Autotratarea cu ajutorul tehnicii Shiatsu


Baza craniului


Tratare: Duceti ambele maini in spatele capului, in zona prelungirii craniului. Atingeti cu degetul aratator si mijlociu usoara crestatura de la capatul superior al gatului, imediat sub baza craniului. Acolo apasati mai tare cu degetele. Se va apasa de trei ori cate trei secunde cu mici pauze.

spirit14

Muschii gatului


Tratare: Asezati ambele maini pe muschii pozitionati de-a lungul gatului. Palpati cu degetele aratator si mijlociu dunga cea mai de sus a gatului. Apasati in acelasi timp, pentru trei secunde. Dupa o pauza inaintati cu degetele aproximativ doua latimi de deget mai jos si apasati din nou. Inaintati in acelasi ritm din ce in ce mai jos, pana la nivelul umerilor.


Umerii si spatele


Tratare: Cu degetele mijlociu si inelar de la mana stanga palpati muschii de la umarul drept in sus spre gat. La jumatatea drumului se observa un punct care reactioneaza la apasare. In acest punct isi au originea cel mai adesea crampele musculare. Acest punct sensibil se va apasa de trei ori cate trei secunde. Repetati exercitiul si la umarul stang.


Zona lombara


In timpul efectuarii exercitiului de tratare a spatelui, trebuie sa stati in picioare, pentru a avea corpul intins.

Tratarea: Se incepe din partea dreapta a spatelui. Palpati cu degetele aratator si mijlociu coccisul. Aici se va apasa timp de doua secunde, imediat langa coloana vertebrala. Apoi mergeti doua latimi de deget mai sus si apasati din nou. Continuati pana ajungeti la talie. Pe partea din stanga a spatelui se va proceda la fel.


Fata


Tratare: Departati usor mainile si asezati degetele aratator, mijlociu si inelar intre radacina parului si baza nasului. Apasati moderat de trei ori cate trei secunde. Inaintati cu degetele spre exterior pana la o linie imaginara intre mijlocul sprancenelor si radacina parului. Apasati si aici in acelasi mod. La sfarsit se trateaza linia dintre capetele sprancenelor si radacina parului, tot la fel, de trei ori cate trei secunde.


Ochii

Punctele de apasare corespunzatoare se afla pe marginea interioara a orbitelor. Ambii ochi vor fi tratati simultan, cel stang cu mana stanga, iar cel drept cu mana dreapta.
Observatie: Daca purtati lentile de contact, indepartati-le inainte de inceperea masajului.
Tratarea: Se indeparteaza degetele aratator, mijlociu si inelar de la ambele maini si se aseaza pe marginea superioara a orbitelor. Degetul inelar trebuie sa fie foarte aproape de nas. Tinand ochii inchisi se apasa usor cu varfurile degetelor spre partea superioara a marginii orbitelor. Dupa trei secunde de apasare se aseaza degetele ceva mai adanc pe pleoapele inchise. Apasati usor trei secunde. In continuare se apasa mai jos catre marginea interioara a orbitelor. Degetele se curbeaza usor, pentru a avea o actiune mai buna.

Picioarele

Tratare: Incepem de la coapsa. Se aseaza varfurile degetelor mari in cel mai inalt punct al piciorului pe partea din fata, in timp ce degetele celelalte cuprind usor partile laterale ale coapsei. Se lucreaza pe o linie imaginara, pana la rotula, lasand intotdeauna doua latimi de deget intre punctul apasat anterior si urmatorul. Se apasa timp de trei secunde in fiecare punct.

Urmatoarea linie care se trata se afla in partea interioara a coapsei, si se intinde pana la partea interioara a incheieturii genunchiului. Degatele mari vor fi asezate unul langa altul in punctul de inceput. Apasarea dureaza trei secunde, iar distanta dintre puncte este de doua latimi de deget.

Pe gamba exista trei linii, doua pe partea din fata si una pe muschi.
Punctele de pe partea din fata a gambei se afla pe de o parte si de alta a tibiei, exact de la genunchi pana la partea superioara a gleznei. Se aseaza degetele mari foarte apropiate, chiar sub genunchi, sub proeminenta tibiei. Celelalte degete cuprind piciorul lateral. Se va apasa puternic timp de trei secunde, apoi se va inainta doua latimi de deget mai jos si se va apasa din nou. Ultimul punct spre linia imaginara se afla pe marginea exterioara a osului, in partea de sus a gleznei.

