Secrete.

marți, 2 august 2011

Paducelul - o planta buna pentru inima




Paducelul - o planta buna pentru inima

{jcomments on}
Nici o alta planta din lume nu stie sa vindece inima precum el. Cand il intalniti prin paduri sau pe margini de drum, faceti o plecaciune in fata lui si urati-i aceeasi sanatate ca cea pe care v-o daruieste.
Este un arbust creat de Dumnezeu pentru a ajuta bolnavii cardiaci şi persoanele de vârsta a treia, mai ales cele cu suferinţe de inimă şi nervi. Încă din vremuri străvechi, păducelul era cunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, confirmate şi reconfirmate de medicii timpului, începând cu învăţaţii antici Galenius şi Dioscorides.
Interesant este ca, spre deosebire de majoritatea plantelor de leac, paducelul nu a cazut niciodata in uitare, fiind recunoscut ca valoare si de medicina moderna. Aceasta, si datorita extraordinarului sau prestigiu in medicina populara a tuturor tarilor europene.
În Evul Mediu, chimistul Paracelsus introducea florile şi frunzele de păducel în celebrele elixiruri de tinereţe şi de viaţă lungă. În toate ţările Europei şi ulterior în întrega lume, păducelul a devenit cunoscut ca planta vieţii sau a tinereţii veşnice, având aceleaşi virtuţi ca şi Ginsengul la asiatici.
Specialiştii francezi numesc preparatele din păducel „laptele bătrânilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei şi la proprietăţile tămăduitoare excepţionale constatate la persoanele vârstnice, cu inima şubrezită. De aceea, bătrânii francezi beau zilnic cel puţin un ceai de păducel, convinşi că le prelungeşte viaţa cu minimum 10 ani.
În România s-a păstrat o veche tradiţie, transmisă încă de la daco-romani, care omagiază proprietăţile miraculoase ale păducelului. Se spune că la sărbătorile primăverii din timpul înfloririi plantelor de mai, tinerii care au primit mărţişoare la 1 Martie căutau un păducel mai înalt, de ramurile căruia agăţau mărţişorul cel mai drag „pentru ca în tot anul să fie frumoşi ca florile, norocoşi, feriţi de boli şi de deochi“. Efectul ocrotitor se va păstra până în primăvara următoare, prin firul bicolor al mărţişorului care ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.
Medicina tradiţională de la noi foloseşte preparatele din păducel la peste 50 de afecţiuni maladive, în principal la cele cardiace şi nervoase.
Izvoarele de sănătate îşi au originea în primele zile ale lunii mai când păducelul, un arbust spinos şi uscăţiv, se încarcă cu mantia albă a florilor transformându-se din cenuşăreasa dealurilor într-o zână frumoasă, înveşmântată într-un voal alb şi parfumat. Câteva zile, văzduhul se umple cu albul milioanelor de petale purtate de adierea vântului de primăvară.
Învăţaţi să recunoaşteţi planta!
Păducelul este un arbust spinos, uneori arborescent, cu frunze lobate şi flori albe-crem, uneori roze, frumos mirositoare, grupate în buchete. În clasificarea botanică face parte din familia Rosaceae (ca şi măceşul) şi cuprinde circa 250 de specii răspândite în toată lumea, majoritatea cu proprietăţi medicinale, dintre care în România se găsesc cinci specii, cu denumiri populare de păducel, gherghin, gherghinar, mărăcine alb, mălăeţ şi mălaiul cucului sau in engleza hawthorn.
Paducelul mai este cunoscut si sub denumirea de gherghinar. Pentru calitatile deosebite in tratarea afectiunilor cardiace, paducelul mai este numit si Planta inimii.
Creste sub forma de tufe, în special la marginea padurilor de foioase, a livezilor si pasunilor. Uneori atinge o înaltime de 5 m. Paducelul este cunoscut din vremuri stravechi pentru efectele terapeutice. Se folosesc cu precadere florile albe si fructele de culoare rosie. Este bine sa evitati tufele de paducel de la marginea drumurilor intens circulate. Primavara se poate recolta coaja, folosita atât în stare proaspata cât si uscata.
Fructele se culeg toamna, iar florile se culeg cel mai bine în stare de muguri.
Florile paducelului sunt unul din cele mai folosite remedii vegetale din lume, fiind cel mai puternic medicament in tratarea bolilor de inima si a celor vasculare, boli care acum, in sezonul cald, cunosc o agravare simtitoare.
