Editorial: Rusia prinsa in clestele China- Occident
Daca europenii si americanii jinduiesc dupa resursele Rusiei,
China merge mai departe si pofteste direct asupra unei partii importante
din Extremul Orient rusesc. Triunghiul aceste relatii impotriva firii,
pe a carei laturi geostrategice gasim, Rusia-China si binomul UE-SUA, au
ca centru de greutate Extremul Orient rusesc, Siberia mai pe intelesul
tuturor, desi termenul de Siberia nu acopera, geografic vorbind,
intreaga regiune dintre Uralii si Pacific.
Se vorbeste foarte mult despre Siberia, despre bogatiile si resursele fantastice care sunt acolo, gata sa fie folosite.
Ei bine adevarul este departe, foarte departe, de cea ce se stie in mod obisnuit. Astfel rezervele de petrol( titei) presupuse a exista in subsolul siberian, depasesc de doua ori si jumatate tot petrolul din lume, si ma refer aici la rezervele dovedite nu si banuite.
Gazele naturale, pungile de gaz, aflate deja gata de exploatare, in sensul ca au deja puturi forate, dar nu sunt expolatate din cauza lipsei infrastructurii sau pur si simplu datorita lipsei de clienti, depasesc de SASE ori rezervele exploatate in prezent de Federatia Rusa. Si daca credeti ca hidrocarburile sunt perla coroanei siberiene, ei bine va inselati profund!
Cantitatile de diamante si aur cunoscute, adica exploatabile, fac deja,din minele Africii de Sud niste biete gaurele in pamant, din punctul de vedere al bogatiei. Rezervele de aur neexploatate inca, aflate la dispozitia Federatiei Ruse sunt atat de mari incat, putin lume stie asta, au fost printre principalele motive pentru care SUA si apoi FMI si restul statelor Occidentale, au renuntat la acoperirea modenelor lor nationale in aur. Rusia avea si are in continuare atat de mult aur, incat rubla ruseasca ar fi fost de departe cea mai puternica modena din lume. Si cea mai stabila.
In privinta zacamintelor de diamante, cantitatea si calitatea lor i-a facut pe sud-africanii de la De Beers, cea mai mare companie din lume care vinde diamante, si care are de facto monopolul mondial al pietei diamantelor, sa faca o intelegere cu rusii, intelegere prin care Rusia primeste o importanta cota parte din profiturile De Beers, cu singura conditie ca rusii sa nu exporte diamante, la capacitate maxima, capacitate care a fost evaluata inainte de anii ‘’90 la peste UN milion de carate anual. Ce ar pute scoate acum Rusia, cu tehnologia actuala?!
Aceasta enorma bogatie are legatura, geologic vorbind cu marea eruptie siberiana din urma cu 500 milioane de ani. Atunci acest lucru a fost un cataclism, o extinctie in masa pe intreaga suprafata a pamantului, datorita faptului ca eruptiile vulcanice, eruptii bazaltice, au durat peste un milion de ani, otravind practic intreaga atmosfera.
Dar acum, in vremurile noastre, straturile de lava solidificata au facut ca aceea regiune sa fie efectiv Cea Mai Bogata din Lume! Ironia sortii!
Putin si presedintele De Beers, in 2006, Africa de Sud
Dar aceste bogatii sunt doar varful iceberg-ului siberian. Rezervele minerale de carbune, de inalta si medie calitate ( antracit si huila), rezervele de cherestea, cele mai mari din lume, duble fata de Canada si SUA luate la un loc, rezervele piscicole, sunt pur si simplu aproape infinite, iar peste 60% din teritoriul Federatiei este practic virgin, neexploatat economic in nici un fel.
Rusia este, daca vreti, la fel ca o superba domnisoara, printre cele mai frumoase din oras, si in acelasi timp cea mai bogata din lume! Normal ca are multi petitori.
Bogatia acestor pamanturi depaseste orice imaginatie si se refera la orice fel de metale rare va trec voua prin cap, la orice fel de combustibili, la una dintre cele mai mari rezerve de apa dulce folosibila, de facto cea mai mare. Si peste toate aceste…pamantul Rusiei, mare si lat cat vezi cu ochii!
