de Ioana Plăviţu
„Monarhia tuturor Artelor mi-a fost conferită mie, Paracelsus, Prinţ al Filosofiei şi al Medicinii. În acest scop am fost ales de Dumnezeu pentru a spulbera fanteziile izvorâte din lucrările false şi elaborate, din cuvintele prezumţioase şi înşelătoare, fie ele ale lui Aristotel, Galen sau Avicenna sau ale vreunuia dintre discipolii lor.”

Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, cel care avea să-şi aleaga singur numele Paracelsus (adică „mai presus de Celsus”, un faimos medic roman) s-a născut în 1493, în localitatea Maria Einsiedeln, din cantonul Zürich, Elveţia. Fiu al unui cunoscut medic, el a învăţat de la tatăl său primele noţiuni de medicină. În adolescenţă a descoperit lucrările unui alchimist celebru, Isaac Hollandus, care l-au incitat să practice o medicină superioară celei contemporane lui, ajungând la cauzele ultime ale bolilor şi acţionând la acel nivel pentru a le elimina. La 16 ani devine student al Universităţii din Basel, unde studiază medicina şi este îndeosebi interesat de chirurgie. Tot în acea perioadă este primit ca învăţăcel de către un mare alchimist şi ocultist al acelei vremi, abatele Tritemius din Spanheim. De la acesta a învăţat Kabala lumilor fizică, astrală şi spirituală. În continuare, abatele l-a îndrumat spre Sigismund Fuger, alături de care Paracelsus şi-a completat cunoştinţele de mineralogie şi chimie. La 23 de ani este nevoit să părăsească oraşul Basel, datorită unui conflict cu autorităţile din cauza studiilor sale asupra necromanţiei. El îşi începe astfel viaţa de nomad, călătorind prin multe ţări şi întreţinându-se din predicţii astrologice şi din practici oculte. Periplul său l-a condus prin Germania, Franţa, Ungaria, Olanda, Danemarca, Suedia şi Rusia. În Rusia a fost luat prizonier de tătari şi dus în faţa Hanului lor, la curtea căruia a rămas ca favorit, datorită cunoştinţelor sale uluitoare de medicină şi chimie. Mai mult, hanul i-a încredinţat sarcina de a-l însoţi pe fiul său într-o misiune diplomatică la Constantinopole. Ajuns aici, a întâlnit un alchimist arab care i-a dezvăluit secretul suprem al solventului universal, alkaest, Azoth-ul alchimiştilor europeni. Astfel iniţiat, se spune că ar fi pornit spre India. Se mai spune de asemenea că a fost iniţiat şi de şamanii siberieni.
În cartea sa Doctrina Secretă, Helena Blavatsky confirmă faptul că Paracelsus a primit o iniţiere autentică. Istoria umanităţii cunoaşte un număr de fiinţe deosebite, al căror destin este să impulsioneze evoluţia întregii omeniri. Cu toţii au vizitat citadela Marii Cunoaşteri unde au fost iniţiaţi. Fiind unul dintre aceştia, Paracelsus a petrecut câţiva ani într-unul din ASHRAM-urile citadelei transhimalayene unde a obţinut Marea Cunoaştere (după cum afirmă Elena Roerich).

În peregrinările sale ulterioare Paracelsus a ajuns în 1530 la Nürenberg, unde a fost acuzat de medici că ar fi un impostor. El a răspuns acestei acuzaţii prin vindecarea, în numai câteva zile, a câtorva cazuri de elefantiazis considerate incurabile. În 1536 îi este tipărită lucrarea „Marea carte a chirurgiei”, conţinând teoriile sale medicale. Datorită numeroşilor duşmani pe care i-a avut, majoritatea lucrărilor sale, fie ele de medicină sau de alchimie, au fost publicate postum. Este invitat la Salzburg de către Ducele Ernst de Bavaria, mare iubitor al Artei regale – alchimia. Aici moare sau este omorât la numai 48 de ani, în septembrie 1541, Paracelsus – cel care a revoluţionat medicina, farmacologia şi alchimia secolului al XVI-lea.
Medic… Paracelsus era un adept al cunoaşterii dobândite prin experienţă, al meseriei „furate” de la cei care au atins măiestria în acel domeniu, şi a combătut întotdeauna, uneori chiar violent (arzând în public cărţile „clasicilor” medicinii contemporane lui), cunoaşterea scolastică, erudiţia lipsită de o bază experimentală.
„Un adept al medicinii trebuie să deprindă cunoaşterea nu de la pedagogi pedanţi cu haine lungi, ci de la dervişi, de la vraci, ţigani şi vrăjitoare, care invocă spiritele şi captează razele corpurilor celeste în roua dimineţii; despre aceştia se spune că au vindecat boli incurabile, au redat vederea nevăzătorilor, i-au curăţat pe leproşi şi chiar au înviat morţi.”