Putine plante sau medicamente din lume au fost atat de studiate si de atat de multe ori confirmate si reconfirmate ca valoare terapeutica de catre medici, ca acest paducel.
Paducelul - planta medicinala si aliment
Continuam a calatori impreuna "printre" fructele, legumele, semintele si plantele medicinale cu folosire directa in alimentatia de zi cu zi.
In Romania avem varietatile care se numesc latineste (Crataegus monogyna sau Crataegus oxycantha. Ca planta medicinala se folosesc florile - Flores Crataegi - florile impreuna cu frunzele - Flores Crataegi cum Folium - si fructele - Fructus Crataegi. Toate partile plantei contin principii active (bioflavonide), uleiuri volatile si acizi organici (cafeic, malic, crataegolic, oleanolic, nicotinic - vitaminaB2) cu actiune sedativ-cardiaca (de linistire a inimii), asemanatoare valerianei.
Creste incepand cu zonele joase de campie, unde deja este in floare, si pana in ariile submontane, unde infloreste abia la sfarsitul lui mai - inceputul lui iunie. Cele mai bune efecte medicinale le au florile, care se culeg in ciorchine (cu tot cu frunze), atunci cand inca nu au inceput sa se scuture. Imediat dupa recoltare se pun la uscat (altfel se incing si devin brune la culoare, semn ca s-au stricat), in strat subtire, in locuri umbroase, lipsite de umiditate si bine aerisite. Atunci cand frunzele fosnesc precum hartia, iar coditele florilor isi pierd elasticitatea, rupandu-se cand sunt indoite, uscarea s-a terminat, iar produsul obtinut se pune in saci de hartie.
Fructele contin si vitaminele C, B, acizi citric si tartric. Bioflavonidele au un puternic efect antioxidant. Ele intaresc rezistenta peretilor vaselor sanguine, dilata si relaxeaza arterele. Celelalte substante din paducel scad nivelul colesterolului si reduc depunerile de grasime de pe peretii arterelor si din alte testuri (un bun aliat in curele de slabire). Paducelul poate mari abilitatile erotice atat la barbati cat si la femei prin imbunatatirea circulatiei la niveleul organelor de reproducere. Fructele de paducel au o actiune astringenta a mucoaselor, reduc umflarea acestora si secretarea de mucus in exces. Asupra rinchilor au o actiune usor diuretica. Prin continutul de bioflavonide paducelul are insusirea de a regla tulburarile nervoase ale inimii, exercita o actiune calmanta asupra sistemului nervos, scade tensiunea arteriala, mareste circulatia la nivelul inimii, creierului si a altor organe. Se recomanda in anghina pectorala, tulburari de menopauza, ateroscleroza, emotivitate excesiva, nevroze cardiace si stari de excitabilitate cu aritmie.
Paducelul este folositor si in cazul umflarii mainilor si a picioarelor, a urinarii nocturne excesive la bolnavii cardiaci, in cazul tulburarilor specifice premenopauzei (bufeuri, palpitatii, stari de neliniste si nervozitate); in nevroze, stari de anxietate, atacuri de panica, agresivitate marita si tulburari de comportament la copii. Florile acestei plante sunt printre cele mai bine tolerate si mai nenocive remedii vegetale din lume. Toate testele de laborator sau clinice pun in evidenta faptul ca si atunci cand este folosit in cure de foarte lunga durata, de peste 6 luni, paducelul nu produce tulburari organice sau de alta natura. Tratamentul de lunga durata cu flori de paducel are efecte aproape magice asupra persoanelor in etate.
Studii facute in Franta arata ca administrarea a 2-3 cani pe zi de infuzie combinata, in cure de foarte lunga durata (6 luni minimum), previne aparitia sau agravarea bolilor de inima si a bolilor vasculare, previne depresia si alterarea capacitatilor mentale ivite odata cu varsta. Mai mult, studii facute in spitale universitare au aratat cresterea cu pana la 40% a capacitatii de efort a batranilor tratati cu paducel. Am dori sa completam informatiile de mai sus cu cele referitoare la importanta acestuia pentru dietoterapie.Dietaoterapia chineza foloseste pe larg fructele de paducel in tratarea multor dezechilibre energetice. In Orient, paducelul se foloseste mai mult ca fruct decat ca flori sau/si frunze.
