Secrete.

vineri, 18 aprilie 2014

Reaparitia lui Marx in publicatiile occidentale. Oare de ce? Se apropie un moment dificil si de necontrolat al capitalismului sau se doreste descurajarea aparitiei marxismului?

 
 
 
 
 
 
Rate This

In Shanghai, practic axul capitalist al Chinei, au aparut spectacole, pe tema operei lui Marx, Capitalul, in care este elogiata personalitatea lui Karl Marx si munca lui. In Japonia, Capitalul a  apatrut intr-un numar mult mai mare in librarii si inregistreaza o vinzare record. In Brazilia, alegerea ca presedinte a lui Dilma Rousseff, fosta luptatoare in cadrul gherilei marxiste, a adus pe rafturile librariilor Capitalul, inregistrindu-se si acolo vinzari ridicate.
Pare un fenomen normal, daca ne gindim la ceea ce se intimpla cu bancile europene, care sint pe marginea prapastiei, la saracia din SUA, care a atins nivele alarmante si nemaivazute pina acum, si multe alte aspecte care confrunta lumea capitalista.
Ceea ce vad economistii si politicienii vestici, ca fiind foarte important in opera lui Marx ,este faptul ca el a vazut in capitalism, o societate care, in fazele superioare a mostenit instabilitatea , ca sistem. Acest lucru se vede clar, daca ne uitam la UE, care este bintuita de spectrul unui posibil faliment al Greciei, dezastrul bancar, colapsul monedei euro si putem vedea ca Marx a anticipat corect ceea ce se va intimpla. Marx discuta despre instabilitatea sistemului capitalist, in perioada in care contemporanii lui capitalisti, Adam Smith si John Stuard Mill, erau fermecati de modul favorbil in care decurgeau evenimnentele din punct de vedere economic.
Marx este adus in atentia cititorilor chiar de cistigatorul Premiului Nobel, figura marcanta a The New York Times, economistul Roubini , cit si George Magnus, un economist de prima mina al bancii UBS din Elvetia. Ei vad o mare asemanare intre ceea ce prevedea Marx referitor la economia capitalista si ceea ce se intimpla. Magnus scoate in evidenta faptul ca Marx a prezis reducerea numarului de muncitori in cadrul companiilor capitaliste, pentru a imbunatatii productivitate, capitalistii ajustindu-si profitul in acest mod, datorita lipsei de sincronizare a bugetelor proprii, avansul tehnologic si forta de munca.
Singurul element ramas in exploatare si prin intermediul caruia capitalistii isi pot mentine averile, fiind forta de munca, al carei numar a scazut semnificativ, cei ramasi in cimpul muncii fiind exploatati inuman, dar fericiti ca au un loc de munca. In acest fel capitalistii au creat si vor crea imaginea unei productivitati ridicate.
Tot in acest fel , se vor crea “armate de oameni ai muncii in rezerva in mediul industrial”, ceea ce este la fel de adevarat.
Un alt aspect va fi presiunea care capitalisti o pun pe salariile angajatilor si dorinta de creare a unei clase de mijloc multumita cu un salariu mult mai mic si supusa. Census, arata pe 13 Septembrie 2011, ca venitul mediu in SUA a scazut din 1973 pina in 2010, pentru toti angajatii full time, cifre ajustate cu inflatia. Deci si aceasta predictie a lui Marx s-a transpus in realitate.
Marx a avut unele confruntari de idei cu economistul francez Jean Baptiste Say, care la acea vreme vedea capitalismul de perspectiva, ca o societate in masura sa creeze o concordanta intre cerere si oferta, ceea ce s-a dovedit fals.
In acelasi timp, Marx a evidentiat faptul ca supraproductia este o boala a capitalismului, pentru ca proletariatul nu este platit suficient pentru a  cumpara produsele relizate de catre sistemul capitalist din care provin.
In acest moment, afirmatia lui Marx este mai evidenta decit oricind. Capitalstii au distrus relatia dintre clasa muncitoare si produsele realizate de ei si in ultima instanta calitatea produselor. Din acest motiv, vedem tot mai mult, cumparatorii in magazinele capitaliste, acceptind produse din tarile lumii a treia chiar daca au unele dubii asupra calitatii, dar in acelasi timp, produsle capitaliste incep sa se apropie de calitatea scazuta a celor importate ieftin.
In lumea capitalista si in Romania in acest moment, clasa muncitoare, oamenii de rind, isi mentin in general consumul, imprumutind peste capacitatea lor de a mai achita datoriile.
Este satisfacut sistemul capitalist cu o astfel de situatie? Se pare ca da si vom vedea acest lucru in continuare. Capitalismul a insamintat propria distrugere.
Marx a spus ca societatea capitalista are putine prighii si greu de folosit in sensul refacerii in situatii de criza. Ani de-a rindul, prin mecanisme sofisticate si valorificind  o conjunctura internationala favorabila, capitalistii au dovedit, artificial de cele mai multe ori, ca pot vindeca economiile lor pe timp de criza. In acest moment, aparitia tarilor emergente si globalizarea relatiilor economice, au dus la un minus major in posibilitatea de refacere a capitalismului.
Cele mai mari banci mondiale, care se afla in sistemul capitalist, au o pozitie extrem de vulnerabila si dovedesc o fragilitate ridicata in acest moment, dar ele sint foarte puternice din punct de vedere politic, punind in acest fel o presiune deosebita pe cei ce au imprumutat sau imprumuta in incercarea ca aceste banci sa isi refaca balantele financiare “gaurite” artificial de conduceriile lor, in dorinta unor profituri imense.
Este vizibil faptul ca, Germania si China, care sint tari creditoare pentru multe alte tari, incerca prin anumite mecanisme, sa schimbe macazul din pozitia dureroasa a bancilor lor, catre natiunile debitoare, uneori facind un joc prea dur ce ameninta suvernitatea financiara a acestor tari si iminent da posibilitatea unui dezastru economic mondial.
Daca liderii capitalisti nu vor mai mintii cu nerusinare, spunind ca perioada de criza s-a incheiat si sint in perioada de crestere economica si refacere a economiilo lor si in acelasi timp vor scoate in evidenta toate aspectele crizei economice reale, am putea avea in fata o gindire si un  plan de redresare economica partiala a capitalismului. Acest lucru este imposibil, pentru ca scoaterea in evidenta a unor aspecte economice generate, nu ar face decit sa se vada slabiciunile sistemului care au fost si inca sint valorificate de cei ce au facut lege din frauda.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.