Genu valgum
Genu valgum mai este cunoscut si sub numele de “picioare in X”. De cele mai multe ori, ligamentele slabe ale genunchiului sunt de vina, insa este posibil ca genu valgum sa fie provocat si de traumatisme, rahitism, fracturi si tulburari de crestere osoasa. Daca genu valgum nu se corecteaza pana la cinci ani este necesar un controlul medical, care va stabili despre ce este vorba.Aceasta deformare a picioarelor incepe sa se observe la varsta de 3-4 anisori si este foarte des intalnita, mai ales la fetite. Jumatate dintre fetitele de 4 ani au “picioarele in X”. Cateodata este atat de putin evident incat parintii nu-si dau seama. Medicul va examina picioarele copilului, pentru un diagnostic corect va cere o radiografie si eventual alte analize. In cazul in care se dovedeste ca aceasta afectiune este rezultatul unei alte boli ca de exemplu rahitismul, aceasta trebuie tratata si in acelasi timp se vor reface si piciorusele. Corectarea oricaror deformari osoase este foarte importanta pentru ca aceasta nu este posibila decat pana la o anumita varsta. In cazul “picioarelor in X” se deformeaza si mersul deoarece cel mic nu va putea sa mearga normal fara a-si lovi genunchii intre ei.
Aceasta deformare a geunchilor reprezinta o deviatie a gambei catre exteriorul axei membrului inferior, cu proeminenta genunchiului in interior. Atunci cand un copil cu “picioare în X” sta în poziţie verticala, genunchii se ating între ei, dar nu şi gleznele. Aceasta afectiune se intalneste mai des la fete decat la baieti, din cauza pelvisului lor mai larg. Picioare in „X” apare mai frecvent la copiii supraponderali ale caror oase si articulatii in dezvoltare trebuie sa suporte o greutate mai mare. Daca copilul este suprapoderal, aceasta stare poate forta picioarele si va trebui purtat un dispozitiv ortopedic pentru a reduce oboseala piciorului şi pentru a împiedica subtierea marginii interne a incaltamintei. Aceasta forma de picioare in “X” poate continua si dupa varsta de 4 ani, insa se indreapta pana la varsta de 7 ani daca se face kinetoterapie. Daca starea apare dupa ce copilul ajunge la varsta şcolară, medicul va face unele teste pentru a exclude unele boli de articulatii ale genunchiului care poate cauza picioare în forma de „X” cum ar fi poliartrita reumatoida juvenila, rahitismul şi infectiile. Daca un traumatism nu este identificat poate cauza picioare in forma de „X” asimetrice. Pentru picioarele în forma de „X” in stare grava, pot fi tratate cu ajutorul unor centuri care sunt pastrate si noaptea. In general copii cu picioare in formasevera de „X” au picioarele plate, deoarece greutatea lor cade pe marginea interna a piciorului si a gleznei. Operatia este necesara in unele cazuri pentru fete la varsta de 10 ani sau 12 ani la baiyti inainte de terminarea cresterii, insa nu inainte de a incerca tratamentul cu kinetoterapie. In multe cazuri, picioarele se corecteaza numai prin kinetoterapie.
Aceasta afectiune se observa la varsta cand copilul incepe sa mearga. Este foarte des intalnita, o fetita din doua, are picioarele in X la varsta de patru ani. Ea apare spre doi ani, se accentueaza pana la patru ani si se remite prin kinetoterapie. Cel mai des intalnit genu valgum este simetric. Laxitatea (sabiciunea) ligamentelor genunchiului copilului mic este cauza principala a acestei afectiuni, apoi rahitismul si mai rar traumatismele, fracturile sau tulburarile de crestere osoasa, situatie in care deviatia este asimetrica impunandu-se un examen radiologic si ortopedic. In cazul in care dupa varsta de cinci ani deformarea persista si copilul are dificultati la mers sau distanta dintre glezne depaseste 10 cm, tratamentul chirurgical devine inevitabil.
Kinetoterapia la copii
Kinetoterapia este o solutie pentru problemele de sanatate ale copiilor, utilizand exercitii specifice fiecarei afectiuni in parte, fiind cunoscut deja faptul ca miscarea reprezinta un mod de viata sanatos si armonios. Kinetoterapia se bazeaza pe principiul miscarii sistematizate sub forma de exercitii fizice. Domeniul cuprins in specialitatiile medicale care beneficiaza de aportul kinetoterapiei este extrem de vast si vizeaza atat prevenirea imbolnavirilor (kinetoprofilaxie), dar mai ales restabilirea starii de sanatate. Contraindicatiile apar doar in bolile in care copilul este intr-o situatie de risc vital, insa sunt foarte rare. Evolutia motorie a copiilor care beneficiaza de kinetoterapie in mai toate cazurile, este favorabila. Exista situatii in care apar dificultati in activitatea motrica a copilului si evolutia este lenta sau problematica, iar in aceste cazuri, kinetoterapia are mijloace specifice de interventie, mentinând mobilitatea motrica a copilului.
Principii si metode
Kinetoterapia impune reguli stricte de aplicare ce tin in acelasi timp si de copil, si de kinetoterapeut. Foarte important este respectarea principiului „primum non nocere“, adica in primul rand sa nu faci rau. Principiile de baza in kinetoterapie sunt : regula „non durerii“ alaturi de cea a gradarii efortului. Salile de tratament sunt amenajate pentru kinetoterapia copiilor, prin crearea unui cadru adecvat varstei reprezentand un principiu motivant pentru ca micutii sa nu se plictiseasca, sa poata percepe terapia ca pe o joaca. Un factor esential in procesul de tratament il reprezinta abilitatile kinetoterapeutului care prin inventivitate si creativitate, utilizeaza exercitiile kinetoterapeutice in adevarate ore de joaca, iar copiii devin motivati pentru a reveni la tratament.
Kinetoterapia la copii si bebelusi se foloseste in urmatoarele cazuri: gimnastica pentru combaterea obezitatii, gimnastica si masaj pentru o gama larga de afectiuni ca de exemplu malformaţii congenitale cum ar fi: picior stramb, displazii de şold, deviatii de coloana vertebrala, paralizii cerebrale sub toate formele clinice, paralizii periferice etc.
Efectele kinetoterapiei sunt strict fiziologice prin formarea unor noi programe motorii corecte, mentinerea mobilitatii articulare, mentinerea troficitatii tesuturilor in jurul articulatiilor, normalizarea tonusului muscular. Prin aceste miscari are rolul de a antrena intregul corp in miscare si de a pregati organismul copilului pentru efort. Prin kinetoterapie se pot trata afectiuni ale aparatului locomotor la copii: luxatiile congenitale de sold, platfusul sau asa-zisii „ genunchi in X “, tal valg ( talus valgus), genu varum, genu valgum etc. Daca este executata de un profesionist, kinetoterapia are menirea sa redea copilului potentialul motric la varsta cronologica prin: imbunatatirea mobilitatii articulare, refacerea imaginii kinestezice din aria motorie (centrul de comanda al miscarilor), tonifierea musculaturii. Kinetoterapia nu poate face minuni fara o ortezare adecvata dearece doar posturarea mentine foloasele obtinute prin kinetoterapie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
O zi plina-ochi de pace, va ureaza cristian_kinetoterapy.....si tot ceva doriti in viata.. Doresc ca fiecare sa poata posta liber cu conditia pastrari bunului simt si fara postari xenofobe si rasiste. Cu totii suntem copii Divinitatii.