Combinarea corectă a alimentelor – garanţia unei sănătăţi de fier
de dr. Mariana Sava
„Hrana
 ingerată este divizată în trei părţi. Partea intermediară, grosieră, se
 elimină. Partea mijlocie se transformă în constituenţi corporali. 
Partea subtilă devine hrană pentru minte.” (CHANDOGYA UPANISHAD VI.4.I)
„Eu
 sunt hrana. Eu sunt cel care mănâncă hrana. Eu sunt cel care îl înghite
 pe cel care mănâncă hrana. Eu devorez întregul Univers. Lumina mea este
 asemenea Soarelui.”
(TAITTIRIYA UPANISHAD II.9.6)
(TAITTIRIYA UPANISHAD II.9.6)
Dieta
 corectă este esenţa oricărui tratament naturist. Alimentele pe care le 
consumăm pot amplifica, diminua sau chiar anula efectele altor terapii 
(chiar şi influenţa vindecătoare a plantelor medicinale). Pe de altă 
parte, o dietă incorectă poate fi unul dintre principalii factori 
cauzatori de boală. Ştiinţa străveche, AYURVEDA ajută fiecare fiinţă 
umană să descopere care este regimul alimentar care i se potriveşte cel 
mai bine, precum şi tot ceea ce este necesar din acest punct de vedere, 
pentru a preveni sau trata eventualele dezechilibre.
    Eşti ceea ce mănânci
  
    Dietoterapia
 se bazează pe faptul că dobândim calităţile hranei, cu alte cuvinte, 
suntem ceea ce mâncăm. Într-adevăr, putem observa şi singuri, dacă 
suntem atenţi, că alimentele pe care le mâncăm ne influenţează starea 
psiho-mentală din perioada ce urmează mesei respective. Este ştiut că 
marii consumatori de carne sau cafea sunt predispuşi la a manifesta 
mânie, agresivitate sau alte emoţii negative „fierbinţi”. Medicina 
iniţiatică tradiţională AYURVEDA cunoaşte de mii de ani faptul că 
regimul carnivor „supraîncălzeşte” sângele în timp ce regimul vegetarian
 este renumit pentru predispunerea la echilibru, calm şi linişte, care 
sunt manifestate deseori chiar şi în condiţii foarte stresante. Celebrul
 filosof iniţiat Omraam Mikhael Aivanhov spunea: „Mâncatul cărnii 
întreţine în corpul persoanei respective o legătură invizibilă a 
corpului cu lumea animală şi cred că individul ar fi înspăimântat dacă 
şi-ar putea vedea culorile urâţite ale aurei sale invizibile (n.n. – 
invizibile ochilor obişnuiţi, dar care deja la ora actuală poate fi 
parţial pusă în evidenţă graţie fotografiei în efect Kirilian, ecrane cu
 dicianină etc.), însoţit fiind de toate sufletele animalelor pe care 
le-a mâncat.”
    Anumite alimente induc rezonanţe planetare
  
Fiecare
 aliment are o rezonanţă astrală predominantă, care favorizează 
inducerea unei întregi game de emoţii, sentimente, gânduri şi stări 
specifice vibraţiei planetare respective în fiinţa care îl consumă cu 
regularitate (minim 30 de zile). Spre exemplu, fiinţelor care doresc să 
devină mai iubitoare, mai senzuale, mai „venusiene” le-ar fi de un real 
folos consumul preferenţial de grâu, mere, cireşe, caise, piersici. 
Celor care vor  să-şi amplifice puterea de emisie mentală, strălucirea, 
autocontrolul sau alte calităţi „solare”, le recomandăm un regim 
alimentar compus din orez preparat cu scorţişoară, nuci, anghinare, 
seminţe din floarea soarelui, măsline.
    Consumă mai ales hrană produsă în regiunea în care trăieşti
  
