Secrete.

joi, 25 august 2011

Masajul de-a lungul timpului


Data aparitiei: 18.02.2005

Masajul este printre primele activitati terapeutice aparute din vechime si folosite pana in zilele noastre. Probabil ca la inceput a fost doar un gest instinctiv de a freca cu mana zona durereasa. Apoi acest masaj rudimentar a devenit un remediu ce s-a dovedit eficient in numeroase boli, iar astazi el face parte din terapiile naturiste folosite in intreaga lume.
     
Preotii au fost primii care au practicat masajul empiric. Masajul avea atunci, mai mult un caracter sacru, intregul ceremonial avand un efect deosebit asupra bolnavului.
     
Scrierile vechi din India contin, printre alte sfaturi, si indicatii cu privire la masaj, caci corpul era considerat ca un instrument indispensabil sufletului si de aceea, trebuia ingrijit si stapanit.
     
Masajul a fost folosit si de catre multe popoare arabe. Acest  fapt este confirmat chiar prin denumirea sa, ce deriva din cuvantul arab "mass", care inseamna a atinge, a palpa.
     
Grecii antici au folosit masajul, la inceput, in cadrul exercitiilor militare. Apoi masajul a fost cunoscut si folosit din ce in ce mai mult. Hipocrate recomanda printre alte remedii si masajul, iar Proxagoras, vestic medic grec, trata unele hernii printr-un masaj special.
       
Romanii au introdus masajul printre alte proceduri ce se foloseau in terme. Cicero, om politic si mare orator (105- 43 i.Ch.), spunea ca nu stie cui sa datoreze sanatatea sa: medicului sau maseurului sau.
       
Dupa caderea Imperiului Roman, biserica Evului Mediu interzice baile si masajul, impreuna cu alte practici terapeutice.
       
Masajul a fost reintrodus in Europa de catre cruciati, ca o practica a Orientului Apropiat. La sfarsitul secolului al XVI-lea, masajul cunoaste o mare dezvoltare; medicii recomandau, pe langa alte tratamente si masajul.
        
Pana in secolul al XIX- lea, masajul a fost practicat in mod empiric, fiecare maseur avandusi doar propria experienta.
        
Incepand cu anii 1800 si pana in zilele noastre masajul se practica in mod metodic, fiind obiect de studiu al multor cercetari.
       
Aproape ca nu exista disciplina medicala care sa nu beneficieze de masaj, tehnicile folosite fiind aceleasi de pe timpul grecilor, dar mult imbunatatite. Astfel, masajul clasic, este folosit nu numai in scopuri medicale, ci si pentru intretinerea sanatatii, in special de catre sportivi. Practicat si sub forma de automasaj, are efect de indepartare a oboselii si mentinerea supletii intregului corp. Unele din tehnicile masajului clasic sunt folosite si in scopuri estetice, impotriva ridurilor, obezitatii si celulitei.
       
Vom prezenta in articolele viitoare mai multe moduri de practicare a masajului, cum ar fi masajul reflex sau micromasajul chinezesc, in varianta sa moderna, presopunctura.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.