemplu intr-un accident de masina
- bolile care afecteaza oasele si tesuturile moi de la nivelul gatului si spatelui, cum ar fi de exemplu poliartrita reumatoida, ingustarea canalului spinal (stenoza cervicala spinala) sau cresterea curburii coloanei vertebrale (scolioza)
- antecedente de cefalee.

Factorii de risc ce pot fi tinuti sub control sunt:
- pozitiile ciudate care pun in tensiune regiunea cervicala
- stresul si pozitiile incorecte, la domiciliu sau la serviciu
- munca fizica puternica
- plictiseala sau nemultumire in legatura cu serviciul
- depresie
- obezitate
- fumatul
- abuzul de medicamente
- conditie fizica precara si lipsa exercitiului fizic.

Consultul de specialitate

Sus

Serviciul de ambulanta trebuie contactat imediat in cazul in care persoana respectiva a suferit un traumatism si are:
- traumatism cervical sever, cum ar fi cel provocat de catre:
- un accident grav de masina
- caderea de la o inaltime de peste 15 picioare (4.6 m)
- traumatisme majore in cadrul sporturilor
- lovituri directe la nivelul capului sau gatului
- lovitura cu impact puternic in varful capului
- plaga penetranta, ca de exemplu o rana produsa prin injunghiere sau foc de arma
- semne de leziuni ale maduvei spinarii, cum ar fi:
- slabiciune sau incapacitate de mobilizare a bratelor sau picioarelor
- pierderea controlului sfincterian vezical sau anal
- durere cervicala care este asociata cu durere toracica si cu alte simptome de infarct. Printre acestea se numara:
- durere toracica resimtita ca o senzatie de zdrobire sau de constrictie sau ca o apasare puternica pe piept
- durere toracica insotita de transpiratii, dispnee (senzatie de lipsa de aer), greata sau voma
- durere ce iradiaza la nivelul spatelui, gatului, maxilarului sau unuia sau ambilor umeri sau la nivelul bratelor
- senzatie de ameteala
- puls rapid sau neregulat.

Medicul trebuie contactat imediat in cazul in care pacientul prezinta:
- rigiditate la nivel cervical si/sau cefalee (durere de cap) severa, febra, voma, stare confuzionala si/sau dificultate de mentinere a starii de constienta si a atentiei
- durere cervicala si durere severa la nivelul bratului
- durere cervicala si hipoestezie (amorteala) care progreseaza rapid, parestezii (senzatie de intepatura) sau slabiciune musculara in unul sau ambele brate
- durere cervicala severa in urma unui traumatism
- durere cervicala severa a carei cauza nu este cunoscuta
- slabiciune musculara la nivelul bratelor si picioarelor
- pierderea controlului vezical urinar sau anal.

Medicul trebuie consultat negresit in cazul in care pacientul prezinta:
- mobilitate scazuta la nivel cervical
- durere cervicala sau rigiditate la inceperea unui nou tratament
- hipoestezie sau parestezii resimtite in mod constant la nivelul bratului sau mainii
- slabiciune musculara constanta la nivelul unui brat
- durere moderata in urma unui traumatism
- agravarea simptomelor de slabiciune, hipoestezie sau parestezii de la ultima evaluare a medicului
- agravarea durerii cronice.

Expectativa vigilenta

Sus

Perioada de expectativa vigilenta reprezinta o perioada de timp in care pacientul impreuna cu medicul sau tin sub observatie simptomele sau afectiunea respectiva fara instituirea unui tratament specific. Majoritatea cazurilor de durere cervicala nu necesita ingrijiri medicale.

In general, durerea si mobilitatea cervicala ar trebui sa se amelioreze dupa cateva zile de tratament la domiciliu care presupune:
- evitarea efectuarii activitatilor care cresc in intensitate durerea cervicala
- utilizarea analgezicelor care se pot elibera fara prescriptie medicala si totodata aplicarea locala de gheata pentru reducerea durerii
- efectuarea de exercitii fizice usoare pentru mentinerea flexibilitatii gatului.

Medicul trebuie contactat in cazul in care pacientul are o durere cervicala severa care nu se amelioreaza in 1 sau 2 zile si care il impiedica sa-si efectueze activitatile zilnice obisnuite.

Medici specialisti recomandati

Sus

Reprezentantii personalului medical care sunt in masura sa evalueze si trateze durerea cervicala sunt:
Medici reprezentanti ai sectiei de medicina de urgenta.