In ultimii ani Rusia, scoasa din jughul imbecilismului comunist, a devenit deja unul dintre exportatori majori de produse alimentare, de unde pe vremea cand era URSS, importa alimente in valoare de 500 de tone de aur pe an. Vi se pare mult?! 500 de tone de aur pe an?! Ei bine, pentru comparatie, rezerva de aur a SUA este undeva la 8100 de tone, iar a Romaniei de 103 tone. Asadar Rusia, incepand din 1963, anul cand a inceput sa importe alimente… cate mii de tone de aur a platit?! Pe la inceputul aniilor “80 a inceput sa plateasca aceste importuri cu petrol, dar pana atunci aurul a fost baza importurilor ruse, la fel ca si in WW2, cand absolut toate importurile de material militar, de la Anglia si SUA, au fost platite in aur pur. Cat aur are Rusia?!
Suficient de mult ca marile puteri vestice sa dea dracului paritate aur/modena, de frica rusiilor.
Iar aceste bogatii imense, vor fi in curand dublate de enorma productie agricola rusa, productie care creste cu doua cifre la fiecare trei ani!!!
De asemenea rezervele de apa dulce ale Rusiei sunt imense, iar in viitor s-ar putea ca cine are apa, sa conduca lumea. Apa dulce inseamna curent electric, dar mai presus de toate poate insemna irigatii si recolte din ce in ce mai mari.
Oamenii sunt obisnuiti sa se uite la Ursul din Uralii si sa-l vada plin de petrol si gaze. Ori aceasta este doar o imagine falsa, ca atatea altele. Viitoriul Rusiei nu sta in hidrocaruri, sau nu sta mai ales in hidrocarburi, ci in imensitatea Siberiana, in bogatiile pe care permafrostul le tine inghteate de milioane de ani.
Numai ca incalzirea globala, incalzire pe care cu totii o simtim din ce in ce mai pregnant in ultimii ani, ei bine acest fenomen, care genereaza incendii devastatoare in SUA si secete ucigatoare in Europa si SUA, ei bine, acest cataclism care sta sa se instaleze definitiv in vietiile noastre, va face ca Rusia sa devina mult mai puternica, mult mai puternica decat au facut-o vreodata armele nucleare sau Armata Rosie, luate la un loc si inmultite cu 100.
Pentru ca incalzirea globala va crea un habitat propice agriculturii si industrializarii, tocmai in aceea parte a Rusiei neatinsa pana acum de nimeni: Siberia cea infinita.
Cum va arata Rusia cu inca cateva milioane de kilometri patrati apti pentru agricultura, apti pentru infrastructura?! Cum va arata Rusia daca intregul sau teritoriu va fi usor de strabatut si exploatat, nu va mai fi inghetat bocna 10 luni pe an?!
Ganditi-va la o Germanie cat Rusia de mare, si cu potentialul Rusiei la dispozitie. Cum ar arata o Rusie cu capacitatile tehnologice germane, dar avand la dispozitie bogatiile nemarginite ale zonei dintre Uralii si Vladivostok?
Numai ca orice lucru bun atrage invidii si ii face pe aia mai saraci sa-si linga buzele cu multa pofta. Adevarat ca nu este crestinesc sa poftesti la bunul altuia, dar, de-a lungul vremurilor, s-a dovedit foarte profitabil. Nu?!
Asadar, avem pe de o parte cea mai bogata tara din lume, la modul absolutist al termenului, iar pe de alta parte avem o lume din ce in ce mai mica, din ce in ce mai avida dupa resurse, dupa spatiu, dupa apa, dupa mancare, etc, etc. Intreaga Europa se uita si jinduieste macar la o parceluta din teritoriul Rusiei, marile companii occidentale se uita cu ochii in lacrimi dupa petrolul si gazele rusesti, iar dintre toti, situatia cea mai presanta o are China.
