CV 9A52-4 Tornado este un nou lansator multiplu de rachete categoria 300mm, dezvoltat de compania ruseasca Defence Company Motovilikha Plants Coporation.
Noua versiune a fost conceputa pentru a zdrobi mijloacele de atac ale inamicului: tancuri, unitati de infanterie motorizate, sisteme anti-aeriene, baterii de artilerie, unitati navale si centre de comanda.
Tornado si-a diminuat semnificativ puterea de foc, dar a capatat o serie de avantaje: instalatia este mult mai mobila, poate traversa rauri sau teren accidentat, usor de camuflat, usor de reincarcat si poate actiona independent. In prezent rusii ,,leaga” cate 6 lansatoare BM-30 Smearch in baterie, fapt ce ar face sistemul vulnerabil in fata atacurilor aeriene sau tinte usoare pentru rachetele de croaziera.
In martie 2011 Armata Rusa a anunta inceperea intrarii in dotare iar prezent ar detine cel putin 36 de lansatoare.
Caracteristici:
6 tuburi calibru 300mm, 6 focuri in 20 de secunde
timp de reincarcare 8 minute
Echipaj: 2 soldati
Masina ofera protectie NBC, sistem de ghidare automat si control al rachetei
Racheta cantareste 800kg si raza este intre 20-90km
Camionul este Kamaz-6350, viteza maxima 90km, raza 1000km,cantareste 24, 650kg, lungime 11.2m, latime 2.5m, inaltime 3.15m si nu are blindaj.
Sursa: Armyrecognition
NeroFlash
by: George GMT
EADC (The Egyptian Air Defense Command) este ramura terestra responsabila de protectia spatiului aerian al Egiptului.
99% din populatia egipteana se regaseste de-a lungul Fluviului Nil, incepand cu orasul Aswan pana in Delta Nilului.
Delta si Canalul Suez reprezinta cele mai importante obiective, iar statul cu cea mai puternica forta aeriana este Israelul, astfel este usor de intuit unde se afla cele mai importante unitati EADC. Daca va gandeati la Sinai, raspunsul este gresit. Egiptul nu are voie sa mentina forte militare in Peninsula cu exceptia Politiei de Frontiera (dotata cu Fahd, AK-uri si cateva Mi-8).
Istoria EADC a inceput dupa razboiul din ’67 cand aceasta ramura a devenit responsabila cu protectia fortelor terestre. La vremea razboiului din ’73, expertii militari considera ca Egiptul avea a II-a forta anti-aeriana dupa URSS, devansand China. Expertii au luat in calcul doar statele ce foloseau tehnica sovietica.
EADC a avut o prestatie buna, reusind sa zdrobeasca contraofensiva lansata de IAF si probabil nici in prezent, Egiptul nu ar fi avut Peninsula Sinai fara aceasta ramura.
EADC se imparte trei categorii: Rachetele defensive la nivel strategic, Diviziile de rachete la nivelul corpului de armata si SAM-urile la nivel de brigada.
Rachetele defensive la nivel strategic sunt de 5 tipuri.
Egiptul detine 40 de baterii SA-2, fiecare baterie cate 6 lansatoare + 2 rezerve. Racheta a fost dezvoltata de egipteni la standardul Tayer el-Sabah si este utilizata in misiunile de raza lunga si impotriva aparatelor de zbor la mare altitudine.
4 baterii MIM-104 standardul PAC-3, fiecare baterie este formata din 4 lansatoare x 4 baterii (16 rachete/baterie). Egiptul foloseste cea mai performanta versiune a acestui sistem.
Pentru misiunile de raza medie EADC opereaza cu 16 baterii de MIM-23 HAWK, modernizate. 6 lansatoare/ baterie x 3 rachete.
43 de baterii SA-3 2M Pechora modernizate, lansatoare fixe. Fiecare baterie este formata din 2 lansatoare a cate 2 rachete.
In 2005 Egiptul a acizitionat 10 baterii de 9K37 Buk.
Diviziile de rachete la nivelul corp de armata.
10 baterii SA-3 2M Pechora, 6 lansatoare/baterie x 2 rachete. Pechora este folosita pentru misiunile de raza medie.
14 baterii de SA-6 modernizat, 6 lansatoare/baterie x 3 rachete.
16 lansatoare SA-15 Gauntlet pentru a fi folosite contra aparatelor ce zboarsa la altitudine joasa.
SAM-urile la nivel de brigada se impart in 4 tipuri de sisteme.
40 de baterii Skyguard, fiecare formata din cate 2 lansatoare Aspide 2000, fiecare lansator cate 4 celule si 2 instalatii Oerlikon GDF-005 tunuri gemene de 35 mm.
9 baterii AIM-120 AMRAAM “SLAMRAAM” pe Humvee. 4 lansatoare/baterie x 4 rachete.
16 baterii Crotale NG modernizate, 9 lansatoare mobile/baterie x 4 rachete.
