Secrete.

sâmbătă, 16 iulie 2011

hipnoza-tehnici

hipnoza-tehnici


Acest articol apartine blogului Pappa Anton - 30 Aprilie, 2011 - 150 accesari
Bookmark and Share
TEHNICA FIXĂRII OCHILOR
 M.Hunter,
Aşează-te confortabil în scaun, cu picioarele sprijinite pe rezemătoare … aşa, este în regulă. Ai vreo întrebare înainte să începem? Nu? Bine.
Priveşte la degetul meu mare pe care am să-l apropii încetul cu încetul de faţa ta. Desigur, dacă te uiţi la orice lucru cu ochii îndreptaţi înapoi mult timp, ochii tăi încep să devină obosiţi, simţi nevoia să-i închizi. Nu este nimic magic în legătură cu aceasta. Singura diferenţă este că de data aceasta atunci când îi vei închide va fi un semnal pentru tine şi pentru mine că eşti gata să intri într-un anumit nivel de hipnoză … cel care este just şi confortabil pentru tine astăzi.
Menţine privirea la degetul meu … e bine …Poţi remarca faptul că ochii au început să se umezească  puţin … iar în curând pleoapele vor începe să tremure …. Este bine, da …. Lasă-le să se închidă încet şi imaginează-ţi că te afli într-un loc foarte frumos unde totul este aşa cum ar trebui să fie dacă ai fi putut alege locul special pentru tine.
Acest tremur pe care-l simţi în ochii tăi este probabil cel mai comun lucru care se întâmplă atunci când oamenii încep să intre în stare hipnotică şi se întâmplă datorită poziţiei în care rămân ochii pe măsura înaintării în starea hipnotică. Mai târziu, când vei învăţa să faci autohipnoză, poţi folosi acest lucru ca pe un semnal pentru tine … că eşti gata să intri într-o stare foarte plăcută.  Pentru unii, starea persistă, pentru alţii ea dispare destul de repede, pentru alţii pare că vine şi pleacă, probabil în funcţie de schimbarea nivelului transei hipnotice, dar întotdeauna există la început. Aşa că te poţi gândi la asta ca la un foarte drăguţ semnal că eşti pe cale să intri într-o stare foarte plăcută.
(începe acum programul terapeutic)
VARIAŢII ALE ACESTEI TEHNICI
1.      Subiectul ţine un creion la înălţimea braţului şi fixează privirea asupra lui.
2.      Poţi invita subiectul să privească un anumit punct pe peretele din partea opusă, sau un obiect din cameră.
3.      Unii oameni folosesc o lumânare sau o lampă mică
Oportunitatea  participării
Ridică mâna la cca. 30 cm de faţa subiectului cu degetul mare foarte uşor îndoit. Un pumn sau o mână deschisă poate părea agresivă. Adu încet degetul să se odihnească între sprinceane
Fixarea contractului implicit
Ochii întotdeauna se umezesc la acest moment şi pleoapele tremură
Închiderea ochilor-contract acceptat
Locul personal
Validarea experienţei  transei
Şi aceasta este la îndemâna ta
E bine că se întâmplă, orice se întâmplă
Marlene E. HUNTER,  Daydreams for Discovery. A manual for Hypnotherapists
TEHNICI DE INDUCŢIE
Există desigur, tot atâtea tehnici de inducţie în hipnoză, pe câte persoane care practică hipnoza sunt şi ar fi imposibil să enumerăm chiar toate categoriile. Am să vă dau exemple pentru doar trei tipuri şi apoi câteva sugestii pentru reducerea rezistenţelor, să vă ofer un start dacă sunteţi la început sau să vă ofer noi formule verbale, dacă simţiţi că ale voastre  devin învechite sau plictisitoare, chiar şi pentru voi înşivă.
La fel de important ca CEEA ce spui, este CUM spui. Cred că cei mai mulţi dintre noi, ajungem la un fel de discurs monoton şoptit  când realizăm inducţia, care poate sau nu să fie calea cea mai buna prin care să conducem pe cineva spre hipnoză. Probabil că procedam cel mai bine, atunci când ne simţim noi înşine confortabil cu vocea scăzută cu care vorbim, cu ritmul vorbirii noastre, oricare ar fi acestea. Am cunoscut un hipnoterapeut de mare succes, ale cărui cuvinte, gonesc într-un fel de bolboroseală ritmată, abia cu o pauză pentru respiraţie, despre care am fi crezut că ar descuraja şi cel mai motivat subiect; pentru el stilul acesta a dat rezultate deoarece el a pornit de la premiza că aşa va merge.
