Secrete.

vineri, 18 aprilie 2014

Va reveni Ucraina la statutul de putere nucleara?

   
Va reveni Ucraina la statutul de putere nucleara?Foto: CNN
In timp ce tensiunile la granita de est a Ucrainei sunt in crestere, presedintele Barack Obama a cerut presedintelui rus Vladimir Putin "sa inceteze toate eforturile de subminare si destabilizare" a unei natiuni suverane dupa trimiterea trupelor in Ucraina si anexarea provinciei Crimeea.
In acest timp, aliatii europeni continua discutiile de ultim moment pe fondul incapacitatii liderilor de la Kiev de a stopa urmatoarea pierdere teritoriala, arata CNN.

In acest timp, doua dintre principalele partide politice ucrainene, "Pamantul stramosesc" si "Lovitura", au depus impreuna o propunere legislativa in Parlament prin care cer respingerea acordului din 1994 prin care Ucraina a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleara.

Cand ar putea Rusia sa loveasca nuclear? Interviu

Dispretul Rusiei pentru dreptul international, furtul, aparent incununat de succes, al Crimeii si eforturile disperate ale Ucrainei pentru pastrarea teritoriului ar putea avea ca rezultat anularea uneia dintre cele mai importante intelegeri diplomatice din ultimul secol, Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, si, odata cu asta, a eforturilor unei intregi generatii de a opri raspandirea armelor nucleare.

O noua cursa internationala a inarmarii nucleare ar putea incepe in curand si lumea va trebui sa ii multumeasca lui Putin pentru acest lucru. In istoria armei nucleare, doar patru state au fost de acord sa renunte la capacitatile lor nucleare: Ucraina, Belarus si Kazakstan, foste membre ale URSS, si Africa de Sud.

Renuntul Ucrainei a venit insa cu asumarea unor responsabilitati din partea celorlalti semnatari. Rusia, SUA si Marea Britanie s-au angajat sa "respecte independenta, suveranitatea si actualele granite ale Ucrainei", si au reafirmat "obligatia lor de a se abtine de la amenintarea sau folosirea fortei impotriva integritatii teritoriale si a independentei politice a Ucrainei".

In 1994, Ucraina, Federatia Rusa, Statele Unite si Marea Britanie au cazut de acord asupra unei intelegeri privind scoaterea armelor nucleare apartinand fostei Uniuni Sovietice din Ucraina, asa numitul Memorandum de la Budapesta. Ucraina a fost atunci de acord sa semneze Tratatul de Neproliferare.

Pregatiri pentru razboi? Rusia face si exercitii nucleare

Introducerea propunerii legislative de catre cele doua partide este expresia unui sentiment in crestere ca o Ucraina nucleara poate sa fie si o Ucraina protejata.

Fostul ministru ucrainean al Afacerilor Externe, Vladimir Ogryzko, a declarat ca "Ucraina are nevoie sa anunte ca rupe acordul privind Tratatul de Neproliferare Nucleara si va reincepe imediat ciclul complet de fabricare a componentelor armelor nucleare".

In mod ironic, notiunea de obtinere a armelor nucleare ca un garant al securitatii este o pozitie pe care insusi Vladimir Putin a recomandat-o. "Daca nu te poti baza pe legea internationala, atunci trebuie sa gasesti alte modalitati de a-ti asigura securitatea. E logic: daca ai bomba, nimeni nu se poate atinge de tine", a declarat Putin in urma cu sase luni, vorbind despre situatia din Siria.

Actiunile Rusiei si ale Ucrainei in urmatoarele cateva saptamani au astfel potentialul de a deteriora dinamica globala a armelor nucleare intr-un mod profund si extrem de periculos.

O consecinta probabila si imediata a optiunii Ucrainei de a deveni putere nucleara ar fi ca Belarus, o tara vecina cu Ucraina si un apropiat aliat al Kremlinului, va alege sa se reintoarca la statutul sau anterior Tratatului, dezvoltand arme nucleare sau, cel mai probabil, invitand Rusia sa aduca arme nucleare pe teritoriul sau.

Pentru ca Belarusul are granite cu state ale UE ca Polonia, Lituania si Letonia, asta va conduce probabil la reactii ale UE si NATO si la o schimbare a situatiei de stabilitate nucleara din Europa, la nivele nemaivazute din 1970.

Prin actiunile si declaratiile sale, Putin a trimis astfel un mesaj clar catre cele mai mult de 25 de state non-nucleare, dar care poseda capacitatile tehnice de a se alatura clubului de state nucleare, ca numai nuiaua bombei nucleare, si nu morcovul legislatiei internationale, poate garanta securitatea nationala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.