Tradiţia
 milenară ayurvedică ne aduce la cunoştinţă rolul important în 
menţinerea sănătăţii pe care îl are consumul vegetalelor şi produselor 
lactate obţinute de la animalele care cresc în zona în care trăim. Este 
celebru printre gerontologi şi dieteticieni exemplul locuitorilor din 
zona Hunzo din nordul Indiei, care reuşesc frecvent să depăşească 
venerabila vârstă de 100 de ani (putând şi procrea până la 80 de ani) 
numai datorită consumului preferenţial de cereale decorticate, legume, 
fructe, ouă şi lapte, însă toate acestea produse în regiunea lor. O dată
 în plus, a devenit evidentă în lumea medicală importanţa aplicării 
universale a principiilor acestui sistem multimilenar, care este 
medicina ayurvedică, la condiţiile de viaţă şi activitate din oricare 
parte a lumii. În ţara noastră, aceste aspecte sunt prezentate pe larg 
în cadrul cursului de AYURVEDA organizat de ANM (Asociaţia Naţională 
pentru promovarea Medicinilor Neconvenţionale). 
    De ce este important să combini corect alimentele?
  
Unul
 dintre principiile ayurvedice de bază ale dieteticii se referă la 
combinarea corectă a alimentelor, atât în dieta generală, cât şi în 
cursul aceleiaşi mese. Valoarea acestui vechi principiu este recunoscută
 astăzi de către nutriţioniştii moderni, care au redescoperit ei înşişi 
(validând astfel vechile învăţături ayurvedice) existenţa unor 
compatibilităţi, respectiv incompatibilităţi alimentare. La baza 
acestora stau două aspecte esenţiale.
Primul
 aspect este cel al selectivităţii şi compatibilităţii secreţiilor 
enzimatice. Transformările chimice la care sunt supuse alimentele în 
cursul digestiei se efectuează în prezenţa unor enzime existente în 
secreţiile produse de glandele digestive.Compoziţia enzimatică a acestor secreţii este influenţată de natura alimentelor consumate. Spre exemplu, dacă ingerăm mai mult amidon (existent în cereale, cartofi) acesta va induce o creştere a concentraţiei de amilază în secreţiile salivară şi pancreatică (amilaza fiind enzima care descompune amidonul).
Al doilea aspect al compatibilităţii alimentare: alimentele, pentru a fi asimilate necesită timpi de digestie diferiţi.
Fructoza şi glucoza din fructe nu suferă nicio degradare chimică prealabilă: sunt direct asimilabile. Zaharoza din trestia de zahăr necesită o hidroliză sub acţiunea unei enzime intestinale (zaharaza) pentru a fi absorbită.
Amidonul suferă întâi acţiunea amilazei salivare, iar apoi şi a celei pancreatice, transformându-se în maltoză, care sub influenţa maltazei intestinale trece în glucoză simplă, care se poate absorbi. Astfel digestia amidonului este mult mai lungă decât cea a fructozei sau glucozei din fructe şi necesită şi mai multă „muncă” din partea organismului.
Fructoza şi glucoza din fructe nu suferă nicio degradare chimică prealabilă: sunt direct asimilabile. Zaharoza din trestia de zahăr necesită o hidroliză sub acţiunea unei enzime intestinale (zaharaza) pentru a fi absorbită.
Amidonul suferă întâi acţiunea amilazei salivare, iar apoi şi a celei pancreatice, transformându-se în maltoză, care sub influenţa maltazei intestinale trece în glucoză simplă, care se poate absorbi. Astfel digestia amidonului este mult mai lungă decât cea a fructozei sau glucozei din fructe şi necesită şi mai multă „muncă” din partea organismului.
Grăsimile încetinesc digerarea 
oricăror alimente mâncate în cursul aceleiaşi mese. Astfel, proteinele 
„grase” (asociate cu grăsimi) sunt digerate mai lent decât proteinele 
„slabe” (neasociate cu grăsimi): brânza slabă se digeră mai lent ca 
brânza grasă.
Alimentele conţinând acizi necesită un timp de digestie prelungit, întrucât organismul trebuie în prealabil să-i neutralizeze.
De
 exemplu, fructele acide/acre se digeră mai lent decât cele semiacide 
sau dulci. Legumele verzi se digeră destul de repede întrucât nu au o 
concentraţie prea mare de proteine, lipide sau acizi.
Iată câteva consideraţii în legătură cu unele asocieri alimentare.
    Asocieri indicate şi asocieri nerecomandate
  