În orice caz, cred că există câteva “reguli” de baza care ne uşurează munca. O regulă este să fim siguri că   tonul vocii şi cuvintele sunt compatibile. Invitând pe cineva să  adoarmă mai “pro/fund” şi mai “pro/fund” şi mai “pro/fund“, va fi mai puţin eficient decât dacă vocea va cădea cu fiecare repetare a cuvântului profund; implicarea subconştientului, mesajul nonverbal,  este de obicei mai important chiar decât cuvintele.
Alt aspect important este să evitaţi cu orice preţ, formularea sugestiilor sub forma negaţiilor.  Formula “nu veţi mai simţi panica”, va provoca aproape întotdeauna panica; “vă puteţi simţi foarte confortabil” sau “… foarte liniştit”, are o mai mare şansă de succes. Chiar şi cei mai experimentaţi dintre noi, au tendinţa de a uita uneori că limbajul subconştientului este imageria (cuvintele şi logica aparţin limbajului conştientului) şi este foarte dificil să ai o imagine negativă. Te rog nu te gândi la un elefant roz. Aşa este?
Utilizaţi cuvinte inteligibile, uşor de înţeles; noi invităm oamenii în starea hipnotică. “Lasă-te cuprins de atâta relaxare câtă ai vrea să simţi în acest moment…”,  “Ai putea găsi că este interesant să mergi şi să explorezi…” .
Evită cu orice preţ cel mai dăunător cuvânt din limbaj: ÎNCEARCĂ. “Încercarea” permite întotdeauna posibilitatea eşecului. Există multe lucruri pe care le putem face mai uşor decât să “încercăm”: putem căuta, învăţa, descoperi, explora, putem afla mai mult despre… şi toate acestea au o conotaţie mult mai  pozitivă decât “încercarea” care provoacă îngrijorarea doar gândindu-te la ea.
Reţineţi că nu este nici o problemă dacă este linişte câteva momente sau dacă spuneţi pe un ton blând: “Este foarte bine aşa“.
Atunci când totul este spus şi făcut, revin la sfatul iniţial, fii tu însuţi relaxat şi vei avea un subiect mult mai relaxat.
TEHNICA INDUCŢIEI DE BAZĂ
Aşează-te într-o poziţie foarte confortabilă. Este foarte bine aşa. Reţine că poţi în orice moment să te mişti sau să-ţi modifici poziţia pentru a te simţi mai confortabil. Asigură-te că spatele şi capul sunt sprijinite şi că te simţi bine.
Acum lasă-ţi ochii să găsească un loc plăcut şi care poate fi privit confortabil şi fixează-ţi acolo privirea, oriunde ar fi, pentru un timp.
Treptat, ai putea simţi că ochii tăi devin puţin mai grei şi parcă ar fi plăcut să-i laşi închişi pentru o scurtă vreme. Află cum s-ar simţi dacă i-ai lăsa închişi pentru câteva secunde şi apoi deschide-i din nou… apoi închide-i, deschide-i încă o dată, închide-i, … foarte bine. Poţi să observi că există un tremur mic şi uşor în pleoapele tale. Aceasta ar putea fi un semn pentru tine, că începi să  intri într-un spaţiu încântător al minţii tale unde timpul îşi pierde semnificaţia sa şi poţi percepe atât de multe  lucruri, într-un mod diferit.
Imaginează-ţi că te afli într-un loc foarte drăguţ, unde totul este aşa cum ar fi dacă ai putea să  comanzi totul special pentru tine însuţi. Şi petrcîndu-ţi puţin timp acolo, treptat încordarea scade şi te simţi mai confortabil. 
