Secrete.

joi, 15 martie 2012

FIZICA DISTRACTIVĂ: cum măsori înălţimea unei clădiri cu un barometru


FIZICA DISTRACTIVĂ: cum măsori înălţimea unei clădiri cu un barometru

Fiindcă a început şcoala, prezentăm în loc de un banc cu fizicieni o poveste distractivă despre un fizician tânăr şi ce a răspuns el când a fost întrebat cum se poate măsura înălţimea unei clădiri cu un barometru (acel instrument care măsoară presiunea atmosferică). Completare: aceste raspunsuri nu au fost de fapt date de Nils Bohr.
FIZICA DISTRACTIVĂ: cum măsori înălţimea unei clădiri cu un barometru. În imagine este tocmai un barometru.
Examenul de Fizica
Intrebare la un examen de fizica la universitatea din Copenhaga: Cum se poate masura inaltimea unei cladiri cu un barometru? Iată ce răspunsuri consecutive a oferit un student.
Raspuns 1
Se masoara lungimea barometrului, se leaga barometrul cu o sfoara si se coboara de pe acoperisul cladirii; inaltimea cladirii = lungimea barometrului lungimea sforii. Studentul a fost dat afara de la examen. Acesta a depus o contestatie care a fost acceptata pentru ca s-a considerat ca intrebarea nu impunea o anumita solutie. Dar cum raspunsul sau nu putea edifica examinatorul asupra cunostintelor de fizica dobandite la cursul respectiv, o noua examinare a avut loc.
Raspuns 2
Se arunca barometrul de pe cladire si se masoara timpul pana la impactul cu solul. Inaltimea cladirii = (g*t^2)/2 (examinatorul solicita o alta solutie)
Raspuns 3
Daca este o zi insorita, se aseaza barometru pe cladire si se masoara umbra de pe sol. Cunoscand lungimea barometrului si a umbrei, totul se reduce la o simpla problema de asemanare (examinatorul solicita o alta solutie)
Raspuns 4
Se leaga barometrul cu o sfoara si este lasat sa oscileze liber la sol si pe cladire. Cum perioada de oscilatie depinde de acceleratia gravitationala (”g”), se poate masura inaltimea cladirii in functie de variatia “g”. (examinatorul solicita o alta solutie, si atrage atentia studentului ca este ultima sa sansa)
Raspuns 5
Solutia pe care o asteptati de la mine banuiesc ca este masurarea presiunii la sol si pe cladire – presiune care variaza cu inaltimea – si determinarea inaltimii cladirii in functie de variatia de presiune. Dar aceasta este o solutie de-a dreptul plicticoasa, de aceea va mai propun una:
Raspuns 6
Se poate propune administratorului cladirii un targ avantajos: Imi puteti spune in schimbul acestui frumos barometru care aste inaltimea cladirii…?
Cine era studentul?
In versiunea care circula pe internet se spune ca acesta este Nils Bohr, singurul laureat la premiului Nobel absolvent al Universitatii din Copenhaga. Stiam ca nu e asa, caci si fiul lui Nils Bohr luase promiul Nobel si era foarte probabil ca el sa fi absolvit aceeasi Universitate, mai ales ca tatal sau fondase un institut puternic acolo. De aceea, am scos acea parte, dar am lasat-o pe cea cum ca autorul ar fi Nils Bohr. Totusi, dupa cum ne-a fost aratat la comentarii cu link aici, raspunsurile au fost de fapt create de un profesor de fizica. (stiintaazi.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.