MSG - Drogul din alimente
Te-ai intrebat vreodata.
De ce alimentele cumparate sunt mai gustoase decat cele de casa ?
De ce mancarea de acasa n-o egaleaza niciodata la gust pe cea de la fast-food ?
De ce sunt atat de gustoase mezelurile, desi sunt facute doar din cateva resturi de carne?
De ce sunt atat de "bune" unele alimente, incat atunci cand le manaci, pur si simplu NU te mai poti opri ?
Raspunsul este simplu:
Producatorii mezelurilor/cipsurilor/supelor la plic/condimente-lor si alimentelor de la fast-foodadauga intentionat un "E" care sa ne pacaleasca papilele gustative si creierul.
Despre ce "E" este vorba ?
Monoglutamatul de Sodiu (MSG) sau E621
Monoglutamatul de Sodiu(E621) face ca un salam,
obtinut din fie ce resturi de carne pe care oricine le-ar arunca la
gunoi, sa fie un aliment atat de gustos incat sa nu pe mai poti opri din
mancat. Ti se pare ca acel aliment este irezistibil de bun.
Mai mult decat atat, te face sa iti doresti sa mananci acel aliment si maine si poimaine si apoi in fiecare zi - ITI DA DEPENDENTA.
Aroma
din MSG se numeste "Umami" sau "Al cincilea gust". Odata ce papilele
tale gustative simt acest gust, transmit creierului o sensatie de
placere si euforie, motiv pentru care incepi sa mananci din ce in ce mai
mult si simti ca nu te mai poti opri.
Oamenii
care consuma regulat alimente care au MSG adaugat, ajung sa dezvolte o
asa mare dependenta de alimente, incat mancatul devine pentru ei
principala satisfactie in viata.
Paradoxul
este ca acesti oameni sunt nevinovati pentru starea lor. Ei sunt
doar victimele unei manipulari la nivel biochimic, care are printre
scopuri imbogatirea producatorilor si indobitocirea consumatorilor.
Partea si mai proasta este ca acest "E" nu numai ca da dependenta, ci este si extrem de DAUNATOR pentru organismul uman.
Vorbim despre efectele daunatoare dupa ce vizionezi reportajul de mai jos, ca sa intelegi mai bine cum stau lucrurile:
Stiintific vorbind MSG-ul este un aditiv alimentar ("potentiator de gust") format din 79% Acid Glutamic si 21% Sodiu.
Daca sodiul NU reprezinta un pericol pentru sanatate, acidul glutamic sintetic este, asa cum spune Dr Russell Blaylock, "o otrava mai rea decat nicotina si alcoolul, dar care se gaseste din abundenta in bucatariile fiecaruia dintre noi" .
Acidul
glutamic e un aminoacid necesar omului care se gaseste in mod NATURAL
in organism: in sange, in creier sau in laptele mamar, dar si in unele
alimente: in oua, rosii, soia, in seminte, ciuperci, in branza, in peste
etc.
Pana aici nicio problema, INSA cand acidul glutamic este SINTETIC - obtinut de oameni prin procese chimice - el devine otrava curata pentru organism, dar in special pentru creier. E de inteles ca in MSG se gaseste 79% Acid Glutamic SINTETIC (deci daunator).
Ce boli provoaca ?
Desi se fac eforturi imense pentru a ascunde si a minimaliza efectele daunatoare ale MSG-ului, studiile arata CLAR ca aceasta substanta este una deosebit de daunatoare pentru sanatate.
Conform oamenilor de stiinta, Monoglutamatul de Sodiu poate provoca o multime de boli:
* Creierul - principalul organ afectat
"Ne prajeste neuronii"
MSG
- ul e clasificat ca excitotoxina sauneurotoxina, deoarece excita
neuronii atat de tare incat ii distruge - si de aici deriva o serie de
boli si dezechilibre ale creierului:
- Bolile Alzheimer si Parkinson
- Hiperactivitatea si deficitul de atentie la copii(ADHD)
- Autismul si Epilepsia
- Atacurile de panica si Migrene
- Oboseala cronica, si nu in ultimul rand.