Reprezentanti ai departamentului de ingrijire medicala primara. Printre acestia se numara:
- internistii
- medicii de familie
- asistentele medicale.

In cazul in care durerea cervicala este severa si persistenta, personalul medical care poate trata aceasta afectiune este reprezentat de:
- specialisti in fizioterapie
- medici ortopezi
- reumatologi
- neurologi
- specialisti in osteopatie
- specialisti in kinetoterapie.

Personalul medical alternativ care poate trata durerea cervicala este reprezentat de:
- specialisti in acupunctura
- specialisti autorizati in masaj

Investigatii

Sus

Investigatiile initiale

Durerea cervicala este evaluata de obicei cu ajutorul anamnezei si examenului fizic. Medicul va pune pacientului intrebari in legatura cu simptomatologia, traumatismele sau bolile, eventualele tratamente urmate anterior si obiceiurile si activitatile care ar putea sta la baza aparitiei durerii cervicale.

In timpul examenului fizic, medicul va evalua mobilitatea gatului si gradul durerii provocate de miscare. Totodata, va cauta zonele dureroase si care prezinta modificari datorate leziunilor nervoase, cum ar fi hipoestezie, parestezii sau slabiciune musculara la nivelul bratelor sau mainilor. Pentru a detecta o boala sau o infectie pot fi efectuate teste de sange.
In cazul in care nu sunt prezente semnele unei afectiuni sau ale unui traumatism recent, este posibil ca testele imagistice, cum ar fi radiografia, sa nu fie necesare initial.

Imagistica, electromiograma si testele de conducere nervoasa

In cazul in care, dupa o perioada de tratament, durerea cervicala nu se amelioreaza, poate fi necesara efectuarea testelor imagistice, mai ales in conditiile in care:
- pacientul prezinta semne de leziune nervoasa
- alta afectiune grava este suspectata
- durerea cervicala este cronica (dureaza mai mult de doua saptamani) si nu se amelioreaza cu tratamentul
- cauza afectiunii nu poate fi identificata.

Medicul este indatorat sa furnizeze informatii in legatura cu starea pacientului, in momentul in care in urma producerii unui traumatism cervical apar probleme legale sau de despagubire.
In unele cazuri, rezultatele testelor imagistice nu corespund simptomelor sau examenului fizic. De exemplu, este posibil ca rezultatele testelor imagistice sa fie normale, dar pacientul sa aiba simptome severe. Cu toate acestea, testele imagistice furnizeaza informatii utile in legatura cu starea pacientului si sunt folosite in mod curent.

Testele imagistice care pot fi utilizate pentru evaluarea durerii cervicale sunt:
- radiografia, utila pentru evaluarea oaselor si articulatiilor de la nivel cervical
- rezonanta magnetica nucleara, utila pentru evidentierea maduvei spinarii si radacinilor nervilor spinali. Efectuarea rezonantei magnetice nucleare este avantajoasa pentru identificarea herniei de disc sau a fenomenului de compresie a radacinii nervului spinal
- tomografia computerizata, pentru evaluarea oaselor si a canalului spinal de la nivel cervical
- mielograma, care poate furniza detalii suplimentare despre canalul vertebral si radacinile nervilor spinali.

De asemenea, pentru evaluarea maduvei spinarii si a nervilor de la nivel cervical se mai pot efectua si alte investigatii precum electromiograma si teste de conducere nervoasa. Aceste teste pot identifica localizarea si natura unei afectiuni nervoase ce produce durere, hipoestezie sau slabiciune musculara la nivelul bratului sau mainii.

Tratament - Generalitati

Sus

Tratamentul durerii cervicale consta in reducerea durerii cu ajutorul aplicarii de gheata si a medicamentelor, imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii cervicale cu ajutorul exercitiilor sau fizioterapiei si totodata evitarea producerii unui nou traumatism prin schimbarea activitatilor obisnuite si a pozitiilor corpului, cum ar fi cele adoptate in timpul somnului sau pozitia sezanda. Tratamentul specific depinde de factorul care a determinat aparitia durerii cervicale, ca de exemplu activitatile zilnice obisnuite, un traumatism sau o alta afectiune medicala.

