Recuperarea pacientilor paraplegici in sezand

PROCESUL DE RECUPERARE A PACIENTILOR PARAPLEGICI ÎN SEZÂND

Aceasta eapa se deruleaza în spital sa la domiciliu.

Ridicarea în sezut este conditionata de gravitatea leziunilor vertebrale determinate de traumatism.

Fracturile instabile sau persistenta durerilor spatelui, pot întârzia ridicarea în sezut.

Cel mai târziu, dupa 8-12 saptamâni dupa traumatism, se începe vertializarea.

PRIMA ETAPA va fi pozitia ,,sezând alungit” (membrele inferioare întinse, genunchii în extensie).

Este pozitie cu suprafata mai mare de sprijin, cu stabilitate si echilibru mai bun.

Pentru început, sprijinul se va face si posterior pe membrele superioare, trunchiul având o pozitie usor oblica spre spate sau fiind sprijinit de perne saz suporti.

Pozitia ,,sezând alungit”, cu palmele în sprijin lateral la nivelul marelui trohanter, este mai dificila, cerând un echilibru mai bun.

Aplecarea capului mult înainte, aduce centrl de greutate mai înauntrul poligonului de sustinere, deci mareste echilibrul.

Treptat, trunchiul va fi adus la verticala fara vreun sprijin suplimentar, doar pe bazin.

Din aceasta pozitie, bolnavul va fi ajutat sa execute un program kinetic format în principal din:

a.Mobilizari pasive ale segmentelor membrelor inferioare paralizate, cu aceleasi motivatii ca si în perioada reeducarii la pat (din decubit).

Deoarece se afla la câteva saptamâni de la lezarea maduvii, si spasticitatea s-a instalat, se foloseste tehnica mobilizarilor pasive, pentru a declansa reflexul de întindere ,,stretch-reflex”, care duce la ameliorarea spasticitatii musculare.

Întinderea muschiului se face lent, se mentine timp mai îndelungat, 14-20 secunde si se repeta de câteva ori într-o sedinta.

Relaxarea spasticitatii care urmeaza, poate sa dureze de la 30 de minute, la câteva ore, interval de care se profita entru alte tipuri de exercitii.

Spasticitatea ischiogambierilor este un obiectiv important: se ridica membrul inferior cu gamba pe umarul asistentului, care face priza deasupra genunchiului, pe fata anterioara a coapsei; sa trnchiul este ajutat sa se flecteze mult spre coapsa, mâinile prind gleznele, genunchii ramânând perfect întinsi.

Eventuala spasticitate a cvadricepsului, în general se menajeaza, caci a ajuta la transferul din pat pe scaunul rulant.

b. Mobilizarile active, cu si fara ajutorul kineterapeutului, reprezinta un grupaj de exercitii cu obiective diferite.

1. Cresterea fortei musculare la nivelul membrelor superioare, a adductorilor si abductorilor umerilor (marele dorsal, marele rotund, marele pectoral si marele dintat), ca si a tricepsului brahial – muschi absolut necesari sprijinului pe mâini pentru ridicarea sezutului de pe pat în vederea transferului.

Tonifierea se face cu extensoare, haltere, exercitii izometrice, etc.

Contractiile izometrice constau în contractii repetate ale muschiului respectiv, având o durata aproximativ 3s, urmata de o perioada de repaus de aceiasi durata, segmentul ramânând imobilizat.

Ele se repeta periodic, 5-10 minute la fiecare ora.

Exercitiul de ridicare a sezutului se face din pozitia ,,sezând alungit”, mâinile sprijinindu-se pe palme lateral de marele trohanter, sau kinetoterapeutul ajuta împingând în sus cele doua fesi: se executa izometria, solicitând pacientului sa-si mentina aceasta pozitie ridicata, câteva secunde.

O varianta a exercitiului: mâinile se sprijina pe doua carti, ceea ce obliga la o forta de ridicare mai mare si ofera posibilitati de manevrare a trunchiului inferior mai mari.

Din pozitia de ridicare a bazinului în sprijin pe mâini, se executa miscari de lateralitate, rotatie, antero-posterioare.

Se exerseaza acelasi exercitiu din pozitia ,,sezând scurtat” cu picioarele atârnate la marginea patului.

2. Pentru transfer o mâna se sprijina pe pat, cealalta pe bara scaunului cu rotile si se execut ridicarea bazinului si translarea corpului în scaun.

Aceasta performanta este însa pregatita de o serie de alte exercitii, care au drept scop mentinerea trnchiului la verticalitate în postura ,,sezând alungit”.

3. Mentinerea pozitiei corecte a trunchiului pe bazin din sezând alungit cere un anumit antrenament.

Se exerseaza stabilitatea trunchiului, mentinând sprijinul mâinilor în spatele corpului, pe lateral.

