Secrete.

vineri, 1 iunie 2012

Ruine de castele si cetati faimoase .

 

Unele dintre cele mai populare destinaţii turistice din lume sunt forturile vechi, castele şi câmpuri de luptă. Este distractiv să ne imaginăm cum era să trăieşti într-o perioadă când oamenii luptau cu săbii, tunuri, muschete şi arcuri. În Evul Mediu, liderii construiau fortificaţii masive pentru a-si proteja oamenii . Forturi şi castele insemnau putere, avere şi capacitatea militară. Unele dintre cele mai strălucite minţi din istoria de război au conceput cetăţi care sa reziste oricarui atac. Acestea au fost plasate in locatii strategice si folosite pentru a apăra rute importante. În secolul trecut, expansiunea armamentului modern a diminuat necesitatea structurilor fortificate. Astăzi, ţările folosesc alte mijloace pentru a-si proteja frontierele. Acest articol va examina istoria a zece forturi unice şi castele ruinate.

10
Biruaslum Cliff Fort

Biruaslum este o stivă în Insulele Barra la vest de Vatersay, Scoţia. O stiva este o coloană de piatră abrupt, care se formeaza in jurul coastelor maritime. Stive poate creşte extrem de mare şi Biruaslum ajunge la 72 de metri (236 ft). Biruaslum este separat de la Insula Vatersay de o colecţie de stânci abrupte de pe fata de est. Chiar pe marginea falezei este un zid de fort bine construit, care are  2m lăţime şi 3m inaltime .Zidul este in forma de semicerc pe o lungime circa 90m .Cetatea este situată mai sus, pe un teren plat iar un  defileu stâncos il separă de Vatersay.

Fortul vechi cel mai bine conservate este cel de la capătul de sud-est a Biruaslum.Structura se extinde departe de faleza.Cetatea deţine rămăşiţele unui bastion oval de dimensiuni mici, care se află în partea de sus a peretelui.Istoria fortului este neclară şi istoricii nu sunt siguri cand a fost făcut şi în ce scop.Stilul structurii pare a fi din epoca fierului, dar artefacte care au fost descoperite dateaza din perioada neolitică. Insulele Barra au o istorie lungă, acestea au fost prezentate în mai multe saga Viking şi legende. Este dificil de a vizita fortul de pe stanca Biruaslum, dar ,la cerere, excursii pe insula pot fi organizate de către Cartelul de pescuit Barra.

9
Tughlaqabad Fort

În 1321 AD, un om pe nume Malik Ghazi si-a asumat titlul de Ghias-UD-DIN Tughlaq, şi a început dinastia Tughlaq, care a fost o dinastie turcă din Delhi, India. La preluarea controlului zonei, Malik a devenit obsedat de construirea unei fortificatii masive în partea de sud a orasului Delhi. El a visat o cetate frumoasa, care ar putea ţine departe jefuitori mongol. În scopul construirii fortului, Malik a emis un dictat care a fortat toti muncitorii din Delhi sa participe la construirea sa.

Fortificatii masive se întind pe 6,5 km (4 mile) şi includ trei secţiuni pentru locuinţe, o cetate, si o resedinta regala. Terenul de sub cetate e plin cu tuneluri subterane iar fortul a avut odata nu mai putin de 52 de porţi (13 rămân şi astăzi). Zidurile din jurul fortificaţie sunt realizate din granit şi au între 10 şi 15 de metri inaltime .Fortul are o colecţie de clădiri masive de piatra si morminte. Printre cele mai renumite este Mausoleul de Ghiyath al-Din Tughluq, care este un mormânt extravagant care deţine rămăşiţele lui Ghazi Malik.

Legenda spune că Tughlaqabad Fort este blestemat. În 1324, Ghazi Malik a fost strivit de moarte de un baldachin. După moartea lui, oamenii s-au speriat si au parasit fortul, acesta cazand  în ruină. Visul lui Malik Ghazi a unui oraş masiv în Delhi, a fost pierdut şi abandonat în 1327. Astazi, cea mai mare parte din Tughlaqabad Fort este inaccesibila din cauza vegetaţiei dense spinoase şi a potenţialului de colaps, dar secţiuni ale zonei sunt încă vizitate pe scară largă.Bijai-Mandal este una dintre locatiile cele mai populare si este o cetate mare, care dispune de cel mai înalt punct. Din cetate, se pot explora tunelurile vaste şi trotuarele de sub fort.