Pe linia din partea interioara a tibiei, se incepe tot de sus, de sub incheietura. Se aseaza ambele degete mari in cel mai de sus punct de pe linie si se va inainta cu cate doua latimi de deget, pana la partea interioara a gleznei. Durata si forta apasarii sunt identice cu cele de pe linia exterioara. Pe linia de pe muschi se procedeaza la fel. ambele degete mari se aseaza pe partea interioara a genunchiului, iar celelalte degete cuprind piciorul. Linia se afla exact pe mijlocul muschiului, pana la osul calcaiului. Apasarea va dura trei secunde, iar distanta dintre puncte va fi de doua latimi de deget.

Pentru urmatoarea sedinta de tratare, asezati-va comod pe un scaun. Piciorul drept se va aseza pe genunchiul stang.
Tratare: Se apasa cu degetul mare si cu degetul aratator de la mana stanga. Se aseaza degetul mare pe primul os al degetului mare de la picior, iar aratatorul in spatele acestuia din urma. Se apasa moderat cu cele doua degete de la mana, trei secunde. Apoi asezati degetul mare de la mana la baza unghiei degetului mare de la picior, iar degetul aratator pe partea din spate a degetului. Apasati din nou timp de trei secunde. Apasati lateral cu degetul mare si cu cel aratator, primul os. Dupa trei secunde de apasare, treceti la al doile os. Celelalte degete de la picior se trateaza in acelasi mod, deci de sus in jos si apoi lateral.

Glezna

Tratare: Asezati degetul mare de la mana dreapta in spatele gleznei drepte, in adancitura dintre glezna si tendonul lui Ahile, iar degetul mare stang in punctul corespunzator, in spatele gleznei stangi a aceluiasi picior. Celelalte degete cuprind partea superioara a labei piciorului. Se va apasa de doua ori cate doua secunde.

Talpa piciorului

Asezati-va comod pe scaun, cu piciorul drept peste genunchiul stang.
Tratarea: Apucati piciorul cu ambele maini si asezati degetele mari intr-un punct aflat pe o mediana imaginara in fata eminentei plantare. Aici apasati trei secunde. Apoi se apasa intr-un punct aflat pe aceiasi linie, in partea cea mai subtire a talpii, tot trei secunde. Inaintati in sus pana la podul talpii, iar in final intr-un punct lateral, pe lungul boltei talpii. In fiecare se va apasa trei secunde.

Observatie: Abia dupa ce ati terminat tratarea completa a piciorului drept, incepeti cu cel stang, efectuand exercitiile descrise la coapsa, gamba si mai jos.

Mainile

Tratare: Degetul mare se apasa adanc in axila dreapta, iar degetele aratator, mijlociu si inelar se apasa pe partea din exterior a bratului, pe muschi. Se apasa simultan si cu degetul mare si cu celelalte. Se inainteaza trei latimi de deget pe linia trasata de muschi de-a lungul osului in jos. Se continua pana la atingerea ultimului punct de pe linie, chiar deasupra cotului. Distanta dintre puncte este intotdeauna de trei latimi de deget, iar durata apasarii, de trei secunde.

Pentru a trece la tratarea antebratului, acesta se roteste spre interior, astfel incat degetul mare sa fie indreptat in jos.
Tratarea: degetul mare va fi in asa fel asezat la curba cotului, incat celelalte degete sa ajunga la partea exterioara a muschilui antebratului. Dupa o apasare de trei secunde, inaintati cu trei latimi de deget spre incheietura mainii. Degetul mare ramane pe partea interioara a muschiului, celelate degete, pe partea exterioara. Dupa inca trei secunde de apasare, inaintati in jos.

Dosul mainii

Pentru efectuarea exercitiilor pentru dosul mainii, departeaza degetele de la mana dreapta, cu palma in jos. Punctele Shiatsu se afla intre tendoanele ce leaga incheietura mainii de degete.
Tratare: Se aseaza degetul mare de la mana stanga in punctul Shiatsu aflat intre radacina degetului mare si radacina degetului aratataor de la mana dreapta. Degetul aratator al mainii stangi se va aseza in punctul corespunzator de pe palma. Acest punct foarte sensibil la apasare, va fi apasat puternic timp de trei secunde. Asezati degetul mare in adancitura dintre degetul aratator si degetul mijlociu. Degetul aratator va fi plasat de partea cealalta, in palma. Se va apasa moderat timp de trei secunde. Alte doua puncte sunt asezate putin mai in fata, ultimul aflandu-se intre cele doua incheieturi. Apasarea va dura cate trei secunde. Punctele Shiatsu corespunzatoare dintre degetul mijlociu si inelar si inelar si degetul mic vor fi tratate in acelasi mod.

