Secrete.

marți, 2 august 2011

La ce este buna Telina in medicina naturista


La ce este buna Telina in medicina naturista

{jcomments on}
Deşi la prima vedere ţelina pare a fi o simplă legumă, totuşi, are o serie de proprietăţi terapeutice de luat în seamă. Ţelina conţine vitaminele A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. În scop terapeutic, se folosesc rădăcinile tuberizate, frunzele şi seminţele cunoscutei legume. Scade tensiunea arterială
Daca suferiţi de hipertensiune, consumaţi cu încredere ţelina ca tratament adjuvant. Are proprietăţile necesare pentru a vă ajuta. Ele sunt cunoscute încă din Antichitate şi este atestată utilizarea ţelinei atât în Imperiul Roman, cât şi în China. Mai nou, la Universitatea din Chicago s-au facut cercetări care au confirmat că ţelina conţine substanţe care echilibrează presiunea sângelui (prin relaxarea vaselor sangvine).  
Detoxifică organismul
Cu toţii avem momente când ne simţim organismul încarcat cu substanţe nocive. În astfel de cazuri sunt indicate curele cu ţelină. Dacă se poate, cât mai multă ţelină în stare crudă. De asemenea, consumul de ţelină creşte nivelul imunităţii. Astfel, vă veţi îmbolnăvi mai rar şi bolile vor trece mai uşor.
Calciul, magneziul şi potasiul acţionează şi ele în aceste situaţii. Cei care suferă de anemii ştiu deja că ţelina îi ajută să obţină un echilibru al valorilor fierului şi magneziului din organism. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie să adauge la dieta zilnică şi ţelina dacă îşi doresc o remediere sigură şi fără reacţii secundare ale problemei.
Efectul tonic şi fortifiant apărut în urma unei cure cu ţelină se datorează stimulării glandelor suprarenale, reducerii hormonului de stres şi relaxării vaselor sangvine.
Reglează disfuncţiile hormonale
Cercetători din mai multe ţări (Japonia, Rusia, China) au analizat compoziţia ţelinei şi au concluzionat că este un excelent reglator hormonal atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. În cazul femeilor, combate dismenoreea, infertilitatea şi le ajută să depăşească mai uşor tulburările provocate de menopauză.
Sucul de ţelină combate frigiditatea şi impotenţa. Ţelina creste nivelul androsteronului, un hormon produs de bărbaţi care este eliberat sub forma de feromoni. Aceştia stimulează atracţia sexuală. Tot datorită capacităţii de reglare hormonală, ţelina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diverse de acnee sau dermatoze alergice.
Cicatrizant şi diuretic
Ţelina se poate folosi pentru o gama largă de răni, cicatrici, degerături, ulceraţii, pentru că are capacităţi cicatrizante. Ba chiar dă rezultate bune în cazul unor răni greu vindecabile. Datorită proprietăţilor diuretice, ţelina se poate folosi şi în tratarea afecţiunilor renale (colica, litiaza), cardiace (edeme cardiace) şi pentru diabetici (are proprietăţi hipoglicemice).
Din motivele expuse mai sus, ţelina este indicată şi în curele de slăbire şi tratarea obezităţii. De asemenea, ţelina este un ajutor de nădejde şi în caz de retenţie urinară, artrită şi gută, raguşeală, inflamaţii, tuse, lipsa poftei de mâncare. Această legumă este şi un cunoscut vermifug, folosit intens în medicina tradiţională.
Atenţie!
  • Seminţele de ţelină nu pot fi consumate imediat după culegere. Ele trebuie procesate atent (tincturi, uleiuri etc.).
  • Dacă folosiţi ulei de ţelină, evitaţi expunerea la soare, pentru că el conţine bergapten, substanţa care duce la creşterea fotosensibilităţii.
  • Femeilor însărcinate nu le este indicat consumul de ţelină decât în cantităţi mici.
  • În cazuri rare, consumul acestei legume poate da reacţii alergice. Persoanele alergice pot intra chiar în şoc anafilactic în cazul unui consum accidental (alergia la ţelină este des întâlnită în Europa Centrală).
  • Forme de utilizare: atunci cand este recomandat consumul de ţelină crudă (conţine cele mai multe substanţe utile pentru sănătatea noastră), puteţi să o folosiţi sub formă de salată (ţelină rasă combinată cu morcov, mere, măsline şi puţin ulei de bună calitate).
  • Sucul de ţelină este de asemenea eficient în scop terapeutic.
  • Uleiul volatil este utilizat atât ca medicament, dar şi în parfumerie.
  • Seminţele procesate de ţelină se pot combina cu sarea – astfel este obţinută sarea de ţelină.
  • Frunzele de ţelină se folosesc la condimentarea mâncărurilor şi chiar a unor băuturi, precum cocteilurile.
  • Ţelina poate fi utilizată şi sub formă de decoct sau tinctură. În funcţie de problema cu care vă confruntaţi, apelaţi la forma de utilizare care vă este cea mai utilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.