Secrete.

duminică, 19 februarie 2012

Alfabetul si pronuntia si limba Sanscrita.

Sanscrită (संस्कृतम्)

Sanscrita este limba clasică a Indiei şi limba liturgică a hinduismului, budismului, şi jainismul. Acesta este, de asemenea, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei. Numele sanscrită inseamna "rafinate", "consacrat" şi "sfinţit". Acesta a fost întotdeauna considerată ca "mare", limba şi utilizate în principal pentru discursul religios şi ştiinţific.
Sanscrita vedică, formularul de pre-clasic de limbă şi limba liturgică a religiei vedice, este una dintre cele mai vechi membri atestaţi ai familiei de limbi indo-europene. Cel mai vechi text cunoscut în sanscrită, Rigveda , o colectie de peste o mie de imnuri hinduse, compus în timpul două mileniul BC.
Astăzi sanscrită este utilizat în principal în ritualurile religioase hinduse ca un limbaj ceremonial de imnuri si mantre. Eforturile sunt, de asemenea, făcute să reînvie sanscrită, ca limba vorbita zi cu zi, în satul din apropiere de Mattur Shimoga în Karnataka. O formă modernă de sanscrită este una dintre cele 17 de limbi oficiale de origine, în India.
Din secolul al 19-lea, limba sanscrită a fost scris în mare parte cu alfabetul Devanagari. Cu toate acestea, a fost, de asemenea, a fost scris cu toate alte alfabete din India, cu excepţia Gurmukhi şi Tamil, precum şi cu alte alfabete, cum ar fi thailandeză şi tibetană . Cele Grantha , Sharda şi Siddham alfabete sunt folosite doar pentru sanscrită.
Din secolul al 18-lea, limba sanscrită, de asemenea, a fost scris cu alfabetul latin. Sistemul cel mai frecvent folosit este alfabetul internaţional de sanscrită transliterare (trecută), care a fost a fost standard pentru lucrările academice din anul 1912.

Alfabet Devanagari pentru sanscrită

Vocale şi diacritice vocale

Vocale sanscrite şi diacritice vocale

Consoane

Sanscrită consoane

Consoane conjunct

Există aproximativ o mie de consoane, in conjunctie cu cele mai multe dintre care combină două sau trei consoane. Există, de asemenea, unele cu patru-consonante conjunctie şi cel puţin un bine-cunoscut in conjunctie cu cinci consoane.
O selecţie de consoane conjunct sanscrită
Puteţi găsi o listă completă de consoane conjunctie utilizate pentru sanscrită la: http://sanskrit.gde.to/learning_tutorial_wikner/P058.html

Numere

Sanscrită cifre şi numere de la 0-10

Exemplu de text în sanscrită

सर्वे मानवाः स्वतन्त्राः समुत्पन्नाः वर्तन्ते अपि च, गौरवदृशा अधिकारदृशा च समानाः एव वर्तन्ते। एते सर्वे चेतना-तर्क-शक्तिभ्यां सुसम्पन्नाः सन्ति। अपि च, सर्वेऽपि बन्धुत्व-भावनया परस्परं व्यवहरन्तु।
Tradus în limba sanscrită de Arvind Iyengar
Transliterare
Sarva mānavāḥ svatantrāḥ samutpannāḥ vartantē api CA, CA gauravadr̥śā adhikāradr̥śā samānāḥ eva vartantē. ETE sarve cetanică-Tark-śaktibhyāṁ susampannāḥ Santi. Api ca, sarvē'pi bandhutva-bhāvanayā parasparaṁ vyavaharantu.
O inregistrare audio a acestui text de către Muralikrishnan Ramasamy

O altă versiune a acestui text

सर्वे मानवाः जन्मना स्वतन्त्राः वैयक्तिकगौरवेण अधिकारेण च तुल्याः एव । सर्वेषां विवेकः आत्मसाक्षी च वर्तते । सर्वे परस्परं भ्रातृभावेन व्यवहरेयुः ॥
Transliterare (de Stefan Steinsson)
Sarva mānavāḥ janmanā svatantrāḥ vaiyaktikagauravēṇa adhikārēṇa tulyāḥ eva CA, CA sarvēṣāṃ vivēkaḥ ātmasākṣī vartate, sarve parasparaṃ bhrātṛbhāvēna vyavaharēyuḥ.
O inregistrare audio a acestui text
Traducere şi de înregistrare de către Shriramana Sharma

Traducere

Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii. (articolul 1 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)

Link-uri

Informaţii despre limba sanscrita http://en.wikipedia.org/wiki/Sanskrit http://www.sanskrit-sanscrito.com.ar


Online sanscrită




Omkarananda Ashram de sanscrită Pagina http://omkarananda-ashram.org/Sanskrit/Itranslt.html

Fonturi şi Devanagari



Sanscrită Academia http://www.samskrtam.org/~~V

Koln digital Sanskrit Lexicon http://webapps.uni-koeln.de/tamil/

Biblioteca sanscrită - conţine texte digitizate sanscrită şi instrumente diferite pentru a le analiza http://sanskritlibrary.org/~~V

Samskrita Bharati - o organizaţie înfiinţată ca un experiment în 1981 în Bangalore pentru a aduce sanscrita înapoi în viaţa de zi cu zi: http://www.samskrita-bharati.org/~~V
Institutul american sanscrită http://www.americansanskrit.com

Sanscrită Studii http://www.sanskritstudies.org

Sanscrită voce - o comunitate a iubitorilor de sanscrită http://sanskritvoice.com

O arhivă de dicţionare sanscrită, cititori şi gramatica în limbile germană, engleză şi rusă. (Circa 4000 de Mb Scanează Rezervă, fonturi Devanagari): http://groups.google.com/group/Nagari~~HEAD=NNS
Descarca fonturi gratuite Devanagari şi macrocomenzi transliterare. Scaneaza de istorie şi hi-res de tipografie indian: http://nagari.southindia.ru
Diwali gratuit Carduri http://www.diwali-cards.com http://www.123diwali.com/


ALPHABETUM - un font Unicode special concepute pentru scripturi antice, inclusiv clasică şi latina medievală, greacă veche oscana, etrusce,, Umbria, faliscana, Messapic, Picene, iberică, Celtiberian, gotic, runic, vechi şi engleză Mijlociu, ebraică, sanscrită, veche Nordic, Ogham, Kharosthi, chirilic glagolitic, Vechi, feniciene, Avestan, ugaritice, Linear B, anatolian scripturi, coptă, cipriot, Brahmi, veche persană cuneiforme: http://guindo.pntic.mec.es/ ~ jmag0042/alphabet. html

Limbi scrise cu Devanagari alfabetul

Bhojpuri , hindi , Konkani , Maithili , Marathi , Mundari , Nepal Bhasa / Newari , nepaleză , Pali , Rajasthani , sanscrita , Sindhi
În cazul în care caută succesul garantat trece apoi prin testking 70-448 întrebări practică, testking 642-072 laboratoare şi testking E22-280 test de practica scrise de către echipa de experţi noastre.

Un comentariu:

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.