Degetele

Tratare: Se ia partea din fata si partea din spate a primei articulatii a degetului mare, intre degetul mare si aratator de la mana stanga. Durata apasarii este de trei secunde. Apoi asezati degetul mare de la mana stanga pe radacina unghiei degetului mare de la mana dreapta. Aratatorul stang se afla pe partea cealalta a degetului. Se apasa trei secunde. Tot trei secunde se apasa din lateral prima articulatie. In acelasi mod se apasa moderat in partea laterala a unghiei timp de trei secunde.
Se procedeaza la fel pentru toate degetele: intai prima articulatie, apoi a doua, apasare de sus si de jos, apoi in lateral.

Exercitii de incheiere

Aceste miscari de final sunt importante pentru marirea efectelor autotratarii.
Exercitiile au urmatoarea ordine:
-Asezati-va pe podea cu bratele intinse spre spate.
-Bratele vor fi intinse cat de mult se poate. Degetele de la picioare sunt indreptate inainte, astfel incat glezna sa fie intinsa. In aceasta pozitie, numarati pana la cinci.
-Bratele raman intinse, degetele de la picioare sunt indreptate in sus.
-Ramaneti cinci secunde in aceasta pozitie.
-Relaxati bratele si picioarele.
-Apoi, cu mainile intinse si relaxate, respirati adanc pe nas. Plamanii trebuie sa se umple cu aer.
-Tineti-va respiratia putin, iar apoi lasati aerul sa iasa pe gura. Repetati acest exercitu de doua ori.
-Abia dupa ce v-ati relaxat in aceasta pozitie cel putin cinci minute, va ridicati incet.

Informatiile au fost preluate din cartea "Shiatsu - Masajul care vindeca", de Claudia Schafer, traducere Ovidiu Gheorghe, Bucuresti, Editura Niculescu, 2002, www.niculescu.ro


Autotratarea cu ajutorul tehnicii Shiatsu

 

Dușurile reci / fierbinți

Dușurile reci/fierbinți pot fi foarte bune din foarte multe motive. Citiți în primul rând de ce ar trebui sa faceți dușuri reci/fierbinți, apoi învățați cum să le faceți, după care începeți tratamentul!

Acestea sunt beneficiile de a face regulat dușuri reci/fierbinți:

  • Îmbunătățesc circulația. Circulația sangvină bună este vitală pentru sănătatea cardiovasculară generală. Sănătatea cardiovasculră ajută și la recuperarea rapidă după exerciții fizice sau muncă. Alternând apa de la cald la rece dușul poate deveni o modalitate de a vă îmbunătăți circulația. Apa rece face ca sângele dvs. să se ducă spre organe spre a le încălzi. Apa caldă inversează efectul făcând ca sângele să se deplaseze spre piele. Susținătorii dușurilor reci afirmă că stimulând sistemul circulator se mențin mai sănătoși și arată mai tineri spre deosebire de cei care fac numai dușuri fierbinți. De ce ar trebui să vă îngrijorați în privința sănătății circulației dvs?  Pentru că previne probleme precum hipertensiunea, rigidizarea arterelor și apariția varicelor. Circulația bună duce la îmbunătățirea performanței sistemului dvs. si, de asemenea, vă ajută și să arătați și să vă simțiți mai bine.

  • Beneficii pentru minte. Încheierea dușului cu apă rece are foarte multe efecte benefice asupra sănătății mintii. Vechii războinici samurai obișnuiau să-și toarne pe cap găleți umplute cu apă rece de izvor conform unei practici Shinto numită Misogi. Acesta era un ritual de purificare la nivel spiritual. Ei credeau că astfel le este curățat spiritul și că îi ajută să înceapă plini de energie o nouă zi și o nouă aventură. Apa rece vă ajută și să vă treziți, evident. De asemenea, vă umple de energie și vă revigorează întreaga ființă cu esența vieții. Încercați! Cu siguranță vă veți simți mai plini de viață! Vă poate ridica și moralul. Cercetările de la Departamentul de Oncologie din cadrul Universității de medicină din Virginia indică faptul că dușurile scurte și reci pot stimula ”pata albastră” – o parte a creierului care este principala sursă de noradrenalină, o substanță care poate ajuta la atenuarea depresiei.

