Kinetoterapia la copii
Prin exercitiile specifice pe care le ofera, kinetoterapia este o solutie pentru problemele de sanatate ale copiilor, invatându-i in acelasi timp ca miscarea reprezinta un mod de viata sanatos si armonios.
Kinetoterapia, in acceptiunea sa cea mai larga, are ca principiu miscarea sistematizata sub forma de exercitii fizice, având ca obiectiv un scop terapeutic. Sfera de cuprindere a specialitatilor medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de larga si vizeaza atât prevenirea imbolnavirilor, cât mai ales restabilirea starii de sanatate. Contraindicatiile apar foarte rar, doar in bolile in care copilul este intr-o situatie de risc vital. In majoritatea cazurilor, evolutia motorie a copiilor care beneficiaza de kinetoterapie este favorabila. Exista insa situatii in care apar dificultati in activitatea motrica a copilului si evolutia este lenta sau problematica. In aceste cazuri, kinetoterapia are mijloace specifice de interventie, mentinând mobilitatea motrica a copilului.
Principii si metode
Aparent simpla, kinetoterapia impune reguli stricte de aplicare ce tin in acelasi timp si de copil, si de kinetoterapeut. Respectarea principiului „primum non nocere“, adica in primul rând sa nu faci rau, este de importanta capitala. Regula „non dureri“ alaturi de cea a gradarii efortului sunt principii de baza in kinetoterapie. Salile de tratament amenajate pentru kinetoterapia copiilor reprezinta, prin crearea unui cadru adecvat vârstei, un principiu motivant pentru ca micutii sa nu se plictiseasca, sa poata percepe terapia ca pe o joaca. Abilitatile kinetoterapeutului reprezinta un factor esential in procesul de tratament. Inventivitatea si creativitatea acestuia pot transforma exercitiile kinetoterapeutice in adevarate ore de joaca, iar copiii devin motivati pentru a reveni la tratament. Miscarea din perspectiva kinetoterapiei este activa sau pasiva. In kinetoterapia activa, copilul invata intr-un context bine definit prin motricitate exercitii care ajuta la mentinerea functiei de echilibru si miscari grosiere pâna la executarea de miscari fine si complicate.
Când copilul nu are la dispozitie resursele biologice care sa comande si sa execute miscarea, kinetoterapeutul intervine prin terapia pasiva pentru a reorganiza „centrul de comanda“ care este responsabil de informatiile necesare initierii miscarilor, dar si de refacerea integritatii aparatului locomotor. Uneori, miscarea pasiva preda stafeta dupa o perioada de tranzitie celei active.
Efectele terapiei
Interventia kinetoterapeutica are efecte strict fiziologice - formarea unor noi programe motorii corecte, mentinerea mobilitatii articulare, mentinerea troficitatii tesuturilor in jurul articulatiilor, normalizarea tonusului muscular. Are rolul de a antrena intregul corp in miscare si de a pregati organismul copilului pentru efort, formeaza obisnuinta unor miscari corecte si coordonate. Prin kinetoterapie, se pot corecta diferite deformari ale coloanei vertebrale, datorate pozitiei incorecte a micutilor in banca sau pe scaun in timpul pregatirii lectiilor. Kinetoterapia trateaza afectiuni ale coloanei vertebrale precum cifoze, lordoze, scolioze. Prin kinetoterapie se pot trata si afectiuni ale aparatului locomotor la copii: luxatiile congenitale de sold, platfusul sau asa-zisii „genunchi in X“. Copiii cu afectiuni din sfera neurologica, hemipareze, parapareze, pot beneficia, prin executarea unor exercitii kinetoterapeutice, de o sanatate mai buna. Rahitismul, obezitatea si alte afectiuni metabolice se pot trata, de asemenea, prin kinetoterapie.
Material realizat in colaborare cu Marius Cupsa, kinetoterapeut la Centrul de Recuperare Medicala si Terapii Complementare „Sfântul Grigorie Decapolitul“ (incinta Liceului de Chimie, Craiova)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.