Pozitionarea posterioara a bratelor mareste baza de sustinere, fiind mai usor de mentinut.

Mâinile în lateral scad baza de sustinere, fiind pozitia cea mai dificila.

Pentru a o usura, se apleaca mult capul si în acest fel centrul de greutate cade în interiorul bazei de sustinere.

Din ,,sezând alungit” se executa balansuri antero-posterioare ale trunchiului, rotatii, lateralitati la care kinetoterapeutul opune rezistenta.

De asemenea, din aceasta pozitie sunt indicate si exercitiile cu mingea medicinala si bastonul.

4. Deplasarea bazinului si membrelor inferioare din pozitia ,,sezând alungit” este o etapa importanta.

Se urmareste deplasara greutatii corpului prin exercitii dinamico – statice.

Se lasa corpul în sprijin pe o mâna, se ridica bazinul opus, se roteste trunchiul si se încearca o târâre înainte sau înapoi a hemibazinului ridicat si a membrului inferior corespondent.

Se face apoi balans cu spijin pe cealalta mâna.

Ca tehnica de facilitare se recomanda,,stabilizarea ritmica”.

Mai târziu se încearca deplasarea înainte – înapoi prin împingerea bazinului si membrelor inferioare cu sprijin pe mâini.

Astfel pacientul învata sa-si miste membrele inferioare prin miscarile bazinului.

5. Adaptarea pacientului la scaunul cu rotile este o etapa intermediara, dar pentru multi paraplegici poate fi una finala, deplasarea cu scaunul rulant ramânând definitiva.

Dupa ce pacientul a învatat sa treaca dn pat în carucior si invers, antrenamentul se complica pri învatarea trecerii din carucior pe un scaun obisnuit, pe scaunul WC-ului, sau chiar pe podea, etc.

Concomitent se urmareste dobândirea unei independente cât mai mari a pacientului prin antrenarea unor abilitati cerute de viata obisnuita, de executarea unor activitati utile.

6. Îmbunatatirea controlului balansului trunchiului se realizeaza din ,,patrupedie” –pozitie care necesita o stabilizare a bazinului pe solduri.

Se ridica alternativ câte un membru superior, transferând propria greutate pe cealalta jumatate a corpului, apoi se va ridica membrul superior opus.

Kinetoterapeutul sustine bazinul ajutând balansul, iar apoi contrând usor acest balans. Se trece apoi la exercitiul de ,,târâre”: pacientul se lasa pe o parte, flectând cotul, în timp ce membrul superior opus paseste înainte, tragând hemicorpul si hemibazinul respectiv si antrenând astfel membrul inferior.

,,Patrupedia” si ,,târârea” bine antrenate, pot deveni un mijloc de locomotie pentru paraplegic.

7. Intensificarea exercitiilor de crestere a activitatii voluntare a musculaturii membrelor inferioare.

A DOUA ETAPA este pozitia ,,sezând scurtat”, adica pozitia de stând pe scaun.

Este o pozitie care va fi antrenata cu toata atentia, caci ea va fi pozitia din scaunul cu rotile cu care se va deplasa pacientul.

Din aceasta postura, mai putin stabila decât precedenta, cerând deci un mai bun echilibru , se vor relua toate tipurile de exercitii.

Este recomandabil ca piciorele bolnavului sa se sprijine pe podea.

Odata obtinut un bun echilibru din pozitia ,,sezând scurtat” se încep exercitiile de transfer din pat pe scaun si invers, din pat sau scaun, în scaunul cu rotile si invers, din scaunul cu rotile pe WC si invers, etc.

Instalat în scaunul cu rotile, paraplegicul va relua exercitiile descrise la pozitiile sezânde, pe care le va completa cu învatarea conducerii scaunului, precum si tot felul de activitati casnice: sa gateasca, sa spele vase, sa lucreze la masa, sa faca ordine în casa, etc. Aceste activitati trebuie considerate ca terapie ocupationala, nu numai ca activitati utile, necesare pentru viata din casa si independenta bolnavului.

Independenta paraplegicului în scaunul rulant, poate merge mai departe spre activitati recreative si sportive în afara casei, participarea la bine-cunoscutele meciuri de baschet purtate între echipe de paraplegici în carucioare, condusul masinii, tenis de masa, tir cu arcul, cusa cu obstacole pentru carucioare ortopedice, etc.

sursa: kineto.ro

keywords: kinetoterapie, fizioterapie, fiziokinetoterapie, Piatra Neamt, recuperare medicala, masaj terapeutic, gimnastica de recuperare, paraplegici, recuperare paraplegici