  • Păstrează pielea și părul sănătos. Apa fierbinte usucă pielea și părul. Dacă vreți să evitați o mâncărime și coatele cenușă, reduceți temperatura apei la duș. Când faceți duș cu apă călduță vi se deschid porii, apoi vă spălați și îi curățați, ceea ce este foarte bine. Când terminați ar fi foarte bine să vă închideți porii și apa rece face exact acest lucru. Este indicat să vă închideți porii după ce sunteți curat pentru că astfel se previne înfundarea acestora cu murdărie sau ulei, care cauzează imperfecțiuni precum acneea. Alt beneficiu este că apa rece vă face vasele de sânge să se contracteze ceea ce reduce umflarea și apariția cearcănelor (unde pielea este foarte subțire). Acest lucru vă face să străluciți. Asupra părului apa rece creează un scut împotriva acumulării rapide de murdărie, pentru că închide cuticulele, ceea ce face părul să fie mai puternic. Practic, se merge pe un principiu asemănător cu cel al curățării pielii. Un păr mai puternic previne, desigur, și ruperea acestuia la periere, dar si căderea acestuia.

  • Crește imunitatea. Conform unui studiu făcut în 1993 de Institutul Thrombosis din Anglia, persoanele care fac zilnic duș cu apă rece au experimentat o creștere a numărului celulelor albe din sânge care luptă cu virușii, spre deosebire de cei care fac dușuri fierbinți. Cercetătorii consideră că rata creșterii metabolice, care rezultă din încercarea organismului de a se încălzi, activează sistemul imunitar și eliberează mai multe celule albe drept răspuns.

  • Crește nivelul testosteronului. Un studiu făcut de Institutul de cercetare Thrombosis arată că apa rece ajută la creșterea nivelului de testosteron. Nivelul ridicat de testosteron nu crește numai libidoul unui bărbat, dar și puterea și energia sa per ansamblu.

  • Crește fertilitatea. Încerci să devii tată? Dușurile reci sunt benefice pentru micii înotători. Testiculele tale nu trebuie să se înfierbânte prea tare, tocmai de aceea sunt în afara corpului. Calitatea spermei scade atunci când temperatura testiculelor tale crește. Experimentele făcute în anii 1950 arată că băile fierbinți erau un contraceptiv bun. Bărbații care fac un duș fierbinte de 30 de minute in fiecare zi vor fi infertili pentru următoarele 6 luni. Și mai recent, Universitatea californiană din San Francisco a făcut un studiu pe bărbați care au fost expuși la 30 de minute de ”căldură umedă” (băi fierbinți ș.a.) în fiecare zi timp de o săptămână. Când bărbații au încheiat acest obicei, numărul spermatozoizilor a crescut cu 491% și motilitatea spermei lor s-a îmbunătățit.

  • Crește energia și bunăstarea. De fiecare dată când am sfârșit un duș cu apă rece, m-am simțit revigorat și energizat. Inima începe să bată mai tare, iar sângele începe să gonească prin vene alungând letargia somnului din noaptea trecută. Pentru mine, plusul de energie durează mai multe ore. Și chiar înainte de a fi făcute studii, mulți oameni spuneau că dușurile reci reduc stresul.

Cum să începeți să faceți dușurile cu apă rece:

Dușurile cu apă rece au foarte multe beneficii, chiar dacă acesta este un lucru pe care mulți oameni îl consideră foarte greu de făcut. Ideea este să nu vă torturați, ci să faceți totul treptat. Începeți cu apă călduță, iar apoi, cu fiecare duș, coborâți din ce în ce mai mult temperatura apei. Atâta timp cât acest lucru devine rutină, se va transforma într-un obicei și vă veți bucura de beneficiile pe care această practică vi le poate aduce.

Pasul 1: Începeți dușul la o temperatură călduță. Apoi creșteți temperatura cât de mult suportați, astfel încât să vă încălziți întreg corpul. Stați sub apa caldă aproape 3 minute sau până când vă simțiți confortabil.

Pasul 2: Porniți apa rece pentru aproximativ 20-30 de secunde lăsând-o să curgă pe spate la început.

Pasul 3: Rotiți iar robinetul la temperatura fierbinte cu care ați început. Bucurați-vă de căldură pentru încă 3 minute.

Pasul 4: Repetați iar dușul cu apă rece pentru 20-30 de secunde. Reluați ciclul înca o datâ și terminați cu apă rece.