    Amidon – acizi    
Digestia amidonului (cereale, cartofi) debutează în cavitatea bucală sub acţiunea amilazei salivare. Acizii împiedică acest proces.
Digestia amidonului (cereale, cartofi) debutează în cavitatea bucală sub acţiunea amilazei salivare. Acizii împiedică acest proces.
    Amidon – proteine    
Proteinele necesită, pentru hidroliza lor, suc gastric (care este acid). Acest Ph acid împiedică activitatea amilazei salivare, care acţionează asupra amidonului într-un mediu mai alcalin (bazic). De exemplu, este de evitat, pe cât posibil, asocierea cerealelor sau cartofilor cu brânză, a pâinii cu iaurt.
Proteinele necesită, pentru hidroliza lor, suc gastric (care este acid). Acest Ph acid împiedică activitatea amilazei salivare, care acţionează asupra amidonului într-un mediu mai alcalin (bazic). De exemplu, este de evitat, pe cât posibil, asocierea cerealelor sau cartofilor cu brânză, a pâinii cu iaurt.
    Amidon – glucoză    
Este o asociere între două glucide cu timpi de digestie diferiţi. Nu vă grăbiţi să asociaţi deci, cerealele cu fructe!
Este o asociere între două glucide cu timpi de digestie diferiţi. Nu vă grăbiţi să asociaţi deci, cerealele cu fructe!
    Amidon – legume verzi    
    
Legumele
 verzi nu favorizează, dar nici nu îngreunează digestia amidonului. Sunt
 însă recomandate aceste asocieri, deoarece legumele verzi aduc 
vitamine, săruri minerale şi oligoelemente, care ajută utilizarea 
ulterioară în organism a compuşilor rezultaţi din degradarea amidonului.
Legumele
 verzi nu favorizează, dar nici nu îngreunează digestia amidonului. Sunt
 însă recomandate aceste asocieri, deoarece legumele verzi aduc 
vitamine, săruri minerale şi oligoelemente, care ajută utilizarea 
ulterioară în organism a compuşilor rezultaţi din degradarea amidonului.
    Amidon – apă (Atenţie!)
 Apa poate dilua sucurile digestive, încetinind digestia amidonului. 
Totuşi, hidroliza amidonului necesită o anumită cantitate de apă, care 
ar trebui, însă, să fie deja disponibilă în ţesuturi, deci să parvină 
organismului în afara mesei propriu-zise, graţie menţinerii unui 
echilibru hidric sănătos (minim 1,5 litri/zi).
    Amidon – lapte    
Laptele necesită un mediu acid pentru a fi digerat, fapt care se opune degradării amidonului.
În cazuri extreme, laptele mâncat cu pâine poate provoca chiar şi o indigestie.
Laptele necesită un mediu acid pentru a fi digerat, fapt care se opune degradării amidonului.
În cazuri extreme, laptele mâncat cu pâine poate provoca chiar şi o indigestie.
    Proteine – grăsimi    
Grăsimile inhibă secreţia sucurilor digestive, încetinind digerarea proteinelor. De evitat această asociere mai ales în cazul persoanelor obosite.
Grăsimile inhibă secreţia sucurilor digestive, încetinind digerarea proteinelor. De evitat această asociere mai ales în cazul persoanelor obosite.
    Proteine – legume verzi    
Este o asociere foarte bună. De exemplu: brânză albă cu praz sau ouă (nu maioneză care are grăsimile provenite din ulei) cu dovlecei.
Este o asociere foarte bună. De exemplu: brânză albă cu praz sau ouă (nu maioneză care are grăsimile provenite din ulei) cu dovlecei.
    Lipide – amidon   Este
 compatibilă asocierea grăsimilor cu amidonul, de exemplu cartofi 
fierţi, amestecaţi cu ulei sau unt uşor încălzit sau cu fulgi de ovăz 
sau alte cereale.
    Lipide – legume verzi    
Este o asociere foarte recomandată.
Este o asociere foarte recomandată.
    Lipide – Glucoză (fructoză)    
Lipidele încetinesc absorbţia glucozei, care este una dintre cele mai rapide. (De aici şi folosirea ei ca substitutent de hrană în urgenţele medico-chirurgicale, când este administrată intravenos). În acest context se recomandă, de exemplu evitarea smântânii îndulcite.
Lipidele încetinesc absorbţia glucozei, care este una dintre cele mai rapide. (De aici şi folosirea ei ca substitutent de hrană în urgenţele medico-chirurgicale, când este administrată intravenos). În acest context se recomandă, de exemplu evitarea smântânii îndulcite.
|              
              Mic dejun             
 |                        
              Prânz             
 |                        
              Ora 17             
 |                        
              Cină             
 |         
|              
              mere, pere, urdă cu unt             
 |                        
              ouă, nuci, andive, ciuperci, salată de castraveţi şi lăptuci, salată de morcovi cu ţelină, ulei de măsline, şvaiţer             
 |                        
              mere, stafide             
 |                        
              iaurt, castraveţi, varză verde, praz, dovlecei, brânză albă             
 |         
|              
              struguri proaspeţi, iaurt, piersici, măsline, varză             
 |                        
              caşcaval, praz, ridichi, spanac, salată de varză roşie, morcovi, cartofi la cuptor             
 |                        
              prune uscate, pesmet cu unt             
 |                        
              fasole verde, ouă, napi             
 |         
|              
              căpşuni, miere, piersici, caise, lapte bătut (kefir)             
 |                        
              smântână, dovlecel, conopidă, salată de sfeclă roşie, orez, migdale             
 |                        
              banane, smochine şi curmale             
 |                        
              Ştevie, brânză de vaci, pere, varză roşie             
 |         
|              
              mere, germeni de grâu             
 |                        
              ouă, vinete, gulii             
 |                        
              gutui             
 |                        
              şvaiţer, mazăre             
 |         
    Respectarea compatibilităţii elimină posibilitatea autointoxicării 
    În
 cazul asocierii de alimente incompatibile se pot declanşa uneori 
fenomene de fermentaţie a glucidelor (generatoare de dioxid de carbon, 
acid oxalic, alcool – compuşi care produc balonări şi crampe abdominale,
 constipaţie sau diaree) sau procese de putrefacţie a proteinelor 
(rezultând hidrogen sulfurat, acid fenil propionic, indol, scatol, 
fenoli, alcooli, acid acetic – compuşi toxici pentru organism).
Aşa
 numitele regimuri omogene, bazate pe compatibilităţi alimentare, au 
darul de a uşura digestia, atât prin creşterea vitezei de absorbţie, cât
 şi prin diminuarea efortului organismului de a digera alimentele 
respective, precum şi de a suprima fenomenele fermentaţiei sau 
putrefacţiei intestinale. Se evită astfel producerea de toxine la 
nivelul tubului digestiv, prin a căror absorbţie are loc o 
autointoxicare progresivă a organismului, care poate genera diferite 
stări de boală.
În continuare, vă oferim câteva sugestii de meniuri bazate pe respectarea compatibilităţilor alimentare.
    Diete ayurvedice pentru cele trei tipuri constituţionale fundamentale
  