Tratamentul la domiciliu este adesea singura masura eficienta pentru ameliorarea durerii cervicale.
Obiectivele tratamentului sunt ameliorarea durerii si redarea mobilitatii si functiei cervicale. Deoarece majoritatea cazurilor de durere cervicala sunt provocate de miscari repetate sau prelungite la nivelul musculaturii, ligamentelor, tendoanelor, oaselor sau articulatiilor de la nivel cervical, tratamentul conservator, nechirurgical este de obicei eficient. Majoritatea cazurilor de durere cervicala provocata de diferite activitati se rezolva in 4-6 saptamani.

1. Durerea cervicala acuta

Pentru tratamentul durerii cervicale acute trebuie luate urmatoarele masuri:
- aplicarea unei pungi cu gheata la nivelul muschilor durerosi pe o perioada cuprinsa intre 24 si 48 de ore. Aceasta isi va dovedi eficienta in ameliorarea oricarei dureri, spasm muscular sau tumefiere (umflatura). In cazul in care durerea este localizata in zona umerilor sau in portiunea superioara a spatelui, trebuie aplicata o punga cu gheata pe partea posterioara a gatului
- la preferinta pacientului, se poate incerca masajul cu gheata. Pentru aceasta se maseaza zona dureroasa cu gheata timp de 2 pana la 7 minute, perioada suficienta pentru a atenua durerea. Gheata depozitata in containere speciale termoizolatoare este eficienta. Trebuie acordata o atentie deosebita in vederea evitarii producerii leziunilor de piele (degeraturi)
- in primele 48 de ore dupa producerea unui traumatism cervical, trebuie evitate lucrurile care pot creste gradul de tumefiere, cum ar fi dusurile si baile fierbinti, compresele fierbinti sau bauturile alcoolice. Dupa primele 48 pana la 72 de ore, in cazul in care tumefierea a disparut, trebuie aplicata caldura local. Se utilizeaza comprese calde sau pungi cu gel incalzite putin. Unii experti recomanda folosirea alternativa a tratamentelor cu caldura si gheata. Se maseaza usor sau se frictioneaza zona respectiva pentru ameliorarea durerii si stimularea circulatiei. Nu se recomanda masarea zonei traumatizate in cazul in care aceasta manevra provoaca durere. Unguentele sau gelurile care se pot elibera fara prescripie medicala, ca de exemplu Ben-Gay, pot fi in masura sa amelioreze durerea
- pacientul trebuie sa utilizeze medicamente antialgice. Antiinflamatoarele nesteroidiene, inclusiv aspirina, ibuprofen sau naproxen sodiu, pot fi eficiente in ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei.
Aspirina nu trebuie administrata la persoanele in varsta de pana in 20 de ani datorita riscului de dezvoltare a sindromului Reye. Acetaminofenul poate fi de asemenea util in calmarea durerii cervicale.

Medicul poate de asemenea prescrie:

- miorelaxante (medicamente care au ca efect relaxarea musculaturii), care trateaza spasmele musculare severe ce acompaniaza debutul durerii cervicale. Printre acestea se numara diazepamul, ciclobenzaprina si carisoprodolul
- antialgice narcotice, utilizate pe termen scurt pentru calmarea durerii cervicale severe. Printre acestea se numara codeina, combinatia de acetaminofen cu hidrocodeina si totodata combinatia de aspirina cu oxicodeina.

Medicul poate de asemenea recomanda pacientului purtarea unei orteze cervicale pentru sustinerea si protejarea coloanei cervicale. Aceste orteze pot reduce durerea, dar ar trebui purtate numai timp de o zi sau doua.

2. Durerea cervicala cronica

Pentru ameliorarea durerii cervicale cronice, se poate utiliza acelasi tratament ca si pentru cea acuta, cu mentiunea ca de data aceasta tumefierea nu mai constituie un motiv de ingrijorare, ea putand lipsi in majoritatea cazurilor. Medicul poate prescrie si alte medicamente, cum ar fi antidepresivele. Dintre acestea fac parte doxepinul si amitriptilina.

