Secrete.

vineri, 8 iulie 2011

Samuel Finley Breese Morse

Samuel Finley Breese Morse

22-01-1de Elena Şerban

... .- -- ..- . .-.. -- --- .-. ... .

Puncte, spaţii, linii. Sunt singurele semne de care aţi avea nevoie dacă aţi folosi alfabetul Morse pentru a scrie numele inventatorului Samuel Finley Breese Morse. Acesta a fost un pictor şi inventator american, care s-a născut la 27 aprilie 1791, la Charlestown, Massachusetts (SUA), într-o familie cu alţi doi copii. În copilărie, Samuel nu s-a prea omorât cu învăţătura, ci se arăta interesat mai ales de pictura miniaturală. Din acest motiv, părinţii l-au trimis să urmeze cursurile Academiei Philips. După absolvire s-a înscris la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o în 1810, la doar 18 ani. Deşi îşi dorea să continue activitatea în domeniul artistic, tatăl s-a opus, astfel că absolventul de Yale a fost obligat să lucreze un an la o librărie din oraşul natal. În 1811, tatăl a revenit asupra deciziei şi i-a permis lui Samuel să meargă în Anglia pentru a se perfecţiona în pictură. Între anii 1811 şi 1832, Morse a locuit atât în Europa, cât şi în SUA, unde s-a stabilit definitiv în 1832.
Începând din acel an, toată atenţia sa s-a concentrat asupra ştiinţei. A inventat o serie de dispozitive, dintre care cel mai important a fost aparatul electromagnetic pentru telegrafie. În 1838 a creat alfabetul care-i poartă numele. Acesta se bazează pe observaţiile făcute de Morse în ceea ce priveşte literele cel mai des sau mai puţin folosite. Cel mai mare avantaj al acestui alfabet este că pot fi transmise mesaje atât luminoase, cât şi radio. Invenţia lui Morse l-a transformat într-un om foarte bogat, astfel că, până la moartea sa, la 2 aprilie 1872, a trăit în condiţii de lux. Nu a ezitat însă ca din banii primiţi de la afaceristul Amos Kendall (suma nu a fost niciodată dezvăluită) să facă numeroase donaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.