Fructul seamana cu un mar paduret, ca forma si marime, rosu la culoare. Cel ce se gaseste pe piata in Canada, este obtinut in principal de la varietatile orientale de paducel: Crataegus pinnatifida (paducelul chinezesc) sau Crataegus cuneata (paducelul japonez). Proprietati: au un gust dulce acrisor, cu o natura calda din punct de vedere energetic si actioneaza asemanator acupuncturii, in mod direct asupra meridianelor energetice ale splinei-pancreasului, stomacului si ficatului. Functiuni: promoveaza digestia, inlatura indigestiile, activeaza fluxul de energie (qi) si al circulatiei sangelui, inlatura stagnarile si viermii intestinali. Fructele de paducel sunt folosite in tratamentul indigestiei cu retentie de carne in stomac, a maselor (tumorilor) abdominale, senzatiei de greutate si preaplin in piept sau in abdomenul superior, in tratamentul diareei, dizinteriei, durerilor de spate, a celor date de hernie, durerilor abdominale postpartum (dupa nastere), dismenoreei, indigestiilor date de lapte la copii mici. Fructele de paducel ajuta efectiv la digerarea grasimilor, previn intrarea excesiva a lor in circuitul sanguin si indepartarea acestora prin scaun. Prepararea si consumul fructelor de paducel: Fructele uscate de paducel (in limba chineza Shan Zha) se pot procura din magazinele alimentare chinezesti sau cele de plante medicinale.
1. Fructele de paducel se pot consuma in stare proaspata (unde sunt accesibile in aceasta forma) insa in general ca decoct al fructelor uscate, fierte singure ori impreuna cu alte plante medicinale sau ca adaos la unele feluri de mancare. In China se folosesc ca adaosuri la bauturi, jeleuri, gemuri, si pentru obtinerea unor gustari dintre care cele mai populare sunt "haw flakes" si Tang Hu Lu. Fructele de Crataegus pubescens sunt cunoscute in Mexic sub numele de tejocotes si se consuma proaspete, gatite sau in gemuri pe timpul iernii.
2. Se pot adauga la mancarurile cu carne de pasare sau cu peste pentru a fragezi carnea sau oasele.
3. Fierturile de fructe de paducel se pot folosi pentru aplicari exterioare, direct pe piele.
Paducelul intra in compozitia multor remedii pentru acnee si varice.
4. Fierbeti 15 g de fructe de paducel cu 2-3 cani de apa si beti zilnic ceaiul rezultat ca tratament pe termen lung pentru hipertensiune, colesterolemie, si pentru prevenirea bolilor de inima.
5. Ca varianta pentru colesterol ridicat sau conta excesului de greutate beti zilnic ceai obtinut din fierberea a 12 g de fructe de paducel si o jumatate de frunza de lotus.
6. Fierbeti 15 fructe de paducel si adaugati la ceaiul rezultat 1.5 g fenel pisat (Ferula communs). Beti zilnic dimineata in cazul herniilor intestinului subtire.
7. Prajiti in tigaie fructe de paducel pana la transformarea lor in "carbune de paducel"
8. Rasniti 6-9 g de carbune de paducel. Consumati pulberea rezultata cu apa calda ca remediu natural pentru durerile abdominale date de gastrita cronica, enterita si dizinterie.
9. Fierbeti 3 g de carbuni de paducel cu 6 g fructe de paducel uscat. Ceaiul rezultat se poate administra in cazul diareei la copii.
10. Fierbeti 10 g fructe de paducel cu 6 g de coaja uscata de portocala si beti ceaiul rezultat in cazul indigestiilor date de consumul de carne.
11. Pentru dureri postpartum sau dureri la ciclu (dismenoree) se poate bea ceai de fructe de paducel sau in combinatie cu radacina de angelica (Angelica Chinensis).
12. Vin tonic de paducel - amestecati uramatoarele ingrediente si lasati la macerat intre 10-30 de zile: 250 g fructe de paducel uscate, 250 g fructe proaspete de logan (Dimocarpus longan), 30 g curmale rosii chinezesti, 30 g zahar brun si 1 litru de vin de orez (se poate folosi si vodka).
13. Se beau 30 ml de vin tonic pentru inlaturarea durerilor musculare, a durerilor cauzate de artrita, a vederii incetosate, a durerilor de mijloc si de picioare la persoanele in varsta. (Atentie: consultati medicul de familie referitor la consumul de alcool!).
Precautii si contraindicatii - evitati consumul excesiv de remedii din fructe de paducel daca aveti regurgitari, hiperaciditate sau constipatie; - reactiile secundare sunt foarte rare si apar doar la extracte concentrate.
Preparate din flori de paducel:

Tinctura

Este cel mai eficient preparat pe baza de paducel, care pune foarte bine in valoare complexitatea actiunii terapeutice a acestei plante. Se obtine prin macerarea a 10 linguri de planta maruntita, in jumatate de litru de alcool de 70 de grade, vreme de doua saptamani, intr-un borcan inchis ermetic. Apoi continutul borcanului se filtreaza prin tifon, iar tinctura se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. In cazurile de hipertensiune, in care este contraindicat aportul de lichide, preparatul se administreaza nediluat sau cu foarte putina apa.

Pulberea

Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a florilor uscate. Se administreaza o lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Este recomandata mai ales acolo unde aportul de alcool este contraindicat: ulcerul gastric, gastrita hiperacida, bolile hepatice grave.

Infuzia combinata

Se obtine prin punerea la macerat a 3-4 lingurite de flori de paducel, intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Dupa racire, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se un preparat folosit intern si extern.

Siropul

Intr-un borcan de sticla prevazut cu capac, se pun alternativ un strat de flori proaspete de paducel tocate cat mai marunt, un strat de miere (fiecare cu grosime de aproximativ doua degete), pana se ajunge la gura recipientului, unde se pune ultimul strat de miere. Se inchide ermetic vasul si se lasa la intuneric si racoare sau ingropat in pamant, vreme de patru-opt saptamani. Dupa trecerea acestui interval de timp, se filtreaza continutul, iar siropul obtinut se trage in sticle inchise la culoare. Este un elixir calmant pentru psihic si sistemul nervos, un excelent tonic cardiac si sustinator de efort. Se ia cate o lingura de 4 ori pe zi, in cure de lunga durata.

