Secrete.

miercuri, 6 iulie 2011

GIMNASTICA DUPA ARTROPLASTIA TOTALA DE SOLD.

GIMNASTICA DUPA ARTROPLASTIA TOTALA DE SOLD.



GIMNASTICA_DUPA_ARTR_2702.jpgArtroplastia totala de sold consta in inlocuirea articulatiei coxo-femurale cu o proteza metalica, atunci cand tratamentul medicamentos si fizioterapia au dat gres. Procedura e cel mai larg folosita in tratamentul coxartrozei, cu scopul de a ameliora durerea, de a reda mobilitatea articulara si de a creste calitatea vietii.


Inainte de interventie, pacientului i se vor arata o serie de exercitii pentru a-l familiariza cu terapia post-operatorie. E important ca noua articulatie sa nu fie suprasolicitata dupa artroplastie, pentru a evita o eventuala dislocare a acesteia. Dupa operatia de protezare, rolul kinetoterapeutului este esential. Kinetoterapia este o componenta de rutina a recuperarii pacientului, fiind esentiala in redobandirea fortei musculare, reinvatarea mersului si imbunatatirea calitatii vietii. Procesul de reabilitare incepe din primele zile dupa operatie, exercitiul fizic regulat imbunatatind mobilitatea articulatiei si permitand intoarcerea pacientului la vechile activitati.


Timpul petrecut in spital trebuie exploatat la maxim pentru ca bolnavul sa capete control asupra noii articulatii. E important ca el sa se miste si pe perioada in care sta in pat, pentru a preveni formarea escarelor. In plus, operatiile de natura ortopedica, datorita imobilizarii prelungite post-operatorii, se asociaza cu cel mai inalt risc trombotic. De aceea, miscarile simple efectuate in pat si mobilizarea cat mai precoce posibil a pacientului scad semnificativ probabilitatea de a intampina un accident de coagulare.


Medicul sau kinetoterapeutul recomanda serii de exercitii de 20-30 de minute, repetate de 2-3 ori pe zi. Gimnastica trebuie efectuata stand pe o suprafata tare, fara a suprasolicita articulatia operata si insotita mereu de exercitii de respiratie adecvate. Iata cateva exercitii simple, dar eficiente:


1. Miscarile gleznei sunt foarte importante pentru ca impiedica staza venoasa si favorizeaza buna circulatie a sangelui prin sistemul vascular al membrelor inferioare. Astfel, ele ajuta la preventia trombozelor, care reprezinta o complicatie redutabila a artroplastiei totale de sold. De aceea ele trebuie incepute precoce dupa operatie, cu bolnavul stand in pat. E recomandat sa se efectueze rotiri de glezne in ambele sensuri, dar si miscari antero-posterioare ale labei piciorului (serii de cate 10 din fiecare).


2. Continuati cu miscari care sa solicite si articulatia soldului. Stand intinsi pe spate, indoiti usor genunchiul de la piciorul protezat si trageti calcaiul spre fese cat de mult posibil. Intindeti genunchiul si luati-o de la capat (serii de 10 repetari).

3. Mergeti mai departe cu exercitii care intaresc forta musculara si stabilizeaza articulatia. Din aceeasi pozitie, indoiti genunchiul sanatos si ridicati piciorul operat perfect intins ~10 cm de la orizontala. Acest exercitiu contracta principalul muschi al coapsei - cvadricepsul femural. Mentineti 5 secunde si coborati piciorul incet. Repetati de 10 ori.


Dupa 2-3 zile de la operatie pacientul trebuie sa se dea jos din pat. Chiar daca la inceput statul in picioare va parea greu de realizat, pe masura cresterii fortei musculare pacientul va putea pasi fara ajutor. Cu toate acestea, la inceput, exercitiile din afara patului trebuie efectuate cu un mijloc de sustinere (un cadru, o balustrada, un scaun) si alaturi de kinetoterapeutul care supravegheaza si indruma bolnavul.


