Secrete.

sâmbătă, 1 februarie 2014

Mandria Vanatorilor de Munte – Memorii de Razboi

emblema_vc3a2nc483torilor_de_munte1

Să fi fost de început cu Divizia de Cremene a generalului Ion Dumitrache înseamnă mai mult decât orice hristov de vitejie, înseamnă mirul norocului odată cu harul eroic”

Mareşal Ion Antonescu, iunie 1943
“13 februarie 1945. Aflu curand ca in cursul luptelor din aceasta zi a fost ranit si sublocotenetul Lucian Ghitescu[…] Am ramas singurul ofiter in companie”.
“In campul de lupta, o companie de puscasi a ramas cu un singur om[…]Dau organizarea si efectivul companiei pentru noaptea de 27 februarie 1945: o grupa de aruncatoare de 81,4mm, cu 17 militari si doua piese, o grupa de mitraliere cu doua mitraliere si opt militari. Acestia sunt toti pluton si companie in acelasi timp…”
“Batalionul al 7-lea de Munte a dus greul luptei, fiind primul care a trecut raul Baksan si primul care, dupa ce a realizat si mentinut capul de pod, a deschis drum spre inaltimea cu cota 910, pe care impreuna cu fratele sau, Batalionul 15 de Munte, a cucerit-o si a aparat-o cu darzenie. Batalionul 7 Vanatori de Munte “Ioan Buteanu” a dat cele mai grele jertfe in cele 12 zile ale sangeroasei inclestari ale acelei batalii: morti 3 ofiteri, 2 subofiteri si 66 trupa, raniti: 15 ofiteri, 14 subofiteri si 262 trupa…”

“In urma succesului obtinut de Divizia a 2-a de Munte prin cucerirea inaltimilor Chara, Cora si Sayuko de catre detasamentul nostru, comandatul tuturor trupelor germane, generalul von Kleist, insotit de generalul Dumitrache, a tinut sa vina personal pe inaltimile cucerite, declarand: “ Marea fapta de arme savarsita de unitatile Diviziei a 2-a de Munte da posibilitatea Armatei I-a germana sa treaca la operatii decizisive.”
teodorescu-dumitru-mandria-vanatorului-de-munte-memorii-de-razboi-11041
O carte cu adevarat exceptionala despre luptele la care unitatile romanesti ale Vanatorilor de Munte au luat parte incepand cu iunie 1941 si pana in aprilie 1945. O carte pe care citit-o intr-o singura zi si am recitit-o deja o data, pentru ca, nu-i asa, o carte este din ce in ce mai buna la fiecare recitire.
Scrisa de Cavalerul Ordinului Mihai Viteazul, general (r) Dumitru Teodorescu, aceasta adevarata epopee a vanatorilor nostri este relatarea unui tanar locotenent, pe atunci, ofiter de linia I care si-a condus unitatea pana la granita Ceceniei si mai apoi pana in Muntii Tatra. Este istoria Batalionui 7 “Ion Buteanu”din compunerea Diviziei a 2-a de Munte, aflata sub comanda unei legende a Armatei Romane, generalul Ion Dumitrache, el insusi Cavaler al Ordinului Mihai Viteazu.
Relatarea generalului Teodorescu ne poarta de la trecerea Prutului pana la marile batalii duse de vanatorii de munte romanii pe raul Baksan, de la Nalcik sau Alagir, descrie eroismul militarilor, eroismul fara seaman al ofiterilor care-si conduc trupa mereu in prima linie, vorbeste despre curaj si camaraderie, despre ororile razboiului, aduce aminte despre euforia primelor victorii si groaza retragerii din Caucaz, vorbeste despre cea mai mare operatiune de evacuare pe mare, Crimeea 1944…
teodorescu 006 2
Tânărul locotenent Dumitru Teodorescu. înainte de a doua plecare pe front. 12 iulie 1942
Dar inainte de toate ne aduce aminte despre ce inseamna sa ai onoare, sa fii ofiter si simti acest lucuru ca pe o responsabilitate in plus, sa lupti fara speranta supravieturii, sa-ti faci datoria de militar si camarad fara a astepta recompense sau vreo recunoastere oficiala, sa lupti pentru onoarea unitatii tale alaturi de barbati, adevarati dintre care majoritate nu au mai apucat sa vada din nou Carpatii…
Este o carte pe citit-o a doua oara in mai putin de doua saptamani si care mi-a adancit sentimentul de respect pios pentru Armata Romana in general si pentru Vanatorii de Munte in principal si poate ca acum inteleg mai bine de ce dupa 1947 aceste trupe de elita, au fost desfintate de catre ocupantul sovietic.
Nu-mi este deloc rusine sa recunosc ca in cel putin doua ocazii in timpul lecturii, m-au podignit lacrimile… Citeam practic despre un razboi in care ambii mei bunci au luptat, citeam despre eroismul alor mei si eram mandru!
Va recomand cu multa caldura aceasta extrordinara carte, scrisa de cel care in 1941, la inceputul razboiului, era un simplu locotenent care avea sub comanda compania de mitraliere a batalionului 7, Divizia a 2-a de Munte si care in 1945 s-a intors acasa Cavaler al Ordinului Mihai Viteazu, ranit de mai multe ori, dar care a reusit sa duca razboiul din prima lui zi, pana in ultima…
Generalul Dumitru Teodorescu, Cavaler al Ordinului Mihai Viteazu a murit in anul 1997… Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
 GeorgeGMT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.