Boli care se trateaza cu paducel

Hipertensiune (prevenire si combatere), tensiune arteriala oscilanta - se face un tratament cu tinctura de flori de paducel vreme de 3 luni, cu 2 saptamani de pauza. Se ia cate o lingurita diluata intr-un sfert de pahar de apa, de 4 ori pe zi. Acest preparat este foarte bogat in flavonoide, substante care sunt un adevarat elixir pentru sistemul cardiovascular si care intre altele ajuta la scaderea si la stabilizarea tensiunii arteriale. Cura cu tinctura de paducel este recomandata mai ales acum, la inceputul sezonului cald, cand sistemul cardiovascular este cel mai greu incercat. Tratamentul este mult mai eficient daca se asociaza cu o alimentatie vegetariana cu multe cruditati, saraca in sare si fara condimente iuti, indicatii valabile si pentru urmatoarea categorie de afectiuni.
Floarea inimii: Paducelul
Ischemie cardiaca (insuficienta cardiaca), anghina pectorala, prevenirea infarctului - un studiu facut in anul 1999 pe 1011 pacienti suferind de insuficienta cardiaca, studiu asistat de un colectiv de medici condus de cardiologul M. Tachet, a dat rezultate uimitoare. Conform acestui experiment, dupa sase luni, peste 65% dintre pacientii cardiaci se simteau mult mai bine sau bine, dupa tratamentul intensiv cu paducel, iar la alte 10 procente dintre participanti, se constata o imbunatatire a starii de sanatate. Interesant este ca acest remediu este printre cele mai bine tolerate medicamente din lume, 98% dintre cei tratati cu paducel neprezentand nici un fel de reactie adversa, iar ceilalti doar simptome usoare. Concluzia experimentului: administrarea a 5 ml de tinctura de paducel (aproximativ o lingurita) de patru ori pe zi, in cure de jumatate de an, imbunatateste irigarea cu sange a inimii, favorizeaza activitatea muschiului cardiac, previne infarctul.

Sechele postinfarct - studii de medicina experimentala facute in mai multe laboratoare din lume au pus in evidenta faptul ca administrarea de paducel dupa infarctul miocardic favorizeaza revascularizarea muschiului cardiac, stabilizeaza valorile tensiunii arteriale, ajuta la marirea calibrului vaselor de sange care alimenteaza inima. Se administreaza pulberea de flori de paducel: 1 lingurita rasa, de 3 ori pe zi, in cure de minimum 3 luni.

Aritmie cardiaca (palpitatii) - se ia o lingurita de tinctura de patru ori pe zi (la intervale de timp de aproximativ sase ore). Tratamentul se face vreme de 20 de saptamani si are efecte exceptionale de reglare si stabilizare a ritmului cardiac.

Umflarea mainilor si a picioarelor, urinari nocturne la bolnavii cardiaci - in anul 1993, un medic american, E. Leuchtgens, a aratat ca administrand vreme de opt saptamani extract hidroalcoolic (tinctura) de flori de paducel pacientilor sai cardiaci, aceste simptome dispar complet sau se estompeaza foarte mult. Doza zilnica folosita a fost de 10-16 ml (aproximativ patru lingurite), administrata in 2-4 etape pe parcursul unei zile.

Valori ridicate ale colesterolului - se ia paducelul sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi, in cure de 48 de zile, cu 7 zile pauza. Studii facute de medicii chinezi arata o reducere cu pana la 40% a nivelului colesterolului din sange, in urma tratamentelor cu paducel. Acelasi tratament a dat rezultate in tratarea arteritei, inclusiv a arteritei obliterante.

Tulburari specifice premenopauzei (bufeuri, palpitatii, stari de neliniste si nervozitate) - se face o cura cu tinctura de paducel, din care se iau 3-4 lingurite pe zi, pe o perioada de 30 zile, cu 4 zile de pauza. Tratamentul da rezultate exceptionale atunci cand este asociat cu dieta lacto-vegetariana cu multe cruditati.

Nevroze, stari de anxietate, atacuri de panica - se face un tratament cu infuzie combinata de paducel, din care se beau trei pahare pe zi. De regula, acest preparat se administreaza pe stomacul gol, cu 15 minute inaintea meselor principale. Are un efect calmant si de stabilizare a emotiilor, fiind in mod special recomandat pacientilor care acuza si simptome cardio-vasculare, confirmate sau nu de analizele de specialitate.

Agresivitate marita, tulburari de comportament la copii - se administreaza 4-6 linguri de sirop de flori de paducel pe zi. Principiile active ale acestor flori au efect calmant usor, reduc gradat pulsiunile agresive si comportamentele dizarmonice la copii.