8
Castillo de San Marcos

Sf. Augustin este un oraş în partea de nord-est a  Floridei, este cel  mai vechi continuu ocupat oras european in  Statele Unite si a fost fondat în 1565 de exploratorul spaniol şi amiralul Pedro Menéndez de Avilés .A fost un centru major de-a lungul “Primei Coaste “care se extinde de la Amelia Island la Jacksonville. După o serie de atacuri asupra oraşului, inclusiv un bombardament 1668 in care a fost implicat piratul englez  Robert Searle, spaniolii a realizat că au nevoie sa-si protejeze orasul, astfel încât ei au construit o fortificaţie din zidarie numit Castillo de San Marcos.Structura este un fort în formă de stea si este  făcut dintr-o  piatră numită coquina. Acesta este cel mai vechi fort de zidărie din Statele Unite.

Castillo de San Marcos, are patru bastioane si un ravelin mare care a fost folosit pentru a proteja portul Sally. Un ravelin este o fortificaţie triunghiulara, care este plasat în afara zidurilor castelului şi utilizate pentru a matura cu foc trupele ca s-au apropiat de peretele fortuluiFortul a fost înconjurat de un şanţ masiv, care a folosit o serie de porţi Fortul are, de asemenea, o colecţie de firide pentru infanterie care au fost construite în pereţi, astfel incat le sa poata strage din interior.
În 1702, englezii  au decis să atace Sf. Augustin, în timpul războiului reginei Queen Anne. Toti soldaţii spanioli şi locuitorii din zona s-au mutat în Castillo de San Marcos pentru a se proteja. După un lung bombardament, englezii nu a putut penetra zidurile cetăţii şi au fost forţaţi să se retragă.Fortul a rămas un bastion în zona timp de secole şi a văzut numeroase batalii. În 1763, englezii au capturat Castillo de San Marcos şi l-au  redenumit Fort St Mark. În anul 1819, Spania a semnat Tratatul Adams-Onís  cedand Florida Statelelor Unite. Astăzi, Castillo de San Marcos, este o atracţie turistică populară şi ocupă 2,5 acri (10100 m²), in centrul orasului Sf. Augustin.

7
Casa lui Pavlov

Bătălia de la Stalingrad a fost un eveniment major în timpul al doilea război mondial si s-a remarcat printr-o brutalitate extremă, pentru nerespectarea legilor militare şi pierderi masive de ambele parti, aproape două milioane de oameni murind. La un moment dat, al treilea Reich a capturat 90% din oraş, dar sovieticii au prevalat în lupta. În timpul luptei, Armata Roşie a încercat să ocupe poziţii strategice în întreg oraşul. Unul dintre aceste locuri a fost casa lui Pavlov, care este o clădire cu patru etaje în mijlocul Stalingradului şi construita în paralel cu râul Volga.

Casa lui Pavlov era situata la o intersectie şi oferea o linie de 1 km de vedere în nord, sud, vest de la Stalingrad. În septembrie 1942, casa a fost atacat si capturat de germani. În replică, Armata Roşie a ordonat unui pluton condus de Sgt. Iakov Pavlov să o ia înapoi. După o luptă intensă în  care 26 din cei 30 de sovietici din pluton au fost ucişi, Armata Roşie a fost capabila sa captureze Casa lui Pavlov. Casa a fost apoi fortificat şi transformata într-o fortăreaţă. Cladirea a fost echipat cu mitraliere, anti-tanc, puşti şi mortiere. A fost înconjurat de patru straturi de sârmă ghimpată, terenuri minate, iar sovieticii pus mitraliere în fiecare fereastră disponibila. Aprovizionarea se facea printr-un şanţ subteran de comunicaţii.

În timpul bataliei pentru Stalingrad, germanii au atacat Casa lui Pavlov si de mai multe ori pe zi. De fiecare dată Armata Roşie descărca un baraj de foc de mitralieră şi ucidea zeci de nazişti. Ruşii au montat un PTRS-41 , pusca anti-tanc , pe acoperişul casei lui Pavlov şi au distrus un număr mare de tancuri. Structura simboliza rezistenţa sovietică şi a fost marcat ca o cetate pe mai multe harti naziste. Pentru acţiunile sale din timpul războiului, lui Iakov Pavlov i-a fost acordat titlul de Erou al Uniunii Sovietice. Generalul sovietic Vasili Chuikov a spus că germanii au pierdut mai mulţi oameni încercand să ia casa lui Pavlov decat au pierdut la Paris. După război, Casa lui Pavlov a fost reconstruita şi transformat într-un bloc de apartamente. Un set de cărămizi care comemoreaza batalia au fost pastrate  si sunt situate la capătul de est al casei, spre râul Volga.