Procesul de vindecare poate fi accentuat si producerea de leziuni suplimentare poate fi prevenita prin:
- sedinte de fizioterapie, cum ar fi terapia prin caldura pentru stimularea circulatiei sangvine (cu ultrasunete) sau stimularea nervoasa electrica transcutanata
- efectuarea de exercitii de intindere (stretching) si de intarire a musculaturii cervicale pentru a mentine flexibilitatea si mobilitatea si a preveni instalarea rigiditatii
- intoarcerea cat mai rapida la activitatile zilnice obisnuite
Cercetarile au pus in evidenta faptul ca revenirea cat mai precoce la activitatile de zi cu zi dupa ce a avut loc un traumatism cervical (soldat cu o entorsa cervicala) produce o ameliorare mai rapida a simptomelor decat in cazul in care pacientul isi ia concediu medical si isi imobilizeaza gatul
- modificarea sau evitarea efectuarii oricaror activitati care ar putea sta la baza aparitiei durerii cervicale, cum ar fi lucratul excesiv la calculator sau a activitatilor ce presupun ridicarea mainilor deasupra capului si hiperextensia gatului
- masarea gatului, scalpului, umerilor si spatelui pentru relaxarea, ameliorarea durerii si reducerea tensiunii de la nivel muscular
- mentinerea unor obiceiuri sanatoase. In masura in care acest lucru este posibil, se recomanda reducerea stresului atat la serviciu cat si acasa. Renuntarea la fumat, fumatul incetineste procesul de vindecare deoarece reduce fluxul sangvin si intarzie repararea tisulara. Efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, inclusiv exercitii de aerobic precum mersul
- incercarea terapiei manuale, cum ar fi de exemplu tratamentele chiropractice si osteopate. Terapia manuala presupune de obicei efectuarea de catre un practician experimentat a unor miscari de rasucire, tractiune si impingere cu scopul de a realinia articulatiile si oasele
- in cazul durerilor cervicale cronice, pentru ameliorarea temporara a durerii este utilizata uneori o injectie cu anestezic.

Tratament chirurgical

Sus

Tratamentul chirurgical este rareori necesar pentru ameliorarea durerii cervicale. El poate fi luat in considerare pentru tratamentul durerii cervicale produse de compresia radacinilor nervilor spinali sau a maduvei spinarii, de un traumatism sever care s-a soldat cu fracturarea unei vertebre cervicale, de catre tumori, infectii sau afectiuni ale maduvei spinarii cum ar fi ingustarea canalului spinal (stenoza de canal spinal) sau artroza articulatiilor de la nivel cervical (spondiloza cervicala).

Modalitatile de tratament chirurgical sunt urmatoarele:
- discectomie (cu sau fara fuziune)
- fuziune cervicala spinala (artrodeza), interventie prin care vertebrele cervicale respective sunt sudate impreuna
- decompresie spinala, manevra prin care se reduce presiunea de la nivelul maduvei spinarii sau radacinilor nervilor spinali prin indepartarea chirurgicala a unei parti de vertebra sau disc intervertebral.

De retinut!
Rezumatul mai multor studii a aratat faptul ca:
- exercitiul fizic a redus durerea in mai mare masura decat utilizarea terapiei prin caldura, a masajului, a exercitiilor de intindere sau prin managementul stresului
- este de mentionat faptul ca nu exista inca cercetari suficiente in ceea ce priveste tratamentul durerii cervicale provocate de miscari repetate si prelungite sau tratamentul durerii a carei cauza nu este reprezentata de leziuni nervoase. De asemenea, nu exista dovezi suficiente care sa demonstreze ca medicamentele, terapia manuala, stimularea electrica nervoasa transcutanata, terapia cu gheata si caldura, ortezele cervicale sau pernele speciale sunt utile pentru tratamentul acestor tipuri de durere cervicala
- in cadrul unui mic studiu, femeile care sufereau de durere cervicala cronica au fost instruite sa faca exercitii fizice timp de un an. In comparatie cu persoanele cu aceeasi afectiune dar care nu au facut exercitii, in grupul femeilor care au facut exercitii durerea si incapacitatea au avut un grad mai mic
- mentinerea activa a mobilitatii gatului ii imbunatateste functia si ii accelereaza procesul de vindecare; imobilizarea gatului pe tot parcursul zilei, de exemplu cu o orteza cervicala, incetineste acest proces. In general, ortezele cervicale sunt utilizate numai dupa o interventie chirurgicala sau timp de o zi sau doua dupa o entorsa cervicala
- este posibil ca persoanele care au acest sindrom de durere cronica asociat si cu alte probleme cum ar fi depresia si dependenta de medicamente sa raspunda mai greu la tratament. Sedintele de consiliere efectuate in asociere cu tratamentul medical pot contribui la recuperarea pacientului.

