Secrete.

vineri, 1 iunie 2012

Cele mai faimoase acte de piraterie ale istoriei


Poveştile romantice cu piraţi au pătruns din nou în atenţia publică pe măsură ce echipajele de tâlhari nautici iau cu asalt coastele Somaliei şi capturează mai orice navă comercială le trece prin cale, sfidând până şi forţele coaliţiei navale multinaţionale care include nave ce aparţin NATO şi UE.

Cu siguranţă, fie că vor fi prinşi sau nu, piraţii somalezi ce terorizează apele din largul coastelor africane vor ajunge personaje de legendă, pentru a se alătura altor celebri lupi ai mărilor. Revista americană “Time” a scormonit în istorie pentru un top al celor mai curajoase acte de piraterie.

1. In 2008, piraţii somalezi au înhăţat un tanc petrolier al unei companii saudite ce transporta sub pavilion liberian două milioane de barili de ţiţei, cea mai mare captură realizată de piraţi.

Potrivit NewsIn, celor zece piraţi le-a luat doar 16 minute pentru a aborda şi a trece la controlul navei. Acum, vaporul Sirius Star se adaugă unei alte capturi impresionante. Nava ucraineană Faina a ajuns în controlul piraţilor cu tot cu încărcătura de 30 de tancuri ruseşti T-72. Tâlharii cer o răscumpărare de 20 de milioane de dolari.

2. Răpirea şi răzbunarea Cezarului

În anul 73 î.Ch., pe atunci un simplu nobil în vârstă de 25 de ani, viitorul împărat al Romei era la bordul unei nave care naviga spre insula Rodos. Socotelile i-au fost încurcate de piraţii din Cilicia – regiune ce face acum parte din sudul Turciei -, care au capturat vaporul şi implicit pe Cezar. Patricianul i-a fermecat cerându-le să dubleze suma pe care o cereau drept răscumpărare şi glumind despre modul în care-i va pedepsi. Cezar a fost eliberat după ce aurul a fost plătit numai pentru a se întoarce în fruntea flotei romane ca să-şi nimicească răpitorii. Toţi piraţii au fost capturaţi şi crucificaţi.

3. Piratul Jean Fleury îşi însuşeşte aurul aztec furat de conchistadori

Hoardele spaniole au prădat cam tot ce au găsit după cucerirea imperiilor sud-americane la începutul secolului al 16-lea. În 1523, francezul Jean Fleury a fost primul care a prădat galioanele spaniole, bine înarmate, dar lente, de aurul furat la rândul lor de conchistadori de la băştinaşii azteci. Trei nave spaniole încărcate cu bijuterii, aur şi animale exotice provenind din regatul Montezuma au căzut în mâinile corsarilor lui Fleury pe coastele Portugaliei.

4. Otomanul Barbarossa cucereşte insula Capri

Barbarossa era cel mai cunoscut dintre cei patru fraţi otomani ale căror fapte de arme au fost admirate de Imperiul Otoman pentru teroarea indusă regatelor creştine. În 1535, Barbarossa a cucerit insula italiană Capri, aflată aproape de Napoli, unul dintre cele mai bogate oraşe ale creştinătăţii. Castelul pe care Barbarossa l-a zidit pe insulă dăinuieşte şi astăzi.

 

5. Francis Drake face de ruşine Armada spaniolă

Englezul care a făcut înconjurul Pământului la bordul navei sale era, printre altele, şi piratul preferat al reginei Elisabeta I. Din misiunile încredinţate făcea parte şi jefuirea spaniolilor de comori. Ca un supus destoinic, Drake aducea prada Maiestăţii sale şi primea jumătate din captură drept răsplată. În 1584, Francis Drake i-a dat o lovitură grea regelui Spaniei, distrugând mai multe nave cu care Armada se pregătea să se îndrepte spre Anglia, după un atac asupra portului Cadiz.