75 de baterii AN/TWQ-1 Avenger, 4 lansatoare/baterie x 8 rachete FIM-92 Stinger.
86 de lansatoare mobile MIM-72/M48 Chaparral x 4 rachete AIM-9.
NeroFlash
by: George GMT
Zolfaqar – 11.aprilie.2012
Generalul de brigada si comandat al Fortelor Terestre Iraniene, Ahmad Reza Pourdastan, sustine ca inginerii iranieni au realizat un nou standard al tancului Zolfaqar. Acest nou proiect va fi prezentat publicului in cadrul festivitatilor legate de Revolutia Islamica din 1979.
Noul tanc a primit imbunatatiri semnificative, inclusiv sistemul de foc si control. Acest standard a fost comparat cu unul dintre cele mai sofisticate tancuri din Europa de Est, dovedind ca Zolfaqar se bucura de capacitati superioare.
Multumit de aceste realizari, Pourdastan a adaugat ca urmeaza unda verde pentru productia in masa.
Comandantul a mentionat ca a analizat Razboiul din Golf si Afganistan si ca este constient de puterea dusmanului. Acesta este motivul pentru care Iranul si-a dezvoltat armele necesare de aparare si ca raspunsul va fi ferm.
Iranul a facut realizari majore in sectorul dezvoltarii tehnicii militare. In cadrul fiecarei ceremonii de prezentare a noilor realizari, oficialii de la Teheran insista pe tema ca Republica Islamica produce armament conform doctrine sale de aparare si anume descurajarea agresorului.
Sursa: PressTV
Pe 11.04.2012 Pourdastan a declarat reportilor, ca inginerii iranieni au reusit sa implementeze pe Zolfaqar un sistem de control al focului modern ce include dispozitive cu laser si telemetrie.
Zolfaqar este a doua generatie de tancuri a Iranului. Acesta cantareste ~36 de tone, motor diesel, 780CP (1000 CP standardul Zolfaqar 3), echipajul este de 3 soldati, incarcatorul automat este similar cu cel folosit de sovieticul T-72, arma principala 125mm.
Tancul este dotat si cu o mitraliera Akhgar tip Gatling calibru 7.62mm, eficienta 2km si o putere de foc cuprinsa intre 4000-6000 gloante/minut.
Sursa: Armyrecognition
NeroFlash
by: George GMT
Suhoi-30SM
Poate zic eu, nu au mai gasit F-16 la mana a treia la portughezi, si amaratii neavand altceva de facut s-au multumit cu niste “amarate “ de Su-30SM!
Comanda Rusiei atinge 60 de aparate Su-30SM, toate fiind livrabile pana in 2016. Insa pana acum flota rusa de Su-30SM numara doar 11 aparate in serviciul activ, mult in urma Indiei si a Chinei, care detin deja flote impresionante de Su-30. Motivul sunt bani. Mai clar Rusia nu si-a permis pana cum sa comande Su-30, datorita pretului mare al avopnului si a prefert sa opereze in continuare variante Su-27, mai vechi.
Suhoi-30SM, este varianta rusa a Su-30MKI, avion exportat catre India, Algeria si Malayesia. Pana acum producatorii rusi de armament au supravietuit in general pe baza comenzilor la export si asta datorita faptului ca armata rusa nu-si permitea sa achizitiioneze cele mai noi produse militare. Asadar, desi producator de tehnologie militara sofisticata, Rusia nu-si permitea sa cumpere ce avea ea mai bun prin propria industrie de aparare, dar acest lucru a inceput usor, usor sa se schimbe.
Su-30SM are si tractiune vectoriala si se spera ca odata cu intrarea in dotare a acestui avion foarte performant, achizitiile de tehnica nou sa fie accelerate, astfle incat sa se poata trece la inlocuirea masiva a echipamentelor din era sovietica, cu cele mai noi modele dezvoltate, pana acum, doar pentru export.
Suhoi-30SM este un avion de lupta multirol, cu doua locuri, foarte similar cu Su-30MKI si cam din aceeasi familie cu F-15E, adica un vanator ”greu”, strike fighter, cu raza mare si capacitatea de acrosa opt tone de armament. El poate de asemenea lansa rachete de croaziera sau bombe inteligente, iar raza maxima a armamentului care poate fi lansat de la bordul unui Su-30SM este de 1500 de kilometri. Astfel poate lansa varianta ruseasca a Brahmos sau noile rachete Onix.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT
by: George GMT
Posted in: armament rusesc, Armata Romana dotare
Incepem cu modelul original, sovieticul, BM-21 ‘Grad’.
Sistemul a inceput sa fie dezvoltat la inceputul anilor ’60. El este standardul 122mm conceput pentru a trage cu racheta M-21OF. In numele produsului au intrat initialele BM de la boyevaya mashina = masina de lupta, iar porecla este Grad = grindina.