O
 dietă corect concepută din punctul de vedere al criteriilor 
constituţionale poate fi uneori suficientă pentru a conduce, ea singură,
 însă într-un timp mai îndelungat, la vindecarea afecţiunilor de care 
suferiţi.
Tipul dezechilibrat la care 
predomină elementul aer – VATTA – este cel care suferă cel mai adesea de
 slăbire excesivă (emaciere), malnutriţie, boli consumptive (ex: 
tuberculoza). Focul lui digestiv este variabil, uneori digeră foarte 
uşor, alteori are dificultăţi în prelucrarea şi asimilarea hranei. 
Stările psihice negative care însoţesc bolile de tip VATTA sunt 
anxietatea, frica sau neliniştile de tot felul.
Tipul
 dezechilibrat la care predominant este elementul foc – PITTA – este 
tipul călduros, cu un apetit intens şi o digestie puternică.
În
 general suferă de arsuri la stomac sau în alte zone ale corpului. Acest
 foc digestiv îi poate cauza diaree, infecţii, boli febrile. Atitudinea 
negativă generatoare de boală se concentrează în cazul lui pe mânie, 
violenţă, criticism.
Tipul dezechilibrat la care
 predominant este elementul apă – KAPHA – este cel care are digestia cea
 mai lentă, suferind adesea, după masă, de o senzaţie de greutate în 
stomac. Este predispus la obezitate, iar emoţiile negative care îl 
caracterizează sunt lăcomia şi ataşamentul.
Vă 
prezentăm într-un tabel sintetic alimentele cele mai indicate fiecărui 
tip de dezechilibru constituţional, care pot să reechilibreze şi să 
armonizeze fiinţele respective.
|              |                        
              Tipul VATTA             
 |                        
              Tipul PITTA             
 |                        
              Tipul KAPHA             
 |         
|              
              Fructe             
 |                        
              caise 
banane 
              cireşe               
                grapefruit               
              struguri             
              ananas             
              curmale             
              smochine             
              piersici             
 |                        
              mere 
cocos 
              pepene             
              piersici             
              prune dulci             
              rodii             
              stafide             
 |                        
              mere 
caise 
              cireşe             
              afine             
              prune uscate             
              stafide             
              rodii             
 |         
|              
              Legume             
 |                        
              castraveţi 
cartofi dulci 
              ridichi             
              dovlecei             
              ceapă gătită (călită, fiartă, dar nu prăjită),  
fasole verde 
              morcovi             
 |                        
              conopidă 
ţelină 
              varză             
              fasole verde             
              castraveţi             
              dovlecei             
              cartofi             
              salată verde             
              ciuperci             
 |                        
              varză 
ţelină conopidă salată verde ceapă crudă spanac usturoi ciuperci ridichi morcovi  |         
|              
              Cereale             
 |                        
              grâu 
ovăz 
              orez             
 |                        
              grâu 
orez 
              ovăz             
 |                        
              orz 
porumb mei hrişcă  |         
|              
              Produse             
              Animale             
 |                        
              unt 
unt clarifiat (în sanscrită – ghee – fiert pentru eliminarea apei şi a impurităţilor) lapte dulce 
              iaurt             
              kefir             
              smântână             
 |                        
              unt clarifiat 
lapte dulce 
              unt nesărat             
 |                        
                              fără lactate (excepţie laptele de capră)                           
 |         
|              
              Uleiuri             
 |                        
              toate uleiurile comestibile (cel mai intens efect de armonizare îl are uleiul de susan)             
 |                        
                anumite tipuri de uleiuri comestibile                
 |                        
              fără ulei (exceptând uleiul de porumb, migdale sau de floare soarelui, în cantităţi mici)             
 |         
    Cea mai pură hrană
  