6
Wolf a Lair

În timpul al doilea război mondial, Hitler a construit o serie de forturi şi sedii în Europa. În 1941, la începutul operaţiunii Barbarossa, Hitler a ordonat armatei de inginerie civilă , Organizaţia Todt ,sa construiasca o  cetate mare în pădurea Mazuria, la aproximativ 8 km de micul oraş din estul Prusiei, Rastenburg (acum Kętrzyn, Polonia) .Cetatea a fost folosita ca o casă de inalti oficiali nazişti. În total, Hitler a petrecut mai mult de 800 de zile la Lair Wolf de la douăzeci şi trei iunie 1941 – douăzeci noiembrie 1944. Pentru a se asigura că locaţia este in siguranţă, al treilea Reich a folosit tot ce avea mai bun, iar metodele de camuflaj au fost din cele mai diverse, tufişuri, iarba, copaci artificiali şi plase.

Lair Wolf era protejat de către serviciul personal de paza al lui Hitler, care a folosit tancuri, tunuri anti-aeriene, precum şi alte arme grele. Au fost construite radare masive în scopul de a detecta avioane de la aproximativ 100 km distanţă.Cetatea a fost construită ca un labirint de tuneluri si camere ascunse, case de pază cu peste 54,000 mine terestre care o inconjurau. A fost o mare fortificatie si aproximativ 2.000 de persoane a trăit şi a lucrat în Lair Wolf, la un moment dat.

La 20 iulie 1944, Lair Wolf a fost locaţia unei tentative de asasinat ,bine pusa la punct, contra  lui Hitler, atunci când Claus von Stauffenberg a detonat o bombă în apropierea lui. La 25 ianuarie 1945, Lair Wolf a fost distrus de către nazişti, când Hitler a ordonat distrugerea cetatii. Tone de explozibil au fost folosite în efort, dar zidurile de la buncare au fost atât de groase ca multe dintre structuri au supravieţuit impactului şi rămân si astazi în picioare. Două zile după ce a fost dinamitat, Armata Roşie a capturat castelul fără luptă. Lair Wolf a fost capturat în aceeaşi zi în care Auschwitz a fost eliberat. Se estimeaza că aproximativ 180.000 de persoane vizitează ruinele în fiecare an.

5
Berejany Castel

In 1534, un comandant militar şi politician polonez numit Mikołaj Sieniawski a decis să construiască o fortăreaţă masivă în apropiere de Berejany, vestul Ucrainei. Sieniawski a vrut să creeze un loc care sa fie de nepătruns, aşa că a ales un petic de teren mlăştinos, care era situat pe o mica insula de langa raul Lipa Złota.A durat douăzeci de ani pentru a o  finaliza şi a fost una dintre cele mai bune cetati ascunse ale secolului al 16-lea.Familia Sieniawski a vrut să facă o fortareata fort, asa ca a inclus o poarta de intrare, turn, biserica, bastion de protecţie, şi ziduri groase de paza (6 metri în unele locuri).

Secţiuni mari ale  clădirii au fost sculptate manual, inclusiv plafonul capelei şi o serie de sculpturi. In 1630, Berejany Castel a fost extins pentru a include o colecţie de arme, patru turnuri, cazare, si o alta biserica.Cetatea a fost reconstruită de către arhitecţi italieni celebrii ai timpului. Uimitor, structura nu a fost deteriorat de cazacii lui Khmelnitsky sau de turci in secolului al 17-lea.

Berejany Castelul a fost folosit ca un paradis sigur pentru capete incoronate şi curteni bogati. Acesta a fost vizitat de o colecţie de oameni celebri, printre care Petru cel Mare al Rusiei în două ocazii separate. Prin 1908, castelul a căzut în stare proastă. Acesta a suferit daune majore în Primul Război Mondial şi după ce Uniunea Sovietică a ocupat Berejany în 1939, cetatea a fost distrusă. Multe rapoarte spun că Armata Roşie a bombardat intenţionat clădirilor. Din 1999, Berejany Castelul a fost inclus pe o listă de locuri din Ucraina, care trebuie să fie reconstruite.