Cu o populatie enorma, cu un teritoriu extrem de sarac in resurse minerale, exceptie facand doar carbunele, si ala de proasta calitate in general lignit, si metalele rare, China cea suprapopulata, pe al carui teritoriu, in proportie de peste 50%, nu se poate cultiva nimic, pentru ca ori este la foarte mare altitudine, ori este desertic, China spuneam, se uita pur si simplu cu ochii beliti de dorinta la superba si super bogata Siberie!
Si se uita direct, lasand jena si ocolisurile la o parte! Deocamdata cel putin Siberia nu poate suporta o populatie permanenta prea mare, dar in urmatorii 20-30 de ani, clima s-ar putea incalzi suficient, incat in aceea zona, agricultura sa fie posibila.
Astfel Rusia are in acest moment un viitor destul de problematic. Un teritoriu imens, extrem de bogat, dar in acelasi timp o economie slaba, o economie care se bazeaza inca pe exportul de resurse brute, dar neavand in acelasi timp infrastructura si tehnologia potrivita. Asa ca Rusia a acceptat ca mari companii vestice sa vina in industria de petrol si gaze, tocmai datorita decalajului tehnologic care o tinea pe loc. Adevarat ca dupa insusirea tehnologiei i-au cam dat afara, dar astea sunt afacerile.
Ideea este insa urmatoarea: pentru a putea sa-si joace rolul de super-putere economica, Rusia trebuie cat mai rapid sa schimbe centrul de greutate al economie sale, de la exportul de resurse brute, la exportul de produse finite, export care sa inglobeze aceste resurse, si astfel sa obtina de zece ori mai multi bani, sa obtina astfel milioane de slujbe foarte bine platite, pentru cetatenii sai, sa devina un lider in materie de tehnologie aplicata in industria civila, si sa reuseasca ca ramura industriala a economiei, sa nu mai fie dominata de industria militara, ci dimpotriva, industria civila, cu grad inalt de prelucrare, sa devina locomotiva care sa traga dupa ea intreaga tara. O industrie performata civila si o agriculutra foarte dezvoltata.
Insa Rusia duce lipsa de tehnologie noua, de know-how, de manageri performanti, se lupta cu sindromul coruptiei si incompetentei factorilor de decizie, are o economie oligarhizata.
Si peste toate acestea, vine o veste cu adevarat inspaimantatoare: natalitate a atins cote alarmate, populatia rusa este in scadere si in imbatranire accelerata. Ori sa ai cel mai intins si cel mai bogat teritoriu din lume, cu populatie imbatranita si in scadere, nu este chiar cea mai buna solutie pentru viitor, mai ales cand esti vecin cu China.
Iar China este efectiv hamesita dupa resurse minerale, combustibili, si pamant agricol, iar Siberia este la granita ei, asa ca…
Intradevar Rusia este o super putere militara, dar armele atomcie nu rezolva intotdeauna chiar toate problemele, iar Moscova stie asta. In ultimii cinci ani numarul trupelor rusesti dislocate dincolo de Urali, pe zona sudica a frontierei, a crescut de trei ori. Numarul de avioane, tancuri si alte tipuri de armamente sunt in continua redislocare spre est, iar unitatile militare din zona trans-siberiana sunt privilegiate cand vine vorba de dotarea cu armament nou si modernizat. Astfel, desi discursul politico-militar rusesc inca vizeaza zona europeana, in realitate Rusia isi goleste cazarmile din Vest si isi intareste dispozitivul din fata Chinei.
Noi baze militare au fost deschise si modernizate dincolo de Urali, noi unitati ale armatei au fost dislocate permanet in zona sud-siberiana si pe coasta Pacificului, iar Flota Pacificului va beneficia de nave noi intr-un ritm de 2/1 fata de Flota Nordului, privilegiata de alta data a sovieticilor.
In mod clar amenintarea depopularii si in acelsi timp exodul chineziilor spre Siberia, au fost luate foarte in serios de Kremlin, declaratia premierului rus Medvedev este foarte elocventa in acest sens. Ideea fixa a comunistilor sovietici, precum ca Rusia nu are absolut nici un prieten, este din pacate tot mai adevarata. Este foarte greu sa te uiti altfel la Siberia decat curgandu-ti balele de pofta, iar cand tu esti bogat…e bine sa fi in stare sa-i pui la respect si pe cei care vor sa aiba si ei o parte din bogatia ta.
