Biserica Scientologică – Sectă satanică
Invatatura - pseudoteologica, pseudostiintifica; prin salvarea spiritului, toti scientologii ar putea obtine libertatea si nemurirea
Scop - cucerirea cosmosului [!!!!!, nota A.M.]
Finantare - taxe de seminarii, vanzari de carti si donatii
Practici - frecventarea seminariilor, controlarea vecinilor si a firmelor
Metode de castigare de noi adepti – oferte de locuri de munca, teste de personalitate
BISERICA SCIENTOLOGICA focalizeaza criticile militantilor antisecte. Care sa fie motivul? Si cum se poate explica formidabila expansiune a scientologiei?
Cultul tehnicii, mistica intemeierii: Biserica scientologica afirma ca pentru om problema este omul insusi. Ca urmare, ar trebui „eliberat“ de imperfectiunile, dependentele si slabiciunile sale. De fapt, de propria sa…umanitate. Pentru a reabilita totusi umanitatea, scientologia propune inlocuirea ei cu „techs“, respectiv tehnici capabile sa-i confere putere. Exista „tech“ pentru a gandi, a comunica, a vinde, pentru cuplu etc.
Aceste „tech“ sunt opera unui american, Lafayette Ronald Hubbard (1911-1986), prolix autor de romane stiintifico-fantastice, dar si geniu mitoman. El se considera singurul care, cu pretul vietii, a gasit „drumul spre libertatea totala“. „Tehnica standard“ pe care a dobandit-o datorita acestei experiente este, spune el, „eliberatoare“. Dar ea conduce, de fapt, la servitute, caci reduce individul la un ansamblu de tehnici, transformandu-l intr-un specimen a carui identitate se bazeaza pe norme.
Scientologia profaneaza astfel ceea ce se considera in general ca sacru (umanul, relatia sociala) si sacralizeaza in schimb profanul (banul, tehnica, piata). Ea propune „tehnici“ cu scopul de „a evita jocuri irationale, cum ar fi grevele care perturba productia si bunele raporturi sociale din intreprindere“. Acest tip de discurs este bine primit de multe companii multinationale, fapt dovedit de lungile liste de clienti care utilizeaza, spun scientologii, „tehnicile“ lor de studiu – General Motors, Citroën, Lancôme, Mobil Oil, Epson, Volkswagen etc. – sau de intreprinderile care sprijina Fundatia drumului fericirii – Coca-Cola, McDonald’s etc.
Cele 17 colegii de administratie „Hubbard“, destinate invatarii „tehnicii“ managementului, sunt pline de cursanti. Dupa Statele Unite, Marea Britanie, Australia si Elvetia, Rusia are si ea patru asemenea colegii, care pregatesc circa 350 de cadre superioare pe luna. Pana acum, in intreaga lume au fost formate aproape 170.000 de cadre. Biserica pretinde ca are sase milioane de adepti in lume, dar ea ii contabilizeaza pe consumatorii fiecaruia dintre produse (carti, scolarizari): doar cateva zeci de mii de persoane au ajuns pana la nivelurile secrete.
Scientologia are un singur scop: sa conceapa, sa fabrice si sa vanda bunuri de salvare (mantuire). Un parcurs complet costa minimum 500.000 de franci. Adeptii sunt formati pentru a recruta la randul lor. In paralel, ei invata sa-si infranga propria rezistenta la cumpararea de produse. La cursuri – propuse si marilor intreprinderi – se preda „vanzarea sacra“. Fericirea (religioasa) este aici proportionala cu consumul (comercial).
In spatele fatadei sale religioase, scientologia ascunde o militarizare crescanda. Dianetica se prezenta in 1950 ca o disciplina stiintifica si terapeutica. Ea a suscitat imediat opozitia corpului medical, mai ales a celui din domeniul psihiatriei. Hubbard dezvolta atunci dimensiunea religioasa cu scopul de a beneficia de protectia primului amendament al Constitutiei americane si, evident, de exonerare fiscala. Dupa ce a abandonat, in 1966, conducerea administrativa pentru a se consacra cercetarilor, el se imbarca pe o flotila si infiinteaza „Sea Org“ (organizatia maritima), adevarat ordin paramilitar.
Supraveghere si delatiune
Flota a fost dezarmata in 1976, iar statul sau major s-a instalat definitiv in SUA. Totalitatea posturilor de conducere a continuat sa fie detinuta de calugarii-soldati. La putin timp, David Miscavige, fiu de scientologi si membru al „mesagerilor comandantului“, va denunta alterarea „tech“ de catre presupusul print mostenitor al lui Hubbard, David Mayo, si va obtine indepartarea conducatorilor dupa condamnarea lor de catre justitia americana sub acuzatia de spionaj. De atunci, Statele Unite au adoptat o atitudine foarte ingaduitoare fata de Biserica scientologica, in timp ce in Germania este combatuta cu foarte multa asprime. Actualul stat major isi exercita puterea prin intermediul comitetului de supraveghere („Watchdog Committee“), care controleaza activitatea a 11 sectoare ale organizatiei, si prin serviciul sau de securitate, „Biroul international al afacerilor speciale“ (OSAI).
Aceasta mistica a organizatiei ii expune la riscuri pe subiectii vulnerabili. Slabirea fortei si personalitatii adeptilor este obtinuta printr-o multime de mecanisme. O dovedeste un sistem de norme care obliga pe fiecare sa faca mereu mai mult – obiectiv sortit bineinteles esecului. La aceasta se adauga mecanismele permanente de supraveghere si delatiune – in afara de delatiunea voluntara, sunt obligatorii 20 de tipuri de rapoarte (privind daune, pierderi, nesupunere, raportari false, neraportare etc.). Aceste informatii se adauga, in biografia adeptului, celor obtinute prin spovedanie.
Descompunerea identitatii
In cosmogonia Bisericii scientologice, oamenii ar fi „thetani“ (principiu spiritual nemuritor), care, dupa ce au creat universul, ar fi cazut in cursa propriei creatii. „Thetanul“, redevenit „operant“ („OT“), ar domina materia, energia, spatiul si timpul. Pentru aceasta, adeptul trebuie sa se purifice de toxinele, drogurile si radiatiile sale, apoi de „telurile gresite“ (obiective ce nu sunt „tech“), de „valentele“ sale (identitate culturala, imagini impuse in cadrul familial, prietenii ne-“tech“). Astfel, el descopera in cursul „nivelurilor secrete“ ca nu este singur in fiinta sa, ci ca mii de alte identitati au venit sa convietuiasca in el acum cateva „trilioane de ani“. Va trebui sa se debaraseze de ele prin intermediul unei forme de exorcism „tech“, care nu are sfarsit.
Scientologia raspandeste o ideologie a refuzului slabiciunilor, a dispretului fata de tot ce este slab. De aici critica sa la adresa statului-providenta si a sindicalismului, dar si a propunerilor de management. Se vrea apolitica, dar propovaduieste un ultraliberalism nedemocratic. Considera ca democratia (gandirea colectiva) este o manifestare a „mentalului reactiv“ (un fel de subumanitate a noastra).
Ca toate celelalte evaluari scientologice, aprecierile politice sunt redate printr-o valoare numerica pe „scara tonurilor“. Stapanirea a 40 de „niveluri de ton“ iti permite sa influentezi starea psihica a subiectilor. Oamenii aflati sub nivelul 2,0 ar trebui privati de drepturi civile. Subversiunea „rosie“ ocupa locul cel mai de jos (intre 1,1 si 1,3 pe „scara tonurilor“) pentru ca preconizeaza sisteme de asistenta distrugatoare pentru initiativa privata si bogatie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.