4
Fort Ticonderoga şi Fort Crown Point

Una dintre cele mai importante forturi din istoria Statelor Unite este Ticonderoga. Acesta este situat în apropiere de capătul de sud al lacului Champlain şi a fost construit de forţele canadiene şi franceză între 1754 şi 1757, în timpul Războiului de Şapte Ani. Ticonderoga a fost important, deoarece se află la intersecţia unei rute comerciale  în apropierea râului La Chute
În 1758, aproximativ 4.000 de soldati francezi au reusit sa respinga un atac al trupelor britanice, mult mai numeroase – 16.000 oameni, dar britanici au observat că acestea ar putea controla fortul de pe uscat. In timpul Razboiului de Independenta american, Ticonderoga a fost capturat de o miliţie a SUA, sub comanda lui Ethan Allen şi Arnold Benedict într-un atac surpriză. Fortul a fost apoi recucerit de către britanici în iunie 1777 şi abandonat în 1781. Fort Ticonderoga este una dintre cele mai bine conservate forturi militare din SUA, a fost restaurat la începutul secolului 20, iar acum este o destinaţie turistică populară şi muzeu.

Oraşul Crown Point, New York, este situat într-una din zonele cele mai strategice ale Statelor Unite. Acesta este situat pe malul de vest a lacului Champlain la 39 de mile (63 km) de Burlington, VT, 44 mile (71 km) de Queensbury, NY, şi 108 mile (174 km) de Montreal, Quebec. În 1734, francezii au ales acest domeniu pentru a construi un fort masiv, Saint-Frederic, cu scopul de a controla Lake Champlain şi pentru a preveni colonizarea britanică. În 1759, francezii au părăsit spre care avansa o armata britanica condusa de generalul Jeffery Amherst. Englezii au construit apoi mult mai marele Fort Crown ,lângă ruinele de la Saint-Frédéric.

Fort Crown Point este cea mai mare cetate de pământ construit vreodata in Statele Unite. A fost construit cu ziduri mari, locuinţe, precum şi staţii de tunuri. Dupa ce razboiul de sapte ani s-a incheiat, britanicii au trimis acasă multe dintre trupele lor şi a lăsat doar un mic număr de soldaţi la Fort. La începutul Revoluţiei Americane, Cpt. Seth Warner şi 100 de soldati din Green Mountain au capturat fortul în bătălia de la Crown Point. În total, soldaţii recupereaza 111 de tunuri şi trimit armele pentru utilizarea lor pe front. Fort Crown Point a fost oficial abandonat în 1780 şi a căzut în ruină. În 1773, un incendiu a distrus în întregime constructiile din lemn ale  cetăţii, lăsând doar ruinele goale de piatră ale clădirilor celordouă barăci. Astăzi, site-ul este o destinaţie turistică populară.

3
Castelul Corfe

Exista literalmente zeci de castele ruinate, în Anglia, dar am ales sa includem Castelul Corfe. În 1066 William Cuceritorul a invadat si cucerit Anglia. După victoria sa, William a ordonat construirea unui număr mare de castele in  Europa, 36 în total. Una dintre aceste fortificaţii a fost Corfe Castle, care a fost construit de normanzi, în scopul de a controla un drum comercial în Purbeck Hills, care era  folosit pentru a călători între oraşele engleze Wareham şi Swanage. Numele “Corfe” este derivat din cuvântul saxon drum, cale.

Castelul este situat lângă un sat numit Castelul Corfe din Dorset, Anglia. Movile funerare din zona sugerează că terenul era locuit de mult timp, circa  8.000 de ani în urmă. Un procent mare din castel a fost construit în conformitate cu ordinele lui William Cuceritorul, dar el a fost un bastion si înainte de secolul al 11-lea. În 978, Corfe Castle a fost locul uciderii lui Edward Mucenicul, Rege al Angliei.

Corfe Castle este unic prin faptul că a fost construit pe un deal masiv cu vedere la vale. Cele mai multe castele medievale din Anglia au fost construite în văi şi pe drumurile de  lângă râu. Castelul a fost ridicat  într-o formă triunghiulară şi are trei secţii. La începutul secolului al 13-lea ,regele Ioan a ordonat crearea unei săli de bal, capela, bai interioare şi clădiri interne. Henric al III-construieste ziduri suplimentare, turnuri, şi porti de intrare in castel.

În 1572, Castelul Corfe a fost vândut de către Elisabeta I la Sir Christopher Hatton, care a fost maestru de dans şi posibil pretendent. În timpul Războiului Civil Englez (1642-1651) castelul a fost o fortareata a regaliştilor (Cavaliers) şi a fost asediat de două ori. Ca pedeapsa, a fost demolat din ordinul Parlamentului.

Ruinele de la Castelul Corfe sunt deţinute în prezent de către National Trust. Castelul primeşte aproximativ 200.000 de vizitatori in fiecare an.

