Drama Elenei Ungureanu: dependentă de 47 de ani de cei din jur
Suferă de oligofrenie de gradul IPuţini dintre noi îşi dau seama de drama pe care o trăiesc oamenii cu handicap şi familiile acestora, într-o societate încă închistată, cu prejudecăţi, cum este încă în România. Cu timpul vom învăţa să îi respectăm şi să îi acceptăm pe cei cu nevoi speciale.
Cauza tulburării de comportament, necunoscută
Elena Ungureanu, în vârstă de 47 de ani, este una dintre persoanele care au avut ghinionul să fie afectate de o teribilă deficienţă mintală. Familia sa a acceptat cu greu vestea că suferă de oligofrenie de gradul I, asociată cu tulburări de comportament. Factorii ce au contribuit la apariţia acestei boli la Elena sunt necunoscuţi, aşa cum se întâmplă în peste 50% dintre cazuri. Deşi această boală a condamnat-o să depindă toată viaţa de părinţii săi şi de cei din jur, Elena s-a luptat din greu să urmeze cursurile primare în cadrul unei şcoli speciale. Ea are mari dificultăţi în ceea ce priveşte vorbirea, a învăţat literele, cifrele şi chiar cunoaşte banii. Familia Elenei a decis să o ducă la Centrul de Zi pentru Îngrijire,Consiliere şi Sprijin al Persoanelor Adulte cu Handicap „Sf. Justinian”, pentru a-i oferi câteva clipe de linişte alături de alte persoane cu nevoi speciale, departe de răutatea oamenilor, care o tratează de parcă ar fi vinovată că s-a născut cu acest handicap.
Progrese cu ajutorul psihoterapiei
Dar ce este oligofrenia? O deficienţă mintală, ce poate fi congenitală, fiind cauzată de aberaţii cromozomiale (trisomia 21), tulburări ereditare de metabolism, boli endocrine ale tiroidei sau paratiroidei, malformaţii craniocerebrale, epilepsie. Aceasta poate, de asemenea, să fie dobândită în urma unei boli infecţioase contractate de mamă în timpul sarcinii, unei encefalite, meningite sau suferinţe cerebrale. Suferindul de oligofrenie are mai ales nevoie să simtă încredere în alţii şi în el însuşi. Asociată cu o susţinere psihoterapeutică, reeducarea permite adesea să se obţină progrese apreciabile; în caz de agitaţie sau de agresivitate a pacientului, se asociază uneori neuroleptice uşoare.
Cristina Voicilă
Pentru a o ajuta pe Elena şi pe ceilalţi pacienţi ai acestui centru, puteţi dona orice sumă în conturile de mai jos:Cont: RO14RZBR0000060004802029
Banca: Raiffeisen Bank Curtea de Argeş
Beneficiar: Centrul de Zi „Sfântul Justinian”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.