Meditaţie pe muzică de boluri tibetane
Cât timp suntem treji, undele generate de creierul nostru sunt cele Beta. Deci practic, suntem în starea Beta. În timpul acestei meditaţii, sunetul bolurilor tibetane ne influenţează sistemul nervos simpatic, şi astfel, undele noastre cerebrale se sincronizează gradat cu vibraţiile produse de boluri, intrând în starea Alpha sau Theta, şi mai rar în starea Delta. Călugării tibetani intră destul de uşor în starea Delta, putând la fel de uşor să rămână în această stare pentru un timp îndelungat.
Acum, de ce sunt importante aceste stări diferite de Beta, starea în care se găsesc oamenii obişnuiţi atunci când sunt treji?
Pentru aceasta trebuie să facem puţină teorie.
Ce sunt undele cerebrale?
Manifestările electrice ale activităţii creierului sunt undele cerebrale. Acestea sunt particularizate în funcţie de amplitudinea undei, frecvenţa şi pattern-ul specific.Aparatul care măsoară şi înregistrează aceste unde cerebrale este electroencefalograful. Acesta are 16 electrozi de contact (care iau contact direct cu pielea capului) şi sunt sensibili la curenţii bioelectricici ai creierului. Aceşti electrozi sunt amplasaţi în toate părţile craniului, pentru a înregistra modificările din toţi lobii creierului (frontal, central, parietal, occipital şi temporal)
Exista cinci tipuri de unde cerebrale principale si peste zece tipuri secundare.
Tipurile principale de unde sunt:
- Gamma: 40-70 Hz. (cicluri pe secundă)
- Beta:12-30 Hz
- Alfa: 8-12 Hz.
- Theta: 4-8 Hz.
- Delta: 0,5-4 Hz.
Fusurile de somn sunt unde specifice, care apar atunci când persoana visează. Fusurile de somn au frecvenţa de 14 Hz şi amplitudinea cuprinsă între 40-50 µV (uşor vizibile pe orice înregistrare.
Undele Beta sunt specifice stării de veghe.
Relaxarea organismului duce la formarea de unde mai lente de tip Alfa sau Theta.
Undele Delta sunt specifice somnului stabil şi profund, fără visuri, precum şi transformărilor meditative ale conştiinţei.
Desigur însă că trăirile subiective sunt infinit mai variate decât tipurile de combinaţii ale undelor cerebrale prezentate în formele de mai sus.
Totuşi, anumite tipare generale ale experienţelor conştiente pot fi studiate prin investigarea activităţii bio-electro-magnetice a creierului.
2. Care sunt stadiile somnului?
Sub aspect neurofiziologic stadiile somnului descrise de cercetătorii americani N. Kleitman si W. Dement sunt următoarele:I. Somnolenţa
Undele Beta cresc în amplitudine (Beta subvigil); procentul de unde Alfa în lobul posterior (parietal-occipital) scade sub 50 % şi înlocuit treptat de unde Theta.II. Somn uşor
Apar unde Theta, fusuri de somn (cu frecvenţa de 14 Hz, amplitudinea de 40-50 Hz); la o persoană adultă sănătoasă, acestea trebuie sa fie prezente simultan atât în emisfera stânga cât şi în cea dreapta. De asemenea, amplitudinea undelor creşte semnificativ în ariile cerebrale centrale.III. Somn stabil
Procentul de unde Delta depăşeşte 20 %, fiind unde ritmice în cea mai mare parte; undele Theta sunt neregulate, existând încă fusuri de somn.IV. Somn profund
Procentul de unde Delta ritmice creşte peste 50%; undele Theta apar acum regulat, dispărând fusurile de somn.3. În ce stadiu al somnului apar visurile?
Visurile apar periodic la graniţa dintre faza I şi II de somn, la un interval de 90 de minute şi durează, de fiecare dată, în medie 15-20 de minute. Numit şi “somn paradoxal”, starea de somn cu visuri este caracterizată printr-o puternică activitate cerebrală, asemănătoare cu cea din starea de veghe. Un indicator al stării de somn cu visuri, pe lângă “fusurile de somn”, obiectivate electroencefalografic, sunt mişcările rapide ale ochilor (numite REM de la denumirea în engleză „rapid eye movement”).Somnul lent, fără visuri, este cel în care are loc “odihnirea” şi regenerarea forţelor organismului, atât fizice, cât şi mentale. Chiar dacă creierul continuă să lucreze, în faza de somn profund nu mai există alte activităţi mentale sau fiziologice suplimentare.