Profilaxie

Sus

Durerea cervicala ale carei cauze sunt reprezentate de stress si de intinderea musculara pot adesea fi prevenite prin adoptarea unei posturi adecvate a corpului, efectuarea de exercitiu fizic in mod regulat si totodata evitarea activitatilor efectuate pe perioade mari de timp in pozitii care pun in tensiune zona cervicala, cum ar fi lucratul prelungit la calculator sau pictatul unui tavan.

Daca durerea cervicala se agraveaza la sfarsitul zilei, pacientul trebuie sa faca o evaluare corecta a posturii si a mecanicii sale corporale. Se recomanda evitarea pozitiilor care cresc curbura coloanei vertebrale sau a pozitiilor cu capul aplecat. Pozitia corecta pe care trebuie sa o adopte pacientul este aceea de a sta drept in scaunul sau, cu partea inferioara a spatelui lipita de spatarul scaunului, cu laba piciorului lipita de podea si cu umerii relaxati. Trebuie evitat statul pe scaun pe perioade lungi de timp fara ridicarea sau schimbarea pozitiei la anumite intervale. Se recomanda pauze scurte de cateva ori pe ora pentru intinderea muschilor gatului.

In cazul persoanelor care lucreaza la calculator, trebuie ajustata pozitia monitorului astfel incat varful ecranului sa fie la nivelul ochilor. De asemenea, trebuie utilizat un suport de documente care sa fie situat la acelasi nivel ca si ecranul. Pentru persoanele care vorbesc mult la telefon, trebuie luata in considerare folosirea castilor sau a speakerului. Nu se recomanda sustinerea telefonului pe umar.

Scaunul de la masina trebuie ajustat astfel incat sa aiba o pozitie verticala capabila sa sustina capul si partea inferioara a spatelui. Pacientul trebuie sa se asigure ca ajunge usor cu mainile la volan in timp ce conduce. Bratele ar trebui sa fie usor flectate, intr-o pozitie confortabila. Este recomandabil sa se utilizeze tehnici adecvate de ridicare din pozitia sezanda. Folosirea genunchilor pentru ridicare, in loc de a folosi muschii spatelui, poate de asemenea ajuta la prevenirea declansarii durerii cervicale.

Daca durerea cervicala este mai puternica in timpul diminetii, trebuie verificate atat perna cat si postura pe care pacientul o adopta in timpul somnului. Este necesar sa se utilizeze o perna care care sa sustina capul astfel incat acesta sa stea drept, intr-o pozitie corecta, nici prea inalta dar nici prea joasa. Pernele speciale cu sprijin pentru gat numite perne cervicale pot reduce tensiunea de la nivelul gatului. O alta posibilitate este impaturirea unui prosop pe lungime, formandu-se astfel o pernuta cu o latime de aproximativ 10.2 cm, infasurarea ei in jurul gatului si fixarea ei intr-o pozitie convenabila, care sa asigure o sustinere adecvata.

Totodata, trebuie folosita o perna care sa nu impinga capul inainte cand pacientul este intins pe spate si care sa permita alinierea pozitiei nasului cu centrul corpului atunci cand pacientul sta intins pe o parte.
Se recomanda evitarea dormitului in pozitia "culcat pe burta" cu gatul indoit sau rasucit. In cazul in care pacientul citeste in pat, el trebuie sa-si puna cartea intr-un suport deasupra capului astfel incat sa nu fie nevoie sa-si foloseasca bratele ca sa o sustina si sa-si aplece capul ca sa vada scrisul.

Trebuie luata in considerare folosirea unei perne in forma de pana care sa sustina bratele si sa mentina gatul intr-o pozitie neutra.
Daca tensiunea musculara reprezinta un factor adjuvant la durerea cervicala, trebuie efectuate exercitii de relaxare musculara. De asemenea, este de luat in considerare posibilitatea efectuarii unui masaj.
Musculatura cervicala trebuie fortificata si protejata prin efectuarea zilnica de exercitii.

Prevenirea aparitiei durerii cervicale se poate de asemenea face si prin mentinerea unei greutati corporale in limite normale.

