Fibrosarcom
Semne si simptome
Fibrosarcomul poate fi diagnosticat la pacientii de toate virstele, dar apare mai frecvent la cei din decada a patra de viata. Reprezinta doar 10% dintre sarcoamele musculoscheletice si sub 5% din tumorile primare ale osului. Este mai frecvent la barbati decit la femei. Este localizata la extremitatile inferioare, mai ales la tibie si femur.
Fibrosarcomul tesuturilor moi afecteaza de obicei o varietate mai larga de pacienti fata de cel al osului, cu o virsta medie de 35-45 de ani. Apare pe tesuturile moi ale coapsei si fetei posterioare a genunchiului. Este o masa mare, nedureroasa profunda a fasciei cu margini rau definite. Exista si o forma infantila a fibrosarcomului. Fata de cea a adultului are un prognostic excelent, chiar si in fata metastazelor la prezentare, cind este tratata cu terapii chimio si rezectie.
Sarcoamele care implica oasele se prezinta adesea cu durere si tumefiere dupa o lunga perioada de evolutie. Pot creste indeajuns pentru a ameninta integritatea structurala a osului si cauza fracturi patologice. In general leziunile care implica peste 50% din cortexul osului, care sunt peste 2 cm in diametru sau care implica zona mediana a femurului sunt asociate cu risc ridicat de fractura. Istoric anterior de infarct osos, iradiere sau alti factori de risc sugereaza fibrosarcom secundar.
Sarcoamele tesutului moale se prezinta ca mase nedureroase, mai mici decit cele care implica osul. Deoarece se dezvolta profund de facia musculara pot deveni extrem de mari anterior de diagnostic. Cele mai multe leziuni apar in jurul genunchiului, femurului proximal si regiunii coapsei sau bratul proximal. Elementele fizice sunt nespecifice si apar ca mase ferme, fixe cu zona de sensibilitate localizata. Modificarile neurologice sau vasculare sunt tardive si indica afectarea extensiva a tumorii.
Tabloul clinic al fibrosarcomului poate cuprinde: -durere locala, tumefiere locala
-palparea unei mase ferme sub piele sau supraiacenta unui os
-fracturi, afectarea ambulatiei normale
-simptome neurologice, singerare gastrointestinala
-urgenta urinara in fibrosarcoamele pelvine
-obstructie urinara in fibrosarcoamele pelvine.
Evolutia bolii:
Metastazele apar tardiv in evolutia fibrosarcoamelor. Plaminii sunt principala localizare a acestora, daca se dezvolta din extremitati. O data ce a aparut metastazele pulmonare sansele de supravietuire au scazut semnificativ. Daca sunt incluse toate stadiile bolii fibrosarcomul primar al osului are un prognostic negativ fata de osteosarcom, cu supravietuire la 5 ani de 65%. In fibrosarcomul slab diferentiat supravietuirea la 10 ani este sub 30%. Fibrosarcomul secundar este asociat cu un prognostic nefavorabil cu supravietuire la 10 ani sub 10%. Pentru fibrosarcomul congenital al osului la copi, prognosticul este mult mai bun, rata de supravietuire fiind de 50%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.