4. Tinandu-va de un scaun, ridicati usor genunchiul spre piept, flectand coapsa. Nu ridicati genunchiul peste nivelul soldului. Mentineti coapsa flectata cateva secunde, reventiti in pozitia initiala si repetati (15 serii de 2-3 ori pe zi).


5. Iar daca flexia coapsei a fost efectuata cu succes, trebuie exersata si extensia. Ridicati piciorul operat in spate, tinand genunchiul intins, de aceasta data. E important ca pe parcursul acestui exercitiu sa mentineti trunchiul drept, fara a-l apleca inainte, pentru ca articulatia solicitata sa fie cea a soldului si nu coloana vertebtala. Efectuati serii de 15 repetari.


6. Exersati apoi abductia coapsei. Stati in picioare sprijinit de un scaun si ridicati piciorul spre lateral, departandu-l de cel sanatos. Tineti genunchiul perfect intins si nu va aplecati din trunchi, la fel ca la exercitiul precedent. De asemenea e important sa nu rotiti membrul spre exterior, iar degetele sa fie mereu orientate in fata. Reluati exercitiul de 15 ori.


Pacientul e nevoit sa reinvete de la miscarile cele mai simple pana la unele complexe, cum sunt mersul si urcatul scarilor. La inceput mersul se va face cu ajutorul unor carje sau al unui cadru, pana ce forta musculara va fi recapatata complet. Miscarea trebuie facata in ritmul fiecarui pacient si tinand cont de regula: primul care atinge podeaua e calcaiul, ultimele care se ridica de la podea sunt degetele. Pe masura ce pacientul poate sa-si lase greutatea pe ambele picioare, carjele pot fi inlocuite de un baston, care va fi mereu tinut in mana opusa piciorului operat.


Inainte de externare, pacientul trebuie sa reinvete urcatul si coboratul scarilor. Kinetoterapeutul il invata tehica adecvata: pacientul trebuie sa urce intai cu piciorul sanatos pe treapta, si apoi sa-l aduca pe cel protezat. La coborare, trebuie sa procedeze invers: piciorul operat e coborat primul, iar cel sanatos e adus apoi pe aceeasi treapta. Un alt exercitiu folositor poate fi mersul pe o bicicleta ergonomica. Incepeti cu mersul inapoi, care pune mai putin in tensiune articulatia si cand acesta se face cu usurinta pedalati si inainte. 15-20 de minute pe zi sunt suficiente, iar pe masura ce cresc mobilitatea articulatiei si forta musculara, puteti creste dificultatea pedalatului.

Dupa artroplastie, pacientul trebuie sa mearga in fiecare zi. Pornind de la 10 minute de 2-3 ori pe zi, odata ce va fi refacut complet, pacientul poate face plimbari regulate, de 30 de minute, de cateva ori pe saptamana. Recuperarea completa dureaza intre 3 si 6 luni, in functie de tipul interventiei chirurgicale, starea de sanatate a pacientului si eficienta kinetoterapiei.


Cata miscare trebuie sa faceti dupa artroplastie? Puteti merge oricat vreti, important este sa evitati suprasolicitarea. Cele mai recomandate activitati fizice sunt plimbarile si inotul. Puteti si sa mergeti pe bicicleta, dar feriti-va de sporturi care ar putea implica accidente si cazaturi (patinaj, echitatie), pentru ca fracturile pe osul protezat sunt des intalnite in caz de traumatisme. Asadar, mergeti, mergeti, mergeti! Miscarea trebuie initiata din prima zi dupa interventie, sub sfaturile kinetoterapeutului. Chiar daca este adesea insotit de durere, trebuie sa intelegeti rolul esential al tratamentului de recuperare post-operatorie. Iar odata cu efectuarea corecta a gimnasticii de recuperare, in cateva luni veti avea un sold ca nou.


Aura Apostolescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.