Tratament ambulatoriu

Sus

Chiar daca pentru durerea cervicala este necesara instituirea unui tratament medical ce presupune prescrierea de medicamente, urmatoarele masuri efectuate la domiciliu vor accelera procesul de vindecare:

Pentru durerea instalata brusc (acuta)
- aplicarea unei pungi cu gheata la nivelul muschilor durerosi pe o perioada cuprinsa intre 24 si 48 de ore. Aceasta isi va dovedi eficienta in ameliorarea oricarei dureri, spasm muscular sau tumefiere (umflatura). In cazul in care durerea este localizata in zona umerilor sau in portiunea superioara a spatelui, trebuie aplicata o punga cu gheata pe partea posterioara a gatului
- la preferinta pacientului, se poate incerca masajul cu gheata. Pentru aceasta se maseaza zona dureroasa cu gheata timp de 2 pana la 7 minute, perioada suficienta pentru a atenua durerea. Gheata depozitata in containere speciale termoizolatoare este eficienta. Trebuie acordata o atentie deosebita in vederea evitarii producerii leziunilor de piele (degeraturi)
- in primele 48 de ore dupa producerea unui traumatism cervical, trebuie evitate lucrurile care pot creste gradul de tumefiere, cum ar fi dusurile si baile fierbinti, compresele fierbinti sau bauturile alcoolice. Dupa primele 48 pana la 72 de ore, in cazul in care tumefierea a disparut, trebuie aplicata caldura local. Se utilizeaza comprese calde sau pungi cu gel incalzite putin. Unii experti recomanda folosirea alternativa a tratamentelor cu caldura si gheata
- se maseaza usor sau se frictioneaza zona respectiva pentru ameliorarea durerii si stimularea circulatiei. Nu se recomanda masarea zonei traumatizate in cazul in care aceasta manevra provoaca durere. Unguentele sau gelurile care se pot elibera fara prescripie medicala, ca de exemplu Ben-Gay, pot fi in masura sa amelioreze durerea
- pacientul trebuie sa utilizeze medicamente antialgice. Antiinflamatoarele nesteroidiene, inclusiv aspirina, ibuprofen sau naproxen sodiu, pot fi eficiente in ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei
- aspirina nu trebuie administrata la persoanele in varsta de pana in 20 de ani datorita riscului de dezvoltare a sindromului Reye
- acetaminofenul poate fi de asemenea util in calmarea durerii cervicale.

Aparitia ulterioara a durerii cervicale poate fi prevenita prin acordarea unei atentii deosebite asupra modului cum pacientul executa o miscare si totodata asupra mecanicii sale corporale.

Medicul poate recomanda pacientului purtarea unei orteze cervicale pentru sustinerea gatului intr-o pozitie corecta. Ortezele cervicale pot ameliora durerea, dar ar trebui purtate numai pe o perioada de una sau doua zile. Pe masura ce durerea incepe sa cedeze, trebuie initiat un program de exercitii usoare.

Tratament medicamentos

Sus

Medicamentele pot ameliora durerea cervicala si reduce inflamatia de la nivelul tesuturilor moi. Calmarea durerii va permite pacientului sa execute miscari usoare ale gatului, astfel incat el va putea incepe un program de exercitii usoare, demarand astfel procesul de vindecare. Desi medicamentele antialgice, miorelaxantele si antidepresivele sunt utilizate in mod curent in cazul durerii cervicale, nici unul dintre aceste tipuri de medicamente nu reprezinta un tratament omologat.

Medicamentele antialgice care se pot elibera fara prescriptie medicala sunt:
- unguente sau geluri, cum ar fi de exemplu Ben-Gay, care se aplica local la nivelul gatului
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv aspirina, ibuprofen si naproxen sodiu, care contribuie la ameliorarea durerii si diminuarea inflamatiei. Nu este recomandata administrarea aspirinei in varsta de pana in 20 de ani datorita riscului dezvoltarii sindromului Reye
- acetaminofen, util de asemenea in calmarea durerii.

Medicamentele antialgice care se elibereaza numai pe baza precriptiei medicale sunt:
- miorelaxantele, utilizate pentru tratamentul durerii cervicale severe si spasmelor musculare ce acompaniaza debutul durerii cervicale (durerea cervicala acuta). Printre ele se numara diazepamul, ciclobenzaprina si carisoprodolul
- analgezicele narcotice, utilizate pentru tratamentul durerii cervicale severe pe termen scurt (acuta). Acestea sunt codeina, combinatia de acetaminofen si hidrocodeina si combinatia de aspirina si oxicodeina
- medicamentele antidepresive, utilizate pentru tratamentul durerii pe termen lung (cronica). Acestea sunt doxepina si amitriptilina.

