Prim ajutor in Ortopedie
Primul ajutor in traumatismele aparatului locomotor
Desi aceasta categorie de patologie cuprinde o mare diversitate de afectiuni ne vom referi doar la la acele afectiuni care necesita prim ajutor.
Inainte sa abordez puctual diferitele patologii voi incerca sa enumar principalele principii fundamentale ale primului ajutor:
1. Asigurarea locului accidentului
2. Prevenirea agravarii situatiei
3. Stabilirea contactului cu persoana bolnava sa accidentata
4. Ameliorarea durerii
5. Stabilirea prioritatiilor
6. Raportarea accidentului si solicitarea ajutorului altor persoane sau unitati specializate
Primul ajutor in rupturile musculare sau contuzii:
De cele mai multe ori este foarte dificil sau chiar imposibil fara mijloace tehnice sa diferentiezi o contuzie de o fractura. Tousi daca este vorba de un accident sportiv sau casnic usor probabil ca se incadreaza in aceasta categorie si aveti la dispozitie urmatoarele mijloace de prim ajutor
- imobilizarea membrului pentru asigurarea unui repaos muscular corespunzator
- posturare decliva (ex: piciorul in sus )
- aplicarea de gheata sau comprese reci la locul rupturii pentru combaterea si/sau dezvoltarii hematomului
-aplicarea unui bandaj elastic compresiv
- prezentarea la medicul ortoped
Prim ajutor in entorse:
Entorsele sunt afectiuni articulare produse prin distensia capsulo-ligamentara peste limita de toleranta biologica a acestor structuri.
- repaos articular
- elevarea membrului
- combaterea durerii si edemului
- gheata
- imobilizarea articulatiei
- consult medic ortoped
- kinetoterapie
Entorsele sunt si ele de mai multe tipuri si pot fi asociate cu alte leziuni motiv pentru care periada de imobilizare poate varia foarte mult din acest motiv conduita de tratament trebuie individualizata de medicul specialist
Primul ajutor in fracturi:
Fracturile reprezinta intreruperea continuitatii unui tesut osos si se pot clasifica in mai multe subcategorii nu am sa intru in foarte multe detalii dar
voi expune citeva clasificari.
Fracturi deschise si fracturi inchise:
Marea majoritate a fracturilor sunt inchise adica cele in care prezenta focarului de fractura nu se asociaza cu intreruperea continuitatii tegumentului ( osul nu impunge pielea )
Acestea reprezinta o urgenta dar permit o mica temporizare pina la prezentarea la medic totusi prezentarea la medicul ortoped este obligatorie nu optionala
Fracturile deschise sunt o categorie mult mai rara dar si mult mai periculoasa. Acestea sunt fracturi care sunt asociate cu intreruperea continuitati tegumenului si prin urmare singereaza abundent ( adica osul impunge pielea si iese afara )
In aceasta situatie prezentarea intrun serviciu de urgenta este abolut necesara intrun timp cit mai scurt ( sunati la 112 si solicitati o salvare imediat )
Mentiune: Sa nu confundati insa o mica zgirietura a tegumentului cu o fractura deschisa
Masuri de prim ajutor pentru fracturi:
- hemostaza provizorie daca este cazul
- imobilizarea fracturii
- in cazul fracturilor deschise plaga trebuie pansata steril ( de catre presonal medical )
- se verifica existenta circulatiei si sensibilitatii distal de presupus focar de fractura
- combaterea durerii
- gheata
- prezentarea intrun serviciu de ortopedie
Primul ajutor in plagi ( taieturi )
Plagile sunt afectiuni care presupun prezenta unor solutii de continuitate la nivelul tegumentului ele pot fi clasificate in:
1. Plagi superficiale ( discontinuitatea tegumentului se asociaza cu straturile superficiale )
2. Plagi profunde ( leziunea afecteaza tesuturile situate mai profund ex: muschi tendoane )
In cazul unui astfel de eveniment inainte de prezentarea in serviciul de urgenta exista o serie de mijloace de prim ajutor dupa cum urmeaza:
- Hemostaza ( oprirea singerarii )
- prevenirea contaminarii
- dezinfectia plagii ( prin spalarea abundenta cu solutii dezinfectante ex: alcool iodat, apa oxigenata, rivanol )
- pansament steril si fasa sau leucoplast pentru realizarea unei fixari ferme
- aplicarea unei usoara presiuni asupra pansamentului pentru a realiza hemostaza prin compresiune
- prezentarea imediata la serviciul de urgenta
Consideratii privind aplicarea de gehata :
Aplicarea ghetii nu se face direct pe tegumet ea seste introdusa into punga de plasti care la rindul ei trebuie infasurata intrun material textil ( ex prosop subtire)
Se aplica pe suprafata afectatea daca o punga nu este suficienta se pot aplica doua (ex in stiga si in dr gleznei). Durata optima de aplicare a ghetii este de 20-30 minute la un interval de 2 ore.
Pricipii de imobilizare in ortopedie:
- trebuie imobilizata atit articulatia superioara cit si inferioara fata de focarul de fractura
- imobilizarea trebuie sa fie fixa dar nu prea strinsa pentru a nu bloca circulatia sangvina
- mijoace provizorii de imobilizare: puteti folosi o bucata de plastic sau carton impaturit care o aplicati si fixati cu fasa pe membrul afectat, in cazul membrului superior puteti folosi o esarfa, atele gipsate,
Transportul accidentatilor ortopedie:
Trasportul accidentatiilor se face in fuctie de natura si gravitatea leziunilor acestora cit si de mijloacele de care dispunem. Ideal este ca trasportul sa fie realizat de catre personal specializat dar exista si situatii in care persoane necalificate sunt nevoite sa realizeze acest lucru.
In cazul unui politraumatism sau accident grav nu este recomandat sa mobilizam sau trasportam pacientii trebuie sesizat imediat serviciul de urgenta prin intermediul nr 112 iar acestia din urma vor realiza manevrele de urgenta, transportul sau descarcerarea daca este cazul. O exceptie este situatia in care exista un pericol iminent suplimentar pentru accidentat ( ex. incendiu, pericol de explozie) Totusi marea majoritate a accidentelor sunt usoare si nu necesita interventia de urgenta a ambulantei in aceasta situate inainte de transport trebuie aplicate mijloacele de prim ajutor in fuctie de afectiune iar ulterior pacientul trebuie transportat catre serviciul de ortopedie cu ajutorul autoturismului personal. Nu trebuie insa temporizata mult prezentarea la medic.
Bibliografie:
Cartea "Principii ale acordarii primului ajutor" - Mihaela Oravitan, D. Vermesan, Martin Petru Domokos, Editura Mirton 2007 Nr pagini 204 ISBN: 978-973-52-0236-1
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.