4. Putem trăi fără somn?
Cercetările realizate au evidenţiat că somnul REM cu visuri este absolut necesar pentru om (şi chiar pentru unele animale). Prin aplicarea metodei privărilor de somn s-a constatat ca întreruperea visării pe parcursul mai multor nopţi are efecte destabilizatoare asupra organismului şi minţii. Mai mult, în următoarele nopţi, în care individului i s-a permis visarea s-a constatat că perioada în care visează creşte direct proporţional cu durata privării de somn. S-a postulat astfel că declanşarea normală a stării de somn cu vis (REM) implică acumularea la un nivel critic în timpul somnului a unor substanţe, a unor metaboliţi, care trebuie să fie consumaţi de către procesele specifice care au loc în timpul somnului REM.5. Prin ce se diferenţiază somnul cu visuri de somnul profund, fără visuri?
Elementele care diferenţiază somnul REM (cu visuri) de somnul fără visuri pot fi rezumate astfel:a) Mişcări rapide oculare (REM), foarte similare cu cele din starea de veghe.
b) Aspectul particular, desincronizat al activităţii electrice corticale, foarte similar dar nu identic cu cel din starea de veghe. Acest aspect a determinat unii autori să considere perioada de REM ca cea mai superficială fază a variaţiei ciclice a profunzimii somnului.
c) Modificări ale ritmului cardiac şi ale presiunii sangvine.
d) Creşterea metabolismului cerebral.
e) Contracţii musculare ale unor grupe musculare izolate, în timp ce activitatea tonică musculară este diminuată sau abolită.
f) Un aspect particular este activitatea intensă a musculaturii urechii medii, asemenea muşchilor globilor oculari, similară cu cea din starea de veghe.
g) Răspunsurile evocate ale creierului la stimularea periferică sunt identice cu cele din starea de veghe.
h) Undele cerebrale de tip Theta foarte regulate în hipocâmp.
i) Creşterea debitului circulator sanguin cerebral.
6. Absolut toţi oamenii visează?
Conform cercetărilor asupra somnului, absolut toţi oamenii visează. Însă, doar o parte îşi aduc aminte de visurile pe care le au în timpul nopţii. Majoritatea oamenilor îşi aduc aminte de visuri doar în anumite perioade ale vieţii, cu intervale lungi în care nu-şi reamintesc visurile la trezire.7. Ce efecte are somnul fără visuri pentru organism?
- Funcţie anabolică; rol în sinteza macromoleculară (proteine, ARN)- Previne şi anihilează oboseala fizică
- Rol în procesele de memorie
- Reface energiile fizice
- “Odihna” propriu-zisă a sistemului nervos central
8. Care sunt efectele somnului cu visuri?
- Modelarea şi remodelarea memoriei (îndeosebi a memoriei de lungă durată) prin repararea, reorganizarea şi formarea de noi conexiuni în sistemele neuronale şi extensiile lor corticale.- Oferă substrat energetic şi de memorie pentru atenţie, procesele de învăţare şi pentru modelarea şi integritatea personalităţii, a eu-lui.
- Reface sistemul nervos central după eforturile de învăţare, după solicitări psihice, după stresuri şi eforturi intelectuale.
- Rol în alte mecanisme psihice (interacţiuni, restructurări ale amintirilor memoriei).
Ce sunt bolurile tibetane şi cum se folosesc?
Bolurile tibetane sunt instrumente muzicale utilizate de sute de ani în Orient, în timpul meditaţiilor şi rugăciunilor din practica religioasă budistă.
Prin lovirea acestora cu un bastonaş din lemn, se produce sunetul primordial – OM – despre care se spune că a stat la baza Creaţiei.
În general, bolurile tibetane au în compoziţie şapte metale care sunt în corespondenţă cu şapte planete ale sistemului nostru solar:
Aur – Soare
Argint – Luna
Mercur – Mercur
Cupru – Venus
Fier – Marte
Staniu – Jupiter
Plumb – Saturn
Acestea emit prin urmare sunete aflate în armonie cu vibraţiile acestor sfere cereşti şi transmit aceste vibraţii atât celor care le produc, cât şi celor care le ascultă. Rezultă o adevarată simfonie pentru trup şi suflet, creându-se o armonie la nivelul fiecarei celule.
Efectele benefice ale muzicoterapiei cu boluri tibetane
- relaxarea profundă
- armonizarea tuturor celulelor corpului
- armonizarea chakrelor
- sincronizarea celor două emisfere ale creierului
- îndepărtarea blocajelor din meridianele energetice
- eliminarea stărilor de nervozitate
- ameliorarea concentrării
- vindecarea insomniei
- reactivarea propriului potenţial de vindecare
- stimularea creativităţii
Cine este Joel Silva?
Joel Silva – “Seeking for happiness, love and peace I found my path in natural therapies. My wish is to use this opportunity to connect and help as many people that I come across in my life.
I am from Portugal and i moved to Bucuresti,i am masseur of thai massage and sound healing.
If you are interest in relieve pain from your body,please contact me,i go to your home or you can come to http://www.satya.ro/.
See you soon” Pentru mai multe informatii vizitati pagina de Facebook a lui Joel: http://www.facebook.com/joelsilva.bucaresti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.