GeorgeGMT
Se vorbeste foarte mult despre Siberia, despre bogatiile si resursele fantastice care sunt acolo, gata sa fie folosite.
Ei bine adevarul este departe, foarte departe, de cea ce se stie in mod obisnuit. Astfel rezervele de petrol( titei) presupuse a exista in subsolul siberian, depasesc de doua ori si jumatate tot petrolul din lume, si ma refer aici la rezervele dovedite nu si banuite.
Gazele naturale, pungile de gaz, aflate deja gata de exploatare, in sensul ca au deja puturi forate, dar nu sunt expolatate din cauza lipsei infrastructurii sau pur si simplu datorita lipsei de clienti, depasesc de SASE ori rezervele exploatate in prezent de Federatia Rusa. Si daca credeti ca hidrocarburile sunt perla coroanei siberiene, ei bine va inselati profund!
Cantitatile de diamante si aur cunoscute, adica exploatabile, fac deja,din minele Africii de Sud niste biete gaurele in pamant, din punctul de vedere al bogatiei. Rezervele de aur neexploatate inca, aflate la dispozitia Federatiei Ruse sunt atat de mari incat, putin lume stie asta, au fost printre principalele motive pentru care SUA si apoi FMI si restul statelor Occidentale, au renuntat la acoperirea modenelor lor nationale in aur. Rusia avea si are in continuare atat de mult aur, incat rubla ruseasca ar fi fost de departe cea mai puternica modena din lume. Si cea mai stabila.
In privinta zacamintelor de diamante, cantitatea si calitatea lor i-a facut pe sud-africanii de la De Beers, cea mai mare companie din lume care vinde diamante, si care are de facto monopolul mondial al pietei diamantelor, sa faca o intelegere cu rusii, intelegere prin care Rusia primeste o importanta cota parte din profiturile De Beers, cu singura conditie ca rusii sa nu exporte diamante, la capacitate maxima, capacitate care a fost evaluata inainte de anii ‘’90 la peste UN milion de carate anual. Ce ar pute scoate acum Rusia, cu tehnologia actuala?!
Aceasta enorma bogatie are legatura, geologic vorbind cu marea eruptie siberiana din urma cu 500 milioane de ani. Atunci acest lucru a fost un cataclism, o extinctie in masa pe intreaga suprafata a pamantului, datorita faptului ca eruptiile vulcanice, eruptii bazaltice, au durat peste un milion de ani, otravind practic intreaga atmosfera.
Dar acum, in vremurile noastre, straturile de lava solidificata au facut ca aceea regiune sa fie efectiv Cea Mai Bogata din Lume! Ironia sortii!
Putin si presedintele De Beers, in 2006, Africa de Sud
Dar aceste bogatii sunt doar varful iceberg-ului siberian. Rezervele minerale de carbune, de inalta si medie calitate ( antracit si huila), rezervele de cherestea, cele mai mari din lume, duble fata de Canada si SUA luate la un loc, rezervele piscicole, sunt pur si simplu aproape infinite, iar peste 60% din teritoriul Federatiei este practic virgin, neexploatat economic in nici un fel.
Rusia este, daca vreti, la fel ca o superba domnisoara, printre cele mai frumoase din oras, si in acelasi timp cea mai bogata din lume! Normal ca are multi petitori.
Bogatia acestor pamanturi depaseste orice imaginatie si se refera la orice fel de metale rare va trec voua prin cap, la orice fel de combustibili, la una dintre cele mai mari rezerve de apa dulce folosibila, de facto cea mai mare. Si peste toate aceste…pamantul Rusiei, mare si lat cat vezi cu ochii!