Masina a intrat in uz incepand cu 1964, la scurt timp fiind copiata, modernizata si produsa in alte tari, inclusiv Israel.
Lansatorul cuprinde 40 de tuburi, calibrul 122, viteza rachetei 690 m/s, raza 20km (30-40km pentru versiunile mai noi). Sasiul original este Ural-375D, motor V8 benzina, 180 CP, tractiune 6×6, raza 450km, viteza 75 km/h.
Ecipajul necesar pentru a opera instalatia 4-6 membrii.
In Romania instalatia a fost denumita APR-21, lansatorul avea 21 de tuburi (3 randuri x 7 coloane) montate pe un sasiu (4×4) SR-114 Bucegi. Sistemul a fost oferit la export catre Nigeria, Croatia si Maroc (folosind sasiu Kaiser M35 – 6×6).
APRA 40
APR-40 a fost indicativul folosit pentru versiunea sovietica, originala. Aerostar SA a dezvoltat un model usor imbunatati numit APRA-40 sau APRA 40 122 CMP. Instalatia folosea un sasiu 6×6 DAC 665T.
Noua versiune s-a bucurat de succes la export, urmand sa intre in dotarea armatelor din Botswana, Bosnia, Camerun, Croatia, Iran, Irak, Liberia, Nigeria si Liban (foto).
LAROM si LAROM 160 sunt doua noi versiuni dezvoltate de Romania in urma unei cooperari cu Israel.
Sasiul a primit o serie de imbunatatri, cabina usor blindata, noi gadget-uri si sisteme de comunicatii, inclusiv compatibilitatea cu ambele versiuni fapt ce ii permite sa foloseasca doua tipuri de munitie.
Sistemul este compus din 2 lansatoare fiecare cate 20 de tuburi, pentru versiunea 122mm si cate 2×13 tuburi pentru 160mm.
Versiunea LAROM 160 are o raza de 45km, iar produsul a intrat in dotarea Romaniei incepand cu 2002.
Republica Populara Chineza nu a obtinut BM-21 din Rusia.In 1979 China a reusit sa captureze de la Vietnam un BM-21s.
Dupa procesul de inginerie inversa, chinezii au reusit sa dea drumul productiei de serie in 1982. Instalatia se numeste Type 81 si este versiunea cea mai apropiata de caracteristicile produsului original. Raza este cuprinsa inre 20-30km si sasiul utilizat de modelul chinezesc este un camion SX2150 6×6.
Aceasta a fost prima versiune a lansatoarelor dezvoltate de China, au urmat noi standarde inclusiv Oganj M-77, originar din Iugoslavia.
Sursa: Wikipedia
BM-21K Grad este versiunea dezvoltata de Ucraina pentru a inlocui standardul sovietic.
Dezvoltarea a inceput in 2001 pentru a satisface cerintele Ministerului Apararii, dar ca urmare a probelmelor de finantare, proiectul s-a dezvoltat in colaborare cu o firma privata.
Primul prototip a fost finalizat in 2009.
Sasiul precedent a fost un Ural-375D, motorizare pe benzina. Apoi vehiculul a fost schimbat cu un camion ucrainean KrAZ-260, motorizare diesel – 240 CP, ce oferea o sarcina aproape dubla. Noua cabina ofera spatii suplimentare pentru membri echipajului.
BM-21K foloseste GPS atat pentru navigare cat si pentru indrumare. Raza maxima a rachetei este de 40km, timp de reincarcare manuala 7 minute, echipaj 5 soldati.
Ucraina dezvolta in prezent si versiunea BM-21 U. Noul standard este prevazut cu o racheta mai performanta si se doreste schimbarea sasiului KrAZ-260 cu modelul mai performant KrAZ-6322.
Cateva versiuni ucrainene au defilat si la parada din Bagdad 2012.
Sursa: Military Today
BM-21A Belgrad, nu are nici o legatura cu capitala Serbiei, ci este standardul dezvoltat de Belarus, iar numele vine de la Bielorusă-Grad.
Dezvoltarea pentru acest standard a inceput in 1997 si in 2001 instalatia a fost data in uz. BM-21A Belgrad este compatibil cu toate rachetele sovietice derivate din BM-21 Grad, dar foloseste si noua racheta cu autonomie extinsa HE-FRAG.
HE-FRAG cantareste 66kg, lungime 2.87m si gama maxima 21km. Sasiul folosit este un camion 6×6 MAZ-6317 cu motorizare diesel. Noul camion are platforma destinata cargo de 2 ori mai lunga decat Ural-375D, spatiul suplimentar este destintat transportarii unui alt set de rachete pentru reincarcare.
BM-21A are un sistem de reincarcare similar cu RM-70. Reincarcarea automata dureaza 2 minute, iar cea manula 7 minute.
O baterie completa de BM-21A Belgrad include vehicul de comanda si mai multe camioane pentru reaprovizionare cu munitie, fiecare lansator este operat de 6 soldati.
Sursa: Military Today
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.