Pasul 5: Ieșiți din duș și înveliți-vă într-un prosop sau o pătură călduroasă.

Dacă nu aveți destul timp, faceți un singur ciclu de rece-cald. Puteți face până la 7 cicluri dacă aveți destul de mult timp. Asigurați-vă însă că veți termina mereu cu 20-30 de secunde de duș rece.

Cheia pentru un duș contrastant eficient este să vă asigurați că faza fierbinte durează mai mult decât faza rece.

De ce funcționează terapia fierbinte-rece

Când corpul este supus la temperaturi joase, fluxul de circulație este îndreptat către interior, spre organele interne. În timp ce temperatura externă devine din ce în ce mai ridicată, fluxul de circulație se îndreaptă spre exterior, spre piele. Alternarea fierbinte și rece face ca circulația să se miște din exterior spre interior, ca un acordeon. Această acțiune are drept efect deblocarea fluxurilor, creșterea nivelului de detoxifiere și deplasarea mai ușoară a mai multor nutrienți în diferite părți ale corpului.

Oamenii pot folosi dușurile calde și reci fie  pentru a se trezi, fie pentru a se relaxa înainte de a se culca, pentru a avea un somn cât mai odihnitor.

Dușurile fierbinți și reci pot fi făcute de 2-3 ori pe zi ca o metodă terapeutică pentru a spori eficiența sistemului natural imunitar. Aceste dușuri pot fi un chilipir pentru că sunt ieftine, convenabile, nu fac niciun rău și vă fac întotdeauna să vă simțiți mai bine. Dați-le o șansă și veți vedea!

Hidroterapia fierbinte&rece

Apa rece stimulează, iar apa caldă relaxează! Împreună sunt ca o pompă hidrostatică, care face sângele să circule. Circulația sănătoasă poate vindeca! Ierburile nu pot vindeca, dacă sângele nu circulă corespunzător! Aceste dușuri ar trebui denumite ”Prima regulă a vindecării naturale”, așa că ar fi bine să o memorați!

Apa rece și apa caldă poate duce la o circulație sănătoasă, pentru că apa fierbinte transmite fluxul sangvin spre suprafața pielii, în timp ce apa rece redirecționează sângele spre organele interne, aducând astfel sânge nou spre organe, glande și toate părțile corpului! Cu alte cuvinte, oxigenul și nutrienții intră, toxinele și patogenii ies!!

Terapia cald-rece este atât de puternică încât tumorile canceroase pot scădea cu jumătate în numai 4 ore! Deci, dacă veți ocoli aceste terapii, veți evita să țineți o cură de sănătate!

Dr. Richard Schulze spune că terapia care i-a ajutat pe pacienții lui să se vindece de cancer, a fost cea cu dușuri fierbinți și reci. El spune că ”nu poți face sângele să se miște în diverse părți ale corpului cu orice terapie care să fie la fel de puternică precum hidroterapia!

Pașii terapiei cu apă fierbinte și rece:

1. Lăsați dușul fierbinte să curgă 5 minute și 2 minute pe cel rece peste zona afectată.

2. Încercați să repetați ciclul fierbinte-rece de 7 ori, terminând întotdeauna cu apă rece.

3. Faceți dușuri reci/fierbinți de 2-3 ori pe zi!

Notă: În timpul primei săptămâni de dușuri cu apă fierbinte și rece, încercați să folosiți apa cea mai fierbinte, fără apă foarte rece! De asemenea, masați zona afectată, în timp ce faceși dușul pentru o circulație și mai intensă! Amintiți-vă că mereu trebuie să terminați cu apă rece!

Atenție :

Acest tip de dușuri nu este pentru toată lumea!

Dacă sunteți astmatici, diabetici sau aveți probleme cu inima, suferiți de hipertensiune arterială, țesut conjunctiv slab, colesterol ridicat, claudicație intermitentă, sindromul Raynaud, cheaguri de sânge, insuficiență vasculară, flebită, trombosă venoasă profundă, vreo boală autoimună, inflamații sau întâmpinați dificultăți la schimbarea temperaturii, nu faceți aceste dușuri!

De asemenea, ar trebui să evitați acest remediu dacă atunci când sunt diferențe de temperatură vă simțiți slăbiți sau bolnavi.

Dacă în timp ce faceți dușul vă simțiți amețit și aveți senzații de greață, opriți-vă! Pășiți afară din duș, înveliți-vă într-o pătură, odihniți-vă și încălziți-vă.