In ultimii ani Rusia, scoasa din jughul imbecilismului comunist, a devenit deja unul dintre exportatori majori de produse alimentare, de unde pe vremea cand era URSS, importa alimente in valoare de 500 de tone de aur pe an. Vi se pare mult?! 500 de tone de aur pe an?! Ei bine, pentru comparatie, rezerva de aur a SUA este undeva la 8100 de tone, iar a Romaniei de 103 tone. Asadar Rusia, incepand din 1963, anul cand a inceput sa importe alimente… cate mii de tone de aur a platit?! Pe la inceputul aniilor “80 a inceput sa plateasca aceste importuri cu petrol, dar pana atunci aurul a fost baza importurilor ruse, la fel ca si in WW2, cand absolut toate importurile de material militar, de la Anglia si SUA, au fost platite in aur pur. Cat aur are Rusia?!
Suficient de mult ca marile puteri vestice sa dea dracului paritate aur/modena, de frica rusiilor.
Iar aceste bogatii imense, vor fi in curand dublate de enorma productie agricola rusa, productie care creste cu doua cifre la fiecare trei ani!!!
De asemenea rezervele de apa dulce ale Rusiei sunt imense, iar in viitor s-ar putea ca cine are apa, sa conduca lumea. Apa dulce inseamna curent electric, dar mai presus de toate poate insemna irigatii si recolte din ce in ce mai mari.
Oamenii sunt obisnuiti sa se uite la Ursul din Uralii si sa-l vada plin de petrol si gaze. Ori aceasta este doar o imagine falsa, ca atatea altele. Viitoriul Rusiei nu sta in hidrocaruri, sau nu sta mai ales in hidrocarburi, ci in imensitatea Siberiana, in bogatiile pe care permafrostul le tine inghteate de milioane de ani.
Numai ca incalzirea globala, incalzire pe care cu totii o simtim din ce in ce mai pregnant in ultimii ani, ei bine acest fenomen, care genereaza incendii devastatoare in SUA si secete ucigatoare in Europa si SUA, ei bine, acest cataclism care sta sa se instaleze definitiv in vietiile noastre, va face ca Rusia sa devina mult mai puternica, mult mai puternica decat au facut-o vreodata armele nucleare sau Armata Rosie, luate la un loc si inmultite cu 100.
Pentru ca incalzirea globala va crea un habitat propice agriculturii si industrializarii, tocmai in aceea parte a Rusiei neatinsa pana acum de nimeni: Siberia cea infinita.
Cum va arata Rusia cu inca cateva milioane de kilometri patrati apti pentru agricultura, apti pentru infrastructura?! Cum va arata Rusia daca intregul sau teritoriu va fi usor de strabatut si exploatat, nu va mai fi inghetat bocna 10 luni pe an?!
Ganditi-va la o Germanie cat Rusia de mare, si cu potentialul Rusiei la dispozitie. Cum ar arata o Rusie cu capacitatile tehnologice germane, dar avand la dispozitie bogatiile nemarginite ale zonei dintre Uralii si Vladivostok?
Numai ca orice lucru bun atrage invidii si ii face pe aia mai saraci sa-si linga buzele cu multa pofta. Adevarat ca nu este crestinesc sa poftesti la bunul altuia, dar, de-a lungul vremurilor, s-a dovedit foarte profitabil. Nu?!
Asadar, avem pe de o parte cea mai bogata tara din lume, la modul absolutist al termenului, iar pe de alta parte avem o lume din ce in ce mai mica, din ce in ce mai avida dupa resurse, dupa spatiu, dupa apa, dupa mancare, etc, etc. Intreaga Europa se uita si jinduieste macar la o parceluta din teritoriul Rusiei, marile companii occidentale se uita cu ochii in lacrimi dupa petrolul si gazele rusesti, iar dintre toti, situatia cea mai presanta o are China.
Cu o populatie enorma, cu un teritoriu extrem de sarac in resurse minerale, exceptie facand doar carbunele, si ala de proasta calitate in general lignit, si metalele rare, China cea suprapopulata, pe al carui teritoriu, in proportie de peste 50%, nu se poate cultiva nimic, pentru ca ori este la foarte mare altitudine, ori este desertic, China spuneam, se uita pur si simplu cu ochii beliti de dorinta la superba si super bogata Siberie!
