Secrete.

duminică, 6 iulie 2014



Bravo, Titus: “Pozitia statului roman nu se negociaza!”. Exact la modul aceasta trebuie sa discutam: “Aici e Romania, nu Ungaria!”.

titus_corlatean


Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, nu dă înapoi în faţa lui Kelemen Hunor care, sub ameninţarea ieşirii UDMR de la guvernare, a cerut retragerea intervenţiei MAE din procesul de la Curtea Europeană de Justiţie, intentat de Uniune după respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack. Corlăţean nu ia în calcul retragerea intervenţiei, precizând că aceasta este „o chestiune de stat şi nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal”, iar „poziţia statului român nu poate fi supusă nici negocierii, şi nici compromisului politic”. Ministrul de externe îşi explică susţinerea poziţiei poziţiei Comisiei Europene, şi nu a UDMR, şi prin faptul că Ungaria şi-ar dori „să îşi atingă, prin intermediul Uniunii Europene, dezideratul de a deveni un tutore transnaţional al minorităţilor etnice maghiare din state membre ale UE”.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a reacţionat astăzi, după ce gândul, a dezvăluit că UDMR ameninţă să iasă de la guvernare şi i-a dat un ultimatum premierului Pontadupă ce Ministerul Afacerilor Europene(MAE) a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa(FUEN), al cărui vicepreşedinte este Kelemen Hunor. Mai exact, MAE a susţinut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziţionându-se astfel împotriva UDMR.
Într-o precizare remisă gândul, ministrul de Externe confirmă intervenţia României, prin MAE, în cauza deschisă de UDMR la Tribunalul UE, precum susţinerea poziţiei Comisiei Europene de respingere a iniţiativei cetăţeneşti privind drepturile minorităţilor. Colăţean precizează că aceeaşi poziţie a fost adoptată şi în altă cauză similară, în acest caz fiind vorba de un litigiu iniţiat de Consiliul Naţional Secuiesc.
„Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudenţială a competenţelor UE în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale”, se arată în precizarea ministrului.
Titus Corlăţean adaugă că în această procedură se confruntă două puncte de vedere contradictorii, cel al UE pe care România îl consideră corect şi cel al Ungariei care „care doreşte să îşi atingă, prin intermediul Uniunii Europene,  dezideratul de a deveni un tutore transnaţional al minorităţilor etnice maghiare din state membre ale UE”.
„E o chestiune de stat şi nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal”
Ministrul de Externe nu se declară dispus de a reveni asupra deciziei, insistând că aceasta nu este o chestiune de orgoliu sau o problemă de ordin personal.
„Poziţia exprimată de România prin intermediul MAE reprezintă o poziţie consecventă a statului nostru, o chestiune de stat şi nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal. Din această perspectivă, apreciez, în calitate de ministru de externe, că exprimarea poziţiei statului român nu poate fi supusă nici negocierii, şi nici compromisului politic”. se arată în precizarea lui Corlăţean.
Gândul a dezvăluit astăzi că un proces la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg aruncă în aer coaliţia de guvernare de la Bucureşti. UDMR ameninţă că va ieşi de la guvernare şi i-a dat un ultimatum în acest sens premierului Victor Ponta după ce Ministerul Afacerilor Europene(MAE) a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativei cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa(FUEN), al cărui vicepreşedinte este Kelemen Hunor. Mai exact, MAE a susţinut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziţionându-se astfel împotriva UDMR. Kelemen Hunor a declarat, pentru Gândul, că nu a existat o consultare în coaliţie pe tema acestui subiect. „A fost o acţiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenţiei”, a spus liderul UDMR. Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieşirea de la guvernare, în condiţiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen a admis, indirect, că acesta este o variantă de lucru. „Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziţia mea foarte hotărâtă o cunoaşte premierul, de la el aştept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”, a spus Kelemen Hunor, pentru gândul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.