… şi Alchimist
Credinţa sa în magia naturală l-a condus spre practica astrologiei. El considera că stelele şi planetele influenţează viaţa, materia şi, de asemeni, pe noi oamenii (însă nu trebuie să uităm că astrele înclină, dar nu determină, iar factorul determinant în destinul nostru este liberul arbitru al fiecăruia).
Paracelsus concepuse talismane magice asociate fiecărei planete, care confereau celor care le purtau energia astrală a respectivei planete, armonizând aspectele negative pe care le prezenta acea planetă în astrograma purtătorului. Una dintre cele mai semnificative credinţe enunţate de marele alchimist este aceea că sufletul şi corpul formează o unitate, şi prin urmare, ele nu pot fi vindecate separat: „Omul nu este totuna cu corpul său fizic. Inima, spiritul – este omul. Iar spiritul este precum o stea în jurul căreia el este construit. Dacă omul este perfect în inima sa, el deţine toate secretele ascunse ale Naturii.”
Mai mult, Paracelsus considera că întreaga cunoaştere ne este accesibilă deoarece toate obiectele din univers, văzut ca Macrocosmos, îşi găsesc un echivalent în microcosmosul fiinţei umane. Acesta este principiul corespondenţelor enunţat în Tabla de Smarald de către Hermes Trismegistus, text considerat fundamental pentru alchimie: „Ceea ce este sus este şi jos, iar ceea ce este jos este şi sus, pentru a se împlini miracolul Unicului (Dumnezeu).”

Tot în domeniul magic al alchimiei se înscrie şi legenda care spune că Paracelsus ar fi reuşit să creeze o fiinţă miniaturală asemănătoare omului pe care a numit-o „homunculus”. Iată cum descrie el reţeta acestei realizări de natură magică în cartea sa „Despre natura omului”: „Închideţi timp de 40 de zile într-un alambic lichidul spermatic al bărbatului. El ajunge să intre în putrefacţie, până când începe să se mişte, lucru care este uşor de recunoscut. După această perioadă el va apărea într-o formă asemănătoare unui om, dar transparent, ca fără substanţă. Dacă după aceea hrănim în fiecare zi acest tânăr produs, prudent şi cu grijă, cu sânge uman, şi îl conservăm timp de 40 de săptămâni la o căldură constantă, egală cu cea a abdomenului unui cal, acest produs va deveni un copil adevărat şi viu, cu toate membrele sale, ca şi acela născut din femeie, însă mult mai mic.”
Lucrările sale indică o cunoaştere avansată a ştiinţei şi principiilor magnetismului uman, deci cu alte cuvinte ale corpurilor subtile (astral, eteric) ale fiinţei umane. Şi acestea sunt doar câteva motive pentru care a fost denumit „cel mai original medic şi alchimist al secolului al XVI-lea”.
„Am fost născuţi în această lume pentru a deveni îngeri, nu diavoli. De aceea, urmăreşte întotdeauna scopul pentru care Dumnezeu te-a creat.”
„Dacă ţi-a fost hărăzit un talent, manifestă-l liber şi cu bucurie, ca soarele: dăruieşte tuturor din splendoare ta.”
„Avem Înţelepciunea Divină în corpul nostru fizic muritor. De aceea, orice vatămă corpul, ruinează în acelaşi timp Casa Celui Etern.”

„Nimic nu este atât de ascuns încât să nu poată fi revelat prin fructele sale.”
„Cine altul este duşmanul Naturii, dacă nu cel care se consideră mai inteligent ca Ea, deşi Natura este cea mai bună şcoală pentru noi?”
„În noi se află Lumina Naturii, şi această Lumină este Dumnezeu.”
„Dumnezeu, Tatăl nostru, ne-a dat viaţa şi arta vindecării pentru a o proteja şi a o menţine.”
„Cel mai eficient medicament este iubirea.”
„Arta medicinii îşi are rădăcinile în inimă. Dacă inima ta e nesinceră, atunci şi doctorul din tine este nesincer. Dacă inima ta e sinceră, tot aşa va fi şi doctorul tău din interior.”
„Cel care îl vede pe Dumnezeu în lucrările Sale şi crede în El văzându-le, acela este cu adevărat bogat.”
„Practică umilinţa mai întâi faţă de oameni şi abia apoi faţă de Dumnezeu. Cel care dispreţuieşte oamenii nu îl respectă nici pe Dumnezeu.”
„Omul trăieşte în timp, iar Dumnezeu – în Eternitate. De aceea legile Lui sunt eterne, iar ale oamenilor sunt trecătoare.”
„Ceea ce am dori să avem după moarte, trebuie să dobândim cât suntem în viaţă, de exemplu – sfinţenia, iluminarea. Aici pe pământ începe Împărăţia lui Dumnezeu.”
„Un bun conducător ar trebui să urmeze în toate acţiunile sale numai sfatul lui Dumnezeu.”
Articol preluat din REVISTA MISTERELOR nr. 63
Citiţi şi:
Alchimia, o ştiinţă misterioasă şi fascinantă
Nikola Tesla – genialul inventator al tehnologiilor mileniului II
yogaesoteric
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.