Pagini

vineri, 9 noiembrie 2012

Adăpostul

Adăpostul in caz de catastrofa PDF Imprimare Email
 Scris de Zamfirescu Cornel   
Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010 23:58
                                                      ADĂPOSTUL

   Adăpostul sau "buncărul" trebuie să fie la nevoie, a doua casă, care va trebui să ne protejeze în plus pentru ceea ce planeta ciclic ne va oferi.Ideal ar fi ca acesta să fie în imediata apropiere a locului unde se cultivă şi produce hrana.

  Construcţia lui nu este una standard în privinţa mărimii dar pentru a ne proteja de puls electromagnetic,radiaţii, temperaturi scăzute, ploi torenţiale şi furtuni devastatoare trebuie să îndeplinească câteva condiţii:
  1.Să fie amplasat cât mai sus şi nu în zonă inundabilă uşor.
  2.Să aibă înclinaţie şi posibilitatea de sistem de evacuare apă si reziduri sub nivelul acestuia cu cel puţin 2-3 m.
  3.Să aibă cel puţin două posibilităţi de evacuare.
  4.Să deţină sistem de ventilaţie mixt (atât natural cât şi electric)
  5.Să aibă toaletă, bucătărie,instalaţie electrică de iluminat şi încălzire.
  6.Alimentare cu apă filtrată din surse de adâncime dacă este posibil.
  7.Generator de energie şi acumulatori .
  8.Rezerve de hrană pentru minim 30 de zile, depozitate în pungi vidate pentru a nu fi afectate de factorii climaterici.
  9.Paturi pliante (cu balamale în pereţi) pentru toţi membrii.
  Ar mai fi multe,(detector de radiaţii,dezumidificator,schimbător de căldură cu motor stirling,rezerve de oxigen, sisteme de supraveghere şi protecţie) dar acesta este minimul necesar pentru cum şi ce trebuie să conţină un adăpost.
  Adâncimea este de preferinţă de la 1m în jos.Spun această adâncime pentru a rezista la temperaturi cât mai scăzute .Dacă este afectat de temperaturile exterioare când este cald nu vom putea locui în el şi la frig vom avea nevoie de foarte mult combustibil pentru a-l încălzi.
  Pentru protecţia la radiaţii tot adăpostul se înveleşte de jur împrejur cu folie de plumb de preferinţă 5 mm.Există şi mai subţire 2-3mm dar cu diminuarea corespunzătoare a protecţiei. Asigură în acelaşi timp şi protecţie la infiltraţile de apă care pot apărea în cazul ploilor torenţiale.Urmează un strat de beton de minim 40 cm care trebuie să aibă principalele bare de fier -beton unite într-un singur punct prin răsucire apoi prin sudură.Din loc în loc trebuie sudate de aceste bare de fier-beton bucăţi de fier de 40-50cm, care ne vor ajuta la prinderea straturilor interioare.Urmează în interior un strat de tabla de 0,6-1mm,de aluminiu apoi un strat de tablă de fier de minim 2 mm.Acestea împreună cu structura de metal din beton ne vor asigura protecţia la puls. electromagnetic.Aerisirile se construiesc pe rotund , din teavă de fier  (120-210mm), capacele din plase de ecranare antipuls şi capace din plumb cu găurele rotunde.Evacuarea cu sistem balama-capac de închidere în unghi de 15 grade.Pentru soliditate şi mai mare se consolidează interorul cu o structură de lemn (bile de brad e.t.c.). Sunt multe lucruri de spus despre adăpost dar îmi este teamă că dacă vi le spun pe toate vă speriaţi că sunt multe şi nu mai faceţi nimic.Oricum cele prezentate sunt vitale şi reprezintă 90% din ele.
     Menţionez că acesta este un buncăr de nivel mediu care nu poate face faţă unor fenomene nemaiântâlnite cum ar fi : megacutremure(peste 11 grade) care lichefiază solul, inundaţii devastatoare(peste 20 atmosfere apa deasupra lui) e.t.c.El ne va asigura protecţie pentru un nivel de puls mediu,nivel de radiaţie destul de bun,furtuni cu trăsnete foarte puternice, ierni deosebit de grele şi veri arzătoare.Se poate realiza cu resurse medii financiare .
Mai multe la sectiunea Adapost pe forum, pagina 13 ,Cum se construieste un adapost.
 
alt

 alt
 alt

 alt

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.