Imaginează-ţi acolo toate detaliile reveriei tale: ce ai putea să vezi cu ochii interiori, ce ai putea să auzi cu urechile interioare; cum se simte corpul tău, făcând tot ce face el în imaginaţia ta. Dacă eşti întins pe o plajă tropicală, simţi soarele cald, simţi nisipul, simţi mişcarea cu care corpul tău se cuibăreşte într-o poziţie confortabilă în nisip. Dacă înoţi în laguna acesta tropicală, simţi mişcările cu care corpul tău alunecă prin apă, simţi apa răcoroasă care alunecă peste corpul tău. Află cum se simte corpul tău.
Ar putea exista lucruri în reveria ta, de care ai vrea să te apropii, să le atingi, să le guşti. Ar pute fi miresme asociate. Află cum sunt culorile, dacă este rece sau cald, dacă mai este cineva acolo, … toate detaliile cale adaugă culoare, bogăţie şi bucurie, reveriei noastre.
Şi în vreme ce tu faci asta, subconştientul tău va fi condus către nivelul de hipnoză cel mai confortabil pentru tine, oricare ar fi cel mai bun pentru tine, pentru a obţine ceea ce urmează să obţii astăzi.
reasigurarea subiectului asupra faptului că el are controlul
confortul fizic este important
Sugestia intimidează mai puţin decât formula prin care se sugerează direct închiderea ochilor
pauza, în special cu subiecţii neexperimentaţi
dacă priveşti ochii cu atenţie, ai să-I vezi lucind chiar înainte de tremurul pleoapelor, un moment potrivit să spui asta
personalizează
orice subiect are experienţa încordării
“interior” diferenţiază de “exterior”
invocarea tuturor simţurilor: auditiv, vizual, kinestezic, tactil, olfactiv, gustativ, termic
implică în mod confortabil că noi avem reverii cu toţii şi situaţia aceasta este similară
orice ai face TU (subiectul), este în regulă
exemplu de procedeu pentru inducţia hipnotică
Vreau să priveşti în sus, la un punct de pe tavan şi să-ţi fixezi ochii asupra lui. La orice punct. Poţi alege unul la care poţi privi confortabil. Nu te îngrijora dacă ochii tăi se abat de la acel punct sau clipesc. Este în regulă. Dacă se întâmplă asta, revino cu privirea la punctul ales şi priveşte-l cât de fix poţi. Nu fi încordat. Relaxează-te şi ascultă cu atenţie vocea mea, ascultă ceea ce îţi spun. Vreau să te relaxezi… Gândeşte-te la relaxare. Îţi simţi corpul relaxat… Procedând astfel, vei descoperi că trupul tău se relaxează treptat… Te vei relaxa din ce în ce mai mult. În timp ce-ţi menţii privirea la punctul aflat deasupra capului şi îmi asculţi vocea, vei simţi cum corpul în întregime devine relaxat. Picioarele tale devin obosite, gambele devin relaxate, braţele şi mâinile tale devin relaxate, întregul tău corp se relaxează, iar acum vei simţi cum devii moleşit, somnolent. Somnolenţa ta creşte din ce în ce mai mult. Ascultă vocea mea… ea face ca tu să te simţi moleşit, adormit… Simţi o greutate venind peste trupul tău. Corpul tău devine greu, foarte g-r-e-u. Mâinile tale devin g-r-e-l-e. Braţele tale devin g-r-e-le. Mâinile şi braţele tale sunt grele. Picioarele tale devin g-r-e-l-e. Gambele tale devin g-r-e-l-e. Corpul tău în întregime devine g-r-e-u, f-o-a-r-t-e g-r-e-u. Eşti m-o-l-e-ş-i-t,… s-o-m-n-o-r-o-s. O senzaţie de căldură somnolentă, plăcută te cuprinde. În curând vei adormi… profund,… adânc… O căldură plăcută îţi cuprinde întregul corp, ca atunci când adormi… Ochii tăi devin grei. Devii adormit. Ochii tăi devin tot mai grei şi mai g-r-e-i, atât de grei, iar tu te simţi atât de a-d-o-r-m-i-t… Gândeşte-te la somn, la nimic altceva decât la somn… Eşti pe cale să adormi foarte curând… Vocea mea te face