Secrete.

joi, 7 iulie 2011

Osteocondrom..

Osteocondrom

Semne si simptome


Osteocondroamele solitare: Pot apare la orice moment intre nastere si incetarea cresterii. Cele mai multe sunt descoperite la copii si adolescenti, sunt nedureroase, mase care cresc incet. Totusi, in functie de localizare pot apare simptome semnificative prin complicatii, cum este fractura, deformarea osului, problemele mecanice articulare si compromiterea vasculara si neurologica. Durerea, tumefierea si cresterea maselor tumorale pot sugera transformare maligna. Riscul de transformare maligna este intre 1-25%.

Exostozele ereditare multiple:
Sunt o conditie autosomal dominanta asociata cu statura mica, osteocondroame multiple si crestere asimetrica a genunchilor si gleznelor. Pacientii pot avea sute de leziuni osoase. Cele mai multe sunt localizate la periferia platourilor de crestere a oaselor lungi, dar si la marginile mediale ale scapulei, coastelor si crestelor iliace. Osteocondroamele care afecteaza tarsul si carpul sunt mai rare. Afectarea craniului a fost raportata o singura data.

Aceste osteocondroame ajung in atentia medicului in prima decada de viata la peste 80% dintre pacienti. Localizarile cele mai comune unde sunt descoperite sunt tibia si scapula. In cazuri rare sunt detectate la nastere. Tind sa creasca atit cit platourile de crestere sunt active, dar se opresc la maturitatea scheletica. Rar s-a raportat rezolutia spontana la pubertate. Recurenta exostozelor dupa interventie chirurgicala este atribuia rezectiei incomplete.

Durerea este asociata cu malignizarea. Formarea unor burse care sa inconjoare osteocondroamele mari este frecventa. Bursele sunt comune la locurile de frictiune. Memebrele sunt afectate disproportionat, fata de coloana. Inegalitatea memebrelor de peste 2 cm este frecventa. Poate apare scurtarea femurului sau a tibiei, femurul este afectat de doua ori mai frecvent decit tibia. Scolioza, coxa valga, displazia acetabulara si scurtarea falangelor, carpienelor si tarsienelor este mai rara.

Tendoanele, nervii sau vasele de singe sunt incarcerate in osteocondroame
, conducind la simptome. Compresia medulara este rara. Leziunile viscerale sau obstructiile intestinale au fost descrise. Aceste leziuni cuprind disfagia, hemotorace si osbtructie urinara sau intestinala. Compromiterea vasculara si neurologica afecteaza ambele extremitati. Simptomele de compresie nervoasa periferica apare la 22% dintre cazuri. Neuropatia peroneala la copii este asociata cu osteocondrom al fibulei. Compresia vasculara, tromboza arteriala, anevrismul, tromboza venoasa conduc la claudicatie, ischemie acuta si flebita.

Degenerarea maligna:
Apare la osteocondroamele benigne la 1-25% dintre pacienti. Cele mai multe transformari sunt in condrosarcom, dar si alte sarcoame pot complica boala. Cei mai multi pacienti prezinta o masa dureroasa. Rar, compresia nervilor poate fi simptomul de debut. Transformarea maligna apare in prima sau a cincea decada de viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.