2
Dunnottar Castle

Unul dintre cele mai interesante castele ruinate din lume este Dunnottar. Dunnottar este situat pe un promontoriu stâncos la aproximativ două mile (3 km) la sud de Stonehaven, Scoţia.Cetatea are vedere la căile de transport vechi şi a fost situat strategic pentru a controla trecerea caravanelor. Din acest motiv, Dunnottar Castle a jucat un rol strategic în istoria Scoţiei şi a fost locul multor bătălii celebre, inclusiv o confruntare importantă a Evului Mediu când Constantin al II-lea a respins invazia lui Ethelstan, rege al Wessexului.

Ruinele Dunnottar sunt răspândite pe 3 acri (1,2 ha).Singura modalitate de a ajunge la castel este de a trece peste o fâşie îngustă de pământ cu pante extrem de abrupte .Designul a cetatii a fost dezvoltat strategic pentru a impiedica soldaţii inamici sa ajunga la ziduri. Pentru a captura castelul, singurele arme utile sunt cele din artileria grea. În timpul îndelungatei sale istorii, Dunnottar a fost vizitat de unii dintre liderii mondiali, inclusiv William Wallace, regina Maria a Scotiei si Regele Carol al II-lea. În secolul al 17-lea, o garnizoana mica de soldaţi a tinut pe loc pe celebra armata lui Oliver Cromwell timp de opt luni si a salvat Bijuteriile Coroanei Scotiei de la furt.

După ce Cromwell a fost în stare să mute tunurile sale de până langa stâncile abrupte din jurul castelului, el a bombardat castelul şi a capturat soldaţii rămasi.Castelul nu si-a mai revenit niciodata in urma masivului atac şi a rămas în ruine timp de secole.Dunnottara fost folosit ca garnizoana activa ultima oara in  1715 ,când Earl Marischal a fost executat pentru rolul său în rascoala iacobita.Cetatea a devenit o destinaţie turistică populară şi este deschisa pentru vizitatori pe o bază de programare. Anumite secţiuni ale Dunnottar Castle au fost folosite candva ca  temnite si se spune ca ar fi bântuit. Dacă vizitaţi castelul  târziu în noapte, s-ar putea sa auziti strigăte venind de sub stâncile masive.

1
Golubac Fortress

Golubac Fortress este un oraş medieval fortificat, care este situat la 4 km în aval de satul modern de azi Golubac, Serbia.A fost construit în secolul 14 pentru a proteja o porţiune importantă a fluviului Dunărea. Este situat in capatul defileului Porţile de Fier şi a fost folosit pentru a controla traficul fluvial. In timpurile medievale, un lant gros era pus peste râu, conectat la o piatra mare nume Babakaj. Dacă o navă vroia să treacă, erau nevoiti să plătească o taxă.

Golubac Fortress a fost ultimul avanpost militar situat pe Dunăre şi era finala  de apărare între Ungaria şi Imperiul Otoman. Din acest motiv, fortul a asistat la zeci de mari conflicte fiind un punct cheie în razboaiele dese care s-au purtat in zona. Ea s-a mutat în mod regulat din si in mâinile turcilor, maghiarilor, sârbilor şi austriecilor pana in 1867, cand a fost predat Knezului sârb, Mihailo III Obrenović.

Golubac Fortress este împărţită în trei zone si prezinta semne de fortificari masive de-a lungul secolelor. Acesta are zece turnuri, două porti, şi o colecţie de avanposturi militare. Fiecare turn a avut un scop specific, inclusiv o cetate, capela, donjon şi facilităţi de depozitare de arme.Cetatea a folosit un şanţ mare, alimentat  cu apă din Dunăre şi care facea dificilă ajungerea la ziduri. Intre 1964-1972, un baraj a fost construit în interiorul defileului Porţile de Fier ,care a ridicat apa Dunarii şi a inundat secţiuni ale fortului. Astăzi, Golubac Fortress a devenit o destinaţie turistică populară si unul dintre punctele turistice cele mai importante pentru excursii cu barca pe Dunăre.

Sursa : http://listverse.com/

Traducere : Omae * Magazin Cultural Stiintific – 2012en.ro

Daca doriti sa preluati materialul va rugam sa specificati sursa, cu link catre acest articol.

*** Contribuiti la dezvoltarea acestui site ! Daca v-a placut articolul, recomandati-l prietenilor din retelele de socializare. Parerea voastra e importanta, asa ca nu uitati sa comentati subiectele exprimate in articole. Sugerati-ne ce alte subiecte v-ar interesa. Va multumim !


 


Un comentariu:

  1. Lair Wolf a fost capturat în aceeaşi zi în care Auschwitz a fost eliberat. Se estimeaza că aproximativ 180.000 de persoane vizitează ruinele în fiecare an.

    RăspundețiȘtergere

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.