somnolent… te face să doreşti să dormi… Ochii tăi sunt grei, se închid. Nu poţi menţine ochii deschişi. Ei se închid. Peste un moment vei descoperi că este imposibil să-i mai ţii deschişi şi că ei clipesc… Ochii vor clipi din ce în ce mai mult şi în scurt timp se vor închide deoarece devin tot mai grei şi vei simţi că e din ce în ce mai greu să-i menţii deschişi. [ Cel mai bine este să dai aceste sugestii chiar atunci când ochii subiectului clipesc. Unii subiecţi sunt capabili să menţină o privire fixă, neezitantă, fără să clipească iar sugestiile de mai sus adesea îi fac să clipească. Dar dacă nu clipesc, este mai bine să nu insistăm, deoarece de fapt, nu este un lucru esenţial.] Eşti acum f-o-a-r-t-e a-d-o-r-m-i-t … Ochii tăi sunt a-t-â-t d-e
g-r-e-i, încât nu-i poţi menţine deschişi. Ochii se închid tot mai mult, din ce în ce mai mult… [Dacă subiectul nu are ochii închişi în acest moment, spune-i cu o voce fermă: ] Bine, acum închide ochii şi continuă să asculţi atent ceea ce îţi spun. [Apoi continuă astfel:] Ochii tăi sunt acum închişi şi urmează să adormi profund… [Adesea un subiect care a reacţionat greu la sugestiile pentru închiderea ochilor, poate cu toate acestea, să intre în stare hipnotică după închiderea ochilor la comandă. De asemenea, unii indivizi trec într-o stare hipnotică relativ profundă foarte devreme, dar menţin ochii deschişi şi pentru anumite motive nu răspund bine la sugestiile de închiderea ochilor. Oricare ar fi situaţia, continuă cu:] … ochii sunt acum închişi şi urmează să intri într-un somn profund … un somn tot mai p-r-o-f-u-n-d … un somn din ce în ce mai adânc … Vei fi atent numai la vocea mea. Nu te vei trezi până nu iţi voi cere eu asta. Nimic nu te va deranja. De acum înainte, de câte ori îţi voi sugera să dormi sau îţi voi spune cuvântul “somn”, vei intra imediat într-un somn profund. Acum eşti pe cale să adormi profund … f-o-a-r-t-e p-r-o-f-u-n-d. [Aceste ultime sugestii sunt importante şi vor fi date subiectului imediat după închiderea ochilor. Ele vor fi repetate ulterior de câteva ori. Îţi vor da un control mai bun asupra subiectului, decât ai avea prin alte mijloace]     

 
exemplu de procedeu pentru adâncirea transei
Dormi … adânc … profund … Ochii tăi sunt grei … f-o-a-r-t-e g-r-e-i … Ei sunt puternic lipiţi, atât de bine lipiţi încât nu-i poţi deschide oricât de mult ai încerca. NU POŢI DESCHIDE OCHII. ÎNCEARCĂ! NU-I POŢI DESCHIDE… încearcă cu putere … Bine, acum încetează să mai încerci. Devii din ce în ce mai profund adormit … tot mai profund. Ridică-ţi mâna [în timp ce spui asta cuprinde-i uşor braţul şi dirijează-l uşor la înălţimea umărului sau deasupra capului]. Întinde bine mâna. Strânge pumnul … Strânge-l puternic … MAI PUTERNIC! Braţul tău devine rigid, braţul tău în întregime devine RIGID! DUR! CA O BARĂ DE OŢEL! NU POŢI ÎNDOI BRAŢUL, NU-L POŢI MIŞCA. Încearcă.  NU POŢI … încearcă puternic … E în regulă acum, poţi mişca braţul. [S-ar putea ca unor subiecţi să trebuiască să le dai mai multe contrasugestii decât aceasta.] Coboară-l uşor pe genunchiul tău. În timp ce faci asta te afunzi într-un somn foarte adânc… d-i-n c-e î-n c-e m-a-i a-d-â-n-c. [Dacă subiectul coboară lent mâna, poţi adăuga: "Când mâna ta va atinge genunchiul, vei fi într-un somn foarte P-R-O-F-U-N-D … Adormi din ce în ce mai profund, … din ce în ce mai p-r-o-f-u-n-d." Oricare ar fi situaţia, atunci când mâna subiectului ajunge să se odihnească pe genunchiul lui, continuă astfel: ] Eşti p-r-o-f-u-n-d adormit acum. D-o-r-m-i!
