Secrete.

marți, 2 august 2011

TALISMANELE


 Talismanele sunt mici obiecte asemanatoare pantacolelor atat ca infatisare cat si ca proceduri de confectionare. Cuvantul talisman provine din chaldeeanul "tilsmen" care desemneaza un obiect, o formula, un cuvant posedand virtutii magice. Rolul talismanelor este sa-l apare pe purtator de farmece, blesteme, boli, produse prin magie sau vraja de un inamic, sau de influentele nefaste ale altor forte negative (ex. zile cu ghinion, numere cu ghinion). De asemenea, purtarea unui talisman aduce noroc in iubire, afaceri, etc.
Talismanul este un fel de acumulator astral, ce degaja permanent energia inmagazinata asupra purtatorului. O diferenta intre pantacole si talismane, este si faptul ca, in timp ce pantacolul ajuta la focalizarea unei energii protectoare, talismanul contine in el energia protectoare focalizata si concentrata.
Ca o curiozitate, mentionam faptul ca mandragora, topazul si rubinul reprezinta talismane naturale.
Talismanele confectionate, constau in general din texte (semne, litere, cuvinte, formule, fraze), gravate pe diferite materiale (hartie, panza). Materialul pe care se graveaza textul, va fi impaturit impreuna cu un dinte, o mica gheara, un cioc de pasare sau un fragment de os, etc. (lustruite, curatate si purificate) si cusute intr-o pungulita de piele, sau introduse intr-un medalion de aur, argint, etc. De asemenea se poate confectiona un talisman prin prelucrarea unei bucati de lemn, metal, plastic, fildes, os, piatra pe care se graveaza textul dorit. Obiectul astfel obtinut, trebuie de asemenea purificat si consacrat.

TALISMANELE "PORT-BONHEUR"

O categorie aparte si des intalnita de talismane, o constituie categoria asa numitelor talismane "port-bonheur". Considerate mai degraba obiecte de podoaba purtatoare de noroc, talismanele "port-bonheur" se confectioneaza din aur si sunt destinate mai ales pentru uzul profanilor (celor care nu sunt specialisti in magie). Pe ele se graveaza anumite desene, sau sunt prelucrate in anumite forme in functie de planeta pe care o alegem.

1. SATURN = Un sarpe incolacit in jurul unei pietre.
Calitati: procura prudenta, previne apoplexia, cancerul, paralizia, usureaza chinurile nasterii
2. JUPITER = Un vultur purtand in cioc o steluta cu cinci colturi.
Calitati: procura simpatia, previne bolile de ficat si tumorile.
3. MARTE = Un sarpe muscand manerul unei spade.
Calitati: procura curaj, indrazneala, previne febra de orice fel, ulcerele si ranile.
4. SOARE = Un sarpe cu cap de leu incoronat.
Calitati: procura bunavointa si favoare din partea celor aflati la putere, previne bolile de inima si pericolele produse de foc.
5. VENUS = Un falus egiptean, sau Crux Ansata egipteana (un oval peste un semn in forma de T).
Calitati: procura intelegere si afectiune intre partenerii unui cuplu.
6. LUNA = Un cerc cu doua diagonale care se intersecteaza in unghi drept.
Calitati: procura vise agreabile si profetice, previne epilepsia si bolile de rinichi.
7. MERCUR = Doi serpi incolaciti.
Calitati: procura relatii comerciale avantajoase, sanse in negot, dezvolta imaginatia, previne neurastenia.

Pentru exemplificare, va prezentam in imaginile de mai jos, cele doua fete ale talismanului Catherinei de Medici:




Exista o serie de obiecte asemanatoare pantacolelor si talismanelor, care nu au un caracter preponderent magic, ci mai degraba unul esoteric, tinand cont de originea si configuratia lor. Ele au fost obtinute prin adaptarea pantacolelor la necesitatile obisnuite ale oamenilor simplii, si au devenit astfle obiecte de uz comun.

1. Medaliile reprezentative
Aceste medalii au fost confectionate si puse in circulatie pentru uzul initiatilor care faceau parte dintr-o grupare esoterica. Legitimandu-se cu aceste medalii, initiatii puteau patrunde in localurile secrete rezervate antrenamentelor oculte. De multe ori, intrarea intr-un astfel de local era formata dintr-un labirint, iar initiatul avea gravat pe medalie traseul pe care trebuia sa-l urmeze pentru a ajunge in sala.

2. Medaliile comemorative
Medaliile comemorative evoca un eveniment istoric, un moment crucial petrecut in viata initiatica. Modelul a fost preluat si pentru comemorarea unor evenimente civile.

3. Monezile curente
O mare parte din monezile care s-au aflat sau se afla in circulatie, contin pentru autenticitate elemente preluate din configuratia pantacolelor.

4. Medaliile decorative
Acestea au la origine insigne in forma de pantacol, insigna pe care initiatii o purtau in timpul ceremoniilor dedicate Lunii. In perioada moderna, odata cu abolirea ordinelor cavaleresti, aceste insigne au devenit decoratii, care se acorda diferitelor persoane pentru merite deosebite.

5. Blazoanele cavalerilor si nobililor
Blazoanele contin elemente reprezentative ale ordinului din care facea parte cavalerul. Pe campul de lupta sau in calatoriile lungi, cavalerul era recunoscut dupa blazonul pe care il purta si era tratat cum se cuvine in functie de cinstea care se acorda ordinului respectiv. Blazonul devenea o emblema de familie si se transmitea din generatie in generatie, descendentii beneficiind astfel de drepturile sociale obtinute de stramosi. Elementele de baza ale blazoanelor sunt preluate dupa modelul elementelor ce compun un pantacol.

6. Blazoanele oraselor si statelor
Au fost constituite sub titlu de pantacol protector, menit sa apare orasul sau statul respectiv de influentele nefaste venite din exterior. Pe ele se graveaza de obicei si data infiintarii orasului sau statului; prin aceasta, blazonul capata pe langa valoarea protectoare si o valoare comemorativa si istorica.

7. Marca de fabrica sau de produs
Necesara pentru a recunoaste usor o fabrica sau un produs care s-a impus pe piata. Are o influenta benefica si protectoare in cazul in care este bine conceputa. De multe ori succesul sau insuccesul unei companii depinde de marca pe care o adopta.
Din pacate ignoranta care se manifesta in masa in prezent, a dus la crearea unor imagini false asupra rolului adevarat al acestor creatii artistice. Aceasta nu inseamna insa, ca cei ce inteleg ce se ascunde in spatele acestor imagini nu profita din plin de avantajele pe care le ofera folosirea anumitor simboluri - pe care le numim magice - in anumite situatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.