Pentru tratamentul durerii cervicale cronice se utilizeaza uneori o injectie cu anestezic, pentru ameliorarea temporara a durerii. De asemenea, originea durerii poate fi identificata cu exactitate in cadrul investigatiilor efectuate pentru depistarea unor eventuale leziuni de radacina nervoasa sau ale articulatiilor intervertebrale. Anestezicul se poate utiliza uneori in asociere cu un corticosteroid.

Asociatia Internationala pentru Nutritie si Medicamente a elaborat un set de recomandari adresate pacientilor, familiilor acestora si reprezentantilor personalului medical cu scopul de a monitoriza cu atentie pe copiii si adultii sub tratament cu antidepresive pentru detectarea eventualelor semne de suicid. Aceasta urmarire tintita este deosebit de importanta in special la inceputul tratamentului cand dozele se modifica. Asociatia recomanda de asemenea urmarirea pacientilor pentru detectarea eventualelor agravari ale anxietatii, atacurilor de panica, agitatiei, iritabilitatii, insomniei, impulsivitatii, ostilitatii si maniei.

Monitorizarea acestor comportamente este de importanta vitala in special in cazul copiilor care sunt mai putin capabili sa-si controleze impulsivitatea decat adultii si de aceea prezinta un risc crescut de a ceda impulsurilor suicidare. Asociatia Internationala pentru Nutritie si Medicamente nu recomanda insa sistarea tratamentului antidepresiv, ci doar monitorizarea persoanelor care utilizeaza acest tip de medicamente si contactarea medicului in cazul aparitiei vreunei suspiciuni.

Alte tratamente

Sus

Alte forme de tratament al durerii pentru durerea cervicala pot avea ca efect ameliorarea simptomelor, refacerea mobilitatii si fortificarea musculaturii ce sustine coloana vertebrala pentru a preveni astfel aparitia unor leziuni suplimentare.

Alte forme de tratament sunt:
- fizioterapia - cum ar fi de exemplu terapia prin caldura pentru imbunatatirea circulatiei sangvine (cu ultrasunete) sau stimularea electrica nervoasa transcutanata;
- ortezele cervicale - care pot fi utilizate pe perioade scurte de timp in scopul ameliorarii durerii prin restrictionarea mobilitatii cervicale. Cu toate acestea, cercetarile au evidentiat faptul ca imobilizarea gatului poate incetini procesul de recuperare dintr-un traumatism rezultat prin miscari excesive de pendulare a capului;
- tractiunea - o tehnica utilizata pentru intinderea si indreptarea gatului si relaxarea radacinilor nervilor spinali. Aceasta poate fi utilizata in cazul in care nu exista un risc de instabilitate la nivelul gatului.

Tratamente complementare si alternative

Metodele complementare si alternative de tratament sunt utilizate uneori pentru ameliorarea durerii si refacerea mobilitatii.
Acestea sunt:
- terapia manuala - ca de exemplu in cadrul tratamentelor chiropractice si osteopate. Terapia manuala presupune de obicei efectuarea de catre un practician experimentat a unor manevre de rasucire, tractiune sau impingere cu scopul de a realinia articulatiile si oasele. In timp ce miscarea de mobilizare usoara nu prezinta riscuri cunoscute, manipularea rapida si cu forta a gatului, practicata de unii chiropracticieni este raspunzatoare de unele cazuri rare dar grave de leziuni neurologice si chiar deces. S-a demonstrat ca manipularea rapida a gatului poate cauza leziuni ale arterelor vertebrale si hernii de disc, care pot avea ca rezultat producerea accidentelor vasculare si instalarea invaliditatii;
- Yoga - un program de exercitii care ajuta la imbunatatirea mobilitatii si a respiratiei, diminuarea stresului si mentinerea sanatatii. Componentele de baza ale practicilor yoga sunt reprezentate de respiratia corect efectuata si adoptarea unei pozitii adecvate;
- masajul - care presupune aplicarea unei presiuni la nivelul tesuturilor moi ale corpului (in special la nivelul muschilor) cu scopul de a reduce tensiunea si durerea, a imbunatati circulatia si a incuraja relaxarea;
- acupunctura - efectuata de obicei prin inserarea unor ace fine la nivelul pielii. Acupunctura este utilizata pentru ameliorarea durerii si tratamentul multor afectiuni.

De retinut!
Desi eficienta acestor tratamente nu a fost inca bine dovedita, ele par a fi utile in unele cazuri si pot diminua stresul si imbunatati calitatea vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.