P-r-o-f-u-n-d, p-r-o-f-u-n-d adormit! … Corpul tău este acum foarte relaxat. Nu simţi nevoia să te mişti. Tot ce doreşti este să d-o-r-m-i … tot mai p-r-o-f-u-n-d, tot mai
a-d-â-n-c … Eşti de acord să faci orice îţi spun eu să faci. Mă poţi auzi foarte bine. Vei fi capabil să răspunzi întrebărilor mele şi să faci tot ceea ce îţi cer, dar vei rămâne profund adormit . Chiar dacă îţi voi spune să deschizi ochii, nu te vei trezi până nu îţi voi spune eu să  faci asta. De fiecare dată şi oricând în viitor îţi voi spune să dormi, vei intra imediat într-un somn profund. Imediat ce voi spune cuvântul “somn” sau îţi voi spune să dormi, ochii tăi vor deveni foarte grei, vei deveni foarte somnoros, ochii tăi se vor închide şi vei adormi profund … Aceasta se va întâmpla de fiecare dată şi oricând îţi voi spune să adormi … pronunţând cuvântul “somn”. [Dacă doreşti, poţi înlocui aici cu alte semnale, sau preferabil ar fi să le adaugi instrucţiunilor anterioare. ] Dar acum dormi, … p-r-o-f-u-n-d, a-d-â-n-c … Voi înceta să-ţi mai vorbesc pentru câteva momente, dar tu vei continua să adormi tot mai profund şi să nu laşi ca ceva să te deranjeze … Auzi numai sunetul vocii mele. Când am să vorbesc din nou cu tine, nu vei fi surprins … Acum dormi … p-r-o-f-u-n-d … adânc. [Nu mai vorbi pentru 5 -10 minute, apoi cu o voce foarte scăzută, chiar şoptită, continuă-ţi sugestiile, în mod gradat, dar crescând cât se poate de rapid volumul vocii tale.] Eşti acum adânc adormit. Poţi auzi orice, foarte bine, dar tu vei acorda atenţie numai sunetului vocii mele. [Aminteşte-ţi că ai spus mai devreme că subiectul va auzi doar sunetul vocii tale. Asupra unui subiect foarte sugestibil, acest fapt ar avea efectul de a-l face surd la alte sunete, aşa că trebuie să fii atent, să îndepărtezi acest efect, atunci când este cazul. ]

 
sugestii pentru a continua adâncirea transei hipnotice
Eşti profund adormit dar poţi intra într-un somn chiar mai adânc decât cel de acum. Doreşti foarte mult să ajungi în cel mai adânc somn posibil deoarece este o experienţă foarte plăcută, deoarece este foarte benefic pentru tine. [Trebuie să fii atent cu sugestiile de stare plăcută dacă acestea pot avea consecinţe asupra unor subiecţi. Acest lucru este în special valabil la subiecţi psihotici şi psihonevrotici. Este important să ţii seama de acest fapt atunci când foloseşti hipnoza în psihoterapie, în special dacă a început sau e gata să înceapă un transfer pozitiv. ] Urmează să adormi mult mai profund şi toate sugestiile pe care ţi le voi da vor fi foarte eficiente. [Este posibil ca spunând aceasta subiectului, el să asocieze somnul cu răspunsul la sugestii. Dacă subiectul va decide că el nu este profund hipnotizat, aceasta ar putea interfera cu răspunsurile lui la sugestii. În vederea acestui fapt, ai putea prefera să nu asociezi aceste două lucruri. ]  Voi număra acum până la cinci [Orice alt număr este potrivit - chiar dacă eu consider bună cifra cinci.] şi pe măsură ce voi face asta, vei continua să te scufunzi într-un somn mult mai profund şi la numărul cinci, vei fi foarte, foarte profund adormit. Atât de profund adormit încât mai târziu, atunci când voi spune să te trezeşti [Este de preferat să spui, "când îţi voi spune să te trezeşti", decât "când te vei trezi" deoarece prima formulare reafirmă faptul că trezirea va fi la comanda hipnotizatorului, în timp ce a doua poate fi interpretată de subiect ca oferindu-i lui control asupra trezirii lui. ] nu-ţi vei mai aminti nimic din