Ghidul sindromului premenstrual
de Ioana Radu
Cele câteva zile ce preced menstruaţia la femei pot deveni un adevărat coşmar pentru unele dintre noi. Simptomele variază însă. Ce se întâmplă în organismul femeii în această perioadă? Vă prezentăm câteva informaţii despre cum puteţi trece mai uşor peste această stare.Recunoscut oficial în 1931Pentru o femeie totul e minunat până când menstruaţia îşi anunţă apariţia. Lună de lună, reprezentantele sexului frumos se simt aproape blestemate din cauza sindromului premenstrual (PMS). Acesta vine cu dureri de cap, crampe stomacale, balonare şi schimbări de dispoziţie instaurate fără absolut niciun motiv. Fenomenul a fost „botezat” în 1931. Atunci a avut loc o recunoaştere oficială a simptomelor care chinuiau femeile din toată lumea, din cele mai vechi timpuri. Cu toate astea, feministele n-au fost prea fericite de faptul că sindromul a fost oficial recunoscut de medici, întrucât acest fapt a oferit bărbaţilor oportunitatea de a arăta încă o dată cu degetul către „sexul slab”, subliniind temporara incapacitate mentală a femeilor de a se situa pe picior de egalitate cu „sexul tare”.
Apar schimbări fizice şi psihicePentru unele femei, cazuri fericite, menstruaţia nu constituie un inconvenient. Ele sunt capabile să-şi continue activităţile cotidiene ca şi cum nimic nu le-ar sta în cale. Altele însă au mult de furcă din cauza acestui „musafir nepoftit”. Totuşi, chiar şi pentru ele, inconvenientul nu îl constituie cele patru-şapte zile, cât durează menstruaţia, ci cele aproximativ zece zile ce preced acest eveniment.
Simptomele PMS se instalează după ce a avut loc ovulaţia şi încetează în momentul în care îşi face apariţia menstruaţia. Ele pot fi atât de ordin psihologic, cât şi fiziologic, printre cele mai comune numărându-se: tensiunea în sâni, un abdomen umflat şi dureros, schimbări de apetit şi pofte incontrolabile, apariţia coşurilor, a durerilor de cap şi de stomac, umflarea mâinilor şi a picioarelor. Printre simptomele de ordin psihologic se numără schimbările bruşte de dispoziţie, oboseală, depresie, iritabilitate, lipsa concentrării, hipersensibilitate, plâns şi izolarea socială.
Odihniţi-vă şi tăiaţi de pe „listă” cafeauaVestea proastă este că nu aveţi cum să păcăliţi simptomele şi să le ţineţi departe de dumneavoastră, pentru că nu există un medicament-minune pentru asta, dar vestea bună este că vă puteţi spori puţin confortul pe perioada celor aproximativ zece zile. Iată cum: în primul rând, evitaţi situaţiile stresante şi odihniţi-vă cât de mult puteţi. Mişcarea (nivel mediu spre uşor, cum ar fi plimbările) ajută foarte mult. Evitaţi alcoolul şi cafeina din ceaiuri, cafea şi băuturi răcoritoare. Reduceţi consumul de sare, deoarece aceasta absoarbe apa şi favorizează retenţia ei. Vitamina B6 este un remediu potrivit împotriva tensiunii exercitate de această perioadă şi împotriva retenţiei de apă în organism. Mâncaţi mai puţin în timpul meselor, dar mai des. Încercaţi să aveţi o alimentaţie pe bază de verdeţuri, cereale, peşte şi carne de pui.
De reţinut! Întrucât prezenţa PMS este strâns legată de nivelul hormonilor în sânge, în unele cazuri este necesară administrarea pilulelor contraceptive. Uneori, simptomele pot deveni atât de severe, încât este nevoie de tratament specializat. În astfel de situaţii, medicii recomandă analgezice, diuretice pentru eliminarea apei din organism şi, în cazuri extreme, antidepresive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.