- Depresia si
tuburarile de comportament: Dr. Blaylock a demostrat in cartea
"Exitotoxinele: Gustul care ucide" ca MSG-ul, nu numai ca provoaca o
gramada de boli de creier, dar are si un efect devastator in
comportamentul de zi cu zi al oamenilor, din cauza ca creeaza
dezechilibre puternice in hipotalamus.
Asadar,
ai toate sansele sa devii o persoana
deprima-ta, iritata, stresata si obosita cronic, daca in dieta ta
zilnica se gaseste MSG(si se gaseste garantat daca mananci la fast-food
si consumi alimente procesate) .
* In ce alte moduri te afecteaza MSG-ul?
- Afecteaza Glanda Pitulara -
care este responsabila pentru buna functionare a celorlalte glande din
organism. Astfel ca, MSG-ul deregleaza intreg echilibrul hormonal al
organismului: si de aici - o reactie in lant care va afecta sanatatea
intregului organism.
- Duce la OBEZITATE: din doua motive:
1. Strica echilibrul hormonal al organismului - deoarece afecteaza glanda pitulara.
2.
Creste cu 40%-50% apetitul - cel putin asa arata studiile. Pofta de
mancare creste deoarece se dezechilibreaza mecanismele naturale care ne
dau pofta de mancare. Astfel ca, MSG-ul te va face sa-ti doresti sa
mananci din ce in ce mai mult, chiar daca nu ai nevoie.
- Afecteaza vederea: studiile arata ca un consum excesiv de MSG duce in timp la scaderea vederii la distanta - Miopia
- Provoaca hipertensiune - deoarece are un efect vasoconstricor asupra sistemului cirulator (ingusteaza vasele de sange).
Mai mult decat atat.
Pe langa ca este foarte periculos pentru sanatate si provoaca atatea boli, MSG-ul da si DEPENDENTA. - Acesta este si unul din principalele motive pentru care producatorii il introduc in alimente.
Cum ne ferim?
Probabil acum te intrebi, cum ai putea sa te feresti de efectele daunatoare ale acestui E621 ?
Foarte simplu:
Citiţi eticheta!!!
Daca obisnuiesti sa nu citesti eticheta, este timpul sa-ti faci un obicei nou cand mergi la cumparaturi.
Pentru
a te feri de efectele daunatoare ale MSG-ului si a nu deveni dependent
de alimentele procesate,este ESENTIAL sa citesti eticheta alimentelor pe
care le cumperi.
Partea proasta este ca. producatorii de alimente nu sunt prosti. Ei
nu au niciun interes ca TU sa stii ca alimntele pe care le cumperi
sunt injectate cu un "E" care pe langa ca te imbolnaveste, iti da
sidependenta. Din acest motiv producatorii folosesc denumiri alternative
pentru MSG prin care incearcasa ne ascunda faptul ca alimentele care ei le vand contin acest aditiv.
Partea buna e ca poti afla mai jos denumirile care mascheaza faptul ca un aliment contine MSG:
Alimentele care au inscrise pe etichete urmatoarele ingrediente contin INTOTDEAUNA MSG:
- Glutamat
- Glutamat de sodiu
- Aroma de fum
- Potentiator de aroma
- Gelatina
- Extract de drojdie
- Acid Glutamic
- Potentiator de gust
- Glutamat Monosodic
- Proteina vegetala hidrolizata
- Cazeinat de Sodiu
- Arome naturale
- Cazeinat de calciu
-Proteine texturate
- E621
- Aroma naturala de pui, vaca sau porc
Si eu ce mai mananc ?
1. Cea mai buna alegere o reprezinta intotdeauna HRANA VIE.
2. Alege intotdeauna alimentele de casa in locul celor din comert!
3. Citeste eticheta si alege alimentele fara "E-uri" si cu termen de valabilitate scurt.
4. Consuma cat mai putine alimente procesate: dulciuri, supe la plic, cipsuri, mezeluri, sosuri cumparate, condimente procesate si sucurile racoritoare.
5. Renunta pentru totdeauna la Junk-Food:
Mancarea de tip Fast-Food are de obicei un continut ENORM de MSG, de aceea este si atat de buna incat iti da dependenta !
Sănătate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.