6. Taiwanul, capturat de Koxinga

Piratul Koxinga era loial dinastiei chineze Ming, suprimată în 1644 de invadatorii Manchu care au adus la putere dinastia Qing. Pe mare şi pe uscat, Koxinga a hărţuit oştile Manchu. Până la urmă, însoţit de 25.000 de oameni la bordul a câteva sute de nave de război, a părăsit provincia Fujian şi s-a îndreptat spre Taiwan, pe atunci sub ocupaţie olandeză. După zece luni de asediu, occidentalii au fost alungaţi, iar Koxinga şi-a făcut un regat privat în Taiwan. Regatul pirateresc a cedat de-abia 20 de ani mai târziu forţelor venite din China.

7. Henry Morgan cucereşte Panama

În drumul către aurul şi argintul pe care spaniolii le scoteau din minele din Lumea Nouă, aceştia treceau prin portul Panama, ceea ce făcea oraşul o ţintă de primă mână pentru tâlhari. În 1671, corsarul Henry Morgan, spaima Caraibelor, aflat în slujba guvernului englez, a atacat oraşul în fruntea a 1.400 de oameni. Deşi trupele spaniole erau superioare numeric, reputaţia piraţilor lui Morgan i-a timorat pe apărători. Prada însă a fost dezamăgitoare pentru piraţi, pentru că grosul comorilor a dispărut ca prin minune înainte de atacul lui Morgan.

8. Capitanul Kidd înhaţă nava Cara Merchant

William Kidd a inspirat numeroase opere literare, iar legendele despre avuţiile sale dobândite de pe urma jafurilor i-au făcut pe mulţi să-şi piardă ani în căutarea comorilor îngropate. Cea mai piraterească faptă a lui Kidd s-a petrecut în 1698, pe coastele Indiei, când a pus mâna pe nava comercială armeană Cara Merchant. A vândut mare parte din încărcătură, dar se poate să fi îngropat o parte din prădăciune înainte să scufunde nava în apropiere de coastele Hispaniolei, acum Republica Dominicană. În noiembrie 2008, rămăşitele navei au fost identificate.

9. Blocada lui Barbă Neagră asupra Charlestonului

Poate cel mai vestit şi înfricoşător pirat al istoriei, Edward Teach şi banda sa de piraţi acţionau pe coastele Carolinei de Nord şi vizau navele care transportau tutun, vopseluri şi zahăr din şi spre coloniile britanice. Nici navele cu sclavi nu scăpau atacurilor feroce ale căpitanului poreclit Barbă Neagră. În 1718, piraţii şi-au proţăpit corăbiile în apropiere de intrarea în portul Charleston şi au jefuit mai multe nave. A făcut însă o singură cerere de răscumpărare: un cufăr cu medicamente în schimbul unor ostatici.

10. Ching, întâi amantă de pirat, apoi pirat în toată regula

După moartea soţului său, piratul Zheng Yi în 1807, fosta prostituată Ching Shih a luat comanda câtorva sute de nave jefuind în voie navele ce se abăteau prin Marea Chinei de Est, iar reputaţia ei a ajuns până în Malaiezia. Cea mai mare reuşită a femeii-pirat a fost însă că a ştiut când să renunţe. Incapabil să o înfrângă, guvernul chinez i-a oferit amnistia. A acceptat oferta în 1810 şi s-a retras din activitatea hoţească cu o avere respectabilă. De asemenea, a avut grijă şi de oamenii din echipaj, obţinându-le tuturor iertarea autorităţilor. Unul dintre personajele din “Piraţii din Caraibe” ar putea fi inspirat de Ching Shih.

*** Contribuiti la dezvoltarea acestui site ! Daca v-a placut articolul, recomandati-l prietenilor din retelele de socializare. Parerea voastra e importanta, asa ca nu uitati sa comentati subiectele exprimate in articole. Sugerati-ne ce alte subiecte v-ar interesa. Va multumim !

Источник: http://www.2012en.ro/2012/05/cele-mai-faimoase-acte-de-piraterie-ale-istoriei/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.