Secrete.

duminică, 10 iulie 2011

Termoterapia



Jul.01, 2011

Termoterapia uscata utilizeaza procedurile hiperterme care au drept principal scop:

Modularea capacitatii de aparare nespecifica a organismului, utila in afectiuni neurologice periferice (nevrite, nevralgii) si diferite boli infectioase.

Tratamentul afectiunilor reumatismale degenerative si inflamatorii, al afectiunilor aparatului MAK, in reumatismul abarticular cu suferinte ale tesutului moale.

Inducerea spasmolizei la nivelul musculaturii netede vasculare (arteriopatie obliteranta aterosclerotica) in aplicatii cu actiune reflexa, niciodata in aplicatii locale, directe, precum si inducerea vasodilatatiei periferice generalizate, actiune comandata la nivel central, hipotalamic.

Distrugerea celulelor neoplazice, sensibile la hipertermie.

Antrenarea proceselor de termoreglare ale organismului.

Termoterapia uscata cuprinde urmatoarele proceduri: impachetarea cu parafina, impachetarea cu namol, impachetarile cu nisip si baile cu nisip (psamoterapia), baia de aer cald, baia de lumina, baia de soare, baia de aer.

Impachetarea cu parafina

impachetarea cu parafina consta in aplicarea parafinei topite pe o anumita regiune a corpului, tehnicile fiind cele de pensulare, baia de parafina pentru mâini si pentru picioare, fesi parafinate si placi de parafina. Parafina se topeste la 65-70°C, temperatura de utilizare fiind de 50-55°C; grosimea stratului aplicat este de 0,5-1,5 cm, durata aplicarii variind intre 20 si 60 de minute. Actiunea parafinei se datoreste factorului termic, ea determinând o incalzire uniforma a tegumentului pâna la 38-40°C si o hiperemie intensa a tesuturilor subcutanate, alaturi de procesul de hipersudoratie. Parafina, prin proprietatile sale termopexice, inmagazineaza caldura si o cedeaza lent organismului, pe masura ce se solidifica. Efectul local este de excitatie a termoreceptorilor, urmat de un raspuns reflex de vasodilatatie periferica important.

Indicatiile aplicatiei de parafina sunt: afectiunile reumatismale degenerative si inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondilita ankilozanta) si cele posttraumatice ale aparatului mioartrokinetic, suferinte ale sistemului nervos periferic, suferinte ale organelor interne (periviscerite, anexita cronica). Aplicatiile cu parafina sunt contraindicate in tuberculoza, boli dermatologice, neoplazie, sindromul hemoragic.

Impachetarile cu namol



impachetarile constau in aplicarea de namol incalzit la 30-44°C, la nivel locoregional sau pe toata suprafata tegumentului, durata procedurii fiind de 20-40 minute, actiunea datorându-se factorului termic, dar si factorilor chimici reprezentati de substantele continute de namol.

Indicatiile aplicatiei sunt reprezentate atât de afectiunile cronice degenerative si inflamatorii, cât si cele posttraumatice ale aparatului mioartrokinetic, reumatismul abarticular sau al partilor/tesuturilor moi, sechelele postrahitism sau postpoliomielita, afectiunile cronice inflamatorii ale aparatului genital la persoanele de sex feminin, sterilitatea.

Contraindicatiile aplicatiilor cu namol sunt: reumatismul cronic inflamator in puseu, HTA, afectiunile cardiace si cele renourinare, astmul bronsic.

Impachetarile cu nisip si baile cu nisip

impachetarile cu nisip constau in invelirea totala sau partiala a corpului cu nisip aflat la temperatura de 45-50°C, pentru o durata de 20-40 minute.

Efectele, indicatiile si contraindicatiile sunt identice cu cele ale altor proceduri hiperterme.

sursa: saptamanamedicala.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.