Si se uita direct, lasand jena si ocolisurile la o parte! Deocamdata cel putin Siberia nu poate suporta o populatie permanenta prea mare, dar in urmatorii 20-30 de ani, clima s-ar putea incalzi suficient, incat in aceea zona, agricultura sa fie posibila.
Astfel Rusia are in acest moment un viitor destul de problematic. Un teritoriu imens, extrem de bogat, dar in acelasi timp o economie slaba, o economie care se bazeaza inca pe exportul de resurse brute, dar neavand in acelasi timp infrastructura si tehnologia potrivita. Asa ca Rusia a acceptat ca mari companii vestice sa vina in industria de petrol si gaze, tocmai datorita decalajului tehnologic care o tinea pe loc. Adevarat ca dupa insusirea tehnologiei i-au cam dat afara, dar astea sunt afacerile.
Ideea este insa urmatoarea: pentru a putea sa-si joace rolul de super-putere economica, Rusia trebuie cat mai rapid sa schimbe centrul de greutate al economie sale, de la exportul de resurse brute, la exportul de produse finite, export care sa inglobeze aceste resurse, si astfel sa obtina de zece ori mai multi bani, sa obtina astfel milioane de slujbe foarte bine platite, pentru cetatenii sai, sa devina un lider in materie de tehnologie aplicata in industria civila, si sa reuseasca ca ramura industriala a economiei, sa nu mai fie dominata de industria militara, ci dimpotriva, industria civila, cu grad inalt de prelucrare, sa devina locomotiva care sa traga dupa ea intreaga tara. O industrie performata civila si o agriculutra foarte dezvoltata.
Insa Rusia duce lipsa de tehnologie noua, de know-how, de manageri performanti, se lupta cu sindromul coruptiei si incompetentei factorilor de decizie, are o economie oligarhizata.
Si peste toate acestea, vine o veste cu adevarat inspaimantatoare: natalitate a atins cote alarmate, populatia rusa este in scadere si in imbatranire accelerata. Ori sa ai cel mai intins si cel mai bogat teritoriu din lume, cu populatie imbatranita si in scadere, nu este chiar cea mai buna solutie pentru viitor, mai ales cand esti vecin cu China.
Iar China este efectiv hamesita dupa resurse minerale, combustibili, si pamant agricol, iar Siberia este la granita ei, asa ca…
Intradevar Rusia este o super putere militara, dar armele atomcie nu rezolva intotdeauna chiar toate problemele, iar Moscova stie asta. In ultimii cinci ani numarul trupelor rusesti dislocate dincolo de Urali, pe zona sudica a frontierei, a crescut de trei ori. Numarul de avioane, tancuri si alte tipuri de armamente sunt in continua redislocare spre est, iar unitatile militare din zona trans-siberiana sunt privilegiate cand vine vorba de dotarea cu armament nou si modernizat. Astfel, desi discursul politico-militar rusesc inca vizeaza zona europeana, in realitate Rusia isi goleste cazarmile din Vest si isi intareste dispozitivul din fata Chinei.
Noi baze militare au fost deschise si modernizate dincolo de Urali, noi unitati ale armatei au fost dislocate permanet in zona sud-siberiana si pe coasta Pacificului, iar Flota Pacificului va beneficia de nave noi intr-un ritm de 2/1 fata de Flota Nordului, privilegiata de alta data a sovieticilor.
In mod clar amenintarea depopularii si in acelsi timp exodul chineziilor spre Siberia, au fost luate foarte in serios de Kremlin, declaratia premierului rus Medvedev este foarte elocventa in acest sens. Ideea fixa a comunistilor sovietici, precum ca Rusia nu are absolut nici un prieten, este din pacate tot mai adevarata. Este foarte greu sa te uiti altfel la Siberia decat curgandu-ti balele de pofta, iar cand tu esti bogat…e bine sa fi in stare sa-i pui la respect si pe cei care vor sa aiba si ei o parte din bogatia ta.
GeorgeGMT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.