Precautii si contraindicatii
la tratamentul cu paducel


Florile acestei plante sunt printre cele mai bine tolerate si mai nenocive remedii (vegetale sau nu) din lume. Toate testele de laborator sau clinice pun in evidenta faptul ca si atunci cand este folosit in cure de foarte lunga durata, de 6 luni sau mai mult, paducelul nu produce tulburari organice sau de alta natura. Dintre cei tratati pe termen lung cu extracte de paducel, sub 2% au acuzat reactii adverse, cele mai multe dintre ele usoare: vertij, dureri gastrice slabe, inapetenta temporara. Extrem de rar apar simptome cum ar fi hipotensiunea arteriala sau bradicardia, caz in care tratamentul va fi intrerupt si va fi consultat medicul specialist.
Floarea inimii: Paducelul
Paducelul si varsta a treia

Tratamentul de lunga durata cu flori de paducel are efecte aproape magice asupra persoanelor in etate. Studii facute in Franta arata ca administrarea a 2-3 cani pe zi de infuzie combinata, in cure de foarte lunga durata (6 luni minimum), previne aparitia sau agravarea bolilor de inima si a bolilor vasculare, previne depresia si alterarea capacitatilor mentale ivite odata cu varsta. Mai mult, studii facute in spitale universitare au aratat cresterea cu pana la 40% a capacitatii de efort a batranilor tratati cu paducel. Astfel, testele facute pe bicicleta medicinala si la mersul pe jos au aratat ca cei care consuma aceasta planta au o mult mai mare rezistenta la efort, respiratia lor este mai bine reglata si mai ampla, iar inima rezista mult mai bine la solicitarile indelungate, fata de cei din loturile martor. In concluzie, daca vreti sa traiti nu doar mult, ci si bine si in deplinatatea facultatilor fizice si psihice, consumati paducel.
Extractul din frunze de paducel (Crataegus oxycantha) este benefic pentru inima, afirma medicii de la Colegiul American de Cardiologie, in urma unui studiu efectuat pe 2681 de pacienti. Tratamentul cu paducel nu a avut efecte daunatoare, ba chiar a prelungit viata unor pacienti cu probleme grave de inima, care nu mai raspundeau la tratamentul medicamentos administrat in spital.
Studiul americanilor, realizat pe o perioada de doi ani a analizat rezultatele tratamentului cu o substanta placebo comparativ cu extractul de paducel. Desi nu a inregistrat rezultate semnificative in ceea ce priveste prelungirea vietii, scopul principal urmarit de studiu, tratamentul cu paducel s-a dovedit benefic in tratarea afectiunilor cardiace cronice, a anginei si artimiei.
Extractul de paducel, planta originara din Europa si Irlanda, este un antioxidant folosit pe batranul continent de sute de ani ca remediu naturist pentru tratarea bolilor de inima. Substantele chimice din planta actioneaza direct asupra muschiului cardiac, marind sau scazand puterea si rata batailor inimii, si asupra vaselor de sange, relaxand arterele sangvine din jurul cordului; de asemenea, paducelul actioneaza indirect, largind vasele de sange aflate aproape de suprafata pielii, scazand presiunea arteriala.
Paducelul este cunoscut si pentru efectele sale calmante, fiind folosit in tratarea anxietatii si a insomniei (desi nu a fost realizat nici un studiu in acest sens). Un alt beneficiu al acestei plante este faptul ca scade nivelul colesterolului.
Oricum, datorita efectelor sale multiple, nu este recomandabil sa incepeti un tratament cu extract de paducel, decat dupa ce va sfatuiti cu medicul dumneavoastra, pentru ca efectele s-ar putea dovedi contrare asteptarilor, inrautatind chiar afectiunea de care suferiti.
De asemenea, gravidele trebuie sa evite paducelul: el relaxaza musculatura uterului. Planta nu este recomandata nici femeilor care alapteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.