„Din
 SATTVA (aspectul de elevare şi aspiraţie) se naşte Cunoaşterea, din 
RAJAS (aspectul de personalitate, acţiune excesivă) lăcomia, iar din 
TAMAS (aspectul de personalitate, acţiune excesivă) confuzia, iluzia şi 
ignoranţa” (BHAGAVAD GITA XIV.17).
Dieta 
cea mai favorabilă unei vieţi sănătoase şi frumoase este alcătuită doar 
din alimente pure, uşoare, moderat răcoritoare, care furnizează toată 
forţa de care avem nevoie, dar care nu tulbură mintea. Ea are la bază 
fructele şi legumele proaspete, crude, laptele, cerealele, în general 
alimentele având gust dulce natural şi pe care le vom prepara cu 
ajutorul focului, cât mai puţin cu putinţă.
Excitantele,
 alimentele picante, acre sau sărate favorizează desfăşurarea 
activităţilor intense, dar ele produc şi agitaţia minţii şi stimularea 
excesivă a simţurilor.
Hrana care a suferit o 
prelucrare termică îndelungată sau hrana reîncălzită, mâncărurile care 
datorită păstrării îndelungate sau în condiţii neadecvate au dobândit 
gust amar sau astringent, precum şi cele greu de digerat sunt TAMAS-ice 
şi opacizează mintea, producând o lentoare a gândirii, somnolenţă.
În
 concluzie, folosind principiile ayurvedice prezentate în acest articol,
 vă puteţi alege singuri alimentele SATTVA-ice, compatibile cu tipul 
dumneavoastră constituţional, necesare pentru a crea premisele unei 
„sănătăţi de fier”.
Încheiem cu un sfat extrem de preţios al lui Omraam Mikhael Aivanhov: „Hrana
 este o scrisoare de iubire trimisă de Creator, ce trebuie descifrată… 
Când începeţi să mâncaţi, trimiteţi dragostea voastră hranei şi în acel 
moment ea se va deschide să vă dăruiască comorile sale.”
    Articol preluat din Revista YOGA MAGAZIN nr. 16    
 
    yogaesoteric
21 februarie 2010
21 februarie 2010


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.