ceea ce a fost spus sau făcut în timp ce erai adormit. Va fi ca şi când timpul nu ar fi trecut, iar tu nu ai fi dormit. [Trebuie subliniat  că există situaţii când ultimele afirmaţii sunt contraindicate. Aceasta se întâmplă cu acele cazuri terapeutice care au oricum tendinţa de a fi dezorientate.] Acum am să încep să număr. Unu … vei adormi din ce în ce mai profund, mult mai p-r-o-f-u-n-d. Doi … adormi din ce în ce mai p-r-o-f-u-n-d. Cu fiecare număr te afunzi într-un somn tot mai profund. Cu fiecare cuvânt pe care eu îl spun, cu fiecare respiraţie a ta, adormi tot mai profund. Trei … d-o-r-m-i, a-d-â-n-c, p-r-o-f-u-n-d, d-o-r-m-i. Vocea mea te face să vrei să dormi, [aceasta asociază somnul cu un stimul care este mereu prezent ] mereu mai p-r-o-f-u-n-d. Poţi simţi cum te s-c-u-f-u-n-z-i într-un somn foarte, f-o-a-r-t-e adânc … te afunzi … te a-f-u-n-z-i într-un somn tot mai a-d-â-n-c, tot mai p-r-o-f-u-n-d  în care nu mai poţi auzi nimic decât vocea mea care sună ca şi când ar veni de departe, de foarte departe. [Începând cu "trei", începi să îndulceşti şi să cobori vocea astfel încât în timp ce spui ultimul "departe", să vorbeşti foarte încet - dar suficient de tare pentru ca subiectul să te audă bine. ] Patru … Continui să devii din ce în ce mai profund adormit în timp ce număr, în timp ce-ţi vorbesc. Toate sugestiile pe care ţi le voi da, vor fi foarte eficiente în viitor. Vei face tot ceea ce-ţi spun să faci. Nu ai nici o teamă de hipnoză pentru că ea nu poate fi decât benefică pentru tine … Ştii că nu-ţi poate face nici un rău. Eşti foarte sensibil la sugestiile mele şi continui să devii tot  mai sensibil la sugestiile mele. Chiar când eu îţi vorbesc, devii din ce în ce mai adormit … Oricând îţi voi spune să vezi, să auzi, să miroşi, sau să simţi ceva, vei vedea, vei auzi, vei mirosi sau vei simţi, ca şi când ar fi în realitate. Vei trăi aceasta din plin, în mod real. Vei avea experienţe foarte reale. Întotdeauna în viitor, când am să-ţi spun să faci ceva, iar asta numai în stare de hipnoză, [Se ia această măsură de prevedere pentru a elimina posibilitatea ca subiectul să devină complet dominat posthipnotic de către hipnotizator.  Aceasta este o problemă de etică, dar şi de protejare, atât a subiectului cât şi a terapeutului ] vei face întocmai, fără îndoială … Voi fi întotdeauna capabil să îndepărtez şi să schimb orice sugestie pe care ţi-o dau acum, pe care ţi-am dat-o sau ţi-o voi da. [Acesta este un punct extrem de important şi această sugestie ar trebui dată întotdeauna devreme şi reluată cu câteva ocazii. Dacă nu utilizezi această etapă de aprofundare a transei despre care discutăm, îţi vei propune ca scop, să dai această comandă mai devreme. Acum permite câteva momente de linişte.] … Continuă să dormi. La următorul număr vei fi profund, adânc adormit. [Lasă din nou câteva momente de linişte.] Cinci … Profund, p-r-o-f-u-n-d adormit! Eşti acum foarte profund şi adânc adormit. Te vei trezi când îţi voi spune eu sau  când s-ar întâmpla ceva cu mine, ori viaţa ta ar fi în pericol. Altfel, vei rămâne profund adormit şi vei face tot ce-ţi voi spune. În viitor, oricând îţi voi spune sau îţi voi sugera să dormi [dacă ai dat un semnal, include şi menţionarea semnalului] vei intra imediat, instantaneu într-un somn profund, chiar mai profund decât cel în care te găseşti acum. Când te voi trezi mai târziu, nu-ţi vei aminti nimic, decât că ai dormit.




Sursa: Pappa Anton

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.